Havaj je nejlepší - Hawaii no ka oi

Havaj je nejlepší - Hawaii no ka oi https://www.databazeknih.cz/img/books/99_/99985/havaj-je-nejlepsi-hawaii-no-ka-oi-2-vydani-v-emg-1-vydani-99985.jpg 5 6 4

"Havaj je nejlepší" - havajsky Hawaii no ka oi říkají o své vlasti její původní obyvatelé - Havajci. A havaj je opravdu zcela mimořádně krásná a zajímavá. Kdo z nás alespoň jednou ve filmu či televizi neviděl ztepilé Havajky s květinou ve vlasech a květinovými věnci lei tančící svůj národní tanec hula-hulu. A kdo alespoň jednou neslyšel sladké havajské melodie. A kdo nesnil o úžasných krajinách Havaje, jejich tropických lesích, jejích obrovských orchidejových plantážích, hlubokých kaňonech a stále aktivních vysokých sopkách. A kdo netoužil alespoň jednou navštívit nádherné havajské pláže - proslulé Waikiki či Kanaapali. O všech půvabech a zajímavostech Havaje a zejména o jejích původních obyvatelích vypráví legendární český cestovatel a autor řady knižních bestsellerů dr. Miloslav Stingl, který navštívil Havaj celkem jedenáckráte a který při svých opakovaných cestách a expedicích pochopil, proč tedy obyvatelé tohoto souostroví říkají o své vlasti "Hawaii no ka oi" - "Havaj je nejlepší". A o tom tedy je tato kniha, tento ojedinělý, hluboce zasvěcený cestopis doprovázený řadou překrásných fotografií.... celý text

Přidat komentář

Marla
30.07.2023 5 z 5

Výborná kniha, jako ostatně všechny knihy pana Stingla.

vlaben
10.08.2017 5 z 5

Knihu jsem mel v knihovne uz nejaky cas, ale pustil jem se do ni az po nasem navratu z Havaje. I kdyz jsme toho na Oahu sjezdili hodne a zazili spoustu az teprve precteni teto knihy ukazalo o co vsechno jsme prisli. Napriklad ze Oahu je jen jeden z havajskych ostrovu a je treba navstivit i ostatni ostrovy. Na Oahu musime znova, protoze tam nam mnoho veci uniklo a Big Island, Maui si do planu pristi cesty pridame.

Kniha je plna informaci a faktu, psana ne vzdy snadnym jazykem. Mel jsem pocit, ze nektere pasaze byly napsany pred lety a byly doplneny pri priprave k vydani v roce 2006. Historie kralu a kraloven, prijezd prvnich belochu, geologie jednotlivych ostrovu a hlavne narodopisne informace to vse muze slouzit jako skvela ucebnice. Pri cteni knihy jsem hodne hledal na internetu doplnujici informace at uz z historie nebo etnografie. Jako doplnek cetby jsme koukli na film Pearl Harbor, coz se hodilo, ale ve srovnani s kapitolou od pana Stingla je to jen takova hollywoodska limonada. Pri cteni kapitoly o havajske hudbe jsem si vzpomnel na slavnou hudebni skupinu Kucerovci a zaroven objevil na youtube spoustu autenticke havajske hudby.

Vezmu si tuhle knihu na pristi cestu, abych ji mel s sebou a mohl nektere pasaze "zkontrolovat" na miste. Priprava na takovou cestu u lonely planet je dobra, ale pan Stingl vas pripravi lip !

Technicka poznamka.
V knize je systematicky ostrov Kauai nazyvan Kuaui, coz je evidentne chyba redakce. Komentare pod fotografiemi jsou spravne Kauai.


IYv
30.08.2016 3 z 5

protože se chystám na Havaj, vzala jsem po letech do ruky knihu od M. Stingla. A dostavilo se zklamání...nepřesnost názvů, staré fotky...odfláknutá redakce. Možná je to tím, že mám nahromaděno spoustu knih a informací pro danou lokalitu, možná je to tím, že se dnes cestuje jinak než v dobách M. Stingla. Prostě mi to přišlo značně zastaralé.
Ale můj muž se konečně dostal do obrazu, co ho tak asi čeká a v tom kniha splnila svůj účel.

-Astarte-
25.03.2013 5 z 5

Velmi krásná a osobitá kniha, obdivuji jak pan doktor dokáže kombinovat disciplíny jako je historie, zeměpis a literatura. Dle mého názoru jeden z nejlepších soudobých autorů faktografického cestopisu.