Dvě nevěsty pro císaře

Dvě nevěsty pro císaře https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/21243/bmid_dve-nevesty-pro-cisare-CoB-21243.jpg 4 24 5

Podtitul: Sissi a její sestra Nené Kniha je věnována životu a působení dvou bavorských princezen, jejichž osudy byly spojeny s rakouským císařem a dvorem v druhé polovině 19. století. Kniha líčí známou historii, okolnosti i výsledek výběru nevěsty pro rakouského císaře Františka Josefa, v létě roku 1853, při oslavě císařových narozenin v Ischlu. Podstaná část životopisné studie popisuje snahu obou sester vyrovnat se a vypořádat s traumatem manželství a císařovým smyslem pro plnění povinností vůči státu v případě Alžběty a s traumatem odmítnutí u odstrčené a nepochopené Heleny. Osudy obou sester a jejich potomků se vyvíjely odlišně, i když měly stejnou zálibu v cestování. Zatímco Alžběta vydávala obrovské sumy na cesty a své radosti a potěšení, byla Nené jako mladá vdova nucena vzít odpovědnost za rodinu a dům Thurn-Taxisů na svá bedra. 222 stran... celý text

Literatura světová
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Zwei Bräute für einen Kaiser , 1999


více info...

Přidat komentář

Áža707
15.04.2024 4 z 5

Kniha se zabývala Sissi a její sestrou Nené, kdy se z počátku zabývá lehce dětstvím dívek a výchovou Františka Josefa. Následuje hlavní část, která je od roku 1848 až po smrt Sissi. Jelikož Žofie (matka Františka Josefa) a Ludovika (matka Sissi a Nené) plánovaly, že František Josef si vezme nejstarší dceru Helenu (=Nené), tak kniha sleduje osudy obou dvou dívek. Od pekelně náročné a rychlé výchovy obou dívek na post císařovny, přes jejich manželství, porody až zbytek života. Celá kniha vykresluje krásný vztah, který sestry k sobě měly, jak se jezdily navštěvovat a pomáhaly si. Musím říct, že autorka vykresluje Sissi jako poměrně sobeckou a bezcitnou a vyzdvihuje spíše vlastnosti Nené. V této knize se hodně dovíte o politických událostech a o různých cestách císařovny Sissi. V této knize naleznete i mnoho dopisů, které si vyměnili sestry, nebo ostatní členové rodiny se Sissi, případně pár dopisů od císaře.

Celkově se mi kniha četla dobře, našla jsem zde plno důležitých informací a vytvořilo to časovou linii, které jsem se následně mohla držet. Osobně jsem velmi ráda, že jsem knihu četla jako první. O osobním životě a rozmarech Sissi tady moc nenajdete a jak jsem již zmínila, je zde vykreslovaná jako "špatná" osoba. Na konci knihy naleznete časovou osu nejvýznamnějších událostí.

4/5

Booky84
28.03.2023 4 z 5

Zajímavé vyprávění o obou sestrách - známější je sice Sissi, ale ráda jsem si přečetla informace o Nené, o které jsem skoro nic nevěděla. Mám ráda rodokmeny, takže z těch v knize jsem nadšená, ale chybí mi i nějaká obrazová publikace.


Jara.v
08.03.2021 5 z 5

Jiný pohled na život Elizabety Bavorské a její sestry Heleny. Sissi rozhodně nebyla žádná světice a měla své vrtochy. Z této knihy bych spíše upřednostnila jako císařovnu její sestru Helenu. Hezké čtení a nová fakta, která vám změní pohled na filmovou trilogii, která byla o Sissi natočená.

NymphMaeve
15.11.2018 4 z 5

Hezká a příjemně čtivá faktografická kniha o sestrách tak rozdílných, jak jen to je možné. Od jejich začátku, kde si císař vybere mladší a ne tu jemu vybranou, přes jejich rozdílný život, charakter až po rozdílnou smrt. Vše pěkně shrnuto, co mi vadilo hodně je možná vinou překladu, ale to skákání z postavy na postavu, a v následné větě použito obecné osobní zájmeno, leckdy dost mate.

maryzka
03.05.2012 2 z 5

Je to zajímavá kniha o její sestře, která si vzala dodnes vládnoucí knížecí rod Thun. Taxis. Především na této knize ocenuji rodokmen obou žen.