Falknov Calling

Falknov Calling https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/458843/bmid_falknov-calling-7pk-458843.jpg 4 21 5

Prozaická prvotina předního hlasu tuzemské slam poetry Dr. Filipitche své slamové kořeny nezapře. V tomto sumáři mikropovídek je však autor oproti pódiu mnohem otevřenější. Falknov Calling můžeme brát jako silně dokumentární bedekr po osobní paměti rodného města, literární selfie nebo zpětný statusový deník. To všechno jsou ale jen zkratky pro knihu, která ve zkratkách vědomě hovoří. Koryta aka Filipitch v ní však dokazuje, že patří mezi nejzajímavější literární hlasy mileniálské generace. Bere nás na výlet, díky němuž můžeme pochopit jeho vlastní život stejně jako lépe pochopit ten svůj. S nadhledem, upřímně i zábavně. Má to šmrnc!... celý text

Přidat komentář

Palivo
26.08.2022 3 z 5

Bom dia, literární rodino.

Koryta průměrnosti byly rozvorány a já jsem tady, abych je zase zametl! Jak se mi tahle knížka dostala do ruky, to je mi záhadou. Asi jsem si ji do té ruky vzal, když tak nad tím teď přemýšlím. No to nebyla zase taková záhada!

Koryťák v téhle knížce popisuje jak vyrůstal v Sokolově, což je asi někde v Česku. Celý to je takový hřejivě hořký funky vyprávění, který by si mohl Jarchovský s Hřebejkem smotat a vykouřit. Občas se tam zavalí nějaký fakta, po který babičkám asi spadnou trenky, ale já jsem mačo a tak mě to moc nepádluje. Takže 5/10. Do dalších knih doporučuji více Jirky Krampola, napsat něco o tankách a nebo udělat místo knihy něco kompletně jiného. Třeba segedín.

gad
28.05.2022 5 z 5

Kniha Filipových vzpomínek na život ve Falknově a nejen v něm. Názvy kapitol jsou názvy ulic a míst se vzpomínkou spojené. Jedna kapitola zabere jednu stránku a většinou ne celou. Syrové a otevřené čtení, chvilku smích a chvilku mrazení, a navíc ten neodbytný pocit, že některé věci cítím úplně stejně a občas si připadám jako bych sem nepatřil. Doporučuji.


Pedrysek
08.03.2022 5 z 5

Nejlepší Filipova kniha je nejhůř hodnocená... určitě za to může Sokolov =)

petrarka72
16.03.2021 5 z 5

Co je lepší než slam Dr. Filipitche? Knížka Filipa Koryty! Lahůdka pro všechny, jejichž život je, přinejmenším částečně, nostalgické pronásledování zážitků. A účinné cvičení obličejových svalů pro ty, kdo se vydrží přes dvě stě stránek usmívat. A povinná četba pro milovníky Oty Pavla - nebo Bohumila Hrabala -nebo Martina Fahrnera - nebo Simplicia Simplicissima... Ty čisté oči a chlapeckou bezbrannost, tu melancholickou pronikavost si užijete. Ať už jste Doma, Venku, Pryč nebo Jinde.

Honey82
15.02.2021 5 z 5

Filip Koryta napsal knížku, jakou chci jednou napsat já. Styl mikropovídek je super, pro milovníky vypointovaných twitterových statutů (a slam poetry) jako dělaný. A přitom je v tom všechno - nostalgie, vtip, smutek, život. Ta knížka není jen pro Sokolováky, můžete ji číst kdekoliv, pokud jste navíc někdy bydleli na sídlišti, tak o to spíš. Ale asi vás ta Jelínkova, kde si lidi koukaj přímo do kuchyně, Mánesovka s nejdelším panelákem na světě a odtržení kluků z horní a dolní části města nedojme tolik. Snad Filip najde odvahu i na vyrovnání se střední. Za Falknov a všechny z jeho okolí díky!