Donald A. Wollheim představuje nejlepší povídky sci-fi 1985

Donald A. Wollheim představuje nejlepší povídky sci-fi 1985 https://www.databazeknih.cz/img/books/88_/88896/donald-a-wollheim-predstavuje-nejlepsi-povidky-sci-fi-1985-88896.JPG 4 11 3

Vítejte u dalšího pokračování antologií SF, sestavovaných Donaldem A. Wollheimem. Tak jako tradičně už od roku 1965, ani rok 1985 není výjimkou a opět tu máme Nejlepší povídky sci-fi. Najdete zde příběhy o nezlomném lidském duchu, o těžkostech, provázejících kolonizátory na nové planetě, o budoucnosti, která se chce učit na základě minulosti, o možném nebezpečí, které pro svět mohou znamenat počítače, o cizích světech s dávno zapomenutými tajemstvími… V povídkách najdete různá témata, ale jedno mají společné – rozhodně Vás nebudou nudit…... celý text

Povídky Sci-fi
Vydáno: , Laser-books (Laser)
Originální název:

The 1985 Annual World's Best SF , 1985


více info...

Přidat komentář

work
24.03.2024 3 z 5

Povídková sbírka různých autorů v různých překladech musí nutně být nevyrovnaná, zejména když je označená jako "Nejlepší..." Nejlepší pro koho? Nemáte šanci se zavděčit všem a nemáte šanci nepominout dalších 500 dobrých (a mnohdy lepších) literárních minikreací od jiných autorů v žánru, které ten rok vznikly. A že to byl rok bohatý. Takže Wollheimovy sborníky je potřeba brát s rezervou. Přesto se zde potkal docela úspešný vzorek a zcela v duchu "nikdy se nezavděčíte všem" by moje tipy byly odlišné od těch, co níže uvádí yerry.
Zajímavá je hned první (Fotografický muž), která jakoby se sem dostala od H.G. Wellse, i druhá (Karanténa), která mi velmi dobrou atmosférou pro změnu mi připomněla Bradburyho svým pozitivním pohledem na svět skrze dětské oči. Pro mě nejzajímavější je asi Co z nás dělá lidské bytosti, kreativní hard sci-fi někde na pomezí Wattse a Stanley Robinsona, neméně mistrně přeložená Gabrielou Tajčovou. Ta jako by byla napsaná včera, nebo spíše zítra, neboť po čtyřiceti letech od svého vzniku působí stále moderně a nadčasově.

pavel.2
17.12.2022 2 z 5

Rozhodl jsem se pro nahlédnutí do historie scifi - vždyť A.C. Clark je skvělý, Simmons, který v této době také tvořil, přímo úchvatný, a tak bych mohl pokračovat dlouho...
Zde však nic epochálního není. Pár povídek se čte dobře, což je tak to nejlepší, co o sborníku mohu říct. Stačí ale vzít skoro jakoukoli Ikarii z 90. let, a bude skoro jisté, že se pobavím mnohem lépe.
Za mě tedy historie, kterou ocení pár nadšenců, já ale ne.


yerry
11.01.2019 4 z 5

Veľmi vydarená antológia prevažne novovlnných poviedok. Zo všetkých spomeniem aspoň tri, ktoré sa mi páčili najviac. Stiskni ENTER od Johna Varleya je paranoická smršť, ktorú by si mal prečítať každý počítačový nerd. Dítě mé krve od Octavie Butlerovej som už mal možnosť čítať dávnejšie v iných antológiách. Nedivím sa, že je táto poviedka viackrát publikovaná, patrí medzi to najlepšie v žánrovej literatúre vôbec. A do tretice klasická poviedka o vesmírnych osadníkoch od Stephena Donaldsona pod názvom Co z nás dělá lidské bytosti.

Nemôžem si odpustiť ešte jeden titul. Nieje čitateľmi hodnotený veľmi vysoko. Jeho žánrové zaradenie je tiež dosť na vážkach, ja ho však hodnotím veľmi pozitívne. Je ním realistická protivojnová poviedka od Luciusa Sheparda Salvador.

Štítky knihy

povídky

Část díla

všech 10 částí díla

Autoři knihy

Donald A. Wollheim
americká, 1914 - 1990

Kniha Donald A. Wollheim představuje nejlepší povídky sci-fi 1985 je v

Přečtených16x
Doporučených1x
Knihotéce14x
Chystám se číst2x
Chci si koupit7x