Dům z papíru

Dům z papíru https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/305442/bmid_dum-z-papiru-53q-305442.jpg 4 36 7

Jak tajemná kniha, zaslaná z Uruguaye a pokrytá vrstvou cementu, souvisí s náhlou smrtí profesorky Cambridgeské univerzity? Jaké znamení a jaké poselství se skrývá ve verších Emily Dickinsonové a v románu Hranice stínu od Josepha Conrada? Argentinský profesor žijící v Anglii se vydává do uruguayského Montevidea, aby tuto záhadu rozluštil. Zde se ponoří do světa obydleného tajuplnými knihovnami, jejichž správcem a vlastníkem je přízrak muže, kterého knihy přivedly k šílenství.... celý text

Literatura světová Novely
Vydáno: , Runa
Originální název:

La casa de papel , 2002


více info...

Přidat komentář

Knišíl
31.08.2020 5 z 5

Novela, která je napsána jako milostný dopis vášnivému čtenáři. Vyprávění o biblifilech a bibliomanech zajímavou literární formou. Zajímavé myšlenky, které pokud najdou vnímavého čtenáře rozbouří vody jeho myšlení.
Jeden citát za všechny:
“Já s každou knihou šoustám, a když do ní neudělám poznámku, tak se neudělám.”

lentolog
07.08.2020 4 z 5

Zaujímavá kniha o Földváriho syndróme.


antuka
11.10.2017 2 z 5

Tahle knížka na mě působila takovým hipstřím dojmem. Spousta odkazů na trendy autory (Borgess apod.), ale zpracování a poselství (jo, tahle knížka se tváří, že jde o knihu s poselstvím/metaforou života/popkulturními odkazy) nic moc. Možná to bylo trochu postmoderně mnohoúrovňový, ale spíš tak jako formálně. Jako když si necháte narůst plnovous jako Rumcajs, ale nejsou v něm žádné včely, protože se tam přes šampónek a tužidlo nedostanou...

gersie
04.08.2017 3 z 5

"Knihy mění osud lidí. Z některých z nich se po přečtení SANDOKANA stali profesoři literatury na dalekých univerzitách. SIDHÁRTHA dokázal obrátit desítky tisíc mladých lidí na buddhismus, Hemingway z nich udělal sportovce, Dumas převrátil naruby život velké spoustě žen, a některé, a nebylo jich málo, dokonce zachránily před sebevraždou kulinářské příručky. Bluma se stala jejich obětí."
Kniha píše příběh lidí co se zajímají o knihy velmi hluboce. Způsob moderního komerčního stylu a vlezlého podbízení mě moc nebavil , ale knížka je plná zajímavých myšlenek které se mi líbí. Takže zlatý střed.
Líbí se mi komentář "Paliva" tam se dočtete víc.

jarmik
26.10.2016 4 z 5

Vypravěč potkává na své cestě lidi, pro které kniha není především zdrojem potěšení, jakým je pro nás, prosté spotřebitele. Profesionální literární provoz s sebou přináší mnohé problémy, které se příliš neliší od jiných odvětví hospodářství.

puml
15.10.2016 5 z 5

Výborná novela s detektivním dějem o posedlosti knihami, literaturou a v obecné rovině i pamětí a snahou vše konzervovat a uchovat. V protikladu stojí pocit zmaru a věčné nedokončenosti a nedokonalosti. Kniha je to sice krátká, ale tematicky hluboká. Jedna z z těch nejlepších novel, co jsem za posledních pár let četl. Názory, myšlenky a pocity hlavních potagonistů mi byly velmi blízké. Doporučuji.

Další výborný překlad od Jana Macheje. Jen tak dál. V Runě i jinde.

Palivo
24.07.2016 3 z 5

Nejjednohubkovitější jednohubka, jakou jsem kdy četl. Frajer v Anglii obdrží knihu a jelikož nežije v reálném světě, ve kterém se musí platit daně, vybírat dovolené, šetřit peníze atd, ale v knižním světě, kde si všichni můžou dělat co chtějí a mají dost peněz, sedne na letadlo a vydává se do Mechika vyšetřit, co má ta záhadná kniha vlastně za příběh. Kdyby se toto přihodilo mě, našel bych čas maximálně tak v sobotu dojet do Kladna.

V Mechiku najde sběratele knih, který mu povídá o jiném sběrateli knih a to je v podstatě celá kniha, kdy se během jejich dialogu postupně rozkrývá tajuplný příběh. Ten je o tom, jak jsou knihy boží, jak jsou někteří bibliofilové naprostí blázni a kam až dokáže zajít knižní posedlost a obsese. To jsem ocenil, protože knížky mám rád a vím jak moc jsou pro život důležitý. Já bych třeba bez knih nekadil a kdo nekadí tomu pak prasknou střeva a zemře, takže já můžu upřímně říct, že bez knih bych nebyl živ. Co lidstvo dělalo na záchodech před tím, než se vynalezly knihy, o tom ani nechci přemýšlet.

Tenhle příběh rychle uběhne a je konec knížky, během kterého si člověk řekne "to bylo hezký no." A víc se z toho asi vydolovat nedalo.