Ticho

Ticho https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/502769/bmid_ticho-Fhe-502769.jpg 4 228 50

Freyja & Huldar série

< 6. díl

I mlčení může zabíjet... Uprostřed chladného dne v Reykjavíku zmizí z kočárku u luxusní vily spící nemluvně a na jeho místě leží cizí mrtvé dítě. O jedenáct let později objeví detektiv Huldar se svou nadřízenou Erlou v kufru odstaveného auta v Reykjavíku části rozsekaného ženského těla. Co tu ale chybí, je hlava oběti. Vyšetřovací tým, do něhož už oficiálně patří i dětská psycholožka Freyja, se pustí do vyšetřování jednoho z nejtěžších případů, který je stále zamotanější, vrací se do minulosti a jeho vyřešení se zdá být v nedohlednu. To těžce nese Huldarova těhotná nadřízená Erla. Dře dnem i nocí, protože se bojí o své místo i reputaci, pokud případ nestihne včas vyřešit. O svém těhotenství, stejně jako o otci dítěte se ale odmítá bavit. Mezi Freyjou a Huldarem stále něco je, mají však dohodu, že své soukromí nebudou tahat do práce. Vše ještě zkomplikuje nečekané obvinění Freyji z porušení policejního protokolu. A vůbec není jisté, zda jí Huldar bude schopen pomoci. V Tichu, posledním dílu série Freyja & Huldar, si hlavní hrdinové nejen sáhnou na své dno, ale budou muset pro vyřešení několika případů v jednom spojit své síly, aby překonali hradbu mlčení, skrývající mnoho zlého.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: , Metafora
Originální název:

Þögn , 2019


více info...

Přidat komentář

Jiparis
včera 4 z 5

Ztratit dítě je tragédie, se kterou je těžké se vyrovnat. Touha pomstít se je obrovská. A někdy životy mnoha lidí ovlivní špatné rozhodnutí.

uzivatel6305
22.04.2024 3 z 5

A konec je kde? Huldar a Freya? Nějak jsem z toho rozpačitá. Začátek byl opravdu silný, ale pak se to tak všechno zamotalo, že jsem se musela neustále vracet, což nebylo u této série poprvé. Zbytek knihy už tak silný nebyl a leckteré vztahy mi připadaly opravdu povrchní.

Příběh celkově byl dobrý, postavy skvěle vykreslené, ale kapitoly před koncem byly jedna velká motanice a konec nepřestával překvapovat, až mi to přišlo vážně přitažené za vlasy. Co mě bavilo během celé série byl popis Islandu a Reykjavíku samotného.

Ještě uvidím, jestli s Yrsou budu pokračovat dál.


gordon13
21.04.2024 5 z 5

Další báječná krimi od skvělé Yrsy S. Nejen výborný a napínavý příběh,
ale velmi bezva i vztahy Erla, Huldar, Freyja. Konec mě velice pobavil :-)

IHT
18.02.2024 5 z 5

opet krasna prace autorky s pribehem. Parada, jsem touto serii nadsen. Mezi hlavnimi protagonisty se sice nic nedeje (autorka nekde prohlasila, ze uz ji nebavi), ale pribeh samotny a vysetrovani skvele funguje. Obdivuji, jak v kazde knize Yrsa rozehraje nekolik dejovych linek, ktere vypadaji naprosto nezavisle, a ve finale je paradne proplete do mistrovskeho dila :)
A otec Erlina ditete? tresnicka na dortu! :D

tami1
16.02.2024 4 z 5

Pro mě jedna z nejlepších sérii, kterou jsem četla.
Moc mi budou chybět všechny ty třenice mezi Freyjou a Huldarem. Oba byli moc fajn. Kdo mě na závěr uplně odrovnal byla Erla, ale neprozradím jak, raději si to přečtěte :o)))

JanaŠamšová
19.01.2024 4 z 5

"Ale i slušní lidé se chovají někdy špatně. Nevidí nic kromě svého cíle a aby toho dosáhli, nestarají se, koho přitom pošlapou."
I mlčení může zabíjet.
Tento díl je poslední ze série Huldar a Freyja. Tato autorka dokázala, že je pro mě královnou islandské krimi. Její zápletka není nikdy jednoduchá, někdy bych řekla až chaotická, ale konec je vždy symfonie.
Yrsa mě naučila vypisovat si jména postav a psát souvislosti. Témata tohoto dílu nejsou jednoduchá. Homosexualita, vakcinace...
Tento díl ukazuje, jak může čin, který člověk udělá, ovlivnit životy a osudy lidí.
No a k tomu nejlepšímu, to hlavním postavám, se kterými jsem trávila čas od ledna. Huldar, Freyja a Erla. Erla na mě byla moc tvrdá. No a Huldar a Freyja pro mě byli jedním z nejhezčích dějových linek. Někdy cesty lásky a touhy nejsou ale jednoduché a ne každý románek má šťastný konec.
Shrnutí série
Nejlepší díl jednoznačně DNA, dodnes si pamatuji detaily.
Nejslabší díl Katarze.
Nejoblíbenější postava Freyja a Saga.
Doufám, že po Tichu nebude ticho po pěšině a Yrsa napíše další díl této série.

m_martina
13.12.2023 5 z 5

Nemám co dodat a je mi líto, že tato řada s Freyjou a Huldarem skončila. Líbily se mi všechny knihy a paní spisovatelku jsem si oblíbila. Dávám tedy všechny hvězdy a doporučuji.

konicekbily
01.12.2023 4 z 5

Hodně, možná až moc zamotané, hodně postav, hodně vztahů a více vrstev. Ale hezky napsané - stojí zato si přečíst celou řadu pěkně popořadě. Je to nejenom krimi, ale autorka řeší i společenská témata.

TerezaaBaarova
22.11.2023 4 z 5

Vlastně nechápu, že tuhle sérii jen tak někdo nezná podle mě je Yrsa a její Freya s Huldarem daleko lepší než nějaké Kate Marshallová..(kdo ví, pochopí a kdo neví, tak třeba ho nalákám na dobré počteníčko)
A teď ke knize. Islandské čtení, ponurá atmosféra, zima, nuda, děs, zápletka, vztah, detektivka, úsměv, vyvrcholení a spokojenost po zaklapnutí knihy. Víc napsat netřeba.

Bubo19
05.11.2023 5 z 5

Yrsa opět nezklamala. Tento díl byl skvělým zakončením série a mě jen mrzí, že už se s hlavními hrdiny nesetkám. Opět se řešily dva zdánlivě nesouvisející případy a detektivové museli najít, co je spojuje, k tomu se autorka lehce věnuje i jejich soukromí a nakonec se vše pěkně uzavře. Za mě jasných pět hvězdiček.

namornice
30.10.2023 5 z 5

Se zakončením série s Freyou a Huldarem jsem já osobně spokojená. Yrsa prostě nezklame a psát opravdu umí. I když měl poslední díl série trochu pomalý rozjezd, následně nabral na tempu a udržel ho až do konce. Už teď se těším na další série od této královny islandské krimi.

Klesňa
20.10.2023 4 z 5

Série s Huldarem a Freyjou mě baví už od prvního dílu a kromě samotných případů rád čtu, jak se posouvají I jejich osobní příběhy. Tentokrát jde hlavně o posun Freyji, která se rozhodla přijmout místo ve vyšetřovacím týmu a tak sledujeme, jak se v novém prostředí snaží prosadit. Ironií je, že zrovna v tomto případu se její profese moc nevyužije. A to je bohužel to, co mi trochu chybělo. Na této sérii mám totiž nejradši právě pasáže, kde Freyja opatrně postupuje při výslechu dětských svědků. Díky tomu mi vždy tahle série přišla tak odlišná a mrazivá, protože se většinou dotýká dětí. Tady Freyja slouží spíše jako nezkušený detektiv, který všude nabízí odbornou pomoc pozůstalým. Je to ale jen malá osobní výtka, protože celkově jsem si I tento šestý díl užil. Samotný příběh je poutavý a styl autorky mám rád. Trochu mě mrzí, že je to poslední díl a musíme se s touto dvojicí rozloučit. Na druhou stranu se těším, co nového nám autorka nabídne a určitě si její knihy nenechám ujít. ... můj instagram: @klesnacte

Lusa
18.10.2023 5 z 5

Poslední dil série byl snad nejnapínavější, nejzamotanější a proste nejlepší. A když došlo k odhaleni otce Erlina dítěte, tak jsem se několik minut nedokázala prostě přestat smát. Jsem ale smutná, že další série skončila, snad se brzy objeví někdo další od Yrsy.

FilipHaring
14.10.2023 4 z 5

To bola teda jazda. Polovica knihy sice nebolo ziadne vzruso, ale koniec to naplno vynahradil. Bolo narocne sa zorientovat v spleti mien, ale podarilo sa. Erla to zaklincovala.

martineden
09.10.2023 4 z 5

To zase byla jízda! Tento díl mi přesto dal docela zabrat, velkou část se skoro nic neděje, aby se na posledních stránkách všechno utrhlo a svištělo horskou dráhou dolů. A já se musela vracet ke jménům a dávat si to dohromady. A Erla? Ta teda jede. Super.

annettka1098
07.09.2023 3 z 5

Tento díl začíná velmi silným prologem a první kapitolou, u kterých jsem si říkala, že pro čerstvé maminky to nebude vůbec lehké čtení. V prologu je totiž uneseno novorozeně a v první kapitole se pak řeší vážně nemocná desetiletá holčička.

Nicméně jak je prolog a první kapitola nabitá emocemi, tak mi to pak ve zbytku knihy chybělo. Nedá se říct, že by se jednalo o špatný příběh. Naopak! Yrsa měla jako vždy vše do detailu promyšlené. Bohužel její styl vyprávění je na můj vkus takový plochý a nic ve mě během čtení nevyvolává. Nebyla jsem bohužel nijak napnutá a neměla jsem pocit, že tohle přece musím dočíst a rozlouknoust. Již v polovině knihy jsem měla pocit, že už přece všechno víme. Naštěstí se pak objevily nové indiciet.

šipek
28.08.2023 5 z 5

Tak ani jsem netušil, že jsem tuto sérii začal číst od posledního dílu. Autorku znám tak jsem sáhl v knihovně po této knize a udělal jsem moc dobře. Teďka se pustím do této série od začátku. Při čtení této knihy je potřeba mít okolo sebe ticho a věnovat se čtení. Za mě velice dobrá kniha.

Rosse
22.08.2023 3 z 5

Ticho je posledním dílem ze série Erla & Huldar, kde se nám prolíná nejeden případ a je otázkou, zda se těm dvěma podaří případ vyřešit ke spravedlnosti všech stran.

Neměla jsem od série přehnaná očekávání, ale doufala jsem, že mě alespoň zaujme natolik, že si ráda přečtu i ostatní díly. Bohužel jsem se po přečtení utvrdila, že série nebude nic pro mě.

Erla mi byla po celou dobu hrozně nesympatická. Přes to jsem se po celou dobu knihy nedokázala přenést.

Prostředek knihy byl za mě strašně zdlouhavý a nudný. Tady by rozhodně neuškodilo o pár stránek méně a bylo by to supr.

Nicméně začátek byl skvělý. Zprvu zde nechyběla čtivost, která se při závěru knihy naštěstí vrátila a já opět hltala stránku za stránkou.

Dle kladných recenzí zde na DK má Yrsa slušnou základnu fanoušků. Určitě tedy stojí za to si alespoň jeden díl přečíst (ať už kterýkoliv), třeba právě vás zaujme.

Co mám ale určitě v plánu je přečíst si jiné autorčiny knihy. Třeba mi sednou lépe do noty. :)

Čmeláček
25.07.2023 5 z 5

Yrsu mám rád, takže dávám také této poslední knize s Freyjou a Huldarem pět stars. Četla se mi dobře a je fakt docela škoda, že už s nimi tahle paní spisovatelka končí. Nedá se ale nic dělat, takže teď budu vyhlížet její další knihy :).

VFD
07.06.2023

slusna detektivka jiz renomovane islandske autorky.