E.T. Mimozemšťan

E.T. Mimozemšťan https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/37442/bmid_e-t-mimozemstan-hPU-37442.jpg 4 77 12

Literární přepis nejúspěšnějšího sci-fi filmu E.T. mimozemšťan bezesporu překvapí malé i velké čtenáře - odkryje v mnohém šírším i hlubším záběru psychologickém i situačním to, co zřejmě nelze vyjádřit obrazem: myšlení a cítění tvora z jiné planety. Děj, známý z filmu, totiž snaha skupiny dětí v čele s chlapcem Elliottem pomoci návštěvníkovi z hvězd k návratu a zachránit jej před vojenskými zájmy a vědeckým výzkumem, je obohacen o citový vztah E.T. mimozemšťana k Eliottově mamince, dozvíme se mnohem více o jeho předchozím životě i o poslání na naší planetě, lépe porozumíme situacím, které byly ve filmu méně jasné. Navíc je tato prozaická podoba obohacena o humor a ironii, kontrastující s nostalgickou touhou E.T. mimozemšťana po domově.... celý text

Sci-fi Pro děti a mládež
Vydáno: , Premiéra Studio
Originální název:

E. T. the Extra-Terrestrial in His Adventure On Earth , 1985


více info...

Přidat komentář

Lele61
27.10.2023 4 z 5

Literární přepis dnes už kultovního sci-fi filmu. Vypráví příběh malého Elliota a jeho kamarádů, kteří se snaží návštěvníkovi z hvězd pomoci k vytouženému návratu domů. Krásný a dojemný příběh nejen o přátelství. Doporučuji.

n.ezn.amy
02.10.2023 3 z 5

Na Zemi přistane mimozemský tvor, kterého najde Elliot a spolu s kamarády se snaží mu pomoci se navrátit domů. Ovšem oproti nim stojí armáda Spojených států, kteří mají s mimozemšťanem své plány. Kdo by neznal klasiku devadesátých let a legendární výrok "E.T. phone home" . Kniha napsaná podle filmu, kdy E.T. prostě nejde nemít rád


simca9342
01.03.2023 5 z 5

"Z pravěku"
"ET volá domů!"
Asi nejznámnější hláška ze stejnojmenného filmu . Pomoc pro tvora z vesmíru přichází. Elliot a jeho kamarádi se rozhodnou zachránit mimozemšťana se srandovnimi zvuky, které vydává než se naučí mluvit. Ale s pomocí musí všichni trochu spěchat- E.T. má být použitý vědci na jejich výzkumy. Odletí?

Kontryhelka
17.01.2022 5 z 5

Na tuhle klasiku našeho dětství se nedá zapomenout. Jeden z mála filmů, který oslovil snad každého kdo vyrůstal na přelomu 80 a 90tých let. Krása, která působila jako zjevení a dlouho jsme na tento zážitek nemohli zapomenout.

Vknihách
23.11.2021 3 z 5

Mimozemšťan bol botanik,rozumel rastlinám a rozprávala sa so zeleninou. Páčil sa mi opis Vesmírčana-krátke čľapaté nohy,korytnačí krk a hlava, veľké brucho šúchajúce sa po zemi, dlhé ruky s prstami ako halúzky a nos ako rozšliapaný ružičkový kel :D V knihe je kopec vtipných momentov,perfektné hlášky,a krásne prirovnania-E.T. očarený ľudskou ženskou krásou nazval mamu Elliota Briezkou. Tiež sa striedajú "náhľady do hláv" všetkých kľúčových postáv,dokonca aj nezbedného psa. No mám tu aj ALE! Mama(myslím, že sa volala Marry,ale istá si nie som)si o svojich synoch myslela, že obťažujú svoju 5 ročnú sestru :\ nechá dcéru samú doma a dokonca sa sama(lebo inak to nie je upresnené)dostane domov zo školy (škôlky?)... Príbeh je napínavý,s posolstvom,o obetavosti, priateľstve,strachu z nepoznaného, túžbe po moci,uznaní a porazení nepriateľa. Ľudstvo sa od nepamäti bojí nepoznaného a všetko rieši vojnou(poznáme to z vlastných dejín). Vo filmoch ako Vojna svetov s Tomom Cruise-om tiež na Zem zavítajú mimozemšťania\votrelci a zabíjajú obyvateľstvo. To, že E.T. len zbiera vzorky rastlín pre vedecké účely,nikoho nezaujíma a jeho pobyt na Zemi berú ako hrozbu pre ľudstvo. Napriek nádhernej myšlienke tejto útlej knihy, kvôli vyššie spomenutým ALE a otvorenému koncu,lebo ja potrebujem vedieť, čo sa bude diať ďalej,je to pre mňa lepší priemer.

Lili
26.04.2020 2 z 5

Možná kdybych E.T.ho viděla jako dítě, propadla bych i knížce. Film měl atmosféru, který tady nebyl ani zlomek. Myslím ale, že kamenem úrazu byl také nemožný překlad.
A to jak na deskách slibovali, že příběh „odkryje v mnohem širším i hlubším záběru psychologickém i situačním to, co zřejmě nelze vyjádřit obrazem“ mi po dočtení přijde až směšný. Spielberg udělal nadočekávání fantastický příběh a tuhle rádoby vtipnou „verzi“ si z hlavy radši vymažu.

Taťka Hraboš
09.09.2019 5 z 5

Knížku jsem našel v jedné knihobudce a staršího syna (který film nikdy neviděl) okamžitě zaujala obálka s titulním hrdinou, takže jsem mu (i zbytku rodiny) knížku předčítal před spaním. Je to už opravdu dlouho, co jsem viděl film. A číst přepis filmového díla do knižní podoby, toho jsem snad ještě nikdy předtím nedopustil (nepočítám-li knížky pro děti, jako třeba ty o Človíčkovi). V tomhle případě jsem ale žádnou chybu neudělal. Kotzwinkle je zjevně stejně dobrý spisovatel jako filmař. Kniha má navíc oproti filmu ještě další rozměry, především humor (hlavně postava Mary je v tomto ohledu výborná), samotná titulní postava získává v knize větší hloubku a vše je snadněji pochopitelné a dává jasný smysl (film přece jen musí pracovat se zkratkami a pouhými náznaky).

Han-nah
26.03.2019 5 z 5

Tento literární přepis sci-fi filmu mě úplně přenes do strhujícího děje, který jsem poprvé viděla na dovolené a to v němčině. i když německy neumím, děj jsem chápala a když E.T. ukázal svým dlouhým prstem k obloze a jeho E.T. nach Hause, měla jsem v očích slzy. Při čtení knihy jsem měla před očima neustálé zobrazení postav a chtěla jsem s ním odletět a poznat jinou civilizaci.

hippiesak
07.12.2018 4 z 5

Musím uznat, že první 2/3 knihy jsou fakt super :) Fakt jsem si to užil, možná více než film :) Ale ten konec je takový slabší, jako kdyby to autora už nebavilo a tak to "na silu" dopsal. Ale v komplet to byla fajn vzpomínka :)

JankoSvec
08.01.2017 5 z 5

E.T. mimozemšťan je krásna knižka, ktorá určite poteší malých i veľkých.Je to krásny príbeh o priateľstve ktorý mi nielen oživil pamäť, ale priblížil mi aj to, čo nie je možné povedať obrazom.

lushi
15.08.2014

Jedná se o dobře zpracovaný přepis, který má na jednu samozřejmě výhodu, na druhou nevýhodu. Výhodou je, že čtenáři je předložen význam toho, co si ve filmu musí domyslet, případně toho, o čem při sledování filmu ani nemusí přemýšlet. V tom ale vězí i ta nevýhoda, protože kniha samozřejmě předkládá jen jeden pohled na věc a tím omezuje divákovu svobodu. Příkladem může být mimozemšťanův původ a důvod jeho mise na Zemi.
Každopádně přepis je velmi hezký, čte se ladně a věřím, že velmi dobře nahrazuje i filmovou verzi.

Alix
30.10.2011 5 z 5

Film je sice krásný, ale tato malá knížečka je napsaná tak mile a dojemně, že musím dát pět hvězdiček.

Štítky knihy

zfilmováno mimozemské civilizace mimozemšťané

Autorovy knížky

William Kotzwinkle
americká, 1943
1991  82%E.T. Mimozemšťan

Kniha E.T. Mimozemšťan je v

Přečtených117x
Čtenářské výzvě6x
Doporučených1x
Knihotéce115x
Chystám se číst21x
Chci si koupit4x
dalších seznamech3x