Eleonora ze Schwarzenbergu - Skutečná upíří princezna

Eleonora ze Schwarzenbergu - Skutečná upíří princezna https://www.databazeknih.cz/img/books/91_/91631/bmid_eleonora-ze-schwarzenbergu-skutecna-DSJ-91631.jpg 4 41 21

Kněžna Eleonora Amálie von Schwarzenberg se narodila 20. června 1682 v Mělníku jako v pořadí třinácté a zároveň poslední dítě Ferdinanda Augusta Lobkowitzce. O jejím dětství a dospívání nemají historici téměř žádné informace. Zachovaly se pouze deníky, které popisují poslední třetinu jejího života. Tu strávila v manželském sňatku s Adamem Františkem, který v roce 1719 zdědil po své tetě Marii Arnoštce rozsáhlý Eggenberským majetek a krumlovské vévodství. O třináct let později však vlivný šlechtic umírá a správkyní majetku se stává jeho choť Eleonora Amálie. Jako vlivná žena byla veřejnosti velmi známá, a to se často stává úrodným polem pro různé pověry a mýty. Aby toho nebylo dost, při výkopových pracích v Českém Krumlově nalezli pracovníci záhadné pohřebiště. Mezi ostatky se totiž nacházely tři kostry, které na sobě nesly znaky protiupírského rituálu: v ústech kamen, probodnutý hrudník a hlava oddělena od trupu… Byla tedy Eleonora opravdová upírka? Na pozadí skutečných událostí fabuluje Victoria Kanakaredes životní příběh ženy obklopené tajemstvím…... celý text

Přidat komentář

lenka7348
17.12.2023 3 z 5

Některým knihám by rozhodně prospělo méně stran...

takana
08.03.2021 2 z 5

Taková průměrná kniha.


hanzmb
06.03.2021 3 z 5

4* za nápad dostat do české literatury historický horor. Bohužel zpracování je s bídou na 3*. Po přečtení jsem dlouho přemýšlel, co tím chtěl autor vlastně říci. Nějaké to poselství. A nic kloudného jsem nenašel. Nejvíc mě pak iritovala hlavní hrdinka. Jak se říká IQ tykve. To co se kolem ní desítky let dělo, aniž by něco pochopila to je teda umění. Spousta nikam nevedoucí vaty pak jen podtrhuje zklamání z této knihy.

qinska
19.09.2020 4 z 5

Příběh mě že začátku nudil, potom začal být napínavý a nakonec se mi moc líbil. Hlavně to, že svět ani jedné strany není jen černý a bílý. Nemůžeme za to, kým se narodíme, ale záleží jen na nás, jak s tím naložíme.

Henriette
24.07.2020 5 z 5

Další TOP kniha tohoto roku.

Badger
06.07.2019 1 z 5

Komentář počnu o věcech na knize pěkných, poté i pár negativ.
Na knize je pěkné zasazení příběhu do hradu Zvíkov a v Č.Krumlově + související obal-ten se opravdu povedl.
Negativa-Nuda o životě nudné a rozmazlené hraběnky, někdo se snažil vycucat napínavost a tajemnost, avšak cecek byl již prázdný.

Tarja814
01.11.2017 5 z 5

marion, tak tady bych se paní autorky opravdu zastala.
1. Kniha je opravdu pro náročné čtenáře, pokud jde o styl, jakým tuto knihu psala.
Důvod: Autorka plně využila bohatost a květnatost českého jazyka. Je logické, že styl psaní nemohla zvolit jazykem 18. století, to bychom měli už asi problém přečíst všichni. Patrně proto zvolila styl psaní - dle mého názoru - ze zlomu 19. a 20. století.
2. Wikipedie nemusí mít vždy pravdu.
Důvod: Sama jsem nyní hledala o paní kněžně nějaké info. Výsledek? Většina informací ji skutečně uvádí jako třinácté dítě. Kdežto Wikipedie dokonce jako nejstarší dceru. Takže tady bych opravdu věřila paní autorce.
Viz.Třinácté dítě...:
https://www.lovecpokladu.cz/home/eleonora-amalie-upiri-princezna-z-ceskeho-krumlova-4927

http://vendea13.blog.cz/1305/eleonora-ze-schwarzenbergu-skutecna-upiri-princezna (včetně videa)

http://www.klubknihomolu.cz/6785/byla-eleonora-ze-schwarzenbergu-skutecne-upirskou-princeznou/

https://www.cbdb.cz/recenze-37-krvavy-krumlov

Pozn. Sama mám ráda styl umělecké literatury faktu. A tato kniha patří k těm, kterých jsem zatím přečetla zhruba čtyři desítky, ve které se autorka snaží držet všech informací a skutečností, které patrně dohledat šly. Protože obecně je pravdou, že i sami historikové o dětství a dospívání kněžny vědí dohromady málo, nebo skoro nic.

marionn
27.09.2017

Knihu jsem nedočetla, moc se mi nelíbil styl psaní, kdy jsem musela někdy i několikrát číst po sobě věty, abych pochopila smysl...podivné řazení slov ve větě. Námět je velice zajímavý, nicméně si myslím, že by se Eleonora měla nechat v klidu spát. Ač na upíry věřím, myslím, že ona není ten případ. Krumlov znám jako své boty a taky se mi nelíbily nejasnosti a vůbec, celý příběh jsem neměla dojem, že jsem TAM...v tom století. Už v anotaci je průšvih-chyba, když autorka uvádí, že Eleonora byla třinácté poslední dítě Ferdinada Augusta. Nemusela prolézat zaprášené archivy, ale stačilo i otevřít Wikipedii, aby zjistila, že třináctá byla Marie Ernestina a ta se narodila čtvrté manželce, kdežto Eleonora se narodila jako sedmé dítě jeho druhé manželce. V románu nemusí vše vždy perfektně sedět, ale pokud jde o takto známé osoby a známý rod, mělo by být vše správně.
Jinak ale oceňuji romantický námět, zápal a snahu. Spisovatelku to baví a to je hlavní. Ona se ještě vypíše :) Rozhodně by měla psát...a ještě více číst dál.

Tarja814
12.08.2016 5 z 5

Není na světě člověk ten, aby se zalíbil lidem všem.
Osobně jsem na tuto knihu narazila v knihovně u nás v Přerově. Nepatřím mezi kdovíjaké knihomoly. Ke knize se dostanu jenom tenkrát, když mi ji někdo koupí nebo, když mám jednou za čas chuť mrknout se do knihovny. Jako chápu, že každý má nějaký názor. Ale tady patřím rozhodně k těm, kterým se knížka líbí. A dokonce tak, že než sem ji musela vrátit, přečetla jsem ji dvakrát. Kniha mě tahala do děje přesně tak, jak tu někteří psali. Trhnout se od ní byl prostě problém. Takže se stal asi takový nějaký můj osobní zázrak. Knihu jsem si nakonec koupila. A když sem našla webovky autorky, tak si rovnou objednala i další její knížky Nemám co dodat. Prostě palec nahoru a za sto bodů.

margarieta
13.09.2015

nedočteno... nelíbil se mi styl psaní autorky

ritta
10.09.2015 5 z 5

Skvělá kniha,nemohla jsem se odtrhnout.

D.-e.-e.-
15.06.2015

Snažit se slečně 1v8na vysvětlit, že na spoilery by mohla s ohledem na ostatní alespoň předem upozornit, když už je musí do komentářů psát, je opravdu nad mé síly. Prosím tedy touto formou administrátory, aby s tím zkusily ze své pozice něco udělat, když já jsem na to krátká.

1v8na
02.04.2015 5 z 5

Spoiler - Příběh byl velmi poutavý a plný záhad. Skoro až do poslední strany člověk nevěděl, zda je někdo či není upír. Navíc se ukázalo, že kněžna je v celé situaci celkem nevinně.

ondrula
17.06.2014 2 z 5

Coby krumlovského patriota mě objevení knihy potěšilo, ale nedočetl jsem jí. Autorka je očividně nadšeným spisovatelským amatérem, takže její popisy působí nerealisticky, děj je hodně nudný a konverzační repliky působí naivně a nereálně. Dost mě zklamalo, že se autorka zjevně dostatečně neseznámila s Krumlovem a jeho historií. Nemohla by pak tvrdit, že si holka vyjela v zámeckém areálu k řece (není to možné) nebo že mezi náměstím a kostelem byl hostinec (nebyl).

Dandulka
24.05.2013 5 z 5

Vzhledem k tomu, že je tento příběh postaven na skutečných historických základech, byl moc hezky zpracován. V době, kdy se tento příběh odehrává, byli lidé natolik pověrčiví, že se klidně něco takového mohlo odehrát i ve skutečnosti. Moc hezky napsané, sobře se mi to četlo. Tak snad autorka napíše ještě něco podobného.

bookcase
05.04.2012 5 z 5

Výborný román, jak žánrem,tak tématem.

Terola
12.03.2012 5 z 5

Mám moc ráda historické romány, ale rovnou se přiznávám, že patřím mezi náročné čtenáře, kterým jenom tak něco nezavoní. Knížku od téhle paní autorky jsem dostala od manžela jako Vánoční dárek, nad kterým jsem ze začátku nevěděla jak se tvářit. Na upířiny moc nejsem, ale už s prvníma stránkama jsem radikálně změnila názor. Skvělý příběh, historicky perfektně propracované, žádné hlouposti okolo, a ke konci knihy jsem poznala, že se mi pořádně zaryla drápkem do dušičky. Takže autorce děkuji za nádhernou knihu a sní spojené prožitky. Za mě palec nahoru i s hvězdičkou =o)

Lea
01.03.2012 3 z 5

Knížka nebyla špatná, ale chuť i poněkud zkazila nevkusná propaganda samotné autorky. Jasně, autor se musí ohánět, aby českou knihu udal. Doporučit ano. Upozornit - proč ne? Ale sebechvála mi tu vážně smrdí.

El Hanna
30.12.2011 5 z 5

Tak já nevím, \"Januchko\", ale je zcela očividné, že autorka se držela přesně historických událostí. Což mimochodem také stojí hned na přebalu knihy na jejím úvodu. Kdo někdy viděl dokumentární filmy jako Skutečná upíří princezna nebo Předloha pro Dráculu, nebo jenom trošku zná historii, tak mu muselo být jasné, jak kniha končí. Že to nebude žádný happy end, ale naprosté zmizení z historie tak, jak se také stalo ve skutečnosti. Jako nám, milovníkům historie to seplo v okamžiku, kdy jsme knihu vzali do ruky. Na nějaké romantické konce jsou tu červené knihovny, a ne umělecká literatura faktů. To je třeba pochopit. Takže za mne osobně - Autorka skvělým způsobem vyjádřila dobové děje, prostředí, historické události a s ní spjaté osobnosti! Navíc je zcela očividné, že tato dáma s velkým \"D\" by byla i skvělou režisérkou, protože její podání je natolik uchvátné, že člověk si nemusí při čtení nic představovat, ale má dojem, jako kdyby tam vážně někde byl a všechno to pozoroval. Za mě na jedničku s hvězdičkou, a už se těším na další knihy od této bez nadsázky báječné spisovatelky. E.H.

januchka
27.12.2011 1 z 5

Knížka byla výborná, skvěle se četla, napínavý dej, jen mne zklamalo cca 20 posledních stran, které podle mého nazoru knihu zkazily.

Štítky knihy

upíři jižní Čechy Schwarzenbergové Český Krumlov česká šlechta

Autorovy další knížky

2011  74%Eleonora ze Schwarzenbergu - Skutečná upíří princezna
2016  85%Ve stínu slunce
2012  76%Dynastie boha Slunce
2016  100%Průvodce světem záhad, duchovna a magie
2024  80%Úsvit noci

Kniha Eleonora ze Schwarzenbergu - Skutečná upíří princezna je v

Právě čtených1x
Přečtených44x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených4x
Knihotéce72x
Chystám se číst21x
Chci si koupit5x
dalších seznamech1x