Haiku: Cesta ze stresu

Haiku: Cesta ze stresu https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/500335/bmid_haiku-cesta-ze-stresu-eXl-500335.jpg 4 17 9

Poetická příručka k používání vlastních emocí i rozumu, od psychiatra Radkina Honzáka a japanoložky Denisy Vostré. Navíc se dozvíte mnoho o japonské kultuře a jistě vás potěší inspirující básně! Vyvážená směsice psychologického přístupu a japonských tradic vám pomůže překlenout špatné chvíle a vrátí vám úsměv na tvář.... celý text

Přidat komentář

jirijanovotny
02.02.2024 5 z 5

Báječné počtení, u kterého jsem se opravdu od srdce zasmál.
Ne jedna, ale hned dvě knihy v jednom! A to se vyplatí!

První část od Radkina Honzáka je psána stylem blogísku jako v roce 2005. Píše v podstatě o všem možném a při tom se drží nějakého směru a tématu. Alespoň přibližně, se 127 vtipnými odbočkami.

Druhá část, od Denisy Vostré, je méně vtipná, ale to jí nic neubírá na zajímavosti. A když ke konci knihy konečně přišla řada na haiku, tak jsem se řehtal jak kůň.

capar
09.08.2023 3 z 5

Tak já moc nevím, co k tomu...pro informaci asi zajímavé krátké čtení...haiku si možná v rámci nějaké terapie zkusím, pro zajímavost co to se mnou udělá...


jaroiva
05.08.2023 3 z 5

Půl napůl. To, co slibuje název, kniha splnila. Předpokládám, že jde o tu část, kterou psal R. Honzák. Za tuto část bych dala plný počet. Kromě toho, že plní očekávání z názvu, je i vtipná a celkově zábavná.
K tomu zdarma dostanete ještě nevyžádané lekce japonologie od Denisy Vostré, které jsou cokoli, jen ne zábavné a vtipné. Ke konci jsem už tyto kusy přeskakovala a projela to jen rychločtením.

Určitě si ale zkusím nějaké to terapeutické haiku složit, uvidíme.

EDIT: Zkusila jsem, a opravdu to má něco do sebe. Jen tak pro sebe si napsat, bez ambicí k nějakému zveřejňování, takže své haiku vám sem nenapíšu.

Kuci12
05.03.2023 3 z 5

Nedočteno, né snad úplně kvůli nezájmu, ale požadavek na vrácení do knihovny přišel a jsem se už začala trochu ztrácet v Japonské historii. Část o emocích, jejích vnímání a prožitcích mi přišla zajímavá, ale v druhé půlce informací o Japonsku, už jsem upřímně byla trochu ztracena ve výčtu, všech možných přístupů, božstev a dalších někdy až moc nahuštěných zajímavostech, že jsem se už knihu nesnažila dočíst.

Kaja1
22.02.2023 4 z 5

Útlá kniha plná krásných myšlenek nám přibližuje tvorbu japonských básní haiku. Přistihla jsem se, že se mi hlavou honí myšlenky na 5-7-5. A přesto, že nejsem ve stresu někdy mě to, co se mi honí hlavou vyvolá na tváři úsměv a to není málo.

Alena_S
21.02.2023 4 z 5

Kniha je to skvělá, oba autoři se toho snaží spoustu sdělit a je znát, že vše pro naše dobro.
Ale bohužel výhrady mám. Vydržím, že se opakují věty napříč kapitolami i „naťuknuté“ myšlenky (Schválně, kolik "wabi-sabi" rychle za sebou asi čtenář snese??), vydržím i občasnou sprchu historie a jmen. Ale na tom řazení témat mi něco nesedlo. Bylo to jako číst detektivku, co má spoiler v názvu: Hmm, stres, japonská kultura, japonská poezie – mám to, haiku je cesta ze stresu! Wow, a vono jo.
Ale pravdu mají. Knížku zkuste a určitě si zkuste haiku, je to bezva, je to zábava a prý dobré na mozek.

DreamerX9
13.01.2023 5 z 5

Radkin Honzak zkrátka nikdy nezklame. U knihy jsem se nasmála ale zároveň se i dozvěděla několik nových informací z prostředí vědy ale i ohledně reakci těla na stres. Zaujal mě původ stresu a jak se vyvinul do dnešní společnosti. Líbí se mi také tě kniha místo prihlouplych rad navrhuje osvědčenou terapeutickou metodu a to Pište! Líbilo se mi několik myšlenek a i příkladů z praxe a jednou z nejlepších kapitol bylo o nadávkách a jak si lze díky nim ulevit. A také výsledek že nejsou až zas tak špatným zdrojem pokud ovšem nejsou součástí každé konverzace ale slouží jako prostředek pro rychlou úlevu při emocionalnim výbuchu. Skvělá kniha ke které se rozhodne budu vracet :)

nadhoz
19.12.2022 5 z 5

Užasná knížka

Covid2020
10.10.2022

(SPOILER) Na cestu ze stresu vymysleli křesťané již dávno recept. Smířit se s čímkoliv tím, že všechno, dobré i špatné je vůle Boží. Je to nastavení mysli (mindset). Pán Bůh dal, Pán Bůh vzal. Odzkoušené osobně, funguje stoprocentně. Ateisté můžou chodit k různým placeným poradcům a mindseťákům do kurzů. Farář mindsetoval z kazatelny své ovečky každou neděli z kazatelny. Lid se houfně zateizoval a plácá se ve stresu.

Autoři knihy

Denisa Vostrá
česká, 1966
Radkin Honzák
česká, 1939

Kniha Haiku: Cesta ze stresu je v

Právě čtených6x
Přečtených26x
Čtenářské výzvě11x
Doporučených4x
Knihotéce34x
Chystám se číst65x
Chci si koupit23x