Gronnyho dobrodružství

Gronnyho dobrodružství https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/523457/bmid_gronnyho-dobrodruzstvi-65167aa6a3b5f.jpg 3 22 10

Princ Gronny tráví většinu času v hlubokých lesích se svým vlčím přítelem, místo toho, aby se věnoval svým povinostem na královském dvoře. Přitom je z velmi váženého rodu, který patří do řádu Ochránců Srdce světa – prastarého Stromu, který zasadili samotní bohové. Členové řádu mají za úkol Strom chránit za každou cenu. Kromě léčivé energie, které z něj vychází, totiž tvoří i magickou bariéru, která od sebe odděluje dva světy: Callunu, svět živých, a Aucu, svět mrtvých. Po staletích kolem něj vyrostlo hlavní město Lex, které je domovem Ochránců. Auca je plná zla. Sem jsou vyvrženy duše těch, kteří za svého života páchali ohavné skutky, a také je domovem děsivých monster, která sem byla po příchodu bohů vyhnána z Calluny. Jeden z netvorů, temný nekromant, otevře trhlinu v bariéře a projde jí do světa živých. Začne si budovat obrovskou armádu nemrtvých s jediným cílem – zničit Srdce světa, všechno zlo vypustit z Aucy a nastolit chaos. A ten, na čí hlavu padne úkol zabránit zlu v ovládnutí světa, je Gronny...... celý text

Přidat komentář

veronikaJ36e
06.03.2024 4 z 5

Rozhodla jsem se pro tuto knihu, protože mám ráda fantasy a zaujala mě anotace. :)
Přestože jsem knize dala jen necelé 4 , velmi se mi líbila a od začátku do konce mě bavila. Chvílemi jsem měla pocit, že příběh dýchá podobnou energií jako Hra o trůny, i když je psána mnohem jednodušším stylem. To možná může někomu vadit, mě ale ne. Text byl čtivý a nikde jsem se v příběhu neztrácela.
Jednoduchost mi začala trochu vadit až ve druhé polovině knihy, kde bych si dokázala představit více zvratů.
Romantická linka nebyla ani potřeba, ale byla jen lehce a chápu, že jsou čtenáři (spíše čtenářky), kteří ji tam prostě potřebují.
Já bych ji viděla jinde a mám sto chutí napsat fanfikci, za kterou už uvidím tu reakci autora - nejspíš mi poděkuje za propagaci, ale vzápětí mě zabije za to, že si nedokážu pomoct a hned mi jede mysl takovým divným, zvráceným způsobem.

PawlušQa
08.02.2024 1 z 5

Knížku jsem získala v rámci spolupráce od autora Matyáš Tachecí. Velice si toho vážím a děkuji za možnost.

Příběh začíná tím, že princ Gronny spolu se svým věrným vlkem Drápem loví srnce. radost z úspěšného lovu zkazí náhlá změna počasí. Takže jsou nuceni se schovat pod skalním převisem, aby přečkali to nejhorší. Gronny to prospí a ráno je naštěstí nebe bez mráčku. Mohou se tedy vydat na cestu domů.

Na knížku jsem se docela těšila, podle anotace to znělo zajímavě a říkala jsem si, že by to mohl být takový návrat do světa fantasy. No ale úplně mě to nechytlo. Knížka je hodně popisná, což je fajn, ale nepůsobí to na mě moc dobře, připadá mi to občas i na sílu. Nápad na příběh není vůbec špatný, ale provedení krapet selhalo. Slovy manželova bráchy: Ruda dobrá, ale způsob těžby katastrofální. Už na prvních stránkách jsem se setkala s několika dost nelogickými věcmi a vše se jen nabalovalo. Děj byl trochu předvídatelný, ale to mi obvykle moc nevadí, neberu to jako nějaký problém, ale vždycky jsem ráda, když mě autor překvapí a dodá tím knize něco zajímavého. Tady jsem se s tím tolik nesetkala. Myslím, že se autor potřebuje prostě vypsat, projít si různé rady jak psát, pravidla atd a mohlo by to být super. Tohle mi kolikrát připomínalo slohovku z češtiny.

Další věc, co mě trošku překvapila a popravdě ne příjemně, bylo grafické zpracování. Obálka knihy je moc pěkná, ale ten vnitřek mi nesedl. Šedé okraje působí nic moc a tomu zdobení to škodí. Ilustrace uvnitř mě moc nezaujaly, ale nadpisy kapitol jsou pěkné. Kdyby to bylo jen s těmi nadpisy a ornamenty u čísla stran, myslím, že by to působilo rozhodně lépe. A v neposlední řadě kniha prostě nevoní jo jsem asi divná, ale tu vůni nových knih miluji a tady mi to spíš připomnělo nějakou učebnici

Je mi líto, že dávám takové hodnocení. Snad v budoucnu se autor víc vypíše a třeba další knihy naplní potenciál, který mají. Manželův brácha by dal 1 packu, já si nejsem stále jistá. Ale ta 1,5 je asi za mě vypovídající.

1,5 / 5


Mon.CouCou
27.01.2024 5 z 5

(SPOILER) Matyáše Tachecího jsem si zamilovala jako osobnost. Je prostě živelný bavič a tak bude dnešní recenze na jeho prvotinu GRONNYHO DOBRODRUŽSTVÍ s růžovými brýlemi. Jenže-mně se ten příběh fakt líbil!

Gronny se narodil do královské rodiny-rodu Ochránců Srdce světa, a tak je samozřejmě předurčen k velkým činům. Když nahlédne velký Mistr Gallo díky spícímu kouzlu do budoucnosti, s hrůzou zjistí, že se blíží apokalypsa. Temný nekromant díky trhlině vstoupí do světa živých a vraždami si tvoří ohromnou armádu nemrtvých. Válečné prvky autor zvlášť barvitě vybarvil-představte si, že zabije prostý lid okolo a buch-armáda se zvětšuje... Jak ale zachránit domov? No samozřejmě posíláme Gronnyho na dobrodružství, kde potkává nové přátele. I když to vypadá, že neštěstí je zažehnáno, opak je pravdou. Král zemře. Ať žije nový král. Jenže posvátný Strom umírá a je třeba jednat. Dobrodružství tak samozřejmě pokračuje, po boku se přidává čarodějka Tess (takže se těšme i na romantickou linku), ale protože jsme ve světě fantazie, tak nechybí další netvory, magie i lidské bestie...

Upřímně-jde o klučičí jednoduché čtení. (Proč ne). Usmívala jsem se na každé kapitole, kterou otevírala rosnička Maty a upřímně-pak jsem i hádala, jestli přijde bouřka, nebo budou padat i trakače. Atmosféru to však naladilo a samotné vyústění příběhu se mi líbilo - trefnější název knihy bych prostě nevymyslela :-)

rozaaalie_
27.01.2024 1 z 5

Sakra, tohle mě mrzí, ale bylo to fakt špatný. Přiznám se, že mě nalákala nádherná obálka. Ale tam to bohužel s pozitivy končí.

Hned první stránka mě přímo praštila pěstí do očí. Krkolomná, divná a primitivní větná skladba je něco, co doprovází celou knihu. V závěsu se táhnou pravopisné a gramatické chyby, prapodivná stylistika a rozdělení kapitol. Vztahy mezi postavami jsou více než nesmyslné. Všichni si hned rozumí a během dvou vteřin jsou přátele na život a na smrt. U dialogů jsem měla pocit, jako by mezi sebou mluvili AI roboti.

Ve světě je world building na bodě mrazu a možná spíš i pod. Proč je hlavní záporák nejsilnější mág? Jak ovládá magii? Jak se dokáže teleportovat z jiného světa? No a vysvětlení? Černá magie. Ale co to sakra znamená?! Celkově mi vadilo, že jsou čtenáři informace o světě prostě předhazovány bez jakéhokoli vysvětlení. Tyhle potvory žijou tady a zrodili se z tohohle. Tento rod nemá rád tenhle a tak dále. Všichni jsou přehnaně naivní. Třešničkou na dortu byl očarovaný toulec šípů. Ale jak je možné, že nikdy nedojdou? Odpovědí jedné z postav je: „Tomu se říká magie.“ Bez komentáře. Za mě osobně je úplně jedno, jestli jde o young adult nebo oddechové fantasy. Magický systém je jeden z nejdůležitějších prvků tohoto žánru a v této knize je naprosto nelogický.

Jediné pozitivum, které jsem dokázala najít, je popis bitev, který se mi většinou opravdu líbil. Autor umí barvitě popisovat boj a strategii. Jde vidět, že se vyzná ve zbraních a v tom, jak fungují. To musím ocenit! Škoda jen, že se ve stejném duchu nenese i zbytek knihy. Příběh je prostě příliš šablonovitý. Neděje se nic a zároveň všechno. Během 3 dní se zrodí nejsilnější armáda světa, během dalších 3 je poražena. Hurá, vyhráli jsme! Ale ne, musíme opět vyrazit na výpravu, následuje konec světa číslo dvě. Hrdinům (jestli je tak lze nazvat) vždycky všechno projde. Zrodí se konflikt a nebezpečí? Nevadí, o pár řádků níž je vše vyřešeno, a většinou to má na svědomí bezchybný Gronny, jehož dokonalost mi fakt lezla krkem. A takhle to pokračuje po celou knihu.

Bohužel musím knihu zařadit mezi jednu z těch horších, co jsem četla, což mě opravdu upřímně mrzí. Zvlášť když vím, že se jedná o začínajícího českého autora. Při čtení jsem si připadala, jako kdybych četla roleplay někoho, kdo vyrostl na Tolkienovi, Martinovi a Sapkowském, a jednoho dne si řekl: „Jaké by to asi bylo, kdybych se sám ocitl ve fantasy světě?!“. Jenže tam to s podobností zmiňovaných mistrů končí. Takhle kniha měla zůstat v šuplíku.

Knize dávám jednu hvězdičku za snahu a dobře napsané bojové scény, protože mi přijde zbytečné označit cokoliv jako "odpad". A navíc by to ani nebylo fér vůči autorovi, který si přeci jen s psaním nějakou tu práci dal. Ale upřímně řečeno, naprosto objektivně říkám, že z hlediska pravopisu, gramatiky, stylistiky, děje, postav i fungování světa prostě kniha není dobře napsaná. A těch několik pětihvězdičkových hodnocení si dle mého zaslouží přinejmenším povytažení obočí.

MoraTriss
01.01.2024 5 z 5

Na autorovu úplně první knížku je to povedený příběh na odpočinkové čtení. Není to dlouhé a nijak zvlášť náročné na příběh, ovšem s kouzlem středověkých královstvích, čarodějů a udatných bojovníků. Hezky propracovaný fantasy svět a magie v něm rozhodně nechyběla, a vtipný hrdina Danlord už vůbec ne! Za mě super!

wendys93
29.11.2023 4 z 5

Hele, lidi, tohle se mi, překvapivě, docela líbilo. Hlavně asi proto, že to není taková ta trapňoučká, young fantasy plná klišé, předvídatelných okamžiků
a dost prohlédnutelných postav, který sou jak přes průklepák.
Grrony je trošku prevít, tak trošku alkáč, nějaký královský povinnosti mu úplně vrásky nedělaj...zkrátka a dobře, radši si užívá žití plnými doušky, než aby se nechal svázat konvencema a pravidlama královskýho dvora. Je to zkrátka rebel. Ale zároveň hroznej sympoš, kluk se srdcem na dlani, takovej, na kterýho se můžete spolehnout, pokud ste jeho kámoš. I kdyby ste byli jenom kámoš na pivo.
Hrozně se mi tu líbil ten "eko" motiv, který odkazuje na něco, co by pro nás všechny mělo být důležitý. Svět, ve kterém žijeme, Svět, který nám strašně moc dává, ale zpátky nedostává dohromady nic.
To všechno s patřičnou dávkou magie, kterou od dobré fantasy knížky všichni očekáváme.

katameziknihami
23.11.2023 2 z 5

Z této knížky mám tak trochu rozporuplné emoce. Začněme těmi věcmi, co se mi na knížce líbily. Opravdu mě docela nadchl ten nápad na svět. Svět živých a mrtvých, které jsou odděleny "jen" barikádou a něco se pokazí? Na to jsem se opravdu těšila, bohužel se mi ale nedostalo toho, co jsem očekávala. Autorův styl psaní mi nějak nesedl. Nevím, jestli to bylo mnou nebo ne, ale občas mi nějaké věty nešly do mozku - kdybych to četla nahlas, nešlo by mi to přes pusu, tak jsem to nějak chtěla připodobnit. Přišlo mi, že některé scény byly napsány hodně stroze a daly by se rozepsat trochu více (třeba ten polibek). Měla jsem taky pocit, že se nám nedostavilo moc Gronnyho pocitů, ale možná jsem teď myslela jen na ten polibek, který.. se prostě stal. Vy víte, že jsem velká romantička a vím, že tohle není romantická kniha, ale tam snad nebylo ani žádné sbližování a objevování toho, že se mají rádi. Prostě je krásná-> miluju ju -> málem umřeme -> polibek. Ale zpět k hlavní lince. Už v půlce se zdá, že je vyhráno, ale nastává úplně nový problém. Za to jsem možná trochu ráda, protože kdyby se ten první problém ještě natahoval, nevím, jak dlouho bych vydržela. Děj nebyl táhlý, v knize jsou krátké kapitoly (někdy možná až moc, ale to je každého názor) a i tak jsem se nikdy nedokázala zacist a čtení mi trvalo nezvykle dlouho. Postavy byly hodně nemastné neslané. Snad nikdo tam neměl žádný charakter, nebo mi to tak aspoň přišlo, žádné emoce, žádné úmysly.. nic jsem tam neviděla. Jediná osobnost Gronnyho byla, že má rád Tess a ta její zas ta, že studovala na Jižních ostrovech a doslova byla mnohem silnější, než její otec. Snad všichni tam byli nejlepší kamarádi z dětství a jako malí si hráli s klackama, ale když se dali do řeči, mluvili spolu jak největší diplomati. To stejné když Gronny prosil ostatní o pomoc. Všichni mu pomohli hned a byli ochotni mu dát snad vše. Těch pár sprostých slov mi tam vůbec nesedlo a připadalo mi, že tam byla daná jen pro to, aby to neznělo vše tak upjatě. Během čtení se také objevovaly informace, o kterých dříve nebyla ani zmínka či náznak. Prostě najednou tam jsou, I když jsme o tom nikdy ani neslyšeli. Vím, že je to autorova první kniha a jde to na poznat. Od čtení vás asi odrazovat nebudu, ale rozhodně nečekejte žádnou velkou fantasy, či velkého cokoliv.

Milka73
10.11.2023 odpad!

(SPOILER) Text představuje fantastický svět, v němž je hned několik království a strom, který svět chrání, Srdce světa. Gronny je princem z rodu strážců tohoto stromu. Jenže místo toho, aby ho zajímalo cokoli podstatného, radši bezdůvodně zabíjí v lese zvířata. No a když se zcela nepřekvapivě všechno pokazí, kdo je ten jediný, kdo musí zachránit celý svět? Ano, správně, Gronny. No tak se vydává s domestikovaným vlkem na cestu do vedlejšího království pro spojence. Hah. Něco jako výstavba světa tady těžce selhalo. Království jsou prostě náhodně rozmístěné oblasti bez větších specifik nebo snad nějakých charakteristik, nezjistíte o nich absolutně nic. Jakékoli pokusy o politiku ztroskotaly na tom, že Gronny radši popíjel medovinu. Během cesty? Všechno se děje tak nějak náhodou, ale ne že shodou okolností, prostě jsou to naházené prvky, jako by všechno vznikalo bez rozmyslu za pochodu.
Postavy? Huh. Povahy nulové, absolutně nic o těch postavách nezjistíte. Teda kromě toho, jak jsou arogantní a sebestředné a ve všem nejlepší, jo a protiřečit si, to ony umí taky dobře. Nějaký charakterový vývoj? Nic. Nějaká osobitost? Nulová. Vývoj postav nebo vzájemných vztahů? To neviděli ani z rakety. Prostě na sebe natrefíte někde v lese a hned jste nejlepší kámoši. Ta dokonalá holka? Jen umístěná pro dodání lásky na první pohled, aniž by byla čímkoli podmíněná (snad jen tím, že ach, je tak krásná, hned ji miluju), ale co Tessu dostalo na Gronnym, to fakt nechápu. Celá tahle "vztahová" linka tam byla těžce na sílu a z hlediska příběhu naprosto k ničemu.
Vídám chválu na to, jak je úžasné, že autor ten text psal do poznámek v mobilu. Haló, a to je důvod jí dávat přehnaně nesmyslně dobrá hodnocení? Znám příběhy, které vznikaly na mobilech a jsou zatraceně mnohem lepší než tohle.
A grafická podoba příběhu? Jak je dělaný vnitřek výtisků, to "zdobení" každé strany? Bleh. Naprosto neadekvátně to textu slibuje lepší dojem, ale spíš ho ještě víc potápí. Jazyk psaní není ničím výrazný, je strohý a popravdě za mě dost nezajímavý, kolikrát jsem měla problém udržet pozornost a už si ani nepamatuju, kdy se mi naposledy chtělo tolik přeskakovat. Jo, párkrát jsem se u textu malém zasmála. Málem. Zoufalstvím. Něco jako korektura by textu taky neuškodilo. Překvapuje mě, že si tohle nakladatelství vzalo na triko.
Je mi to líto, ale ač se opravdu snažím, na tomto textu nemohu najít nic, na co bych mohla říct aspoň něco kladného - možná obálka nevypadá špatně, ale obálka opravdu není obsah. Děkuji autorovi za poskytnutí výtisku, abych měla možnost zjistit, jak NEMÁ vypadat fantasy, ale tady jsem opravdu nenašla nic pozitivního. Snad jen to, že text není zas tak dlouhý (což i proto je tak plochá), takže to přetrpění mě stálo jen jeden den.

ctu_a_pisu
16.10.2023 4 z 5

Překvapivá oddechovka, u které jsem se bavila a příjemně si u čtení odpočala.

Jednoduchý jazyk i děj, který svižně utíká, krátké kapitoly, krásné ilustrace, které nám dopomůžou představit si některá monstra. Písmo hezky čitelné, velké, krátké odstavce a hodně přímé řeči.

Čtivý děj vyprávěný v ich-formě v minulosti, chronologicky. Kniha je vhodná určitě i pro mladší čtenáře. V textu občas nějaká chyba, překlep - ale nic, co by extra rušilo při čtení.

Hodně postav, ale díky pojmenování včetně "funkce" (např. král, mistr...) snadná orientace. Další postavy jména nemají - alespoň se to neplete.

Spíše jednodušší slovní zásoba, ale za sebe vítám, popis kulis a míst pro představu dostačující. Zápletky, popisy děje i vztahy hezky vybudované, ale na mě málo rozvinuté. Kniha by si zasloužila o 100 stran více.

Na to, jak je kniha útlá je plná zvratů a napětí. Hlavní postavy společně mají krásný vztah, celkově se kniha nese v pozitivním duchu.

Díky příběhu jsem se vrátila o 10 let zpátky, kdy jsem tyhle světy milovala v PC hrách. Bylo moc milé se sem znovu "vrátit". Moje první, ale určitě ne poslední kniha v tomto žánru.

Ráda se budu vracet za touhle super partou, vtipné hlášky, upřímné a autentické rytí do Dana mi moc zpříjemňovalo čtení.

Jedná se autorovu první knihu, takže je ještě co pilovat (myšleno v dobrém), ale pokud hledáte příběh, u kterého vypnete od starostí, moc doporučuji!

itskyleus
08.10.2023 5 z 5

(SPOILER) Knihu sem obdržel od autora na recenzi, moc děkuji, jelikož na příběh jen tak nezapomenu. :)

Kniha nás zavádí do světa živých Calluny, kde se setkáváme s hlavní postavou. Sympatický Gronny, který je odvážným korunním princem města Lex a budoucím ochráncem Srdce světa. Strom, který má léčivé schopnosti a je hlavní bránou mezi Callunou a světem mrtvých Aucou.
Do Calluny pronikne netvor právě z Aucy, přes jiný portál než právě ten hlavní.
Má jediný cíl a tím je zničit Srdce světa a tudíž dát volný průchod netvorům ze světa mrtvých Aucy. Doprovází ho vytvořená armáda nemrtvých.
Gronny je tedy odkázán na záchranu světa živých a hlavně ochránit onen strom. Dráp byl jeho věrný společník, který byl úžasný a hned sem si ho oblíbil.
Danlord neboli Dan, který po svém otci zdědí trůn Kaaru byl taktéž sympatický a nechyběl mu ani dobrodružný duch a jeho rozhodnutí jet s Gronnym bylo opravdu hodné nejlepšího přítele. Společně s Gronnym tvořil dokonalou mužskou dvojici.
Tessa se mi líbila od prvního setkání, protože se neštítila jít do boje a společnými silami s oběma muži a doplnila o to víc skupinku. Mrzelo mě, že tam není více romantická linka, ale zase nic se nemusí přehánět, tudíž mi to i tak stačilo.
Srpka byla dodatečná třešeň na dortu, která byla užitečná a taktéž se nebála jít do boje po hlavě, když to bylo nejnutnější.
Doplňovali se všichni perfektně - Gronny luk, Dan meč, Tessa magie, Dráp zuby a Srpka využívala schopnosti Trolka.
Celá kniha je napsána čtivým stylem, který vám nedá spát a budete chtít číst dál a dál. Vykreslení různých bytostí a celého světa je i v tak krátkých kapitolách na tak "útlou" knihu, která nemá ani 200 stran úžasné. Líbí se mi doplnění různých netvorů o ilustrace, kteří se mi moc zamlouvají svou vizáží.
Grafická stránka knihy vevnitř je krásná a jde vidět, že si dal autor s knihou dost záležet. Obálka knihy - tam se nedá co vytknout, hezké vyobrazení třech hrdinů společně s Drápem a v pozadí Lex i se Stromem - Srdce světa.

Nedokážu stále chápat, že autor tento příběh psal spontánně do poznámek mobilu před otevřením školy. Stvořit takto svět, který bude dávat logické myšlení a postavy, které se budou zamlouvat čtenářům.. klobouk dolů, pane autor!

Autorovy knížky

Matyáš Tachecí
česká, 2000
2024  59%Gronnyho dobrodružství

Kniha Gronnyho dobrodružství je v

Přečtených21x
Doporučených1x
Knihotéce17x
Chystám se číst2x
Chci si koupit1x