Ta, jež čeká

Ta, jež čeká https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/205829/bmid_dolni-mesto-ta-jez-ceka-DJb-205829.jpg 4 47 7

Dolní město série

< 3. díl

Závěrečný díl noir fantasy trilogie. Dolní město je prohnilé ghetto v prohnilém velkoměstě Třinácti zemí. Proslulo pouze tím, jak rychle tam člověk může přijít o život. Správce, kdysi dávno uznávaný agent zlověstného Černého domu, patří nyní k nejhorší spodině. Chce odsud uniknout, ale to by musel nejdřív zúčtovat s minulostí. V cestě mu stojí jediná osoba. Ta, která ho zradila a opustila, zlomeného a zatrpklého. Jediná žena, kterou kdy miloval. S ní však na Správce číhá i Ta, jež čeká za všemi věcmi…... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

She Who Waits , 2014


více info...

Přidat komentář

tonysojka
29.08.2021 5 z 5

(SPOILER) Díly skládačky, rozházené v předešlých dílech do sebe zapadnou a vytvoří děsivý obraz krutého světa, ve kterém nemá nic cenu, jen boj o moc.
A Správce, ten opíjející se parchant s bolavým srdcem, rozehrává složitou hru, jejíž konec tak docela neukočíruje.
Mně také ten hajzl bude chybět.
:-)

Hade
25.03.2020 2 z 5

Tak tohle se krutě nepovedlo.


Veronika33
17.02.2020 3 z 5

Tak som túto sériu úspešne dobojovala. Tento diel bol zasa o trochu slabší ako predchádzajúci. Dej bol jemne depresívnejší a zasa kopec postáv s čudesnými menami. Opakoval sa Správcov vzorec správania, že svojimi intrigami vyvolával konflikty medzi postavami.Najviac ma dojal fakt, že v anotácií bola spomínaná jeho bývala láska, ktorá ho zradila, ale reálne v deji figurovala na max. 4 stranách. Som rada, že som sa prekonala a sériu dočítala, ale už ju rozhodne čítať opäť nebudem.

Gerdik
22.10.2017 4 z 5

Na závěrečný díl jsem se hodně těšil a byl jsem zvědavý jak to skončí. Bohužel začátek mě úplně zklamal - strašně se vlekl, byl nezáživný, jako by to psal někdo jiný. ale asi tak od půlky knihy to bylo opět staré dobré Dolní město plné intrik, akce a napětí. Správce to hraje na všechny strany, ikdyž ví jak to skončí. Flashbacky už nejsou tak záživné jako v předchozích dílech - jsou prakticky jen politické, ale aspoň čtenář ví proč se tak děje. Postavy jsou vybroušené do posledního detailu. Kdyby nebylo nudné a vleklé první poloviny neváhal bych dát 5*, ale musím dát 4*.

ladynka
10.05.2016 2 z 5

Shrnutí za všechny 3 knihy: Série, přidávající se k vlně městských fantasy s nepříliš kladným hrdinou. Prostředí i magie jsou celkem obvyklou míchanicí fantasy, vymyká se pouze trochu drsnější prostředí (byť připomíná to z Nočního anděla) a hlavní hrdina. Je to okolím otřískaná cynická figurka místního podsvětí.
Pokud se liší od zlodějů Rotheho, Lamory nebo Melborna, tak je to bezesporu větší amorálnost, která ale nevzbuzuje příliš sympatií. Knížky se snaží líčit jej jako velkého drsňáka a osobu, co si umí vždy poradit a přitom je svým způsobem zásadový člověk. Není ale výjimkou, aby si autor u jeho charakteru neprotiřečil, když se hlavní hrdina pohrdavě vyjadřuje o jednání nějaké postavy, aby o několik stránek jednal takto sám (např. užívání drog). O dalších postavách se např. vyjadřuje, že jsou odborníci ve svém ranku, aby je v další úvaze shodil jako nýmandy, aniž by pro to vznikl nějaký oprávněný důvod. Takhle nevypadá jen jako drsňák, ale prostě jako pěkný pokrytec.
Bohužel minimální osobitost postav (kromě traumatu z války) a takřka žádný posun v charakterech znamená, že série určitě nedosahuje kvalit slušných děl Lynche, Hullicka či Sullivana. O vývoji typu Kylara darmo psát...

stolbice
07.01.2015 5 z 5

Ale jo :-) to je to první, co mě napadlo, když jsem knihu dočetla :-) nebyla tak úžasná jako předešlé dva díly a první polovina se celkem vlekla, závěr byl očekávaný, ale i přes to výborný. Správce rozehrál svou poslední partii brilantně a pohledy do minulosti byly osvěžující a skvěle dokreslily příběh. Není, co dodat, možná jen, že mi ten starý hajzl bude chybět :-)

QEDS
16.11.2014 4 z 5

Knihu jsem přečetl takzvaně na jeden nádech. Velice mě zaujala. Líbí se mi styl psaní autora a vyprávění celé knihy hlavním hrdinou. Veliké plus autorovi, který stvořil antihrdinu kterého si zamilujete. Každá jeho hláška k němu sedne. Nepřemýšlíte proč by to či ono dělal. Vše je přirozené a ladí to. Přečetl jsem všechny 3 díly a musím přiznat, že i když mě kniha opravdu bavila v určitých pasážích jsem se nudil, což se mi u předešlých dvou dílech nestalo. Není to ale žádný důvod k zahození posledního dílu, který završuje skvělou trilogii.

Autorovy další knížky

Daniel Polansky
americká, 1984
2012  72%Léčba ostrou břitvou
2019  78%Stavitelé
2013  71%Zítra se bude zabíjet
2014  80%Ta, jež čeká