H. P. Lovecraft – Komplet Sebraných spisů

H. P. Lovecraft – Komplet Sebraných spisů https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/234523/bmid_h-p-lovecraft-komplet-sebranych-spi-234523.jpg 5 142 21

První souborné vydání veškerých povídek od kultovního autora H. P. Lovecrafta vychází nyní v omezeném nákladu v luxusním boxu za zvýhodněnou cenu. Box Sebrané spisy H. P. Lovecrafta obsahuje všechny čtyři díly spisů v pěti knihách: Hrobka (Příběhy a vize z let 1917–1920), Měsíční močál (Příběhy a sny z let 1921–1925), Volání Cthulhu (Příběhy a novely z let 1926–1930 ve dvou knihách), Stín z času (Příběhy a střípky z let 1931–1935). Všechny svazky jsou opatřeny zasvěcenými komentáři Ondřeje Müllera, jež lovcraftovské texty zasazují do širšího kontextu.... celý text

Přidat komentář

Radous79
21.06.2023 5 z 5

Stojí za to mít už jen kvůli těm linorytům p. Štorma! Klobou dolů!

KapitanBouchac
05.04.2023 5 z 5

V nějakém rozboru v jedné z nich tohoto kompletu jsem četl, že HP trpěl spíše než velkou představivostí, utkvělou představou. Musím tomuto dát více než za pravdu, poněvadž i já cítím, že jeho povídky jsou tak říkajíc na jedno brdo. Kdo přečetl jednu, má hrubou představu o všech ostatních. Navzdory tomu však jsem je všechny přečetl, neboť tak hutnou a těžkou atmosféru jsem nikde jinde ani náznakem nepocítil. Jeho příběhy mívají velmi prostý děj, jehož zápletka i vyvrcholení se dají vcelku snado uhádnout, avšak vyplatí se číst dále právě kvůli té atmosféře. První povídka, co jsem od něj přečetl byla Dunwichská hrůza, a zůstane také tou, jež na mě nejsilněji zapůsobila.


billie6259
24.08.2022 5 z 5

Vlastním originál vázaný v kůži, který jsem před lety dostal k narozeninám. Už jen příběh, který napsal ve 14 letech o monstru v jeskyni je pecka. Holt my autisti jsme extra. Moje kniha zůstane navždy rozečtená, neb si zaslouží, neustále se k ní navracet.

uzivatel9146
09.08.2022 5 z 5

Tohle je pro mě mistrovské dílo. Lovecraftova atmoska se přímo hltá. Jeho génius spočívá v tom že drží tajemství nikdy zbytečně u monster apod. nechodí do detailu a spíše vykresluje atmosféru kolem. Ano spousta jeho děl je hodně hutnych a psaných velmi starým způsobem podobným jako Poe což byl jeho největší vzor. Chudák lovecraft odešel moc brzo a mrzí mě že po něm nezbylo více materiálu. I tak za život napsal ty nejvíce creepy povídky co jsi člověk umí představit nejde tu přímo o nějaký jumpscare ale je to o tom že je tu něco víc, starého, nepředstavitelné, nebezpečí. Jeho nejbarevnejsim dílem je pro mě dream Journey to Kadath. Pro mě masterpiece a kéž by se ho ujal nějaký dobrý režisér nebo game dev a zpracoval ho pro moji konzumaci. Nicméně lovecrafta miluji a je to jeden z mých nejoblíbenějších autorů. Není pro každého ale mě sedl. Tahle kolekce je levná, zahrnuje hodiny zábavy a obsahuje všechna důležitá díla i pár renomovaných kousků, komentář na konci o vzniku povídek potěší a dozvíte se o lovecraftovy více což je fajn. Je to pro mě van gogh literatiry

Rassmussen
08.07.2022 5 z 5

Navzdory tvrzení vydavatele se nejedná o "kompletní vydání" H.P. Lovecrafta v češtině. Tomuto kompletu schází například autorova poetická tvorba vycházející z jeho mytologie. To ovšem nic nemění na skutečnosti, že se nám do rukou dostává kvalitní české provedení amerického Mistra a otce moderního hororu. Jako skalného fandu kosmického děsu mě komplet potěšil, stejně tak i průvodní ilustrace, kterými jsou jednotlivé spisy doplněny. Čtenářům rozhodně doporučuji moje dvě nejoblíbenější povídky Dagon a Stín nad Innsmouthem. Palec nahoru!

morell2437
17.01.2022 5 z 5

Sbírka je nádherná a ukazuje, jak se autor a jeho svět vyvíjejí v průběhu let. Pokud vás tohle dílo nepohltí, tak se opravdu dá povšimnout, že se témata poměrně opakují, pokaždé trochu jinak, ale přiznávám, že tam nějaký stálý a často tak nějak neměný koncept je. To mi ale nevadí, povídky o materialistech čelících magii a neznámu mimo jejich svět mě baví.
Přiznávám, že je škoda, že nejsou zařazeny povídky, které byly spoluautorské nebo jinak ovlivněné, třeba i v extra knize, což by vytvořilo opravdu kompletní sebrané spisy, ale dokážu ocenit snahu o čistotu této sbírky.

CountNosferatu
06.01.2022 5 z 5

Nedovedu pochopit, proč byl Lovecraft za svého života tak nedoceněný- tenhle skvostný komplet spisů jen dokazuje, že v atmosférickém hororu dodnes nemá konkurenci.

GerhartRoth
28.10.2020 5 z 5

Naprostý základ pro fanoušky moderního horroru. Lovecraftova mytologie není jen tak bezdůvodně základem a inspirací pro mnoho dalších děl.

DagonCZ
07.09.2020 5 z 5

Tento box ilustrovaný a designovaný dřevorytcem, typografem a black metalovým zpěvákem Františkem Štormem se stal pro mě absolutní povinností. Všechny povídky vydané jménem podivína z Providence pohromadě a chronologicky seřazené, to je sen každého správného fanatika z řádu Dagona. Jedinou nevýhodou je, že v ní nejsou zakomponované povídky, na kterých pracoval s jinými autory či povídky, které psal pro někoho na zakázku (jako Uvězněn s faraony pro Harryho Houdiniho, která je jedna z mých nejoblíbenějších).

SimonBorn
30.06.2020

Ale jako by bylo neslušné napsat kdo těch pět knih přeložil. Nebo snad Howard šel tak ve svých podivnostech daleko, že psal česky?

danny_21
20.02.2020 3 z 5

Prolouskat se tímto souborným dílem povídek byla ukrutná a ne úplně povedená cesta.
Musím se přiznat, že nesdílím nadšení nad Lovecraftem, jeho kousky se většinou tematicky opakují - starý dům/farma/zámek na okraji města skrývající "tajemné" praktiky choromyslných snílků, kdy nesmí chybět omílání otřesných puchů, zvuků a vyvolávacích formulek. V celém souboru jsem jako nadprůměrné zaznamenal jen 2 kousky - V Kryptě a Stín nad Innsmouthem, spousta jich bylo v poli průměru a několik podprůměrných, takže jako výsledek mi to dává střed, POE podle mě umí lépe - 50 %

Magnovak
02.01.2020 5 z 5

Čestné místo v knihovně každého milovníka snové literatury. Není již příliš co dodat, sebrané spisy jsou skvostem svého žánru. Kdybych přeci jen jako fanoušek HPL měla něco vytknout, tak to, že některé povídky jsou pro mě osobně málo děsivé ve svém popisu onoho neznámého, blížícího se, něčeho nehmotného, co přinese onu zkázu a záhubu... někdy je to zkrátka příliš povrchní, ovšem další povídka se může vzápětí stát mou několikadenní noční můrou.

HPL není pro každého, ale ten, kdo si ho zamiluje, již nikdy nespočine tak úplně v klidném spánku, nebo denním bdění ... :-)

Miroslav83
15.10.2019 5 z 5

Sice to ještě nemám dočtené, řadu povídek jsem četl mimo tuhle sbírku a ke mnoha z nich se občas vracím... je to úžasné! Literární vývoj autor, originální nápady, forma - ilustrace F. Štorma, krásný box. Není co dodat... souhlas s "honzou7843": Vy to ještě nemáte?

666Jitka
05.10.2019 5 z 5

Celý soubor spisů HPL je skvost. chronologicky řazené povídky svědčí o tom, jak se jeden z mistrů tohoto žánru vyvíjí. Jeho celou tvorbu mám velice ráda ... Dalším velkým + je, že knihy doprovází ilustrace Františka Štorma.

lazarus
06.08.2019 5 z 5

Povinnost pro milovníka Lovecrafta. Nádherné provedení. Nebudu se opakovat v hodnocení jednotlivých příběhů jelikož jsem se k nim vyjádřil už dřív. Snad jen, že vedle tohoto provedení mám v knihovně hezké zpracování The Complete Fiction of H.P.Lovecraft od Chartwell Books. Vše v jednom špalku. Taky povedené

ktulu
06.05.2018 5 z 5

Pokud bych si mohl vzít na opuštěný ostrov jen jednu knihu (resp. sbírku)...byla by to právě tato. Nikdy se neomrzí a po každém přečtení v ní lze nalézt něco nového.

Shindo
11.12.2017 5 z 5

Kompletná zbierka HPL-ovej beletrie pekne pohromade, v dobrom preklade a so záverečnými esejmi, z ktorých sa človek zasa dozvie niečo nové. Jeho tvorba sa rokmi menila a gradovala a hoci mi posledný diel zbierky prišiel najintenzívnejší, po dočítaní Sebraných spisů som sa cítil tak zdeptaný a vyžmýkaný, že som si nutne musel prečítat niečo veselé.

Dyaebl
31.07.2017 5 z 5

Genialita a šílenství pana Lovecrafta nezná mezí. Stejně jako jeho fantasie, (alespoň můžeme doufat, že se jedná jen o fantasii) u které se budete neustále zastavovat a žasnout při představování si nepředstavitelného. Za mě je toto Mistr hororu, který ovšem ani tak nespočívá v typických děsivých podnětech, ale v šílenství samotném a následném uvědoměním toho, že na tomto světě nejsme ani zdaleka sami, přičemž spatření těchto bytostí, těchto Prastarých, nemůže skončit jinak, nežli absolutním a nenávratným propadnutím do šílenství.

Cthulhu fhtagn phnglui mglw’nafh cthulhu r'lyeh wgah’nagl fhtagn!

Jacck
23.07.2017 5 z 5

Lovecraft je označován za krále hororu, přitom jeho knihy nejsou vůbec strašidelné. Lovecraft není ani dobrý spisovatel, píše dlouhá šroubovaná souvětí a neumí dramatizovat děj. Jeho kouzlo je v tom, že umí vytvořit neuvěřitelné magické a bizarní světy s úžasnou atmosférou. Jeho poznávacím znakem je děs z neznáma a z kosmických hrůz, které se skrývají za slupkou nám známé skutečnosti. Hrůz tak strašných, že je rozumem nejsme schopni pochopit a tak raději zešílíme. Jeho povídky jsou plné hrůzostrašných mimozešťanů, černé magie, prastarých rituálů a zapomenutých náboženství. Povinnost pro všechny milovníky fantasy a hororu.

honza7843
11.12.2015 5 z 5

Jestli uvažujete o koupi tohoto "boxu", pak vám musím položit otázku: Vy to ještě nemáte? :-)

Štítky knihy

mýtus Cthulhu hororové povídky lovecraftovský horor

Část díla

všech 68 částí díla

Autorovy další knížky

Howard Phillips Lovecraft
americká, 1890 - 1937
2011  87%Volání Cthulhu 1
2010  76%Hrobka
2014  96%H. P. Lovecraft – Komplet Sebraných spisů
2011  86%Měsíční močál
1990  87%Volání Cthulhu

Kniha H. P. Lovecraft – Komplet Sebraných spisů je v

Právě čtených25x
Přečtených161x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených26x
Knihotéce188x
Chystám se číst109x
Chci si koupit94x
dalších seznamech4x