Nástroje temnoty

Nástroje temnoty https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/141704/bmid_nastroje-temnoty-ZGT-141704.jpg 4 185 42

Nejmocnější rody skrývají ta nejděsivější tajemství Dlouho očekávaná řada prvotřídních historických příběhů z georgiánské Anglie s detektivy amatéry – madam Westermanovou a anatomem Crowtherem – konečně přichází! Thornleigh Hall, sídlo sussexského hraběte, dominuje svému okolí. Jeho dědic je nezvěstný a rodina, kdysi plná života, nyní sestává z ochrnutého starce, přivdané bývalé tanečnice a alkoholem nasáklého druhorozeného syna. Moc rodu ovšem přetrvává. Impulsivní Harriet Westermanová, majitelka sousedního sídla, najde na okraji svého pozemku tělo zavražděného muže, který má u sebe prsten s pečetí Thornleighů. Zločin volá po spravedlnosti. Harriet přiměje ke spolupráci samotářského a podivínského anatoma Gabriela Crowthera. Ve stejný den je ve svém londýnském obchodě s hudebninami zavražděn Alexander Adams, vdovec a otec dvou malých dětí. Po jeho smrti se příběh vrací zpátky do Sussexu a odhaluje hluboké tajemství, které už jednu rodinu zničilo a nyní ohrožuje i mnohé další. Imogen Robertsonová ve svém debutu kombinuje napínavou atmosféru knih Daphne du Maurierové s přesvědčivými detaily stylu Tess Gerritsenové, přesouvá se hned ze salonu do pitevny, hned z kavárny do venkovské krčmy. Obě hlavní postavy, Harriet Westermanová i Gabriel Crowther, mají vynikající postřeh a neotřelé názory, čímž vdechují tomuto strhujícímu historickému thrilleru opravdový život.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Historické romány
Vydáno: , Jota
Originální název:

Instruments of Darkness , 2009


více info...

Přidat komentář

moudivlacek
06.04.2024 4 z 5

Asi půjdu proti většině komentářů, ale mně se kniha moc líbila.
Anatom Gabriel a žena majitele panství Harriet se dají dohromady, aby vyluštili případ mrtvého muže.
A odvíjí se tu také historie sousedního rodu, o kterém se šušká všelicos. A druhá linka se odvíjí v Londýně, v době vzpoury rebelů proti šlechtě a rovněž případ jedné rodiny a její osud.
Dva zdánlivé jiné osudy jsou vzájemně propletené, což se dá rozeznat velmi brzy.
Případ lidské povýšenosti, pýchy, chamtivosti, ale i nečekané pomoci a pravého přátelství. I když případ nedosahuje brutality například Cartera, skládání střípků pravdy, prolínání časových rovin a ukázka tehdejší doby se mi moc líbila. Těším se na další díl.

Morgainne
27.02.2023

Půjčila jsem si v knihovně a čtení odkládala, protože obálka vypadá dost hrozivě a očekávala jsem nějaký děsivý příběh. No - dlouho jsem nečetla nudnější knížku. Byla jsem už ve třetině a pořád se nic nedělo. Když jsem dočetla lehce za půlku a stále se nic nedělo (teda kromě těch vražd), tak jsem ji odložila. Nudné konverzace, nezajímavé postavy.


Lenka_S
12.03.2022 4 z 5

Po táhlém začátku, kdy jsem měla chuť knihu odložit jsem ráda, že jsem to neudělala. Autorka rozehrála tento příběh ze tří různých směrů, které do sebe na konci krásně zapadly a vše dávalo smysl. Jsem zvědavá na další případ pro naši dvojici amatérkých detektivů.

Kaduri
27.12.2021 3 z 5

Rozmýšľam, čo o knižke napísať. Mám z nej rozporuplné pocity.
Jedná sa o detektívku z 18. storočia. Sledujeme 3 dejové linky - na panstve Thornleigh, v Londýne, a pár rokov dozadu v amerických kolóniách počas vojny za nezávislosť.
Problém nie je v samotnom príbehu, logicky je dobre vystavaný, nie sú v ňom nezrovnalosti. Ale tie postavy. Nikto mi nebol extra sympatický, nevytvorila som si k nim žiadny vzťah. Keď si myslíte, že už viete na čom ste, autorka spraví otočku a postavy konajú nepochopiteľne. A nie v dobrom zmysle.
Tiež ma zarazila bezcitnosť kladných hrdinov (scéna so psom; deti tešiace sa, že rozštvrtia vrahov ich rodičov...). Možno je problém môj pohľad Európana 21. storočia.
Podľa mňa by stačilo pár scén prepísať a knižka by bola skvelá. Ale nebola...
P.S.: Pozitívna vsuvka na záver:). Prvý krát som čítala o vojne za nezávislosť USA z pohľadu anglických vojakov. To ma bavilo.

Peršanka
16.12.2018 1 z 5

Nevím, jestli to dočtu. Je to jako oživovat Dickense a neznat jeho krevní skupinu. Prostě vznešeně se tvářící blábolení.

haki34
17.10.2018 3 z 5

tak..znovu jsem byla na vážkách, kolik hvězd dát..ale 3 by byly asi málo..ideálně tak 3,5*
jako první jsem četla až třetí díl dobrodružství Harriet Wstermannové a Gabriela Crowthera, a možná to tak bylo dobře...sice jsem vzpomínala, co že to v něm bylo a kdo tam vystupoval, ale byl tak nějak lépe psaný autorka se už asi časem vypsala a zžila se svými hrdiny..
v tomto prvním jsem se neustále motala ve spleti jmen, navíc většina začínala na C či G a tím se mi postavy pletly dohromady...
Příběh začíná dramatickou zápletkou, vraždou hodného gentlemana před zraky jeho dětí...a rozvine se tím kolotoč tak spletitý, že se až divím, že ho naše nesourodá dvojice rozpletla za použití minimálních vědeckých metod a důkazů....
Opět jsme nakoukli do života šlechty, rod Thornleighů byl bohužel u některých členů prototypem toho nejhoršího - vraždy, násilí, nemanželské děti, sexuální násilí, zejména na nezletilých děvčátkách....a každý ve finále dostal co si zasloužil...(nebo ne ?)
Scéna s levharty mi přišla trochu přitažená za vlasy, ale bvyla potřeba zachránců, tedy se zjevili v pravý čas...
co dodat ? snad jen, že i když místy se děj příliš motal a táhl, ztrácela jsem se a měla jsem chuť knihu nedočíst, přeci jen tam byla spousta světlých míst a navíc příběh je hezky neotřelý svým historickým pozadím a prostředím...takže ... 65% a doporučení vyzkoušet a zhodnotit na vlastní kůži... autorku určitě budu sledovat dále...

jarin58
27.03.2018 4 z 5

Historické detektivky mám rád a tato stojí za to ji přečíst.Začátek volnější a postupem času příběh zrychluje.A střídání děje z tehdejší současnosti a válkou o nezávislost nám přiblížilo charakter a minulost některých postav.Doporučuji k přečtení.

andraja
07.11.2017 5 z 5

Všimli jste někdo, že se píše o viktoriánském období i když ve skutečnosti se to odehrává v georgianském?

Sandalkar
25.10.2017 3 z 5

Mám moc ráda historické detektivky. Tato měla přehledný průběh, čtenář měl šanci se po malých kouscích dovtípit, kdo že by mohl být ten vrah. Ovšem "televizory jsem napětím" rozhodně neohryzávala... Oceňuji a neobvyklou tématiku kastrátů a zpívání. Hvězdičku ubírám za (pro mě zbytečnou) dějovou linku s vědmou,která je tam nalepená jaksi nadbytečně a ubírá reálnosti příběhu. Knížka je hezká oddechovka, kterou s klidným srdcem doporučím dál.

akinomV
21.09.2017 4 z 5

Knížka se mi opravdu líbila, ke konci jsem nemohla přestat číst. Rozuzlení sice nebylo tak překvapivé, ale celkově byl děj napínavý. Hlavní postavy byly sympatické, děj srozumitelný a zajímavý. Určitě sáhnu po pokračování.

Astonius
18.07.2017 4 z 5

Dobrodružný příběh, velmi čtivý, ale i velmi předvídatelný. Začátek knihy mne úplně pohltil, ale zhruba v jedné třetině došlo k tomu, že se autorka jakoby otáčela na místě a nevěděla, jak propojit dobře rozehraný děj s jeho koncem. Tehdy moje pozornost trochu polevila a ke knize jsem příliš nespěchala. Celkově to však bylo ideální odpočinkové čtení, které nemělo víceméně hluchá místa odbíhající od příběhu, bylo jednoduché na pochopení a bavilo. I když jsem věděla, že čtu detektivku, stále mi tam však nějak chyběla nějaká alespoň malá milostná linka - tou by se to dalo okořenit :-) Zřejmě budu chtít číst i další knihy série, ale ne hned, trochu odstupu neuškodí.

Nestorkea
12.05.2017 4 z 5

Kdo od této knihy očekává hluboké myšlenky a životní moudra, bude nejspíš zklamán. Pokud ale hledáte svižnou a zamotanou detektivku s prvky romantiky, vřele knihu doporučuji. Příjemné oddechové dílo,potěšilo mě a určitě sáhnu i po pokračování.

Majdule
04.03.2017 3 z 5

Viktoriánský thiller/detektivka Nástroje temnoty je typickým čtením na dovolenou. Svižně napsaný, nepříliš hluboký (což nemusí být nutně vada!) příběh hezky odsýpá, aniž by ve čtenáři zanechal hlubší stopy. Pobaví, leč nenadchne. Žánrově je to přeci jenom spíše detektivka, byť ne zcela dotažená. Zápletka je lehce čitelná, thillerové napětí zase trošku bezzubé. Nicméně hlavní postavy jsou sympatické, dobře popsané, byť zejména vztahově neukotvené, což někdy vzbuzuje trošku rozpaky, jak co kdo vlastně myslí a kam ho sympatie táhnou. Celkově čtivá oddechovka bez hlubších ambicí.

evickakyticka
14.10.2016

Nějak mě to nebavilo. Pořád jakési řeči kolem a kolem, taková ta vata, kterou se vyplňuje podstatný děj. A když už se něco dělo, rychle jsem ztratila pozornost a bylo to jakési "plané". Postavy se pomíchaly, samá jména...Ne ne, ani při zapnuté televizi bych to nedočetla...

Richardson
29.03.2016 3 z 5

Není to špatné, poměrně zajímavé prostředí. Na druhou stranu nemůžu říct, že bych se do děje a do doby úplně vžil. 3/5

witko
06.02.2016 3 z 5

Ze začátku trošku línější rozjezd, ke konci mi přilo, že už to má lepší spád. Celkově to není špatné.

midlajs
05.02.2016 2 z 5

Tesila jsem se jakepa to neresti ta rodina vlastne skryva... Bohuzel jsem nebyla nicim prekvapena a vlastne jsem se i nudila :-( zajimal by me spise ten zivot toho staryho nemohouciho...to by mohlo byt zazivnejsi :-)

Ciarra
04.01.2016

Asi jsem od této knihy čekala něco jiného. Děj se ze začátku vyvíjel zajímavě, ale pak už mi to připadalo hrozně rozvláčné. Navíc jsem nějak nemohla překousnout dvě dějové linky, kdy jedna skončila a pak jsem se zase musela přeorientovat na tu druhou. Odkládám, ale třeba ještě přijde její čas :)

Aichah
03.01.2016 3 z 5

Historická detektivka, která se mi četla hrozně pomalu. Nevím co, ale něco mi na tom úplně nesedělo

Zuzanka46
23.11.2015 4 z 5

Kniha se mi velmi líbila. Je ale nutno říct, že mi chvíli trvalo, než jsem se v té spustě postav zorientovala.

Štítky knihy

Anglie detektivní a krimi romány 18. století historické detektivky georgiánská Anglie

Autorovy další knížky

Imogen Robertson
anglická, 1973
2012  80%Nástroje temnoty
2020  86%Král králů
2014  84%Ostrov kostí
2013  76%Anatomie vraždy
2022  66%Ruská panenka

Kniha Nástroje temnoty je v

Přečtených241x
Čtenářské výzvě7x
Doporučených15x
Knihotéce180x
Chystám se číst111x
Chci si koupit10x
dalších seznamech2x