Helena

Helena https://www.databazeknih.cz/img/books/63_/63635/helena.jpg 3 17 17

Historický román o matce západořímského císaře Konstantina I. zachycuje dobu, kdy křesťanství začíná ovlivňovat světové dějiny.

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Vyšehrad
Originální název:

Helena , 1950


více info...

Přidat komentář

Nyctophile
26.07.2023 4 z 5

Historici sa viac-menej zhodujú v tom, že svätá Helena bolo pôvodom Grékyňa z maloázijskej Bithýnie. Pochybná teória o tom, že bola britského pôvodu, stojí na veľmi hlinených nohách a razili ju vždy len britskí šovinistickí historici. Tu je Helena vykreslená ako rusovlasá emancipovaná dievčina z Britských ostrovov, takže je už po pár stranách jasné, že sa dostávame na úroveň rozprávky, prípadne fantazijnej literatúry.
Pomerne známym príbehom z jej života je aj historka o tom, ako sa so svojím manželom Konstanciom Chlorom spoznali. Stretol ju na ulici, na ruke mala presne taký istý strieborný náramok, aký mal on. Považoval to za znamenie toho, že sú spriaznené duše. Tento vskutku úžasný príbeh ale v tejto knihe nehľadajte. Autor išiel úplne iným smerom a písal akýmsi prazvláštnym štýlom, ktorý mi zo začiatku nesadol. Priemer, ktorý nakoniec zachraňujú posledné dve kapitoly.

Atanone
25.01.2022 3 z 5

Rušil mě současný slovník. Slova jako madam, slečna, vážená a podobně. Navíc autorův styl vyprávění je od začátku mírně ironický, takže jsem nějakou dobu přemýšlela, co chtěl autor vlastně vyjádřit. Jakmile jsem si na jeho styl zvykla, uvědomila jsem si, že dějiny-nedějiny, lidé se ve své podstatě nemění. Waughova Helena je stejná, jako moje kamarádky. Je jako já. Čas kolem ní plyne a ona se v něm snaží najít své místo a smysl života. Na rozdíl od mužů jejího života, muže, syna a vnuka, ji minula politika, což jí dalo svobodu zůstat v rámci daných možností sama sebou.
V hledání smyslu věcí mi přijde lepší cesta osamělého pochybujícího poutníka, než masové akce, kde pro pochyby není místo a nastupuje davová psychóza. Ať už jde o politiku, nebo náboženství. Přinejhorším o směs obojího.

***
Helena poslouchala a v duchu viděla tak jasně jako všechno onoho nadčasového rána, co přinese budoucnost. Viděla, jak se křesťanské svatyně proměňují v tržiště, viděla stánky ověšené růženci a medailóny, materiál dosud neznámý vylisovaný do tvaru posvátných emblémů; slyšela hašteřivé smlouvání v jazycích, kterými dosud nikdo nemluvil. Viděla pokladnice církve plné padělků a haraburdí. Viděla křesťany, jak bojují a kradou, aby mohli vlastnit brak. Všechno to viděla, zamyslela se nad tím a řekla: „Je to vysoká cena,“ a pak: „Ale chci ho.“


lencin
13.03.2021 3 z 5

Život svaté Heleny a jejího usilovného hledání svatého kříže. Zajímavý příběh.

Hanka_Bohmova
20.09.2020 3 z 5

Nebylo to dostatečně živé, aby se mi to opravdu líbilo a opravdu mě oslovilo.

madla27
10.11.2017 4 z 5

Civilně a tedy uvěřitelně podaná svatá Helena, která ve složité době se sympatickou tvrdohlavostí hledá Kristův kříž.

Ranuncul
18.02.2016 3 z 5

Náhohodu objevená kniha v jedné staré knihovničce.A protože mě zaujal obsah a zároveň i splňovala jednu s podmínek letošní výzvy,tak jsem se rozhodla ji přečíst.Velice zajímavá,rozhodně několik zajímavých,ale i vtipných postřehů,hlavně okolo náboženství.Pro někoho, koho zajímá historie a kdo na ni někde náhodou narazí doporučuji.

Štítky knihy

anglická literatura

Autorovy další knížky

Evelyn Waugh
anglická, 1903 - 1966
1994  81%Návrat na Brideshead
1996  77%Drazí zesnulí
1971  79%Sestup a pád
1982  68%Helena
1976  76%Hrst prachu