Pod maskou smích

Pod maskou smích https://www.databazeknih.cz/img/books/71_/71466/pod-maskou-smich-71466.jpg 4 151 20

Napínavý román ze starověkého Říma. Římané zvítězili nad mocným Karthágem – podmanili si jeho obyvatele, synové z nejbohatších rodin byli posláni Římanům jako otroci. Mezi ně byl vybrán i šestiletý Publius Terentius Afer, který se později proslavil jako jeden z nejslavnějších autorů římských komedií.

Přidat komentář

KubaHanzelin
03.02.2023 3 z 5

Jak to napsat..
Chvílemi jsem měl pocit, že čtu českého Tolkiena, toho popisování bylo opravdu spoustu a také psychologie postava a jejich myšlenkové pochody.. jinde by mi to nevadilo, ale zrovna toto mi v tomto případě knihu dost srazilo do průměru, možná kdyby byla kniha o 100-150 stran kratší a seškrtaly se různé zlouhavé a nezáživné pasáže, tak bych nemusel hodnotit tak jak hodnotím.
Ale bylo fajn si přečíst něco z tého historické doby:)

Hakate
28.08.2022 3 z 5

Bohužel roman mě příliš neoslovil. Místy velmi zdlouhavé a velmi nudné.


Belanna
28.08.2022 4 z 5

Velmi zajímavý a poutavý román. Jen některé pasáže mi připadaly zdlouhavé.

nicolettkaa
19.01.2021 3 z 5

Knihy paní Loukotkové mám ráda, ale tahle byla na mě v některých pasážích moc dlouhá. Už jsem nedokázala udržet pozornost a často jsem ji odkládala. Příběh je to zajímavý, hezky psaný, ale ubrat na stránkách by možná neuškodilo. Ke konci jsem četla už jen na sílu a opravdu jsem se nudila.

Babo
18.01.2021 5 z 5

Je to už mnoho let,co jsem četla nějakou knihu od paní Loukotkové a tak jsem zapomněla,jak úžasná byla spisovatelka.
Jak bravurně ovládala český jazyk . Příběh chlapce z Kartága byl jistě zajímavý ,ale bez bohatosti slovní zásoby autorky by byl zážitek poloviční .
Proto mě doslova vytáčely chyby v tisku , jako by neexistoval nikdo , kdo by dohlédl ,aby byla všechna písmenka na svém místě .
To ovšem není chyba paní spisovatelky a tak samozřejmě doporučuji , hlavně těm,kteří nevyhledávají jen napínavý příběh,ale mají rádi hravost českého jazyka. Těch,kteří umí povážlivě ubývá .

intelektuálka
16.10.2020 5 z 5

Poutavě napsaný životní příběh lybijského chlapce - jednotlivé části nazvané syn - otrok - básník - člověk a na konci stojí Publius Terentius Afer ....

A Jarmila Loukotková, která již tradičně vystavěla na základě znalosti historie krásné čtení ....

Velmi nadaný Publicius zde hledá svoji patřičnost - má štěstí na adoptivního otce, který mu nechává prostor pro rozvinutí talentu - ale má i mnoho oponentů....

Kniha je doplněna spoustou citátů - a já ji přečetla jedním dechem ....

A je zde hodně postav, které skrývají pod maskou smích ....

jana14
11.05.2020 5 z 5

Pod maskou smích - další historický román od Jarmily Loukotková, který se stal součástí mého dospívání a pomáhal budovat můj zájem o historii a antiku. Strhující příběh římského dramatika Publiuse Terentiuse Afera dnes musíme brát s rezervou, protože o této historické postavě je příliš málo doložitelných informací. Ovšem příběh, který Loukotková vyfabulovala, je nádherný. Přesto ho však zasadila do historicky solidních a ověřených dobových mantinelů. Na rozdíl od skutečného původu, životních peripetií a lásek Publiuse Afera je líčení politických poměrů v Římě a rostoucí nenávisti ke Kartágu vč. mnohých historických postav ověřenou skutečností. Přečteno znovu po letech a i když ubylo mladistvé nadšení, spokojenost trvá.
Cato: "Cartago delenda est"

ludek.n
06.01.2020 4 z 5

„Historie se nepíše láskou, ryje se mečem, podpírá křížem a v chodu se udržuje bičem…“ Básník a dramatik Publius Terentius Afer, původem z Kartága se narodil i zemřel v období mezi koncem druhé a vypuknutím třetí punské války. Jeho divadelní komedie se staly základními stavebními kameny dramatického umění a Jarmila Lokoutková si ho vybrala jako hlavní postavu historického eposu Pod maskou smích. A stejně jako v jiných svých románech z římských dějin, i tady předvádí mistrovskou práci s tématem i jazykem. S každým slovem, větou i odstavcem se připomíná autorčina osobitá zaujatost danou látkou a pečlivá příprava. Loukotková zcela nenásilně a přirozeně buduje atmosféru, rozšafně nás seznamuje s reáliemi Říma ve druhém století před naším letopočtem, s postavami i jejich jedinečnými osudy, přitom nás postupně vtahuje stále hlouběji do příběhu samotného, až se s ním ztotožníme, společně s Publiem Aferem se procházíme ulicemi „věčného města“, trpíme, milujeme, stýskáme si nad nepochopením, ponížením, radujeme se z úspěchů… ale především se bojíme, že jediná zásada senátora Porcia Katóna dojde naplnění, že zpupní Římané srovnají Kartágo se zemí.

Irsaf
03.10.2019 2 z 5

Vůbec nevím co bych měla ke knize napsat...
Pro někoho asi pěkný čtení, ale mě to fakt nebavilo...

braunerova
07.07.2019 5 z 5

Jarmila Loukotková byla Paní spisovatelka. Jasně, pokud někdo hledá akční děj, superhrdiny nebo lovestory, neměl by se do jejích knih vůbec pouštět. Také tento román je charakteristický hlubokou psychologií postav a podrobným líčením římské a punské kultury, to vše popsáno květnatou řečí. Postavy Catona a obou Scipionů byly velmi reálné. Každá kapitola začíná citací Afera nebo jiných autorů.
Smutný příběh Publia Terentia Afera je o to neuvěřitelnější, že odpovídá dochovaným historickým faktům. Velikost Říma se zpravidla poměřuje jeho vítěznými válkami a rozlohou dobytého území. Možná je ale důkazem jeho velikosti scéna, kdy římští občané tleskají na jevišti propuštěnému otroku a kartaginskému nepříteli.

"Uč od těch se být otcem, kdo jím vskutku jsou."

Galadwen
05.06.2018 3 z 5

Kniha mi připadala spíš jako sonda do římské společnosti v období mezi druhou a třetí punskou válkou a podrobná (a bohužel také místy se opakující) charakteristika hlavního hrdiny, vykořeněného člověka, který je v podstatě všude cizincem. Děje mnoho není, zvlášť když to srovnám s Není římského lidu nebo Spartakem. Autorka používá velmi bohatý a obrazný jazyk, má košatý a pomalý styl, který každému nemusí sednout, nicméně za přečtení kniha stojí.

Tomul
16.06.2017 5 z 5

Výstižná analýza jedné lidské duše. Od malého caparta, až po významného muže. Poutavý příběh plný zvratů s menším prostorem pro zajímavé, ale někdy přece jenom příliš dlouhé popisy historických událostí.

RoxanneMichelle
08.02.2017 5 z 5

Tuto knihu jsem četla dvakrát a neomrzela mne. Co na ní některým lidem vadilo? Maximálně autorčin styl psaní, který mně vyhovuje. Jinak děj, postavy, prostředí- všechno reálné a pokud se to někomu nelíbí... Dle mého byla ta doba taková, jak ji paní Loukotková popisuje. A jistě nejen podle mě. Nesplnila očekávání? A co jste čekali? Že tam budou padat zlaté husy z nebe?
Pokud toho neočekáváte moc- je to milá knížka, pusťte se do četby.

Taji
12.07.2015 5 z 5

Toto jsem četla už před nějakou dobou a byla jsem nadšená, jak tady vidím ty komentáře, že to někteří nedočetli, tak to zkusím ještě jednou, třeba po letech změním názor,....Ale neee, to není možné, to snad u Loukotkové ani nejde :-D

LenkaKa
06.08.2014 1 z 5

Bohužel jsem tuto knihu nedočetla, nějak jsem se do ní nemohla zabrat, přesto, že miluju historické romány a od Jarmily Loukotkové jsem už kdysi nějaké knihy četla. Možná na léto potřebuji něco lehčího a svižnějšího. Třeba to zkusím někdy příště.

Skjaninka
08.06.2013 4 z 5

Je nepopierateľné, že Loukotková vie písať a to veľmi dobre. Jej knihy sú "zvučné", jej štýl prekrásny a výnimkou nie je ani kniha Pod maskou smích. Aj keď samotný príbeh Publiusa Terentiusa Afera nie je až tak pútavý a zaujímavý ako príbehy v jej iných knihách, aj tak sa môže radiť k veľmi vydareným historickým románom.

"Bohové! Jak často přichází bez přičinění náhodou, co by si člověk vůbec neodvážil přát!"

hankapimi
28.02.2013 4 z 5

Jarmilu Loukotkovou miluji, mohu číst kdykoliv, tato kniha popisuje období mezi první a druhou punskou válkou, vítězní Římané si vybírají synky z nejbohatších rodin Kartága a mezi nimi je poslán i Publius Terentius Afer darem jako otrok. Další osudy nadaného chlapce líčí autorka v příběhu plném citů, vášní a dramatických zvratů a zasadila děj do Říma ve 2.století př.n.l.
Vylíčila bravurně tehdejší atmosféru v senátu, na tržištích i v patricijských domech i ve společnosti. Moc se mi líbilo její citlivé vykreslení pokořujícího postavení bývalého otroka básníka Terencia a jeho celoživotního pocitu vykořeněného člověka bez domova.

zoew
30.01.2013 4 z 5

Nesplnila sice úplně mé očekávání, ale i tak se mi líbila dost.

Oter
14.01.2012 5 z 5

Nádherná kniha. Méně čtivá než například Není římského lidu, ale i přesto velmi poutavě napsaná.

dearkiki
19.04.2011 3 z 5

Bohužel jsem knihu nedočetla. Začátek mne sice moc bavil, ale pak se celý příběh změnil, hlavní hrdina vyrostl, stal se svobodným a úspěšným, zamiloval se... no zkrátka druhá polovina knihy už pro mne byla nestravitelná a ačkoliv jsem ji ještě několik měsíců měla "v pohotovosti" na stolku, už jsem se k ní nedokázala vrátit.

Štítky knihy

starověký Řím Kartágo punské války

Autorovy další knížky

Jarmila Loukotková
česká, 1923 - 2007
1988  91%Navzdory básník zpívá
1975  92%Není římského lidu
1999  80%Medúza
2000  88%Spartakus: Smrtí boj nekončí
1994  87%Pod maskou smích

Kniha Pod maskou smích je v

Přečtených263x
Čtenářské výzvě9x
Doporučených19x
Knihotéce156x
Chystám se číst36x
Chci si koupit3x
dalších seznamech2x