Hardcore historie

Hardcore historie https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/468326/bmid_hardcore-historie-77y-468326.png 4 94 11

Jaké příběhy prožívají lidé, zatímco jejich civilizace kolabuje? Rodí tvrdá doba tvrdé lidi? Má způsob výchovy dětí vliv na společnost jako celek? Dokážeme nakládat s moderními zbraněmi, aniž bychom zničili sami sebe? Je pokrok nezadržitelný, anebo můžeme o naše současné schopnosti, poznání a technologie přijít? Hardcore historie není obyčejná historická kniha. Dan Carlin, tvůrce stejnojmenného úspěšného podcastu, kombinuje vyprávění příběhů s podivuhodnými událostmi a spojuje tak minulost a budoucnost překvapivými způsoby. Rozhodně nečekejte suchopárný seznam jmen, dat a událostí. Naopak uvidíte, že velké příběhy prožívali lidé z masa a kostí, v mnoha ohledech stejní jako my. Zpochybňuje pojmy jako pokrok, úpadek, vzestup či pád, kterými jsme si dřívější doby onálepkovali, a připomíná, že od zhroucení doby bronzové až po výzvy jaderné éry, každou apokalypsu spojuje nejdůležitější představitelný problém: přežití člověka. Milovníci dějin uvidí minulost z jiné perspektivy a ti, kdo hodiny dějepisu ve škole protrpěli, v sobě díky Carlinovi objeví netušené sympatie k tomuto oboru. Příběhy Hardcore historie jsou živými dějinami i lékem proti domýšlivosti a příkrým soudům vůči našim předkům. Dějiny se koneckonců valí dál a kapitoly z minulosti možná představují potenciální scénáře naší budoucnosti.... celý text

Literatura naučná Politologie, mezinárodní vztahy Sociologie, společnost
Vydáno: , Jan Melvil
Originální název:

The End Is Always Near: Apocalyptic Moments, from the Bronze Age Collapse to Nuclear Near Misses , 2019


více info...

Přidat komentář

TomHagen
08.05.2022 5 z 5

Dan Carlin má už dlouhá léta svůj podcast Hardcore History a vydal svou knihu The End Is Always Near. Hodnotím tu EN, kterou jsem koupil jako audioknihu přímo namluvenou autorem (jak jinak). Ta je bezvadná a kdo Dana zná, věděl přesně, do čeho jde, proč to kupuje a co dostane. O obsahu tu píší jiní, já chci zhodnotit ještě jednu věc, která se už bude týkat českého vydání: Melvil mě neuvěřitelně zklamal (čti: nas*al) tímhle naprosto nesmyslným přešlapem, kdy knihu pojmenoval podle Danova podcastu, namísto názvu třeba "Konec světa je vždy za dveřmi". Nejenže ten jejich zvolený název je v češtině neuvěřitelně trapně znějící, ale zároveň vytváří úplně falešnou představu o tom, o čem kniha je. Že se v Melvilu dostanou na level pošahaných filmových distributorů, to jsem fakt nečekal

Wladimirski
25.03.2022 5 z 5

Velice zajímavá, a jak i název napovídá - drsná kniha.
Autor nastolí mnohé otázky a úvahy :
- proč se určité historické události staly tak, jak se staly a jak by probíhaly v jiné době
-jak by se změnily společenské hodnoty dnešní doby, kdyby se nyní odehrály děje minulé
-řeší příčiny úpadku a zániku říší a států, historických období (doba bronzová...)
-působení a důsledky epidemií dříve a dnes
- a velice aktuálně působí poslední část knihy v současné době, kdy Rusko zaútočilo na Ukrajinu a zabíjí civilní obyvatelstvo - kde autor prezentuje zkušenosti a teorie válek, bombardování, použití jaderných zbraní. To je skutečně mrazivé čtení.
Kniha živě podněcuje přemýšlení a je velkým varováním.
Jedna z citací na závěr: "Dokážeme ukočírovat moc zbraní, jež jsme stvořili?"


bukiet
24.02.2022 5 z 5

Stejná historie, jak ji znáte ze školních lavic a přece tak jiná. Nezjednodušuje, uvádí historické skutečnosti do mnohdy nečekaných souvislostí, občas napravuje nějaké typické omyly, vzniklé lidskou snahou historii zjednodušovat. V druhé části se už více věnuje politologii a vojenství obecně. Ale historie je zpravidla psaná krví a zbraněmi.

shootingstar
18.12.2021 5 z 5

PARÁDA! Škoda, že to nebylo delší.

Bustedka
25.11.2021 4 z 5

tohle je přesně ten typ literatury, kterou můžu. Číst o pandemii a o tom, co to se světem může udělat, s vědomím, že byla kniha psaná ještě před covidem, je drsné.

jaroiva
16.11.2021 4 z 5

Po Kissingerově Uspořádání světa mám asi sníženou laťku, ale tohle mi připadá, že má hlavu a patu.

brunettlibrary
26.10.2021 2 z 5

Od knihy jsem očekávala úplně něco jiného po přečtení anotace. Děj mě vůbec nebavil a to mou milovanou historii studuju na vysoké škole. Knihu nebudu ani doporučovat dál.

Hannibal92
29.09.2021 3 z 5

I kdyz hardcore, tak porad je to historie a je trochu moje chyba cist si knizku o historii, kdyz jsem treba dejepis nikdy nemel rad. Pri cteni jsem si trochu zavzpominal, jak moc me nebavil :-). V druhe polovine (o neco vice nez posledni tretina) uz me kniha bavila vice, ale jako z celku z toho uplne nadseny nejsem.

martin3683
18.05.2021 5 z 5

Baví mne knihy, filmy a hry s postapokalyptickou tématikou. Baví mne se zamýšlet, co by se s lidstvem či civilizací stalo, pokud by přišla nějaká velká přírodní katastrofa, epidemie, globální válka či zombíci :-). Nikdy mne moc nedocházelo, že k podobným "postapo" obdobím již mnohokráte v historii lidstva došlo. Věštinou to nebylo tak rychlé a dramatické jako ve filmech, ale kolaps civilizací (Egypt, Řím a další) tu byl hodněkrát a do té doby známý svět se i na několik století ponořil do "doby temna" a v podstatě se vše resetovalo dle nových pořádků. Ona "doba temna" je navíc zajímavý pojem. Takto ji nazývali hlavně ti, co byli v té době u moci a přicházeli o ni, ne tolik ti, kteří na troskách staré civilizace budovali novou. 


Kniha dále zmiňuje pandemie moru, kdy umřelo i 80% obyvatel, španělksou chřipku na začatku minulého století a další velké rány. Zmiňuje tam až věštecky možnosti nové podobné pandemie a jak by se s ní asi mohla poprat současnou civilizace se všemi znalostmi z oblasti vědy a medicíny. Kniha je psaná ještě před Covidem, takže autorovi komentáře a nástřely poten. situace jsou dost bez obalu a nekorektní. To by dneska asi málokdo v USA napsal po zkušenostech s tolika mrtvými ve svém okolí. A právě proto bylo zajímavé to číst až jsem z toho měl mrazení po zádech.
Velká část knihy je věnovaná i moderní době s jedním skoro "postapo" a to možný jaderný konflikt. Velmi detailně tam popisuje situaci, kdy svět stál opravdu milimetry na okraji srázu a chybělo málo, aby vypukla válka, která by zničila během pár hodin celý svět a proč se tomu tak nestalo. Více nebudu prozrazovat a knihu vřele doporučuji.

Zknihydohlavy
27.04.2021 4 z 5

Celý název zní Hard Core Historie: Jak apokalyptické momenty dějin formovaly lidstvo. Autorem je Dan Carlin, americký publicista a amatérský historik, autor úspěšného podcastu Hard Core History. Kniha do jisté míry vychází z podcastových epizod, ale hádám, že jim dává jakousi větší celistvost.

PavkaHu
25.04.2021 5 z 5

Kapitola o pandemiich předběhla svou dobu. A historie vzdělávání. Rachot!

Štítky knihy

sociologie apokalypsa dějiny lidstva

Autorovy knížky

Dan Carlin
americká, 1965
2021  82%Hardcore historie

Kniha Hardcore historie je v

Právě čtených5x
Přečtených125x
Čtenářské výzvě12x
Doporučených6x
Knihotéce74x
Chystám se číst85x
Chci si koupit33x