Motiv X

Motiv X https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/418472/bmid_motiv-x-uvN-418472.jpg 4 699 171

Fabian Risk série

< 4. díl >

Jak chytit sériového vraha, který nikdy nezaútočí stejným způsobem dvakrát? Brutální vražda jedenáctiletého syrského uprchlíka postaví před helsingborskou policii případ s možným rasistickým podtextem. Zdánlivě náhodných vražd přibývá a tým kriminalistů se záhy ocitá pod příliš velkým tlakem. Situace donutí Fabiana Riska, aby se vrátil do práce, ačkoli by raději dál bděl u lůžka své postřelené dcery, která je v kómatu a Fabian si to dává za vinu. Vrací se i šéfka oddělení Astrid Tuvessonová, která přerušila protialkoholní léčbu. Je tu však ještě něco – informace, jež po sobě zanechal Fabianův mrtvý kolega Hugo Elvin a jež mohou dosud soudržný tým vyšetřovatelů navždy změnit. A v sázce je i Fabianův život... Motiv X je úvodní část diptychu v rámci bestsellerové série krimipříběhů Fabiana Riska.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: , Kalibr
Originální název:

Motiv X , 2018


více info...

Přidat komentář

Dudlík08
22.02.2024 5 z 5

(SPOILER) Fu, přečteno za tři dny! Za mě je zatím tato série jedna z těch lepších a během pár dní určitě beru do rukou pokračování, protože mě hrozně zajímá zápletka s kostkovým vrahem, věřím, že nebudu zklamaná a spisovatel i nadále udrží mou pozornost.
Fabiana mám ráda, ale ty rodinné vztahy .... ale věřím, že se pohnou k lepšímu. V knížce mi hodně chyběla Dunja, ale trošku ji dokázala nahradit Liljová :)

Tereza197
04.02.2024 4 z 5

Jak už tady psalo více lidí, hlavní dějová linka vlastně chybí. A vrah a jeho kostky se ještě pořádně nedostal ke slovu. Je tu několik dalších případů, které mi byly i vlastně dost nepříjemné.


Fabianovo rodina už mi také dost leze krkem.

Doufám, že v dalším díle se konečně dostane vrah na “výsluní a bude se kniha věnovat jemu a ne dramatu všude kolem.


Aymira
14.01.2024 4 z 5

Je jasné, že tato kniha je pouze jakýmsi překlenovacím můstkem mezi třetím a pátým dílem. Snad u žádné jiné krimi série neplatí tolik, že je důležité číst ji od samého začátku, než právě zde (začněte tedy Obětí bez tváře).

Setkává se zde více případů a žádný není pořádně propracovaný - každý člen týmu si v podstatě řeší to svoje. Neonacisty, pedofily, vraha ve vlastních řadách, záhadné vraždy...

Muž s kostkami, který se objevil již na konci 2. dílu, se stále pořádně nedostal ke slovu. Pritom je o něm sem tam zmínka. A takových nepatrných náznaků je v Ahnhemových knihách celá řada.

Pokud dočtete tento čtvrtý díl, rozhodně se musíte pustit do pětky. Jenom tak se dozvíte rozřešení.

MisakCZE
14.11.2023 3 z 5

Oproti předchozím dílům odebírám jednu hvězdu, ale pořád je to fantastická série s Fabianem Riskem.

Tentokrát je zde spousta vedlejších dějových linek, kde každý z týmu detektivů řeší něco jiného a mně prostě ta hlavní linka, na které makají všichni, chyběla.
Zmíněný tým už vlastně ani týmem není, šéfová se topí v alkoholu, Elvin je po smrti, Molander záporák, Fabian má co dělat se svými rodinnými problémy ...

Kniha nemá řádné ukončení, je to takový předkrm ke knize další, která pro vás musí být povinností, aby, doufejme, všechno dalo smysl.

Kekik
25.08.2023 5 z 5

K předchozímu dílu jsem napsala: Rozhodně si musím co nejdříve pořídit další díly a se čtením neotálet. To jsem psala 28.02.2022 a teď máme téměř konec srpna roku 2023 . Mno, tak to mně nevyšlo. Naštěstí jsem tentokrát téměř netápala.
Fabianova rodina si to u mě trochu vyžehlila. Přeci jenom si toho prožili celkem dost a nechtěla bych být na jejich místě. Bohužel z komentářích (a to mně spoilery nevadí, ale tentokrát ano) vím, jaký osud čeká Theodora. Bude to náročné.
Autor si opět vymyslel zajímavé zápletky. Ne vše je ukončeno, ale to jsem věděla již po přečtení anotace.
Liljová si zaslouží obrovský potlesk. Škoda, že Dunja se zde vůbec nevyskytovala.
Rozhodně se těším na pokračování.

zbožňuju_knihy
11.07.2023 5 z 5

Nemůžu jinak, prostě za plný počet. Tahle série mne chytla neuvěřitelně a tentokrát jsem se i zasmála, když šel Fába do swingers klubu :-D.
Tehle chlap prostě psát umí a je to druhej Larsson, prostě jo! Nemůžu se dočkat, až se vrhnu na další díl.

SimonaP
17.06.2023 2 z 5

Že já si nedám říct a pořád to zkouším. Ani jedna z knih o Fabianovi mě nebavila a zase si musím přečíst další. V téhle bylo rozehráno hodně dějových linek a ne všechny byly dotažené do konce. Takže musíme nutně číst další díl. Ach jo.

Katulinka69
18.02.2023 3 z 5

Lepší díl než předešlý

hana4834
18.02.2023 5 z 5

Zatím nejlepší díl hned se vrham na pokračování

moudivlacek
15.02.2023 5 z 5

Ze začátku jsem byla trochu zmatená, ale čím víc jsem se nořila do příběhu, tím víc je to složitější, komplikovanější a před námi se "ukáže" několik různých dějových linek. Ani jedna z nich není jednoduchá, ani motivem, ani odhalením. Kolegové Fabiana se od začátku nezastaví, "perou" se s neonacisty, do toho trochu pedofilie a sexuálního zvrhlíka a vraha a vraha, který se nechá ovlivňovat kostkami. Ale je tu i tajné Fabianovo soukromé vyšetřování, a to mi docela vyrazilo dech. Každopádně se napětí stupňuje a konec není ve šech dějových linkách ukončen. Jasně to naznačuje pokračování v dalším díle. Těším se na něj. Jen opravdu doporučuji číst sérii poctivě od začátku. Pochopíte pak mnohé.

Luulu
08.01.2023 odpad!

Uf..pro mě zatím nejnudnější díl

m_martina
04.01.2023 5 z 5

Pro mě zatím nejlepší případ s Riskem, kniha se nedá přestat číst. Je napínavá od začátku až do konce, který zůstal otevřený. Brutální pasáže jsem trochu přeskakovala, ale jinak kniha nemá chybu. Kdybych mohla, dám i víc hvězd, takhle tedy pouze pět.

Kaja1
19.12.2022 5 z 5

Tak to byl teda konec...řekla, jsem si, že si dám od Fabiana na chvíli klid a teď toto. V tomto díle se toho událo tolik,že člověk měl občas problém uvědomit si kdo, co, koho a jaký zločin vyšetřuje. Člověk si říká až k může vést nenávist k druhému, no uvidíme, co se dozvíme v dalším díle.

Kubajzz
30.11.2022 4 z 5

Po delší době jsem se k Fabianovi vrátil a poslechl si to jako audioknihu a musím říct, že se mi knížka líbila, zvlášť seriový vrah, který motá policii hlavu tím, jak nepostupuje podle stejného vzorce ale podle kostek :-)
Rozhodně doporučuji ke čtení ale určitě od první knížky :-)

lulu-cieee
20.10.2022 4 z 5

Četla jsem knihu na doporučení, ale bohužel jsem nevěděla, že je to až čtvrtý díl série... Celkem dlouho mi trvalo se do knihy začíst kvůli několika dějovým linkám a mé neznalosti předchozího děje. Ale potom se mi už kniha četla víc než dobře a já po přečtení nevím, jestli chci číst předchozí díly nebo pokračování, abych věděla, jak to dopadne. Vypadá to na velice povedenou sérii!

Dvorik
30.09.2022 4 z 5

Zbytecne moc dejovych linek, kde vrah je na vedlejsi koleji.
Neukoncena kniha = marketingový tah na nákup dalšího dílu.
I tak to byl napinavy dil.

BlackBlade
27.09.2022 4 z 5

Kdo čte celou sérii od začátku, nemá problém se v postavách orientovat i v náročnějším a přeskakujícím ději.
Motiv X a vrah, který vše nechává na kostkách, mne zaujal právě tím motivem výběru oběti, místa činu a způsobu vraždy. Mám rád originální nápady a tento jsem zatím nikde nečetl.
PS: Těším se, jak Dunja konečně sejme slizáka Slajznera a doufám, že pěkně šťavnatě!

Deia
17.09.2022 3 z 5

Koniec predchádzajúcej časti čitateľa navnadil na sériové vraždy, ktoré sa odohrávajú náhodne a bez nejakého vzorca, takže na knihu som bola celkom natešená. Ale nestalo sa tak. Celé mi to nejak nesadlo. V tomto príbehu je zamotaných viacero páchateľov. Vraždy sa celkom kopia, ale celé mi to v podstate nedávalo zmysel. Keďže ich bolo viac, tak mi prišlo, že žiadnej z nich sa kniha poriadne nevenuje, všetky prípady bežali ako keby na pozadí, sú akési nedotiahnuté a chýbala mi nejaká jedna poriadna dejová linka, ktorej by sa kniha držala. Fabianov súkromný život ma tiež veľmi nebavil, jeho rodina je vskutku nesympatická. Ale aby som nebola len negatívna, samotné prípady boli zaujímavé, nápadité, len ich proste bolo veľa. Najviac ma zaujímalo Fabianove súkromné vyšetrovanie, ktoré sa ale, bohužiaľ, v tejto časti nedotiahlo do konca a hlavne kvôli nemu si prečítam aj ďalšiu časť. Samotná kniha je aj čtivá, kapitoly sú krátke, striedajú sa v nich pohľady rôznych osôb, takže sa to číta naozaj dobre a rýchlo. Neurazí, nenadchne.

Kanimůra2
14.09.2022 3 z 5

Celou knihu mi vadilo, že se rozehrává několik témat. Na můj vkus hodně témat. A co mě naštvalo nejvíc (jako většinu čtenářů), že kniha nemá konec. Co se vlastně vyřešilo?

oskli
07.09.2022 1 z 5

(SPOILER) Opět audiokniha, protože číst tahle série za mě nejde. Pořád přetrvává pocit, že je to neskutečný blábol, který Pavel Soukup ještě ke všemu čte jako pohádku. Za sebe musím říct, že je to fakt překombinovaná slátanina, kde polovina policistů je divná nebo vyloženě ujetá. Kim Slizák je regulérní úchyl, ale je to tak přehnané, že už tomu člověk ani nevěří. Do toho podezření na vraždícího kolegu, šéfová alkoholička, neonacisti, spousta vulgarit, detailní popisy erotických scén, duchařina... mám pocit, že tohle všechno dohromady prostě dobrá detektivka nepotřebuje. Ale protože kniha skončila v podstatě uprostřed věty, nelze než masochisticky pokračovat dalším dílem. Tak nějak jsem zvědavá, co se z toho nakonec vyvrbí.