Hašiš a jasnozřivost

Hašiš a jasnozřivost https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/29345/bmid_hasis-a-jasnozrivost-375-29345.jpg 4 71 5

Útlý svazek obsahuje na necelých šedesáti stranách formátu A6 devět krátkých textů Gustava Meyrinka, jednoho z představitelů magického realismu. Ve výboru vydavatelství Volvox Globator se mísí texty magické a realistické, u kterých je otázka, nakolik je lze považovat za autobiografické. Tyto krátké povídky se vztahují, byť někdy jen okrajově, k Praze. Meyrink je napsal na sklonku života. Celý soubor ukazuje magický svět okultismu, alchymie, východních náboženských praktik atd. Z těchto spíše esejů nebo úvah vybočuje „Hodinář" jako čistě fantastická povídka, která má onu správnou pitoreskní a makabrózní atmosféru. Doslov Nikolaj Savický.... celý text

Přidat komentář

dedliipf
20.02.2019 4 z 5

Anekdoty s absurdní pointou a subverzivním humorem, co už pro hlavní proud moc vyčpěl, ale s trochou zájmu o okultismus, alchemii a spiritismus to pořád zásah má. A zároveň jsou to takové milostné dopisy Praze a jejím čarám, atmosféře a podivným postavičkám.

angloumene
11.03.2018 3 z 5

Útlá knížečka plná krátkých povídek, které spojuje Praha a mystično. Autor vypráví částečně autobiografické příběhy, které ukazují jeho cestu za nalezením hlubší pravdy života a světa za oponou.

Všechny povídky jsou sice opravdu čtivé, ale po chvíli poměrně jednotvárné. Pan Meyrink vedl netradiční život, plný cesty za pochopením vyšších cílů, ale na knize je vidět její straší datum vydání. Každopádně jako nahlédnutí do duše muže názorově vyčleněného na okraj společnosti někdy na přelomu 20. století dokáže zaujmout.


Kapis
05.12.2016 3 z 5

No tak vypít vývar z deseti gramů egyptského haše, v té době ještě asi nenastavovaného hovnama, bych si fakt asi nelajzl, ani kdybych měl jistotu, že uzřím čísla obou tahů nedělní sportky či jestli Kalousek dostane v příštích volbách 1 nebo 1,5 %. Povídky krátké, úderné, zajímavé, ale já byl vždy pro delší kusy. Každopádně si určitě někdy dám znova Golema a i poprvé Anděla, protože Meyrink je svým tajemnem staré Prahy zkrátka poutavý. A to jsem vůbec netušil, že to byl vídeňský žid, který vůbec neuměl česky. Praha má zkrátka své kouzlo, mnohem silnější než jakékoli jiné město světa, škoda jen, že tam žijou takoví... ech, ale vlastně nic.

Ikkju
11.02.2012 5 z 5

Povídky - úvahy zajímavé, několikrát jsem se k nim vrátil... Potkal jsem svého alchymistu, zkoušel věštit s THC, slyšel příběhy z první ruky o magických soškách, jen na toho Hodináře ještě čekám...

WEIL
17.08.2011 4 z 5

Povídky působí velice zrale, sdělně, věrohodně.