Nejtemnější cesta

Nejtemnější cesta https://www.databazeknih.cz/img/books/69_/69605/bmid_nejtemnejsi-cesta-AVa-69605.jpg 4 55 13

Fionavarská tapiserie série

< 3. díl

Závěrečná kniha trilogie Fionavarská tapisérie. V závěrečném svazku Fionavarské tapiserie se spolu s koncem magicky prodloužené zimy dostaví jarní tání přinášející všudypřítomnou smrt a zkázu. Armáda velekrále a jeho spojenců se vydává vstříc závěrečnému boji se silami Rakotha Maugrima. A ve stejnou chvíli stojí Darien, syn, jenž vzešel z Rakothova znásilnění Jennifer, před osudovou volbou. Cítí se vykořeněn a odmítnut silami dobra, vydává se tedy na temnou cestu za svým otcem. Budoucnost Fionavary je nejistá a nikdo neví, jestli se i tentokrát podaří Párače porazit, nebo zda celou zemi navěky zahalí temnota.... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Triton , Argo
Originální název:

The Darkest Road , 1986


více info...

Přidat komentář

Chidlink
30.03.2024 5 z 5

Tak poslední třetí díl je jasně nejlepší a vyplatí se přečíst první a druhý díl i když jsou slabší právě kvůli tomu třetímu :) Jelikož databáze nemá 10 stupňové hodnocení dávám pět hvězd, ale kniha si zaslouží 85%.
Co napsat k samotné knize ? Nechybí zde epické duely, které se mi moc líbili, velké bitvy a samozřejmě zdařený konec.

LiliDarknight
30.03.2022 5 z 5

Takto si predstavujem veľkolepý koniec. Autorovi sa podarilo zdarne ukončiť všetky dejové línie a navyše mi niekoľkokrát dokázal, že mal všetko pod kontrolou a nič, ani ten najmenší detail, nebolo náhodné. Opäť ma dokonale vtiahol do svojho sveta a ja som visela na každučkom slove. (A doslova som všetko zhltla, hoci som si na konci nadávala, že som nebola trpezlivejšia a čítanie si viac nevychutnala.)

Som však na autora nahnevaná - po udalostiach predchádzajúcich kníh (no hlavne tej druhej) som predpokladala, že som pripravená na čokoľvek, čo sa v tejto knihe stane. Mýlila som sa. Lebo niektoré udalosti neboli len srdcervúce, ja som mala doslova pocit, že mi niekto vytrhol srdce, pošliapal ho, pokrájal, rozmixoval, následne pospájal naspäť a vrátil mi ho len preto, aby to všetko mohol zopakovať. Tak aspoň desaťkrát, možno aj viac. Takže na konci ma dojímalo v podstate asi všetko, úplne každá scéna. (Hej, dokonca aj taká, v ktorej si postavy len vychutnávali obed.)

Krásny príbeh. Nádherný svet. Epický koniec. Úžasný štýl, ktorý ma bavil do prvého slova až po posledné. A tiež postavy, ktoré mi síce prirastali k srdcu len postupne a občas rozpačito, ale o to viac som si ich obľúbila.


ludek.n
03.09.2021 4 z 5

Nejtemnější cesta, na níž se vydal syn zlovolného boha Rakotha Maugrima Darien, má rozhodnout o osudu Fionavary i všech ostatních světů. Na pláních v Andarienu se houfují mohutné armády Světla a Temnoty, aby vybojovaly bitvu všech bitev. Finále Fionavarské tapisérie je utkáno zajímavě a fortelně, přestože zpočátku má poslední díl trilogie silně uspávací modus operandi. Verbální souboje, byť umně vycizelované, prostě nenahradí máchnutí mečem, o sekeře ani nemluvě. Děj se rozkošatěl do šířky, ale hloubka mu chybí a místy je nahrazena teatrálností. Každá z postav najednou cítí potřebu se vyjádřit, dát zaznít svému hlasu v bohatém tkanivu událostí, bohužel ke své škodě přešlapuje na místě. Téměř jsem už zlomil hůl, když přišel zlom. Lancelot du Lac z komnaty mrtvých na Cedar Sedatu se postavil Nejstaršímu a jejich boj na život a na smrt o duši Dariena dan Rakoth je z ranku těch, na něž se nezapomíná. Kay už poté nepustí opratě příběhu z rukou a vetkává do své tapisérie jednu emoci za druhou v tak bohatýrském stylu, že mu jeho velkohubé tlachání ze začátku knihy odpustíte a ještě se olíznete. Závěr trilogie je skutečně jako z partesu a Nejtemnější cesta je zcela bez pochyby tou nejdůstojnější tečkou, jakou si lze vůbec představit.

petr_
04.07.2020 3 z 5

Tento díl se moc nelišil od druhého. Stále se v mišmaši děje objevovaly nové nadpřirozené i přirozené bytosti, přičemž Artuš, Lancelot a Guenevera mi přišly jako naprosto mimo a zbytečné postavy o ničem. Je znát , že se jedná o autorovo rané dílo a já ho tak beru. Ale trochu jsem si s touto trilogií zkazil chuť.

luboskniha
03.01.2020 5 z 5

Skvělá kniha a dobré zakončen této trilogie. Bohužel mi někdy přišlo, že se autor snažil knihu ještě víc nafouknout, tak tam nacpal pomalu kde jakou blbost. Konec knihy byl na mě moc ,,ukecaný". Každopádně jsem si celou trilogii náramně užil. Doporučuji.

špulo
22.12.2018 5 z 5

Tolkien á la Kay, Kay á la Tolkien. Vo výsledku ide o čistokrvnú high fantasy jazdu v duchu tej najlepšej tradície, ktorá sa občas vymkne spod kontroly. No a?!

Jm.bazar
28.10.2018 4 z 5

Libi se mi, ze autor se neboji zvratu, bohuzel opet plati ze nez se člověk zacne bat o hrdiny uz je po zapletce. Navic mi vadi jak autor neustale vse pripomina. I pres to jde o zajimavou a urcite neobvyklou fantasy serii.

RyonMathrin
11.04.2018 5 z 5

Završení mnoha spletených osudů v rozhodujícím střetu. A opět velmi umně utkáno.
Barvité popisy podle mě právě dávají příběhu tu správnou podobu. V málokteré fantasy je zlo vykreslené tak černě, kouzelný les tak nevyzpytatelně...
Překvapila mne konečná reakce Rakothova syna a nečekané spojení životních cest některých postav.
Úžasná záležitost, doporučuji.
Všichni z pětice hrdinů si zaslouží obdiv. Ale musím říci, že nejoblíbenější byli pro mě Pwyll a Davor.
A z postav původem na Fionavaře jednoznačně Matt Sören.

verense
22.02.2018 4 z 5

Zakončení celé trilogie o Fionavaře, ve které dojde k rozhodující bitvě mezi zlem a dobrem. Opět velmi výpravně napsáno, i když někdy mám dojem, že se autor zamyslel a řekl si: je to poslední kniha, tak co bych tam tak ještě nacpal (viz např. Rakothův drak...). Takže souhlasím, že něco málo proškrtání by nebylo na škodu. Osobně mi už od předchozího dílu nesedí zakomponování artušovské linky, a také Darienovy myšlenkové pochody jsou místy poněkud zvláštní, když si vezmete, jak je starý. Ale to holt je neduh rané tvorby, a člověk musí přimhouřit oko. Celkově je celá triogie velmi zdařilá a určitě se k autorovi ještě vrátím.

Janičta
03.02.2017 5 z 5

Krásná epická fantasy, to bezpochyby.
Autor dovedně a dojemně tká děj a osudy postav. Prostě paráda :-)

Jen jednu drobnou poznámku: Trochu proškrtat. Autor si potrpí na to, aby obsáhle popsal emoce. To samo o sobě není to na škodu, ale když se sto různými slovy popisuje vlastně pořád to samé.. ztrácí to grády.

Any.Sky
19.12.2014 5 z 5

Krásné zakončení série. Celý příběh se mi moc líbil. Nádherná fantasy.

Dašička
14.10.2013 5 z 5

Asi nejlepší poslední díl trilogie, co jsem kdy četla.... Velekrál se vydává do Války s Paračem, Všichni truchlí pro Kevina, Loren se vydává se svým zřídlem trpasličím králem do země trpaslíků vybojovat korunu, kterou odhodil před 40 lety. To se mu daří a zabrání na poslední chvíli trpasličímu vojsku přidat se k Páračovi. Všichni hrdinové a vojska se setkávají v Andarienu, kde se před tisícem let odehrála poslední válka a kde byl spoután Párač. Ten vysílá obří vojsko složené ze skřetů, urgalů, vražedných labutí, vlků a draka, aby zničili obyvatele Fionavary. Darien-andain, syn boha Parače, kledá své rodiče a hledá u nich lásku. Po svojí těžké cestě zničí svou volbou temnotu.... Konec si přečtěte sami....opravdu stojí za to, si knihu přečíst:)

Bazalka
14.02.2013

Nádherná knížka od legendárního autora, při které dokonce ukápla i slzička. :)

Autorovy další knížky

Guy Gavriel Kay
kanadská, 1954
2009  79%Letní strom
2012  93%Pod nebesy
2019  78%Poslední záblesk slunce
1999  79%Tigana
2011  84%Nejtemnější cesta

Kniha Nejtemnější cesta je v

Přečtených83x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených3x
Knihotéce55x
Chystám se číst26x
Chci si koupit13x
dalších seznamech1x