Vzbouřená planeta

Vzbouřená planeta https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/41157/vzbourena-planeta-41157.jpg 3 36 5

Fighting fantasy série

< 18. díl >

Nepřátelské arkadianské impérium upevňuje svou vládu nad galaxií.. Vůdci tajné pozemské organizace SAROS vědí, že musí impérium porazit. Všechny své prostředky vynaloží na jediný nebezpečný, téměř šílený úkol – útok na srdce domovské planety okupantů. Ty jsi jejich poslední naděje. Vycvičený ve všech bojových uměních a vyzbrojený laserovým mečem. Musíš nalézt skrytá centra odporu a sestavit kód, který budeš potřebovat ke zničení nepřítele. Jedině Ty stojíš Arkadianskému impériu v cestě k úplné nadvládě nad galaxií.... celý text

Literatura světová Sci-fi Gamebooky
Vydáno: , Perseus
Originální název:

Rebel Planet , 1985


více info...

Přidat komentář

tony6464
28.10.2023 4 z 5

Gamebook se sci-fi tématikou, kde je cílem získat a rozluštit tajný kód s jehož pomocí je následně třeba zničit super-počítač. Je trochu odlišný oproti předchozím a dá pomyslně rozdělit na 4 samostatné části (každá se odehrává na jiné planetě). Největším úskalím je zde obrovské množství odkazů vedoucích rovnou na smrt - těch jsem napočítal neuvěřitelných 45!!! Pozitivní však je, že mnohé z nich se dají odhalit z informací, které jsou poskytnuty v již odehrané části příběhu. Celkově se dle mého jedná o lehce nadprůměrný kousek a příběh se mi líbil.

jiri0330
23.10.2023 4 z 5

Další sci-fi formát. Nejsem úplně jeho příznivcem, ale příběh mě nakonec celkem zaujal. Na stylu je znát, že to psal zase někdo jiný (Robin Waterfield). Užitečné je přečíst si pečlivě úvodní popis úkolu a informace o třech druzích nepřátelské rasy Arkadianů, protože vám pak správné rozhodování na základě těchto znalostí může leckde zachránit krk. Líbí se mi, že si dal autor práci s poetickou řečí jižních Arkadianů, ve které se skrývají nápovědy ke správným rozhodnutím. Bojový systém je stejný jako vždy, ozvláštněný o boj beze zbraně, který je paradoxně v důsledku efektivnější než se světelným mečem (při hodu 6 je protivník rovnou omráčen nebo zabit). Ale nemusí se na tento druh boje vůbec dostat. Hlavní hrdina cestuje mezi pěti planetami, kde sbírá důležité informace o podobě binárního kódu, jenž mu umožní přístup do budovy centrálního počítače, který musí zničit, aby zachránil lidstvo. Velmi oceňuju šifry, které vedou k rozluštění celého 9místneho kódu (jedna indicie se skrývá v pochodové písni, druhá je obrázková - a je to snad poprvé z celé série, kdy obrázek není jen ilustrační, ale skrývá zásadní část klíče k dokončení hry). Obtížnost se postupně zvyšuje: když to vztáhnu na počet úmrtí, tak na 1. planetě Tropos jsem zemřel/neuspěl 2x, na 2. planetě Radix 3x a na drsné 3. planetě Halmuris 13x (velmi častá smrt kvůli špatné odbočce či rozhodnutí, smůle atd.). Na Troposu také skoro všechny cesty vedou k cíli (= vůdci rebelů), na Halmurisu je jen jediná. Při dokončení mise na jedné planetě to úplně svádí si hru "sejvnout", abyste nezačínali stále znovu.
Plusy: Šifry k rozluštění kódu, poetická řeč jižních Arkadianů, styl boje beze zbraně.
Mínusy: Štvalo mě, že někde se správné rozhodnutí nemá vůbec o co opřít (půjdeš vlevo nebo vpravo?) a přitom je fatální. Na některém místě občas nuda (např. v labyrintu pod muzeem).
Zábavnost: 6/10
Obtížnost: 9/10


cziss
31.03.2023 5 z 5

Vynikající sci-fi gamebook s nádechem špionství.

nevermore3
17.11.2022 4 z 5

Vzbouřená planeta je jeden z několika málo sci-fi gamebooků. Napsal ji pro FF Robin Waterfield. Ze začátku je super, zajímavá, ke konci však spousta odkazů už vede na smrt, nedává druhé šance, je fakt tvrdá, ALE. Když znáte správnou cestu, řekl bych že určitě patří mezi ty jednodušší. Protivníci v celé knize mají velmi nízké hodnoty, myslím, že max. UB je tady 9 jestli se nepletu u protivníka, to fakt není moc v porovnání.
Jinak příběh je, že se po jistý čas vyskytujete na jedné z planet a až zijstíte, co potřebujete, jdete na další. Koncept se mi líbil, ilustrace byly tentokrát slabší. Do 5***** mi něco chybělo, ale nevím přesně co. Určitě bych dal více než těch 69%, takových 75-80% by bylo fér.

Kamba
18.09.2020 2 z 5

Byl to jeden z mých prvních gamebooků, který jsem v mládí četl a tak jsem si ho z nostalgických důvodů koupil znovu. Sice jsem si pamatoval, že byl těžký a divný, ale přece jen, bylo to scifi! Tak jsem si ho zahrál znovu a musím uznat, že je těžký a divný.
Nemyslím teď úplně herně (lehký není, ale když to jede člověk víckrát, tak ví, které volby jsou lepší :-) problém dělají hádanky. Jsou zde 3 hádanky, které si musí hráč složit tak, aby mu to dalo finální šifru, bez které se nehne. Bohužel první šifra je v angličtině krásně pochopitelná, ale při překladu do češtiny se v podstatě ztratila a nedá se vyluštit.
Bohužel trpí vadou spousty gamebooků z FF, hodně náhlých smrtí ("Chceš jít doprava nebo doleva?" "Doleva" "Umřel jsi")

Štítky knihy

gamebooky

Autoři knihy

Steve Jackson
britská, 1952
Ian Livingstone
anglická, 1949