Henry a jeho hosté

Henry a jeho hosté https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/238807/bmid_henry-a-jeho-hoste-238807.jpg 4 40 40

Nedostižný anglický humorista P. G. Wodehouse, od jehož smrti uplyne letos čtyřicet let, se stále těší čtenářské přízni, jakou by mu jeho současníci jistě záviděli, zvláště pak jeho kritici a odpůrci, jimž se uměl tak elegantně pomstít ve svých knihách. Pro ty, kteří se setkávají s tímto autorem poprvé, alespoň dva jeho charakteristické výroky: „Při pohledu na Horní Slezsko se člověk neubrání pomyšlení, jak asi vypadá to Dolní.“ „Přeji si pokoj v přízemí. Nevím, co bych si povídal s obsluhou výtahu.“ Wodehouse vytvořil ideální, neexistující svět plný slunce a dobré nálady a zabydlel ho originálními postavami, které se sobě sice podobají, ale každá má vždy i něco navíc. Stejně tak je tomu i v románu Henry a jeho hosté. Zde si každý přeje něčeho se zbavit, případně to hodit na krk nějakému nešťastníkovi. Příkladně zámecký pán Henry Paradene by rád vnutil své strašlivé venkovské sídlo americkému bratranci Wendellovi, sběrateli těžítek. Wendell, obdařený, nebo spíše obtížený, tetou Kelly, jež ho neustále uvádí do trapných situací, by byl nejraději, kdyby jeho a tetičku rozděloval nedozírný oceán. A pak tu máme Henryho neteř Jane, jež by nutně potřebovala setřást snoubence, z něhož se vyklubal nafrněný suchar, zatímco Bill by se ochotně, poté, co poznal Jane, zbavil staromládenectví. A její bratr… ale o tom už je celý příběh, který po mnohých zvratech dospěje k očekávanému šťastnému konci.... celý text

Literatura světová Humor
Vydáno: , Vyšehrad
Originální název:

Company for Henry , 1967


více info...

Přidat komentář

Bakana
02.06.2022 5 z 5

Možná rozjezd je trochu pomalejší, ale pak je to bláznivá komedie s postavami, co si vyměňují role. Vtipné, nápadité, anglické, perfekní :-).

Greenfingers
12.06.2020 5 z 5

P.G.Wodehouse svými humornými romány vždy dokáže navodit pohodu k nezaplacení. Henry a jeho hosté jsou postavičky, které si člověk hned oblíbí, obzvláště pak vykutáleného Algyho. Příběh se sice v mnohém podobá jiným "kusům" z autorovy dílny, přesto však pobaví laskavým nenásilným humorem, který není křečovitý a podbízivý.


bobo7592
16.11.2018 5 z 5

Wodehouse = výborné čtení na dobrou náladu.

Modrina
10.09.2018 4 z 5

Potřebujete dokonalý relax? Pak je tato kniha pro vás to pravé. :) Jen bych stejně jako názor přede mnou ocenila, kdyby se vyřešily všechny dějové linky. Ale i tak to bylo milé počtení. :)

bruntal
11.12.2017 4 z 5

Pozor spoiler! Příběh bez záporáků. Trochu mi tam chyběl závěr (dohodl se Henry s Wendelem na prodeji domu? vzal si Henry Kelly? vyšel Algymu ten kšeft?)

AlčaVaca
23.08.2017 5 z 5

Laskavý humor a samozřejmě zápletka, která je elegantně rozmotána. Po takové knize zůstává úsměv na tváři.

jasmína
03.06.2015 5 z 5

Nyní jsem se opravdu potřebovala pobavit, ač v nelehké mé životní situaci, kterou procházím to jde těžko, ale stejně jsem se neudržela při těchto větách :


To je marketing. Představte si zákazníka, který má malou vadu řeči, jak přijde do knihkupectví a řekne : Chtěl bych tu novou Agathu Christie, a ten prodavač třeba trochu nedoslýchá a vezme novou Adelu Bristowovou, zabalí mu ji, zákazník zaplatí a teprve doma zjistí ten omyl. A už je pozdě. Když se to stane víckrát, navýší to prodej s tantiémy. Bohužel se zdá, že v Anglii není dost nedoslýchavých knihkupců a šišlavých zákazníků, takže zatím se to moc nehýbe, ale snad to bude lepší v Americe.

Takto bych mohla napsat více humorných popisů této knihy, ale snad aspoň takto nalákám ty, co zrovna potřebují dávku laskavého humoru.

Lost Soul
12.04.2015 3 z 5

Velmi milý bláznivý příběh s několika vtipnými hláškami. Mám moc ráda romány odehrávající se na anglickém venkově, kde jsou všechny postavy klasickými příklady všech klišé, na která jsme zvyklí z podobných knih.