Doma lidé umírají

Doma lidé umírají https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/161005/doma-lide-umiraji-l65-161005.jpg 4 143 14

Děj románu zavede čtenáře do doby starověkého Říma. Do doby morálního a hmotného úpadku, kdy městská spodina zaplavuje Forum Romanum. Také o její hlasy bojují dva kandidáti na konzulský úřad Hybrida a Fabius. Hybrida se snaží v senátu prosadit pozemkový zákon, který by zajistil lidem půdu. Fabius naopak skupuje pod cenou statky a usedlosti. Jejich bývalí majitelé pak odcházejí i se svými rodinami do Říma, kde na ně čeká jen velké rozčarování. Příběh plný lásky a zrady, intrik i ušlechtilých citů tak sleduje nejen osudy bohatých a mocných. Hybridův a Fabiův boj o vládu nad městem i životní příběhy prostých lidí se odehrávají v barvitých kulisách; v palácích s překrásnými zahradami i ve špinavých čtvrtích chudiny.... celý text

Přidat komentář

TheCiko5
21.08.2023 5 z 5

Naprosto famózní kniha!
Způsob, jakým Vás autorka vtahuje do atmosféry Římského Fóra, je naprosto dokonalý! Úžasně prokreslené charaktery Medullovy rodiny i římských státníků. Z naprosto každé věty textu stříká inteligence autorky na všechny strany. Ohromující erudovanost a k tomu ještě unikátní práce s českým jazykem. Čumím jako blázen.
Velice doporučuji!

kamilnaj
23.08.2021 3 z 5

Kniha se četla svižně a dobře. I když to svým obsahem není úplně radostné čtení, rozhodně stojí za pozornost.


Monika1717
31.05.2020 4 z 5

Historický román z doby starověkého Říma, o fous horší než dílo Není římského lidu. Řím byl městem extrémů - jsi hodný, dobrý a živoříš nebo jsi bohatý, chamtivý, sobecký intrikán a máš se dobře. Tak trochu jako dnes, ne?

jana14
11.05.2020 4 z 5

Další vynikající historický román z antického Říma, který jsem s chutí četla před lety a přečtu si jej ráda i znovu. Líbí se mi, že paní spisovatelka, ač žena, neupadá do stereotypů dnešních autorů a necpe nám tam šťastnou lásku a happyend. Nejen ve starém Ŕímě to tak bohužel nebývá...Naštěstí se mám k čemu vracet, protože dnešní nabídka "historických" románů je přehlídka "fantasy, červené knihovny, laciné erotiky....atd.

madem
24.03.2020 3 z 5

Vím, že starověk nebyl nikdy moc veselý. Ale tahle knížka předčila moje očekávání. Autorka s hrdiny své knihy vůbec nemaže a dobře neskončí téměř nikdo.

Messilina
27.03.2019 5 z 5

Já mám paní Loukotkovou ráda už od dětství. Myslím, že její historické romány jsou na perfektní úrovni.
Tato kniha, to jen potvrzuje.

Devorah
05.09.2018 5 z 5

Jedná se o historický román ze starověkého Říma, z doby jeho morálního i hmotného úpadku, kdy v zemi vládla demokracie a volili se konzulové.
Způsob, jakým Loukotková popisuje starověký Řím je fenomenální. Pod rukama tak čtenáři na stránkách knihy ožívají klikaté uličky obývané spodinou, stejně tak i vznešené a povýšené Forum Romanum, po kterém kráčejí všichni, kteří něco znamenají.
Spisovatelka opět dokázala skvěle popsat dané historické období a vytvořit tak zajímavé hlavní postavy, jejichž osud není moc příznivý.

Ranuncul
27.08.2018 1 z 5

Mě se knížka nelíbila a to mám ráda knížky o starověkém Římě.Kromě toho,že byla depresivní,byla i strašně nudná.

Kukinka
09.09.2017

Spolu s Není římského lidu je to pro mě top kniha od Loukotkové. Velice oceňuji její pravidlo, že "dobří hrdinové" nekončí dobře a nevítězí nad zlem, člověk se totiž po čtení jejích románů z ukrutného Říma dostane do stavu jakési beznadějně a pochyb nad celým světem, opravdu ve vás dokáže vyvolat zkličující emoce stejně jako depresivní film. Její popisy dvou světů Říma - ty honosné a vzdělané životy na pahorcích a ta špína, ubohost a vulgárnost předměstí Subury (ostatně odtud je slovo suburban, jak jistě víte) - vás vtáhnou do děje a k postavám tak silně, že po zaklapnutí poslední stránky jste zpět násilím vrženi do reality celí zadýchaní, zmatení a nevrlí, že nežijete TAM. Nikdo nedokáže starověký Řím vykreslit jak tato žena. Vyvolá ve vás zlost, že jste se narodili ve špatné době.

neurochirurg
08.01.2017 5 z 5

Krásná kniha. Pomalá a rozvážná, se skvělými popisy. Doslova vás vtáhne do Říma, do luxusních paláců i do špinavých uliček Subury. Paní Loukotková uměla o Římu psát, jako by tam skutečně žila.

luthien
20.08.2015 5 z 5

Nádherná kniha, i když je tohle asi nejdrsnější příběh, který jsem od Loukotkové četla. Obdivuju způsob, jakým dokáže Jarmila Loukotková popisovat starověký Řím. Na stránkách knihy před vámi ožívají klikaté uličky Subury obývané chudinou, stejně jako vznešené Forum Romanum, po kterém kráčejí konzulové v bělavých tógách. Podíváte se do zaplivaných krčem mezi zloděje a děvky, stejně jako do nádherných sídel na Piniciu s rozlehlými zahradami plnými voňavých květů.
Knihy Loukotkové patří k mým nejoblíbenějším proto, že jednak dokáže úžasně popsat dané historické období, ale také umí vytvářet osobité, zajímavé postavy, kterým usilovně držíte palce, i když k nim osud není většinou vůbec příznivý. Když se zamyslím nad dalšími knihami, které jsem od této spisovatelky četla, tak vlastně žádná z nich nekončila šťastně a stejně to platí i o knize Doma lidé umírají. Od začátku jsem tušila, že příběh nebude mít žádný pohádkový happy end. Přesto se jedná a skvělou poutavou knihu, která mě opravdu bavila a užila jsem si ji.

Hrefna
19.01.2015 5 z 5

Její knihy prostě miluji!!! Líbí se mi reálný pohled na tehdejší dobu bez příkras. Umí brilantně vykreslit charaktery postav, jejich vzhled i místa kde se pohybují. Kniha je napínavá, silná, prosycena morálním poselstvím, které je aktuální v každé době. Při čtení jsme mnohokrát porovnávala s dnešní dobou a našla jsem nespočet podobností. Kniha však není černobílá, neříká jaké chování je zlé, jaké dobré, nechává na každém ať se rozhodne co by sám sobě či druhým ospravedlnil a co už by odsoudil. Jak by jsme se sami zachovali v krajní situaci, v nouzi, která může potkat každého z nás? Vřele doporučuji.

lenkaknel
19.11.2014 4 z 5

Tím, že každý měl svůj příběh, mi to přišlo dost roztříštěné.

WEIL
29.10.2011

O tomhle jsme se učili ve škole. Historický román je ale něco jiného než historická fakta.