Roztančená léta

Roztančená léta https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/119622/roztancena-leta-119622.jpg 5 43 8

Dynastie Morlandů série

< 33. díl >

Skončila první světová válka a rodina Morlandů se chce radovat a konečně zase žít. Jenže zapomenout na hrůzy války není tak snadné, jak si muži v zákopech a ženy v pomocných sborech nebo čekající doma na návrat manželů či snoubenců mysleli... Přichází krize, obavy před budoucností. A někdo má víc štěstí, jiný méně. Nejtíživěji se následky války podepisují na Jackovi, který nemůže sehnat práci u letectva. Snad jen Morlandu dokáže Teddy zachovávat dojem, že všechno jde dál jako dřív. I on nakonec potkal znovu lásku... Autorka potěšila čtenáře dalším dílem své ojedinělé historické ságy!... celý text

Literatura světová Pro ženy Historické romány
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

The Morland Dynasty 33: The Dancing Years , 2010


více info...

Přidat komentář

Shardlake
28.01.2024 5 z 5

Konečně první světová válka skončila a lidé se snaží zapomenout na všechno špatné, bolestivé a smutné. Ženy přestávají být závislé na svých manželích, protože mohou pracovat, ty majetnější i cestovat a podnikat, uplatňovat volební právo a bavit se ve společnosti i bez gardedámy. V lékařství se např. hledá vakcína proti tuberkulóze. A především ti mladší se snaží opět bavit a tančit na společenských dýcháncích, aby zapomněli na hrůzy války, hlad, strach o své blízké a na to, že se mnozí z nich už nikdy nevrátí...

hankapimi
23.01.2021 5 z 5

Válka sice skončila, ale v ulicích lze potkat mnoho mužů, zmrzačených na duši i na těle. O berlích, na vozíčku, s prázdným rukávem či nohavicí, se znetvořeným obličejem, slepé. Do toho přichází hospodářská krize, nezaměstnanost, chudoba a hlad. Ale ženy přebírají zodpovědnost nad svým životem, mají volební právo, mohou nastoupit do zaměstnání, cestují bez gardedámy, bydlí samy. A všichni se chtějí bavit a zapomenout. Jen bohaté vrstvy obyvatel si mohou dovolit pořádat večírky s hojností jídla a vybraného pití, sejít se s přáteli, bavit se a tančit. Tančit až do rána, protože jen tak mohou uniknout nechtěným vzpomínkám... Úžasně napsáno, skládám paní autorce poklonu, plný počet.


Janadvorackova
28.10.2018 4 z 5

Válka skončila, je potřeba se bavit. A tak se to děje. Pořádá se hromada společenských sešlostí, mnohé ve spiritistickém duchu.
Lidé věřili, asi pod tíhou zármutku, že duše jejich blízkých někde čekají s poslední zprávou pro svět živých. Nebylo asi těžké tomu věřit.
A není lehké to úplně zavrhnout :). Člověku se alespoň uleví.


MOŽNÉ NÁPOVĚDY (čtěte na vlastní nebezpečí):
Příběh obsahuje spoustu osobních kapitolek.
O Violett a jejím společensko-manželském uspořádání. Její choť je stále odporné individum, ale platí a neprudí, co víc si přát :).

O Jessie a jejím štěstí a plánech. No ale... furt to táhne s bratrancem... I když jejich děti působí zdravě... No, v tomhle stále nemám tak úplně jasno. Prostě ty blízké příbuzenské svazky neuznávám.

Strýc Teddy dokáže, že muž je plodný i v jedenasedmdesáti. Když si vezmete, jak odmítavě se stavěl k ženám, a pak si v průběhu let vezme tři :).

O Emmě a její samostatnosti.
O Polly a její svéráznosti. Protože působila jako spratek, trochu, tak mě mile překvapila, holka jedna.

V tomhle dílu vlastně není až tolik mužských hrdinů, jelikož většina z nich prostě umřela. Takže děj se točí kolem osamělých žen a i příběh "O Ethel" má svůj zajímavý vývoj.

A Helča s Jackem si také přijdou na své.

Potkáme i nějaké ty americké příbuzné, jelikož jedna z hrdinek se vydá do New Yorku.

No a v Egyptě našli Tutanchamonovu hrobku, takže lidi fascinuje faraonova kletba a do módy, té oděvní, i té bytové, vnese objev spoustu svěžích doplňků.

Mezitím plíživě nastupuje hospodářská krize, trochu se dozvíme o poměrech v zahraničí, v Německu, Irsku a Rusku.

Hádám, že desetiletí po konci války muselo být svým způsobem super.

čef
01.05.2018 5 z 5

V tomto díle ságy je jen zlomek historických událostí oproti dílům předešlým. Není divu - válka skončila, je tu oslava vítězství, ale i návrat neznámého vojína, následná hospodářská krize a elity tančí("Tanči, dokud hudba hraje"). Osudy rodiny Morlandů jsou ovšem opět barvité, plné štěstí i neštěstí, lásky i manželství. Opravdu opět pěkně napsáno.

xxiixxi
17.08.2014 5 z 5

Popisuje dozvuky První světové války, během které zemřelo tolik lidí a smrt se nevyhnula ani některým z Morlandů. Je zde vidět, jak se každý jedinec snaží vyrovnat se smrtí svých blízkých trochu jiným způsobem. Kniha popisuje také pohled na rozvoj plánovaného rodičovství, antikoncepce, plastické chirurgie, postavení žen v domácnosti a obchodu (v USA).

Vojslava
08.08.2013 5 z 5

Opět další nesmírně čtivý díl - je to tématicky jako Remarquova Cesta zpátky, ale z druhé strany a v jiném obalu. Příběhy se rozvíjejí dál a nelze říci, že by to bylo nezajímavé. Přečetla jsem to skoro na jeden zátah a všem fanouškům Morlandů doporučuji!

bookcase
03.06.2013 5 z 5

Každý díl zhltnu jako jednohubku. Perfektní!!!

lajcma
21.08.2012 5 z 5

uff, hotovo - už aby vyšel další díl))))))