Umění zabíjet

Umění zabíjet https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/12605/bmid_umeni-zabijet-C5e-12605.jpeg 4 188 32

Špionážní román, jehož tématem je snaha tajné služby zneškodnit nebezpečného palestinského teroristu. V nenápadném restaurátorovi by nikdo nepoznal bývalého izraelského tajného agenta Gabriela, který po smrti své manželky a dcery žije samotářsky. Když je však třeba najít a odstranit vůdce palestinské teroristické organizace, je Gabriel povolán zpět do služby. Spolu s půvabnou Jacqueline, mladou, avšak zkušenou agentkou, se pustí do této obtížné a nebezpečné akce, plné spiknutí a nekonečných intrik. Náš hrdina je ovšem dostatečně chladnokrevný, aby jim odolal. Autor se nám obratně snaží přiblížit spletitou síť tajných služeb na Středním východě a celkem úspěšně se pokouší i o psychologické portréty hlavních postav. Rutinovaný špionážní příběh.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Domino
Originální název:

The Kill Artist , 2000


více info...

Přidat komentář

Nofar197
09.04.2024 4 z 5

Vídeň, leden 1991.Prave vypršelo půlroční ultimátum uvalené OSN na Irák, který v srpnu napadl Kuvajt, a začíná operace Pouštní bouře.
Ve snaze rozbít protiirackou koalici začíná irácký vůdce Saddám Husajn ostřelovat Tel Aviv. Nervózní izraelská žena usadí svého malého syna do dětské sedačky. Nezvyklé zachropteni motoru varuje jejího manžela, bývalého agenta izraelské tajné služby. Ale už je pozdě. Lednovou Vídní otřese exploze......

I po letech, kdy se nevěnuje špionáži, nýbrž restaurování uměleckých děl, touží Gavriel Allon po odvetě. Když se od svého nadřízeného dovídá, že Libanonec Tárik, terorista mající na rukou krev nejen jeho nejblizsich, ale i izraelských sportovců zavražděných na OH v Mnichově, není co řešit......
Je zde ale maličkost, která může nejen poslat celou operaci do kopru, nýbrž i ohrozit všechny aktéry.....

"Dlouho jsem se domníval, že Tárik udělal prostě jen chybu. Ale on tímto způsobem nikdy nechybuje. Je opatrný. Dokonalý predátor. Zaměřil se na mou rodinu z konkrétního duvodu. Kvůli tomu, že jsem zlikvidoval jeho bratra. Veděl, že to bude pro mne horší než smrt. "

"A teď ho hodlás zlikvidovat na oplátku?Vždycky jsem se vinila za to, k čemu došlo ve Vídni. Kdybychom nebyli.... "
"To nebyla tvoje chyba. To byla moje chyba, ne tvoje. Měl jsem rozumeji uvažovat. Zachoval jsem se jako pitomec. Ale to už je pryč...... "

"Vskutku, Izrael byl místo různé poznamenaných lidí - matek, které pohřbily své syny ve válkách, dětí, které pohřbily sourozence zabité teroristy. Po událostech ve Vídni se Gavriel plně upnul na to, co mu řekl jeho otec, který přežil Osvětim : Někdy lidé umírají příliš brzy. Truchli, ale v soukromí. Nenos svůj zármutek jako pásku na rukávu, tak jako to dělají Arabové. A až skončíš s truchlení, postav se znovu na nohy a pokračuj ve svém životě. "

Velmi dobrý špionážní roman, výhrady bych měla pouze k poněkud rozvlacnemu konci, takže jedna hvězdička dolů.
Na druhé straně mě těší, že i špionážní eso jako Gavriel Allon myslel aspoň jedinkrát v životě rozkrokem.

judith141
22.10.2023 4 z 5

Moje první kniha se špionáží, politikou. Musím říct, že mě to bavilo, kniha se mi četla dobře, i když mi trochu dělalo potíže, se nejdřív v osobách orientovat.


alkazemka
07.10.2023 4 z 5

Izraelský tajný agent Gabriel Allon, muž, jakého chce (skoro) každá žena je zpět a jde nekompromisně za svým cílem. Palestinští teroristé se musí mít na pozoru, neboť pomsta chutná nejlépe studená. A Gabriel si ji umí střihnout profesionálně a s ledovým klidem.
Nechává za sebou nejen mrtvoly: "Ještě líp já věřím tomu, že pokud po mně člověk chce hodit kamenem, měl bych ho zastřelit dřív, než ho stihne vypustit z ruky."
.... ale i zlomená srdce: "Toužila, aby se na ni díval stejným pohledem, jakým posuzoval stav stropní malby."
Konec srandy, stojí za přečtení.

PitoR
27.02.2023 5 z 5

Gabriel Allon – 1. diel
Motto Mossadu: „Bojovať budeš ľsťou.“

Kým som sa dostal k prvej knihe Daniela Silvu, pretieklo v Toryse veľa vody. Mnohé odporúčania, kladné ohlasy i recenzie, ale akosi nie a nie si na tohto autora nájsť čas. Ako sa vraví – lepšie neskoro, ako nikdy…

Špionážny román z prostredia tajných služieb, tentokrát z Izraela. Gabriel Allon, ktorý je už niekoľko rokov mimo služby, je zatiahnutý späť do hry – v stávke je možnosť porátať sa s palestínskym teroristom, ktorý ublížil jeho najbližším.

„Priveľa nedokončenej roboty. Nepoznal som nikoho, kto by odišiel zo sveta tajných služieb s čistým stolom. Všetci za sebou nechávame otvorené problémy. Dávne operácie, dávnych nepriateľov. Ustavične sa vracajú ako spomienky na staré lásky.“

Ako si nakoniec počínal? Šikovne i odvážne. A ako to všetko dopadlo? Zaujímavo i prekvapujúco. Snáď ešte prezradím, že veľký podiel na úspešnom vyriešení tohto zamotaného prípadu má jeho kolegyňa Sarah Halévyová…

„Ona je originál, Gabriel. Je pravé zlato. Možno už nikdy nedostaneš takú príležitosť. Drž sa jej, lebo ak nie, bude to najväčšia chyba v tvojom živote.“

Prvý Allon u mňa zabodoval, takže určite budem s Danielom Silvom pokračovať. A už sa teším na druhú knihu v poradí – Anglický zabijak.

P. S.: Ak by niekoho tento svet zaujímal ešte viac, Daniel Silva odporúča autorov faktografických diel, ktorými sú napr. Dan Raviv, Youssi Melman, Gordon Thomas, David Hirst a ďalší...

CharlesWard
27.04.2022

Klasický problém prvních dílů. Podobně jako třeba Rollinsova Písečná bouře se kniha táhla a byla docela jalová.

Meda77
18.11.2021 4 z 5

Silva ve svém oboru umí a tohle je jeden z jeho hodně dobrých románu. Má to spád a dějově celkem vyrovnané, místy budete u čtení nalepení jak vosa na bonbónu, takže to docela frčí. Poctivé 4starsy.Na 5 tomu ještě málo chybí.

Meda77
07.11.2021 4 z 5

Dobře plynoucí špionážní akcňák, čtivé a dobře ubíhající, Silva se drží svých zaběhnutých koleji, což je dobře, proč měnit co funguje.

bekule
14.12.2020 4 z 5

Knihu jsem měla v plánu číst do Výzvy jen díky tomu že je hlavní hrdina restaurátor.Hodně dlouho jsem ji odkládala protože mě odrazovalo to že se jedná o špionážní román, což opravdu nemusím. Překvapivě se však četla hodně lehce, nenudila, svižná, napínavá určitě zkusím ještě další díl.

Lolila
26.11.2020 4 z 5

Veľmi dobre napísaný špionážny príbeh. Vidno, že je to prvá časť, kde sa všetko len rozbieha - zoznámenie sa s postavami, prostredím, .... Ale nechýba napätie, akcia, ani manipulácie..... dozvieme sa veľa o tajných službách na Strednom východe, vzťahoch medzi Palestíncami a Židmi. Postupne sa pustím do ďalších častí, pekne jednu po druhej:-)

zdenaR
28.02.2020 4 z 5

Romány od autora jsem četla postupně jeden za druhým v průběhu asi jednoho roku.
Byly velmi čtivé, napínavé, bavily mě jednotlivé zápletky i hlavní hrdina.
Doporučuji kterýkoliv z nich, Silva prostě nezklame :-)))

alekis
22.12.2019 5 z 5

Moje první setkání s Gabrielem a asi se uvidíme víckrát. Svět tajných služeb, konspirací, svět soubojů jedněch proti druhým, o kterých naprosto nic nevíme... o tom je Umění zabíjet. Kniha je to zajímavá, napínavá a protivníci jsou vůči sobě nemilosrdní... Někdo zabíjí tak snadno, jako když si koupí v pekařství rohlík... jiný, protože musí a trápí ho to... ale je to zkrátka o zabíjení.
Je to samozřejmě kniha fiktivní, ale autor nejspíš vychází ze skutečnosti. Možná se nám tady odkrývá čtvrtina, nebo polovina toho, jak to v těchhle kruzích chodí, a určitě je všeho mnohem víc, o čem se nikdy nedozvíme.
Pozorujeme dění na povrchu, domníváme se, že jsme získali všechny dostupné informace z médií, a přitom nejspíš ty skutečné a důležité věci jsou určeny jenom pro úzkou skupinu lidí. Tak nějak to vidím.
V knize jsou pasáže k zamyšlení. Izraelci - Palestinci, dlouholetý konflikt, rozpory, mnoho o tom nevím, zdrojem jsou opět jen omezené zprávy z médií... Člověk nemůže mít nikdy úplnou jistotu, kde je pravda.
Děj knihy bych ohodnotila na 4*, ale jednu* přidávám právě kvůli tomu, že nutí k hodně hlubokému zamyšlení. Vědomí, že "vím, že nic nevím" je totiž docela děsivé.

technolog
10.12.2019 5 z 5

Kniha se moc dobre cte, myslim ze dalsi dil si nenecham ujit. Uvital bych jeste vetsi cast realneho deni nez zamilovany roman. Presto palec nahoru.

Tabby
23.01.2019 4 z 5

První díl o Gabrielu Allonovi a nebylo to vůbec špatné.
Děj nebyl nijak rozvláčně a zbytečně natahován nesmysly ze soukromí všech postav, dozvěděli jsme se jen to podstatné a důležité pro pochopení děje a chování postav. Napětí v knize se mi zdá dobře vyvážené, kdy všechno vyústilo k tomu závěrečnému konci.
Gabriela jsem si tak trochu oblíbila charakterově, a to co jsem se o něm dozvěděla, o jeho rodině, hned na začátku mi k němu pomohlo získat simpatie. A to že pracuje jako restaurátor, mě bavilo.
Něco mi tam ale chybělo, takové to waw, kdy na konci jen chcete, aby to bylo delší, nebo mít u sebe hned pokračování. Ale navnadilo mě to na další díl a další dobrou špionáž. :)

astroweb
26.07.2018 4 z 5

Zpočátku mi chvíli trvalo, než jsem se začetl, odložil, pak se vrátil a najednou se začetl. Hodně dobré, zajímavé, poučené. Palestina a Izrael coby věční nepřátelé.

trudoš
28.03.2018 4 z 5

Daniel Silva má jako jeden z mála moderních autorů cit pro vytvoření funkční špionážní atmosféry zasazené do současných kulis. V čem naopak u mě selhává, jsou uvěřitelné postavy. A začíná to u hlavního hrdiny, který se na jednu stranu snaží být profesně necharakterní, na druhou stranu fňuká kvůli věcem, o nichž by jeden řekl, že by už mohl mít dávno za sebou. Jasně, utváří to jeho mužný profil, jenže to také působí lehce strojeně, jak podle návodu ze stavebnice.
Každopádně osnova Umění zabíjet v sobě kloubí ty lepší vlastnosti Ludlumovy a Le Carrého tvorby. Silva umí být správně zádumčivý v osobní rovině, stejně jako zběsile akční, když na to přijde řeč, a přitom udržovat vyrovnanou hladinu napětí. Snad jen, že v druhé půlce zbytečně graduje něco, co už vygradované je. Jako čtenáři víme, k čemu došlo, ale přesto musíme čekat, dokud to skrze narážky nedojde i hrdinům než se děj konečně posune dál. Ovšem konec dobrý, všechno dobré. Deziluzí nad účely, co světí prostředky, nikdy není dost.

ellescorpio
31.12.2017 3 z 5

Je znát, že je to autorova prvotina, další knihy ze série jsou nesrovnatelně lepší. Spousta věcí je dost těžko uvěřitelná. Topmodelka špionkou, nikdo ji nepozná navzdory tomu, že fotí na titulky časopisů a navíc dost často jedná jak úplně pitomá zamilovaná blbka nikoliv jako profík od Mossadu. Je i zvláštní, že o jejím poměru s Gabrielem v Tunisu v dalších knihách není ani zmínka (tedy alespoň v těch asi sedmi, co jsem četla). Další co mi nehrálo, Gabriel, který nesnáší kouření, si zapálil? Nicméně další knihy od Silvy jsou opravdu top.

TeaPeter
25.12.2017 3 z 5

Velmi překombinovaná zápletka v průměrně napsané knize. A značně nepravděpodobná. Spojení restaurátora starých obrazů s tajným agentem je sice moc sexy, ale je krajně nepravděpodobné, že by se agent, který je delší dobu mimo službu, zapojil jen tak do ostré akce. O agentkách to platí stejně. Prostě hromada klišé, která autor zabudoval do své prvotiny - třeba další díly série budou lepší - zkusím ještě jeden, možná dva díly.
Je ale jedna věc, kterou jsem si z knihy odnesl: nikdy a žádný národ nemůže odčinit příkoří na něm spácháná tím, že bude páchat jiná příkoří na jiných národech; ať už to myslí jakkoli upřímně.

čef
02.12.2017 5 z 5

Gabriel už nechce zabíjet, přesto je zatažen do akce, o které má jen ty informace, které smí vědět. Což neznamená, že jsou vždy pravdivé a vše se potom daří podle jeho představ. Odhalení loutkáře je jedno překvapení, další je, alespoň pro mne, nezjednodušený a objektivní názor na vztahy Palestinců a Židů. Vynikající špionka - jak jinak u tohoto zkušeného autora.

konicekbily
16.09.2017 3 z 5

S autorem začínám pěkně popořádku. Jeho špionážní prvotina má své mouchy, na díle je poznat jeho dřívější zaměstnání - televizní zpravodaj se nezapřel a předestřel nám spoustu obrazů - jako TV reportáž - se spoustou postav. Pokud hlavní hrdina vydrží, dozvíme se hodně o MOSSADU a fintách, které Izraelci používají. Jdu číst další - pěkně za sebou - druhou knihu.

Kerberos
28.06.2017 4 z 5

První Alon,přečtu si i dalšího,bavilo mě to.

Štítky knihy

tajné služby terorismus špionáž

Autorovy další knížky

Daniel Silva
americká, 1960
2003  86%Umění zabíjet
2005  89%Agent Mossadu
2001  89%Spící agent
2004  90%Smrt ve Vídni
2004  91%Zpovědník

Kniha Umění zabíjet je v

Právě čtených4x
Přečtených292x
Čtenářské výzvě9x
Doporučených14x
Knihotéce134x
Chystám se číst94x
Chci si koupit15x
dalších seznamech3x