Znalost

Znalost https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/480580/bmid_znalost-Vip-480580.jpg 4 28 28

Dustworld série

1. díl

Markus Leneth byl vybrán, aby se stal novým členem Akademie. Mocné a vlivné univerzity magie Prachu, stojící na ruinách padlé a tajemné civilizace. Prachem je pokryta celá zem, ovšem jen hrstka nadaných umí ovládnout jeho zvláštní moc. Budoucí adepti této prestižní školy jsou důkladně vybíráni, a pokud dokončí náročné studium, čeká je oslnivá kariéra královských vezírů či neporazitelných žoldnéřů. Naučí se Markus ovládat složitou a do posledního zaklínadla promyšlenou magii Prachu a objeví chmurnou pravdu o světě, která by jej mohla navždycky změnit?... celý text

Přidat komentář

Dydy7
16.05.2024 3 z 5

Markus sníval o tom, že sa dostane na školu, pre nadaných a samozrejme ho vybrali - avšak každá škola, skrýva nejaké tajomstvá.

A nie len škola...

Komu môže Markus veriť?

Čo sa týka mňa, tak milujem fantasy a o to viac, som sa tešila, keď český autor, prišiel s fantasy príbehom, ktorého myšlienka bola skvelá, ale dosť mi tam chýbala akcia, náboj, energia, napätie a nejaké tie šokujúce zvraty a prekvapenia.

Viem, že to je prvá časť a nejaké rozbehnutie a spoznávanie predmetov a celej Akadémie, tam muselo byť, ale za mňa, tam bolo toho až príliš a musím priznať, že miestami, ma kniha nudila - čož ma mrzí, keďže sa jedná o fantasy knihu a ešte k tomu aj z prostredia, ktoré milujem, hlavne kvôli HP

Napriek tomu, bol koniec knihy skvelý a práve preto, dám šancu aj pokračovaniu a verím, že ďalšia časť, bude mať viacej akcie a väčší náboj

Začiatok a koniec, bol za mňa najlepší, ale to si myslím, že nestačí, aj keď uznávam, že autor si dal veľkú námahu s opismi, ktoré boli naozaj do detailu prepracované.

A čo mi v knihe ešte chýbalo, bola mapka...

SergeiRota
06.03.2024 5 z 5

Konečně fantasy se smysluplným světem a magií, co není jen pro efekt. Další hodnocení po dočtení celé trilogie


veronika6781
12.02.2024 3 z 5

Do tejto knihy som sa nepúšťala so žiadnymi očakávaniami, nakoľko u mňa išlo o prvú fantasy, písanú českým či slovenským autorom. Som však rada, že sa kniha ku mne dostala a mala som možnosť si ju prečítať. Autor svoj fantasy svet premyslel naozaj dôkladne do hĺbky, čo je super. Prvá kapitola bola akčná, hneď ma navnadila na celý príbeh a ja som sa tešila na knihu plnú mágie, tajomstiev a akcie.

Avšak tu nastáva problém. Akcia totiž prvou kapitolou končí a ďalej sa objavuje len veľmi sporadicky a na krátku dobu. Zvyšok knihy sa venuje životu Markusa na škole, predstavuje nám predmety ktoré navštevuje a čo sa na nich učí. Toto nie je priamo zlé, ale keď o tom čítate pomaly celú knihu a len na pár stranách sa zrazu objaví trochu akcie, začne to človeka nudiť. Pri čítaní knihy sa mi často objavili v mysli momenty z Harryho Pottera, nakoľko niektoré časti si boli podľa mňa až príliš podobné.

V každom prípade si myslím, že autor určite má talent a mal by v sérii pokračovať ďalej. Avšak dúfam, že v ďalších knihách sa objaví oveľa viac tajomna, akcie a aj bojových scén. Ja tomu ešte dám šancu a prečítam si určite aj ďalšiu časť, ktorá by mohla vyjsť čoskoro.

LadyD
14.01.2024 4 z 5

Tak dneska jsem konečně měla čas knihu dočíst. Musím říct, že mě to překvapivě celkem bavilo. Je to rozhodně zajímavý příběh s dobrou myšlenkou. Pokud jste fanoušky kouzel a tajemna, tak se vám tento příběh, který má podle mě tak trošku lehký nádech starého známého Zaklínače, rozhodně bude líbit. Mě se nejvíc líbil ten konec. Měl trošku rychlejší sešup, co se děje týče, ale to mu rozhodně neubralo na zajímavosti. I když musím přiznat, že už jsem něco malinko tušila :).
Našla bych i pár menších nedostatků. Mě osobně vadily celkem velké časové skoky v příběhu a pár pasáží, přes které jsem se nemohla dostat, protože mi přišly nezajímavé.

Každopádně celkový dojem z knihy mám velmi dobrý a určitě doporučuji dalším čtenářům. A už se těším na další pokračování, protože ten konec, ten mě nabyl zvědavostí :D

radkabuj
11.01.2024 5 z 5

Mágia Prachu je úžasný nápad. Príbeh má vďaka možno pre niekoho zdĺahavích opisov dostal viac do deja. Mne to vôbec neprekážalo. Príbeh sa mi páčil. Táto časť mi pripadá ako vstupná brána do ďalšieho pokračovania

Jidu
05.01.2024 3 z 5

První kapitola mě namlsala, že jsem čekala fakt pořádnou, chlapskou fantasy. No jenže ejhle!

V téměř každém YA v tohoto žánru máme školu, tady tomu nebylo jinak. Jenže bohužel, výuka předmětů maličko převzala nadvládu nad příběhem.

Ač oceňuji magii Prachu, která je opravdu zajímavá a propracovaná, tak když o ní čtete v pátém, nudném předmětu, tak je to prostě moc.

Jak jsem již řekla, dle první kapitoly jsem čekala masakr, ale tady se akce někam schovala. Byla zde jen jedna scéna, která byla trošku krvavá, ale tam se zase hlavní postava chovala úplně nelogicky a tohle by nikdo neudělal.

Námět je super, opravdu ano, na prvotinu kniha není špatná, stále ji hodnotím jako nadprůměr, ale kolem cca 70. strany to začne být pořád dokola.

Také bych moc doporučila zásah někoho, kdo uvidí chybky a opakování. Na jedné straně bylo jméno hlavní postavy 10x, a to nemluvím o dalších zmíněných. Chtělo by to maličko učesat.

Závěrem - kniha má originální námět, je zajímavá, stoji za přečtení, ale to, co mi bylo slíbeno, jsem nedostala. Ovšem pokud chcete vědět podrobné detaily o fungování světa a jeho magie, tak doporučuji. Věřím, že autor druhý díl natříská, že mi spadne brada, a já osobně tomu ještě šanci dát.

Celkově hodnotím na 60%, na prvotinu dobrý.

4582
03.01.2024 3 z 5

Kniha má opravdu zajímavý nápad, ale neuškodilo by ji více akce a méně popisu výuky. Dalo by se říci, ze mě nejvíce bavilo prvních a posledních dvacet stran.

Barumic
31.12.2023 4 z 5

(SPOILER) Příběh má zajímavý námět, je relativně jednoduchý a dobře se čte. Autor dost podrobně vykresluje studium na Akademii, ale pokud jde o tajemno a akci, které slibuje prolog, docela to tam chybí. Musím se přiznat, že jsem měla tendenci párkrát srovnávat s HP.
Co by si ale kniha rozhodně zasloužila, tak je to mapa Akademie a okolí a ilustrace všeobecně.

Markus je sedmnáctiletý kluk, který se touží dostat na Akademii, kde se učí budoucí mágové. Tento sen se mu splní a prakticky celý tento díl je věnovaný jeho prvnímu ročníku studia na této univerzitě. Učení ve škole je náročné, ale vidina vytoužené budoucnosti mu za tu dřinu stojí. Nachází nové přátele, první lásku a také různá tajemství.
Arken je záhadná postava, mág, který srovnal se zemí vesnici nedaleko Akademie a nikdo neví proč. Akademie ho za tento hrůzný čin exkomunikuje. Arken má na univerzitě zvěda a snaží se přes něj získat “něco". Zvěd je ale prozrazen, a tudíž si Arken jde pro onu “věc" sám. Takto se setkává s Markusem, který si neuvědomuje nebezpečí a naivně a arogantně se ho snaží zastavit.
O jejich setkání se Markus nikomu nezmíní a postupem času mívá záhadné sny, které ho přivedou k zašifrovanému snáři. Po několika dnech se mu podaří ho rozluštit a dočítá se v něm, že může znát odpovědi na všechny své otázky. Ono to totiž vypadá, že Akademie není tak průhledná a čistá, za jakou se vydává.

Anniinna
03.02.2023 5 z 5

(SPOILER) Kniha se mi z počátku zdála zdlouhavá a obávala jsem se, aby nebyla nudná. Což se záhy změnilo a dej dostal ten správný spád, do kterého je snadné se začíst. Musím vyzdvihnout autorův nápad, použít prach jako zdroj magie. Když jsem knihu docela, hned bych sáhla po dalším dílu.. který zatím není. Už se na něj těším. Dokázala bych si představit, knihu jako námět na seriál

qakk
20.12.2022 3 z 5

Nenáročné čtení, příjemná oddychovka - zopakuji z komentů níže, líbí se mi zajímavé pojetí magie (i když na Malazskou knihu padlých a jejich chodby to samozřejmě nemá :D). Celkově příběh přímočařejší, jedna dějová linie, která ale není nudná (ale ani nemá emotivnější části, viz níže) a příběh má svůj spád.

Co mi chybí, jsou takové ty momenty, kdy se člověk u důležitých částí pln překvapení zastaví, v hlavě si je má potřebu přehrát a zamyslet se - prostě ty chvíle, kdy se dostaví husí kůže a řekne si "wao, ty vole!" (přehnaně řečeno, je to trochu nemastné-neslané).

Celkově jsem na hraně 3/4***, nicméně oceňuji českou tvorbu, u dalších dílů bych uvítal přejít z pojetí ala Harry Potter na spíše dark fantasy - udělat z toho prostě víc ságu pro dospělé :)

Pan_Skala
25.07.2022 4 z 5

Jistá inspirace knihami o čarodějnickém učni je tu zřetelná, ale na druhou stranu je to znát hlavně díky velké známosti celé té čarodějnické série. Sice jsem podvědomě srovnával, ale tady už je takové trošku dospělejší.
Hlavní zápletka a konec knihy byl takový očekávaný respektive já ho tak očekával od jistého momentu. Což mi ani nevadilo, protože pro mne to otevírá zájem o další díl.
Co se mi naprosto líbilo tak je samotné autorovo pojetí magie, používání a vůbec fungování. To bylo něco co jsem si užíval a s radostí četl.
Takže v celkovém výsledku zajímavá a čtivá knížka a pro fantasy sérii dobrý rozjezd.

Myhule
03.06.2022 4 z 5

(SPOILER) Pokud bych měla hodnotit tuto knihu, tak je to podle mě dobře stavěný příběh, který není pouze černobílý. Líbí se mi propracování magie prachu. Autor nám nabízí jiný pohled, jak lze s magií zacházet, a líbí se mi i "post apokalyptické" zpracování, které příběh ukotvuje z hlediska času. Autor se hodně intenzivně věnoval začátku příběhu, kdy popisoval každý den, potom už jsou časové skoky daleko větší a "vypíchne" především místa posouvající děj. Ale obecně se mi kniha hodně líbila a těším se na další vývoj :-)

Kornout
09.01.2022 5 z 5

Překvapivě dobré. Má to spád a dobře se to čte. Jen ten cliffhanger na konec.. mám rád uzavřené konce, ale chápu že jde o první díl. Doufám, že to autor v pokračování ukočíruje, protože svět je opravdu zajímavý a jsem zvědavý, jak to celé dopadne.

denisa6086
08.01.2022 5 z 5

Po prologu jsem čekala, že kniha bude trochu temnější, než ve skutečnosti byla. Nicméně po přečtení pár stran mě příběh pohltil. Bavilo mě univerzitní prostředí, pojetí magie a kouzlení za pomoci prachu. Příběh je čtivý, líbil se mi překvapivý konec, díky kterému se těším na pokračování.

dpxcz
13.12.2021 1 z 5

Další fan-fiction Harryho Pottera už fakt, prosím, ne!!! Podruhé jsem si koupil knihu kvůli reklamě na FB a podruhé jsem dostal HP fan-fiction. Pište ty anotace pořádně, ať to jde poznat, že to je HP fan-fiction, a já nebudu zbytečně utrácet peníze. Jo a tuhle ještě nedopsanou trilogii nebudu určitě dočítat.

witko
15.11.2021 4 z 5

Pro mě příjemné překvapení. Trochu mi dělá problém pochopit prachovou magii, je to určitě zajímavý způsob a jsem zvědavý na pokračování.