Dvě povídky

Dvě povídky https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/347075/bmid_dve-povidky-QxC-347075.jpg 5 6 1

Bibliofilní vydání dvou Poeových strašidelných povídek (Pád domu Usherů, Berenice), které spojuje motiv nervové katalepse a předčasného pohřbu.

Přidat komentář

Johana
21.12.2020 4 z 5

Povídku Berenice znám už dávno, ale Pád domu Usherů mi dosud unikal, tak jsem ráda, že jsem si to doplnila. Pan Poe má jako vždy košatý, mnohomluvný styl a děsivou fantazii:

- Na srdce mi dolehl mrazivý chlad, skleslost, ošklivost – myšlenky prostoupila neskonalá pustota a ničím na světě nedokázal jsem vykřesat z fantazie špetku vznešenosti. Co to jen je, uvažoval jsem, co mne tak podlomilo při pohledu na dům Usherů?

- Podléhal jistým nadsmyslným představám o domě, který obýval a z kterého se už dlouhá léta na krok nevzdálil – představám o působení sil, jejichž mystickou moc líčil příliš mlhavě, abych se zde o ní rozepisoval –představám o tom, jak prý si jisté vlastnosti již samé hmoty a tvaru rodinného sídla, jimž byl tak dlouho vystaven, podmanily jeho duši, jak nakonec hmotná podstata šedých zdí a věží i kalného močálu, v němž se zrcadlily, ovládly duchovní podstatu jeho bytosti.