Paganiniho duch

Paganiniho duch https://www.databazeknih.cz/img/books/77_/77786/mid_paganiniho-duch-Pav-77786.jpg 4 23 11

Gianni Castiglione série

2. díl

Hudba je námětem této půvabné novely, která je volným pokračováním stejně laděné spisovatelovy knihy „Rainaldiho kvarteto“. Představuje výrobce a opraváře houslí Giovanniho Castiglioniho z Cremony. Tentokrát se tajemství týká houslisty a skladatele Paganiniho, jehož virtuozita a smělost poskytuje Paulu Adamovi bohatý materiál k pobavení a poučení čtenáře. V této knize se Gianni Castiglione a Antonio Guastafeste – jeho přítel a detektiv – vracejí, aby objasnili jiná záhadná úmrtí v tomto napínavém příběhu o lásce, klamu a chamtivosti. Paganini, proslavený svůdce žen a oslňující virtuóz, je charizmatickým charakterem ve světě hudby. Jeho housle, il Cannone, jsou uloženy v Janově v Itálii. Jednou za dva roky jsou propůjčeny vítězi mezinárodní soutěže pojmenované po Paganinim, kterému se dostane cti hrát na ně před vyprodaným sálem. Poslední vítěz soutěže – mladý ruský virtuóz, kterého však stále ovládá jeho matka – zjistí na houslích malou závadu, a proto jsou housle odvezeny k Giovannimu, aby je opravil. Při té příležitosti se Giovanni s mladým umělcem spřátelí. Toto setkání způsobí, že se také později podílí na řešení několika vražd, které jsou následkem některých událostí z Paganiniho života. Detektiv Antonio Guastafeste požádá Giovanniho, aby mu byl průvodcem v záhadném světě klasické hudby a jejích interpretů, jejich cenných nástrojů a bezohledných obchodníků, kteří se je snaží ukořistit. Paganiniho přízrak je protkán úsměvnými odhaleními o hudebním světě devatenáctého století včetně delikátních odhalení utajovaného a skandálního prostředí milánské La Skaly.... celý text

Literatura světová Novely
Vydáno: , Plejáda
Originální název:

Paganini , 2010


více info...

Přidat komentář

avicha
24.03.2024

Kniha se mi líbila, pro své informace o hudbě (některé skladatle jsem znovu objevil na spotyfy). Klidný průběh příběhu a je bez potoku krve a zbytečného násilí.

speciale88
29.07.2022 3 z 5

Trvalo mi knihou se prokousat. Z pohledu historie super ale nějak mi ten styl psaní neseděl.


soukroma
06.09.2020 3 z 5

Deset let stará detektivka, ale psaná nesmírně pomalým a nezáživným stylem. Přestože jsou v ní tak zajímavá témata jako hudba a hudebníci 18./19. století, výrobci houslí, klenotníci a aukční síně starožitných vzácných kousků, historie kolem Bonapartových sourozenců a průřez severem Itálie, Cremonou počínaje, měla jsem problém kvůli nudě ji vůbec dočíst. Velká škoda, ale věřím, že houslistům a milovníkům Paganiniho by se mohla líbit o poznání víc. Ovšem množství překlepů a zcela ignorantský přístup k interpunkci se nebude líbit nikomu.
Vidím, že Nesvaté trojici jsem uštědřila plný počet hvězd, ale bez komentáře si už vůbec nevybavuji, o čem to bylo. Tady to bude slabý průměr. Chybělo mj. rozlišení, co je fakt a co fikce ohledně Paganiniho života a zajímavého klenotu.

Ignis
31.05.2019 4 z 5

Příjemná detektivka se sympatickými postavami a exkurzem do historie, který nenudí.

Tiffany
14.01.2019 5 z 5

Moc hezký detektivní příběh bez zbytečného krveprolití a morbidních detailů. Takže , kdo má rád historii a hudbu, směle do toho… . Umím si představit , sérii příběhů s ústřední dvojicí. Škoda, že není.

kolacky
06.05.2018 5 z 5

Moc pěkně napsaná knížka! Působivě nás dostane k tomu, že poznáme Paganiniho bez nudných školních řečí. K tomu dostaneme dobrou detektivku a poznáme pár příjemných lidí. Jenom mě mrzelo, že jsem na každé stránce musela doplnit jednu dvě čárky mezi slovy... trochu péče by to zasloužilo, páni vydavatelé...

esma
13.04.2018 5 z 5

Detektivka, ale žádný Jo Nesbo se nekoná. Naopak, knížka je plná hudby a houslí, a to jak těch, kteří tento zázrak dokázali vyrobit, tak i toho, který byl a je považován za nejlepšího houslistu, co se kdy narodil. Autor nám sem propašoval celý životopis Nicoly Paganiniho. Příběh začíná v Cremoně, postavy z románu zde hledají ztracené housličky a pátrání se postupně rozšíří do všech míst, kde Nicola vystupoval a také rozdával svou lásku, protože jeho umění bylo spolehlivé afrodisiakum. Když pominete ty tři mordy, je to hezký a čtivý příběh a dýchá na Vás mému srdci tak blízká Itálie.
K překladu : zatímco Benátky jsou Benátky a ne Venezia, řeka Pád zůstává řekou Po, ale nevadí, úvod knížky je mimořádně vtipný, takže odpouštím.

ses3
10.10.2016 5 z 5

Kniha je krásná. Dostala jsem ji jako dárek a byla jsem příjemně překvapená. Svižný děj a láska k hudbě z ní úplně čiší. Opravdu se mi líbila, hned jsem ji popůjčovala zbytku rodiny a taky se líbila :-)

Ctenarka_Jana
25.08.2016

Úžasná kniha - a to jsem v hudbě laik

Bonik
30.06.2016 5 z 5

Detektivní příběh provázaný hudbou. Náhodný kup v Levných knihách, kniha koupena jen díky obálce a názvu (ehm... jak typické). Detektivky normálně nečtu, ale tato se mi nějakým záhadným způsobem líbila (dobře, důvod není záhadný, připisuji to tomu, že sama hraji na housle, a proto způsob vyobrazení lásky k hudbě a samotné hře, mi byl velmi blízký). Takže za mě - doporučuji (a taktéž jsem ráda, že jsem nevyhodila 29,- korun z okna :D).

zuza.floderova
20.06.2016 5 z 5

Něco tak úžasného jsem nečekala. Trochu lásky, detektivky, špetka historie, krásně vyvážené.

Štítky knihy

hudba housle houslaři klasická hudba Niccolò Paganini, 1782-1840

Autorovy další knížky

Paul Adam
britská, 1958
2007  70%Nesvatá trojice
2011  78%Paganiniho duch