Gorila a já

Gorila a já https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/244042/bmid_gorila-a-ja-65t-244042.jpg 5 66 18

Hlavní hrdinkou knihy je osmiletá Jonna, která žije v dětském domově. Ředitelka ji nemá ráda a ochotně ji předá k adopci děsivé Gorile, která do domova jednoho dne přijede v otlučeném Volvu. Gorila žije na skládce a živí se prodejem šrotu. Jonna se nejprve Gorily bojí, myslí si, že ji chce sníst, ale postupně se s ní spřátelí. Ukáže se, že Gorila – mimochodem horlivá čtenářka, jejíž nejoblíbenější knihou je Oliver Twist – sice žije v nepředstavitelném nepořádku, ale dokáže Jonně poskytnout lásku a pocit bezpečí, které jí v dětském domově chyběly. Pořídí jí kolo, nakoupí jí oblečení a Jonna pochopí, že v životě tolik nezáleží na tom, zda má čisté ruce a upravené vlasy, pokud najde někoho, komu na ní skutečně záleží, kdo se dokáže vcítit do jejích potřeb. Nad nově vzniklou idylou se však začnou stahovat mračna...... celý text

Literatura světová Pro děti a mládež Příběhy
Vydáno: , Portál
Originální název:

Apstjärnan , 2010


více info...

Přidat komentář

Knihomolka506
30.12.2023 5 z 5

Příběh o lásce, naději, ale hlavně o tom, že je jedno jak kdo vypadá nebo jaké má postavení ve společnosti.
Jonna je zlou ředitelkou z dětského doma, kde odmalička žila umístěna k adopci. Komu? Zvířeti, ještě k tomu z pralesa.. teda momentálně ze skládky. Hodila sice "doma"uklizeno, ale to, co Jonně v domově nikdo nikdy nedal ji dá s radostí.

alaoda
07.12.2023 5 z 5

Kouzelný originální příběh naší oblíbené autorky. Skvělá knížka.


AmeQ
09.02.2023 5 z 5

super kniha po čtenáře kolem 8 let, konec byl napínavý, moc jsem si knihu užila

broskev28
21.11.2021 4 z 5

Tahle kniha F.N. se mi líbila mnohem více nežli Vránova dobrodružství.
Vzpomněla jsem si na jinou krásnou knihu z dětského domova, Středa nám chutná, ta je taky moc povedená. Gorilu bych našim malým čtenářům doporučila, naštěstí ani ředitelka Gerd není úplně záporná postava, tedy možná spíš nebyla odjakživa, a príma byl Aron!
Ilustrace jsou skvělé (dvoje "tlapky" napříč knihou), knihkupectví na kolečkách byl parádní nápad a moc se mi líbí závěrečný rozhovor s autorkou, třeba:
"Tvoje rada, jak začít psát?
Jednoduše pište. A když to nejde, tak toho nechte."

SputnikV
10.05.2021

prostě úžasná kniha, podobně jako Ivan je jen jeden osloví lidi napříč generacemi, přečetl jsme i autorčiny další knihy, nebyly špatné, ale toto je opravdu mimořádná kniha

Frida12
29.04.2021 4 z 5

No, knihy jsem se trochu obávala. Zaujala mě také tím, že se autorka křestním jménem jmenuje stejně jako já. Nakonec jsem ráda že jsem si jí přečetla, ale nějak úplně mě neoslovila. Vícekrát si jí asi nepřečtu.

Štěpinambura
27.04.2021 5 z 5

To nevymyslíš! Gorila si adoptovala dítě. Zábavné, plné překvapení - To není dobrá kniha, to je bezvadná kniha.

EmaKnizkova
08.04.2021 5 z 5

Tuhle knihu jsme poslouchali a byla zábavná!

Evina74
17.08.2020 5 z 5

Knížka Gorila a já chytne za srdce. Pobavila jsem se při čtení a přitom ocenila "dahlovský" příběh, kde nic není takové jak se zdá.

petrarka72
02.10.2019 5 z 5

Parádní a silná kniha o jinakosti, o tom, že nic není takové, jak se na první pohled zdá, o tom, že když se chce, všechno jde, i když je třeba celý svět proti tomu... Gorila adoptuje malou Jonnu z dětského domova, bydlí spolu ve sběrném dvoře a po počátečním odstupu se z nich pomalu, ale jistě stává tým. A čtenář se postupně dozvídá, jak prodat hliníkovou kliku za dvě stovky, aby bylo na volská oka, proč je mezi třemi tisíci knihami nejlepší Oliver Twist, jak poznat Opičí hvězdu, která ukazuje těm, kdo o to stojí, cestu a jak vypéct "Pokrokové město", aby člověk... nebo lidoop a člověk mohli žít po svém. Je to zábava - a zároveň trochu smutný a promyšlený příběh, jenž svá tajemství vyjevuje postupně. Takže - "žádnou paniku na Titaniku".

Broukodrak
14.06.2019 5 z 5

Holčička bydlí v dětském domově, ale pak do dětského domu přijde Gorila a rozhodne se, že jedno dítě adoptuje, a vybere si právě holčičku… Nejdřív se Gorili bojí, ale pak se jí v domě Gorili žije jako ve snu, nemusí si čistit zuby a česat si vlasy, naučí se řídit auto a jezdit na kole. Nakonec si Gorilu zamiluje, ale jejich přátelství brání různí lidé.
Moc se mi to líbilo, bylo to velice napínavé, často i vtipné. Nejnapínavější bylo, když začali jejich nepřátelé vyhrávat.

bubka
21.09.2018

četla jsem opakovaně, skvělá

bookwoman
07.06.2018 4 z 5

Wow! Opravdu úžasný příběh, a i když toto je dětská knížka, tak klidně doporučuji všem.Strašně moc se mi líbily ty ilustrace. Dojímavé, vtipné, opravdu moc povedené.

Jolina
28.02.2018 4 z 5

Milá knížka, která asi svým silnějším tématem nezaujme úplně malé děti (tedy ty mé nezaujala, báli se, jak to dopadne..), ale já jsem si ji musela dočíst. Poselství nese hluboké a k přemýšlení. Silné přátelství, které nebylo jednoduché získat a ještě těžší bylo ho obhájit. Doporučuji.

Taťka Hraboš
04.12.2017 4 z 5

Originální nápad, který se podařilo vtělit i do velmi pěkného příběhu. Určitě to není knížka pro ty nejmenší - s ohledem na téma i některé emocionálně docela vypjaté situace, jejichž pochopení by těm menším mohlo ještě dělat problémy. Koneckonců to i přes relativně dobrý konec není knížka nijak zvlášť veselá - situaci dětí v dětském domově a po jeho opuštění lze přece jen stěží podat nějak optimisticky, aniž by se nemístně bagatelizovalo.

smrtonos4157
25.09.2017 4 z 5

Skvěle výtvarně zpracováno, dobře napsaný příběh . Jen si říkám , že pro děti se píšou čím dál tím drsnější témata .

zuzi1162
18.02.2016 5 z 5

Nadšení. Krásný příběh, krásné ilustrace. Některé věci jsem si říkala, že není moc vhodné dětem číst, ale je to jen dětská kniha tak proč ne a děti si potřebují zahrávat s fantazií.

čika
16.05.2015 5 z 5

uzasny pribeh, vtipny, sviezi a pritom dojimavy. ilustracie ako bonbonik. davno som nebola tak nadsena z detskej knihy