Don Quijote I (komiks)

Don Quijote I (komiks) https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/220885/bmid_don-quijote-i-u1R-220885.jpg 4 16 4

Don Quijote (komiks) série

1. díl

Don Quijote (čti Don Kichot) je známé jméno idealistického a trochu bláznivého "rytíře" a zároveň název významného španělského románu. Postava Dona Quijota patří mezi nejslavnější a nejoblíbenější literární hrdiny vůbec a kniha samotná je považována za stěžejní dílo moderního románu. Autor, Miguel de Cervantes, jednou prohlásil, že Dona Quijota stvořil tak, aby "se líbil dětem, mladí ho mohli číst, dospělí mu porozuměli a staří ho mohli patřičně ocenit". A skutečně, příhody (nebo častěji nehody) slavného rytíře a jeho věrného průvodce Sancha Panzy dodnes baví miliony čtenářů bez rozdílu věku, zároveň však přinášejí hluboké zamyšlení nad místem člověka ve světě. Nové komiksové zpracování románu je podáno tak poutavou formou, že se k němu mohou čtenáři vracet po celý život.... celý text

Komiksy Pro děti a mládež
Vydáno: , Grada
Originální název:

Don Quixote, Part I , 2010


více info...

Přidat komentář

Ivan Kučera
08.07.2023 2 z 5

Grada Publishing sa v tej dobe špecializovala na podobné projekty. Po technickej stránke im spravidla nebolo čo vytknúť, kresba nebola výnimočná, ani ničím špeciálna, ale slušná a svoj účel splnila. Vo väčšine prípadov sme mali dočinenia s komiksovými adaptáciami slávnych knižných predlôh. Vychádza mi z toho, že vydavateľstvo na prvé miesto tým pádom kládlo edukačný význam daných diel v zmysle, že mladý čitateľ je zrejme znechutený čo i len z predstavy, že by si mal prečítal nejakú knihu, nieto ešte aby ju aj reálne začal čítať a na odstránenie tohto problému mali poslúžiť práve zahraničné komiksy, ktoré Grada vydávala. Okrem komiksovej adaptácie legendárneho románu Miguela de Cervantesa sme sa dočkali napr. Stevensonovho Ostrova pokladov, alebo Verneho 20 000 míľ pod morom; pre hororovejšie ladeného čitateľa bol potom určený Podivný případ doktora Jekylla a pana Hydea, Pes baskervillského, prípadne Frankenstein od Mary Shelleyovej. Osobne som od útleho detstva brutálny knihomoľ, takže dávam skôr palec hore, než dole za to, že sa niekto takýmto spôsobom pokúša priviesť deti k čítaniu kníh. Aj keď na druhej strane, ako tak čítam veľmi nudný komiks Don Quijote, podobné nezáživné komiksy môžu mať skôr medvediu službu. Nakreslené je to Richardom Kohlrusom (Ostrov pokladov) pekne, niektoré zábery mi pripadali dokonca až krásne, akoby sa ilustrátor fakt snažil dať zo seba von to najlepšie, čoho je schopný. A hlavná postava je päťdesiatnik, ale vyzerá na 78; čo už, v Španielsku v roku 1605 asi nebol ľahký život. Mňa každopádne odjakživa iritovala už knižná predloha, ktorá je strašne monotónna a zápletka skrátka divná. Nikdy som nepochopil, prečo mám fandiť magorovi, ktorý ubližuje nevinným. Ak by to niekto poňal ako psychotriler, bral by som to. Lenže nič také tu nie je.

Booky84
28.04.2023 4 z 5

Celkem zdařilé komiksové zpracování. Krátké a výstižné, až je mi toho rytíře trochu líto nebo mu spíš závidím bláznovství a fantazii?

Autor Miguel de Cervantes jednou prohlásil, že Dona Quijota stvořil tak, aby "se líbil dětem, mladí ho mohli číst, dospělí mu porozuměli a staří ho mohli patřičně ocenit".


knihovnička007
05.06.2018 4 z 5

Základní info, slavný román v komiksové kostce. Zajímavé čtení na půl hodinky :D Jen z těch obrázků jsem místy nebyla nadšená...

Mr.Fox
28.04.2015

Přehledně podaná, zkrácená komixová verze slavného Saavedrova díla "Důmyslný rytíř Don Quijote de la Mancha". Pobaví i poučí, jak mládež, tak dospělé. Komu se nechce číst obsáhlý 700 stránkový originál (v ČS 2012), nebo se na něj v budoucnu chystá, a rád by se o díle prozatím dozvěděl alespoň základní myšlenku, pak je pro něj toto komixové vydání tou správnou volbou.

Jen pozor, aby vás náhodou komixové "donquijotsvtí" neodradilo od originálu - s tím jej totiž nelze srovnávat!!

Štítky knihy

ponaučení pro děti komiksy komiksy pro děti pro mládež

Autorovy další knížky

2010  84%Volání divočiny (komiks)
2011  76%Don Quijote I (komiks)
2010  72%Frankenstein (komiks)

Kniha Don Quijote I (komiks) je v

Přečtených21x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce9x
Chystám se číst1x
Chci si koupit1x
dalších seznamech2x