Enneagram. Devět tváří duše

Enneagram. Devět tváří duše https://www.databazeknih.cz/img/books/65_/65094/enneagram-devet-tvari-duse-65094.jpg 4 45 15

Spolu s vyčerpávajícím přehledem se vám dostává do rukou cenný klíč k pochopení sebe i druhých. Eneagram současně s poznáním zákonitostí v lidském chování, mechanismů určující náš osud, odkrývá nové pohledy na možnosti změny a osvobození se od tlaku předurčenosti. Konfrontuje nás s navyklými způsoby a normami, podle nichž – většinou nevědomě – žijeme, a vyzývá nás k jejich překonání a vykročení do rozměru svobody. Umožňuje nám pohlédnout do očí skutečnému dilema a probudit naší pravou postatu. Poznání eneagramu, jež tato niha přínáší, může změnit váš život. Eneargam, víc než dva tisíce let starý dynamický systém, popisuje devět typů osobnosti, devět charakterů. Po celá staletí byl používán duchovními mistry. Na sklonku středověku jej dále rozvinuli mudrci súfi, kteří jej nazvali „Boží tváří“. Gurdjieff jej popsal jako perpetum mobile a přirovnal k legendárnímu „kameni mudrců“.... celý text

Literatura naučná Psychologie a pedagogika
Vydáno: , Synergie
Originální název:

Enneagramm: Die 9 Gesichter der Seele , 1989


více info...

Přidat komentář

Hanka_Bohmova
03.10.2022

"Myslel jsem si, že to vše dělám z lásky k Ježíši."
(Richard Rohr o sobě)

Knihu jsem četla během duchovních cvičení, jako součást dlouhodobější cesty obrácení. Připadá mi, že nejhouževnatější překážky, které stavíme Bohu, je třeba hledat v oblasti svých silných stránek a nadání. A k tomu se vyjadřuje také enneagram.
Být tolik připoutaná ke svému sebeobrazu, že si neuvědomuju rozporuplnost svých pohnutek k jednání. Nevidět, jak málo prostoru dávám ve skutečnosti Bohu, navzdory přesvědčení o své oddanosti a lásce. Jak moc jsem místo toho "pod zákonem" nějakého svého nereflektovaného vnitřního imperativu, který jsem si během života vyvinula. Hodně napoví (pokud jsem ochotná to jako nápovědu vnímat) niterná reakce na člověka, který mou umanutou iluzorní hru nehraje - hru na dokonalost, hru na láskyplné dávání, hru na úspěch atd. podle nastíněné typologie.
Autoři slouží druhým jako průvodci v bolestném úsilí o sebepoznání, o větší svobodu pro Boží vedení a milost, o schopnost pustit se zdánlivých dober a přijmout ta skutečná. S vědomím, že lidé se vyvíjejí a že tahle požehnaná touha přichází ke slovu až časem, po období živelného "vyžívání se ve svém životním dobrodružství". Jakkoli může být pak konverze otřesná, Bůh je větší než to všechno a jeho přítomnost neponechává prostor pro zoufalství či sebenenávist.

Ještě jeden aspekt: pestrost. Neexistuje žádný profil "správného křesťana", do nějž by bylo potřeba se vměstnat, jak se o to lidé občas snaží. Na cestě duchovního boje a rozlišování nemůžeme zůstat stejní, to ne. Ale zůstáváme sami sebou, nesměřujeme k něčí kopii nebo ztělesnění svých/cizích zbožných fantazií. A zatímco někomu tohle zní úlevně, jiný to vnímá jako útok na sebe. Zase jde o načasování: ne v každém okamžiku svého vývoje jsme schopni přijmout určitou myšlenku. Není to fatální. Bůh na nás čeká a "cesta jde pořád dál a dál".

Bylo pro mě hodně užitečné porovnávat Rohrovy zkušenosti a svá vlastní sebepozorování a experimentování i podněty od mého duchovního doprovázejícího. Současně mi některé části knihy připadaly vyloženě naivní, nekritické. A mnohé jsem prostě přeskakovala, nakolik se to netýkalo mé cesty. Proto nehodnotím hvězdičkami.

Jitty82
04.08.2022 5 z 5

Knihu jsem přečetla s velkým zájmem a nadšením za pár dní a řekla bych, že se tato kniha bude líbit každému, kdo se zabývá osobnostní typologií a křesťanskou vírou.

Enneagram mi pomohl lépe porozumět druhým. Těm, na kterých mi záleží a které mám ráda. To, že jsme každý jiný, jsem si všimla už dříve, chtěla jsem tomu porozumět. Díky Enneagramu je najednou vše srozumitelnější, viditelnější, ale hlavně s tím můžeme rychleji a účinněji něco dělat. Anebo také ne. Vše je věcí svobodné volby.


lidunka1
23.03.2020 5 z 5

knihyKeMne - jsou i knížky o eneeagramu bez náboženského podtextu.

knihyKeMne
22.03.2020 4 z 5

Zaujalo mě, že v církevních kruzích mají kněží takovouhle dříve tajnou pomůcku pro čtení duší, to jsem opravdu netušila. Není úplně příjemné vědět, že někdo vás má během chvíle přečteného; ale jak hlásá kniha, k tomuto účelu to nebylo myšleno, nýbrž k sebepoznání a sebezdokonalování.

Popsání jednotlivých typů lidských povah bylo zajímavé, vždy mě napadl někdo z okolí, kdo by popisu odpovídal. Nakonec se ale dozvíme, že vše není tak jednoduché a typy jsou provázané.

Zaujala mě též myšlenka energetického kruhu povah, kdy se po obvodu kruhu energie pozvolna proměňuje, a tak jednotlivé typy vlastně vycházejí jeden z druhého. Taktéž se mi líbí myšlenka (pokud je pravdivá), že tento systém nikdo nevynalezl, ale prostě vyplynul na základě pozorování. A že jednotlivé typy nejsou určeny nějakým vnějším faktorem (např. postavením planet), ale že si každý zvolí ten, který na něj pasuje.

Kniha je vytvořena kněžími, má proto silně náboženský podtext, což může někomu vadit. Pro seberozvoj by ale mohla být užitečná každému.

Aicha196
10.11.2019 5 z 5

Vyborna kniha, velice zajimava

lidunka1
04.09.2018 5 z 5

Pro mě je tato kniha objevem a velkou pomocí k sebepoznání.

RenataP
07.06.2018

Dostáváte zde dokonalý návod na lidskou duši, na sebe, na pochopení sebe i jiných, na pochopení souvislostí mezi chováním, naučeným chováním, povahou – a tím, co a jak prožíváme. A když si rozumíte, jste sebevědomí. Najdete v sobě vznešenost. A taky sílu. Najdete sebe. To své, to naučené – a jasné rozdíly mezi tím. Všechny knihy o enneagramu vám dají tento základ, ale každá z nich má trošku jiné pojetí.
Křesťanské pojetí se nedá přehlédnout, ale zase - kdo chce, začte se do těch částí, kdo ne... mohou jít mimo (ale i pro ateistu jsou k zamyšlení dobré)... ale ten základ o enneagramu tu je.

JanaDor
14.04.2018 5 z 5

Původním cílem enneagramu bylo pomoci lidem na cestě k Bohu. Jestli tímhle odradím ateisty, tak jim připomenu, že celá Evropa je budována na křesťanských základech. Vždyť desatero je všeobecným zákonem, jak se máme chovat. Dále tu máme vánoce, velikonoce – křesťanství nás obklopuje, i když to nevnímáme.
Jsem křesťan a moc dobře si uvědomují, jak někteří věřící, které znám jsou pokrytečtí. Kážou něco, co sami nedělají a to možná některé odrazuje, ale já vždy říkám, že je důležité, jak se chovám já. A k tomu být lepší, mi může pomoci i tato kniha, která je opravdu zajímavá a vím, že se k ní budu často vracet. Má v sobě mnoho moudrosti, pochopení a ukazuje směr, jak a co zlepšit. Také se dobře čte, není nudná a neuspává. Obsahuje mnoho zajímavých podnětů k zamyšlení. Doporučuji každému čtenáři, který chce na sobě pracovat.

rafi301
20.03.2018 1 z 5

Tato kniha mě bohužel zklamala tím, že je až příliš křesťanky zaměřena. Bohužel na obalu ani textu v internetovém obchodu u knihy, není žádné upozornění pro případného čtenáře, že je v této knize Enneagram aplikován na křesťanství. Vzhledem k tomu, že nemám rád dogmata a křesťanské fanatismy, tak jsem knihu vrátil. Zkoušel jsem knihu číst, ale na každé straně zmínky o vykoupení, hříchu a samé úryvky z Bible... Informace o jednotlivých typech osobnosti tam jsou, ale je to jen pro toho, kdo takové věci vyznává a má na to trpělivost.

Lesewurm
12.10.2017 5 z 5

K této knize mne před 15 lety přivedla jedna studentka psychologie, která tvrdila, že kdyby za celý první ročník studia přečetla jen tento titul, odnesla by si vše, co se během roku na fakultně musela naučit ze spousty jiné literatury.
Tehdy jsem knížku zakoupila, velmi pečlivě pročetla, opoznámkovala a mnoho si z ní vzala (netvrdím, že zcela nekriticky, ale pojetí knihy je celkem jasné a netřeba o něm polemizovat).
Jde především o to, že se opravdu ani v nejmenším nejedná o esoteriku, toto je čistá psychologie a obecně platná fakta o lidských povahách.
Výsledkem obeznámení se s obsahem knihy je, že se člověku začnou prokreslovat vztahy lidí okolo něj. Zejména mi přišly zajímavé konstelace mezi jednotlivými povahami - např. proč si některé povahy "lezou na nervy" a nedá se s tím mnoho dělat, jen se vědomě ovládat apod. Je dobré tyto věci znát třeba i při výběru životního partnera. Časem jsem si proto zajistila ještě i další zpracování od jiných autorů (např. Helen Palmer).
Nyní po letech, kdy opět řeším nárůst mezilidských vztahů v novém zaměstnání, se mi úplně mimovolně vybavují charakteristiky povah některých kolegů a vysvětluje se mi, jak moc jsme kolikrát oběťmi své povahy a že nemá cenu se některými věcmi trápit. Za mě by systém enneagramu měl být součástí všeobecného vzdělávání.

molt
22.06.2017 2 z 5

I přes esoteristické nakladatelství, je to seriozní publikace. Autoři si neberou monopol na pravdu a netvrdí, že eneagramem vyřešili všechny problémy lidstva. A to, že lidé jsou různí a jejich silné a slabé stránky taktéž, je naprosto nepopíratelný fakt. Nicméně je to postavené na laické diagnóze osobnostních defektů.

Jonny
02.11.2016 3 z 5

Myšlenky v knize mají slibný potenciál, zpracování už ale tak pěkné není. Pro letmé prolistování dobré, pro přečtení každé stránky je to poněkud monotematické.

Sparkling
20.05.2016

Vidím v této knize podobný princip jako v horoskopech v každém hloupém časopisu-když chcete, jednoduše se v tom množství popsaných rysů najdete.

bleska
15.08.2013

Cesta k Bohu vede skrze moje nitro. Proto je pro věřícího člověka sebepoznání nutností. Ovšem proč je kniha zařazena do kategorie esoterika, astrologie, okultismus, když je úzce spjatá s křesťanstvím to nevím....

Pemca
13.05.2012 4 z 5

už je to tedy dávno kdy jsem tuto knihu měla v ruce, ale vím, že se mi hodně líbila a že jsem se v ní našla a viděla jsem v jednotlivých typech osobností lidi kolem mě. Samozřejmě né všechny vlastnosti na 100% pasovaly, ale větší část určitě.

Štítky knihy

sebepoznání, sebepoznávání

Autoři knihy

Andreas Ebert
německá, 1952
Richard Rohr
americká, 1943

Kniha Enneagram. Devět tváří duše je v

Právě čtených2x
Přečtených64x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených5x
Knihotéce28x
Chystám se číst50x
Chci si koupit19x