Vrahova modlitba

Vrahova modlitba https://www.databazeknih.cz/img/books/73_/73992/bmid_vrahova-modlitba-JYb-73992.jpg 4 246 52

Lékařka Adélie čelí kruté pomstě. Lékařka Adélie se ve čtvrtém pokračování historické kriminální série stává ochránkyní mladé princezny. Píše se rok 1176 a král Jindřich II. posílá svou desetiletou dceru Johanu do Palerma, aby ji tam provdal za krále Viléma II. Sicilského. Válka a mor v Evropě činí z takové cesty velmi nebezpečný podnik. Král proto vybral své dceři za společnici ženu, které důvěřuje ze všech nejvíc: svou „vykladačku smrti“ Adélii Aguilarovou. Vystudovaná lékařka Adélie, jež pochází ze sicilského království, má princeznu doprovázet a starat se o její bezpečí a zdraví až do svatby. Adélie by sice nabídku nejraději odmítla – odcestovat s královským průvodem pro ni znamená rozloučit se na dlouhou dobu s vlastní dcerkou. Král ale její dceru pohotově přesídlil na královský dvůr jako svou chráněnku, ale současně i jako rukojmí, aby si pojistil, že se Adélie k němu zase vrátí. Adélii tím pádem nezbývá než vydat se na dlouhou cestu. Doprovázejí ji arabský ochránce a společník Mansur, milenec Rowley a také irský námořní kapitán O’Donnell, jenž by mohl být Adélii daleko prospěšnější, než by se Rowleymu mohlo zamlouvat. Ke královskému průvodu se ovšem připojuje ještě jeden člověk – vrah bažící po strašlivé pomstě. Když začnou v princeznině okolí umírat lidé, Adélie i Rowley pojmou podezření, že vrah se skrývá na dohled. Co bude následovat? Má se jeho příští obětí stát princezna Johana? Nebo snad dokonce samotná Adélie?... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Historické romány
Vydáno: , Jota
Originální název:

The Assassin's Prayer , 2010


více info...

Přidat komentář

evickakyticka
20.07.2023 3 z 5

Po dlouhé době jsem se vrátila k Adélii, na kterou jsem už skoro zapomněla. Prodleva mezi díly nevadila, moc souvislostí mezi díly nebylo. Putování a prostředí se mi líbilo, jen co se týká lékařských věcí - toho mohlo být více. Na historických/lékařských detektivkách mě baví sledovat staré postupy. Trochu mi vadilo politické pozadí příběhu, ale ono to k té historii patří.

adorjas
20.03.2023 3 z 5

Tu si autorka neodpustila krásne poznámky na Cirkev a síce stredovekú, ale kľudne sa to môže vztiahnuť aj na tú súčasnú. Opäť hodnotím prvú časť ako najvyššiu, pretože aj tu bola niekoľko scén prílišným tlačením na pílu, ale ako oddychovka úplne dobré.


Iluska85
08.01.2023 5 z 5

Opět úžasné čtení...doporučuji celou sérii. Hlavní hrdinku a její přátele jsem si hodně oblíbila a prožívala s nimi jejich dobrodružství. Co se mi na celé sérii líbí nejvíce je popis té doby. V budoucnu si určitě přečtu znovu a už teď se na to těším.

babicka_amalka
04.10.2022 5 z 5

škoda, že nebyl přeložen a vydán poslední díl - Death and the Maiden....
ale to už, zdá se, se stalo "dobrým" zvykem zdejších nakladatelství - vydat část dílů série a pak zbytek už ne; poněkud tuto "politiku" nechápu a jistě nejsem sama;

gad
09.12.2021 4 z 5

Ta kniha není špatná, aspoň co se historických faktů týče, ale přesto se mi četla tak nějak hůř než např. Příběhy sestry Fidelmy. Přesto jsem rád, že jsem se díky ní dokopal zjistit si informace o katarech. Také závěr příběhu, kde autorka velmi otevřené mluví o nebezpečí fanatické církve, mne oslovil, neb se s jejím názorem ztotožňuji. Vnímám jistou podobnost s dneškem.
Nechci dělat ukvapené závěry a proto si přečtu ještě další dvě autorčiny knihy, které čekají v mojí čtečce.
Jo, a velice oceňuji slovníček cizojazyčných výrazů na konci knihy. Tuto věc v mnoha knihách postrádám.

Bubo19
20.11.2021 4 z 5

V tomto díle cestuje Adélie jako doprovod anglické princezny na Sicílii, díky tomu jsme se podívali i do Francie a Itálie v tehdejší době. Putování to bylo dlouhé a nebezpečné. Adélie čelí pomstě jednoho šílence, který se jí snaží zbavit všemožnými způsoby, takže bych řekla, že je to spíš thriller než detektivka.
Konec zůstal z velké části otevřený a autorka už bohužel další díl nenapíše, tak si každý můžeme vybrat, jaký závěr by se nám líbil.
Každopádně výlety do 12.století a Adélie, Mansur, Gylta a spol mi budou chybět.

Erawan
17.12.2020 2 z 5

Podle komentářů soudím, že se poslední díl líbil. Já to tedy nedala :-(... prostě jsem na ta neustálá protivenství, která se Adélii stavěla do cesty, už neměla nervy! A když jsem - což normálně nedělám! - nakoukla na konec knížky a viděla ta po americku "otevřená vrátka", musela jsem knížku odložit nepřečtenou... Možná to časem zkusím znova, ale zatím opravdu ne :-(

Nočnípták
23.10.2020 5 z 5

Tak jsem opět spokojená. Dokonce si myslím, že je tento díl o chloupek lepší než předchozí. Konec knihy je trochu otevřený.Autorka určitě měla v úmyslu pokračovat dalším dílem. Škoda že už nebude. Ale zase takhle můžeme zapojit svoji fantazii a vymyslet si sami jak by to mohlo být dál.

babystar
18.09.2020 4 z 5

Vypadá to, že tento díl je poslední (kvůli autorčině smrti). Škoda. Zdál se mi také nejlepší. Bylo v něm napětí i romantika a poznali jsme život ve středověké Evropě. Bylo cítit, že autorka nemá ráda katolickou církev, která se všemi prostředky snaží upevnit svou moc a vrhnout Evropu do "temnoty". I Adélie se přesvědčí, že ani v tolerantním Sicilském království není jako kdysi. Padoucha jsem odhalila poměrně brzy, ale nevadilo mi to, protože jsem byla napjatá, zda mám pravdu. Jen doufám, že to s hrdiny všechno dobře dopadlo (i když mám neodbytný pocit, že autorka měla jiné plány).

Boby17
03.09.2020 5 z 5

Myslím, že tento příběh Adélie byl nejlepší ze všech a tvoří důstojnou tečku celé série (bohužel). Kromě vyšinutého jedince se hlavní hrdinové potýkali s náboženskou nesnášenlivostí a dogmatickým a vševědoucím názorem katolické církve, který končil a končí terorem a útiskem. Konec je pro mě otevřený až moc, rád bych se dozvěděl jak to dopadlo. Ale jak říká klasik Jára Cimrman: "My nesmíme ani naznačovat." Tak si tedy za sebe představuji dobré rozuzlení a dávám všechny hvězdy.

MichellePixie
27.06.2020 5 z 5

Další úžasná detektivka od vzdělané autorky. Ráda čtu kvalitní četbu, při které se i něco naučím, proto jsem s tuto knihou naprosto spokojená. Fakt, že tentokrát autorka zvolila jako dějovou linku vrahovu pomstu, mi přijde jako přirozený vývoj událostí celé série, a zároveň také jemná tečka na konec. Doporučuji, přečetla bych znova.

kolacky
28.05.2020 5 z 5

Jenom... se vloudila chybička, synek hraběnky vdovy Fabricie se chvilku jmenoval Gervaise a chvilku Raymond... ale to byla malinká vada na kráse knihy. Věčná škoda, že posledního dílu. Klidně bych jich učetla víc...

Venny345
05.08.2019 4 z 5

Udělala jsem menší přestávku mezi tímto a předchozím dílem a... vyplatilo se mi to. Třetí díl byl pro mě trochu zklamáním, proto jsem si na závěr celé série chtěla počkat a vychutnat si jej. A to se mi také splnilo, jakmile jsem se začetla do osudu Adélie, byl ztracený zájem zpět. Jsem opravdu ráda, že se poslední díl takto povedl. Na první díl ještě ztrácí pár met, ale na 4 hvězdičky to stačí. ;)

haki34
11.07.2019 5 z 5

tak..dočteno..normálně jsem ten poslední díl série odkládala, protože mi bylo líto rozloučit se s hrdiny, kterých další osudy si můžu akorát tak vymyslet sama a oni mi přitom vyryli do srdce celkem hluboký záznam...
ve srovnání s předchozími mi tento přišel nejvíc pohodový, poklidný..četl se dobře, nebyla jsem tak napjatá, spíše mi přišlo, že thriller se přesunul do historické romance...
Ve 3 díle autorka vymyslela padoucha Scarryho, který "loví" Adélii i nyní... opět se setkáme s věrným Mansurem, malým - již velkým Ulfem, kapitánem Boltem...objeví se nové postavy jako kapitán O¨Donnell, (takový Rhett Buttler ), s kterým jistě autorka měla větší plány do budoucna, jeho turecký přítel a sluha v jednom Deniz (asi v rámci seznamování se středověkou multikulti společností), Adéliina nová služebná Boggarta...skotský námořník a voják..seznámíme se s katary a dozvíme se něco o této "sektě" nebo jak chcete..poznáme taky další příbuzné Jindřicha II včetně dcery Johanky, na které Adélie úspěšně provede operaci slepého střeva..
Opět koukneme na zub středověké morálce, rozmáhající se moci katolické církve, jejíž představitelé jí spíše dělali ostudu na dlouhá staletí předem...

pokračuje linka Adélie a Rowleyho, kde se oba zúčastnění již vůbec netají svými sympatiemi a třískají si hlavu za zaváhání ohledně společného vztahu...a jelikož konec byl velmi otevřený, my si to taky můžeme jen domyslet..

opět nádherné opisy krajiny, spousta zajímavých myšlenek, potěšilo zakončení v Palermu, kde nás tento mimo jiné středověký cestopis provede čtvrtěmi chudáků i leskem paláců s arabským puncem..a seznámíme se i s Adéliinými rodiči...

řekla bych důstojné zakončení série..protože jak spoustě komentárů přede mnou, nic jiného nám nezbyde než zamáčknout slzu...ale je jasné, že tento příběh je otevřený..a třeba jednou někdy někdo....

Doporučuji !!!

Ulala
10.04.2019 4 z 5

Nějak se mi nechce věřit, že je to poslední díl. Bohužel autorka již další nenapíše. Ráda bych viděla další osudy celé "rodiny", ale co se dá dělat. Na druhé straně nám autorka ( i když velmi skromně) alespoň poodhalila život v Sicílií v době rostoucí moci katolické církve. Ráda celou sérií doporučují budoucím čtenářům.

Silmarien
12.02.2019 4 z 5

Krásna bodka za sériou, páčil sa mi koniec, hoci by som prijala ešte epilóg po návrate s Henrichom II.

Modrina
01.02.2019 5 z 5

Skvělá série! Adélie mi bude chybět, stejně jako všichni okolo ní. I tento díl se mi hodně líbil a dobře se mi četl. Konec je takový, že by se třeba - někdy - mohlo nějaké volné pokračování objevit, necháme se překvapit. :)

pavlinka0250
21.09.2018 4 z 5

Celá série byla výborná, baví mě příběhy z této doby. Opravdu škoda, že už nebude žádné pokračování a každý z nás si musí udělat svůj závěr. Já jsem určitě pro ten dobrý konec. Adélii jsem si opravdu oblíbila, bude mi chybět a nejen ona.

ferda16
20.09.2018 5 z 5

Já ten příběh zhltla a chtěla víc. Úžasné, napínavé a........a najednou jsem zjistila, že už nic jiného nebude. :-( Musíme si to domyslet sami. Škoda, že tato autorka odešla, asi bychom se dočkali ještě dalších napínavých pokračovaní. Určitě doporučuji celou sérii!

Vercutka
23.07.2018 4 z 5

Pořád hezké čtení. I když na této knize jsem už nebyla tolik závislá jako na těch předchozích, ale stále mě to bavilo číst.

Štítky knihy

Anglie 12. století putování historické detektivky

Autorovy další knížky

Ariana Franklin (p)
britská, 1933 - 2011
2009  83%Vykladačka smrti
2010  85%Labyrintem smrti
2012  85%Město stínů
2011  88%Relikvie mrtvých
2011  88%Vrahova modlitba

Kniha Vrahova modlitba je v

Přečtených397x
Čtenářské výzvě13x
Doporučených25x
Knihotéce243x
Chystám se číst99x
Chci si koupit28x
dalších seznamech2x