Válečné pole

Válečné pole https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/37194/dynastie-morlandu-valecne-pole-37194.jpg 5 45 5

Dynastie Morlandů série

< 31. díl >

Stále zuří první světová válka. Všichni hrdinové v ní prožívají své další osudy - Jack bojuje jako pilot Britského královského letectva, Bertie a Oliver jsou ve Francii, Thomas je zvláštním vyslancem v Rusku... Dramatické události se odehrávají v Rusku, osud carské rodiny je zpečetěn. A ve Francii se potkávají Jessie a Bertie, které už léta pojí zakázaná láska...... celý text

Literatura světová Pro ženy Historické romány
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

The Morland Dynasty 31: The Foreign Field , 2008


více info...

Přidat komentář

Shardlake
22.10.2023 5 z 5

V Rusku je car Mikuláš i s rodinou odvezen na Sibiř a Lenin se snaží získat vládu nad Ruskem. Válka stále není u konce a co se týče osudů potomků rodu Morlandů, Jessie konečně odhalí své tajemství o lásce Bertiemu a nyní čeká jeho potomka. Zda ji vlastní rodina přijme či odsoudí za toto její jednání, si musí čtenář počkat na další díl knihy.

Audrina
28.08.2021 5 z 5

Příběhy Morlandů mám ráda, je neskutečné, že celou sérii čtu už téměř šest let, jelikož si ji každoročně dávkuji.
Pomalu a jistě se ale blížíme ke konci a já jsem neskutečné zvědavá, jak některé mé oblíbené postavy dopadnou.
V knize jsem si nesmírně užívala především příběh Jessie, snad se na ni usměje štěstí. Je fascinující si uvědomit, kam jsme se za sto let posunuli. Ať už v technickém, tak společenském pokroku.


hankapimi
08.01.2021 5 z 5

Ženy ve válečném období potvrdily, že dokážou dělat stejnou práci jako muži a bez nich by se válka de facto vést nedala. Válka upozadila jejich snahy o volební právo a politickou rovnost. Francouzská armáda trpí špatnou správou, její vojáci mají malé žoldy, bídnou stravu a žádné dovolené. O britské vojáky je postaráno daleko lépe, výživná strava, pravidelná pošta, střídání v zákopech i dovolenky. A tak se stávalo, že francouzští vojáci odmítali bojovat, byli unavení, nešťastní a hladoví. A hlad se šíří i mezi obyčejnými lidmi, mouka k pečení chleba se nastavuje kukuřicí i bramborami, ve městech se tvoří dlouhé fronty na potraviny, dělníci se bouří a všude vládne strach z bombardování i nenávist ke všemu německému.

Janadvorackova
15.10.2018 4 z 5

To by jeden nevěřil, co se během jednoho roku stalo. Jakoby nestačilo, že je válka, ještě k tomu se stupňuje (většinou utrpení) většiny hrdinů.

Jak to dopadlo s carskou rodinou, víme všichni. Autorka je ale vytáhla z hrobu a líčí je jako lidi se sny a fotografickými alby.
Říkala jsem si, když padla zmínka o tom, jak děvčata ve volných chvílích v zajetí šila, jestli zrovna nevšívala do svého oblečení kila diamantů, díky nimž pak půjdou hůře zastřelit.
A jak to dopadne s Thomasem, když jim je pořád na blízku? (to je syn Venetie, který dlouhodobě žije v Rusku).

Copak asi zase natropí Jessie, když víme, jak se jí to v životě sešmoulilo.
Kupodivu jsem ale víc vnímala takovou divnou věc: přijede domů, táhne se z Francie přes moře do Anglie, předtím se koupala bůhví kdy. A ona dorazí na Morland a zaleze do čistého povlečení, aniž by se umyla -:))).
Z toho mi vstávaly vlasy hrůzou snad víc, než z bažiny zákopu plné mrtvých koní a lidí a faktu, že když šlápnete vedle, zahučíte mezi ty zbytky strašně snadno.
Jessie je fakt čuně :).
Ale to je tím, že já ve válce nebyla a čisté povlečení vnímám jako samozřejmost. Asi bych se dost divila, být na jejím místě.

Technologický pokrok jede mílovými kroky. Války ho vždycky uspíšily.
Prostě život sám, i ten fiktivní, je v příběhu na stejné úrovni jako historické události. Tak lehce dojdete k závěru, že se všechno stalo, protože to působí neskutečně reálně.

čef
03.04.2018 5 z 5

Na válečných polích jakoby zamrzlo, armády zůstaly zaklesnuté do sebe, ale ztráty jsou stále obrovské a drtivě nesmyslné. Pokrok nových vojenských technologií je významný - tanky, bombardéry, ponorková válka a konvoje. V Rusku se objevil Lenin s Aurorou, západní spojenci váhají co s carskou rodinou až prováhají. Objevují se dezerce v obou armádách, Britové však mají nejlepší mašinérii a morálku, mnoha hrdinům nejen z Morlandu je to však stejně na nic. Morálka v zázemí se rovněž uvolňuje, blíží se volební právo i pro ženy. Nádherný popis šíleného roku 1917 pro fanoušky historické literatury, ale i společenského a psychologického románu.