Dobrodružství A. G. Pyma a jiné povídky

Dobrodružství A. G. Pyma a jiné povídky https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/174701/bmid_dobrodruzstvi-a-g-pyma-a-jine-povid-CKe-174701.jpg 4 71 5

Dobrodružný námořní příběh s prvky tajemna a mystiky vypráví o cestě jistého Arthura Gordona Pyma z Nantucketu. Ten se tajně dostane na brigu Grampus. Na lodi proběhnou dvě vzpoury a z posádky zbydou jen dva námořníci - Arthur a Peters. Jsou zachráněni lodí plavící se do jižních moří. Loď ale u Antarktidy narazí na podivný ostrov obývaný lidmi tmavé pleti, jimi nazývaný Tsalal... Dílo je jediným dokončeným románem E.A.Poea a české vydání z roku 1929 obsahuje mimo hlavní příběh ještě povídky Pád domu Usherů, Vražda v ulici Morgue, Záhada Marie Rogetové, Zlatý brouk, Černý kocour a Sestup do Maelströmu... celý text

Horory Povídky
Vydáno: , Melantrich
Originální název:

The Narrative of Arthur Gordon Pym of Nantucket , 1838


více info...

Přidat komentář

Terva
05.12.2023 4 z 5


jméno
je
Artur Gordon Pym.
(Dobrodružství A. G. Pyma)

Strašně zajímavé se mi jeví šestnácti stránkové povídání na počátku tohoto svazku. Dozvíte se tam spousty zajímavostí, faktů i úvah o životě E. A. Poa. Takto dlouhé a skoro vyčerpávající úvody se dnes už jen tak nevidí. Jinak v tomto svazku najdete celkem sedm povídek tohoto spisovatele. Všechny příběhy mají jisté napětí, notnou dávku strachu a nemalé množství hororových situací. Nutno dodat, že to je ten starší druh strachu, který dnes už moc nevídáme, a tak možná v některých situacích vám bude připadat až dětinský. Leč je potřeba se vžít do doby ve které se příběhy odehrávají a hned bude o strach uděláno. A věřte, že se zde například otroci ještě oslovují negři. Nedoporučuji tudíž genderkám, aby nedostaly infarkt.

Malá ochutnávka:
Má obrazotvornost tak pracovala, že jsem skutečně věřil, že nad celou budovou i nad krajem visí zvláštní atmosféra, vlastní jen jí i jejím nejbližším okolí, - atmosféra nemající podobnost s normálním ovzduším, ale vypařující se ze zetlelých stromů, šedých zdí a mlčenlivého močálu . . . (Pád domu Usherů)

K povídkám samotným jsem toho dost napsal v komentářích v sekci „Části díla“. Tak že tady jen lehké poznámky. A. G. Pym je román, bezdebat. Jediný román A. G. Poa. Je strhující, skoro až podobný Cestě do pravěku. Toť vše. K povídce Pád domu Usherů jen malá poznámka – všechno je to ponuré a hororové prostředí, ale nikdy nepochopím, proč ten dům na konci povídky spadnul. Vražda v ulici Morgue je pocta siru A. C. D. Sherlock Holmes by zaplesal.

Citát: Toto tajemství je pokládáno za nerozřešitelné právě pro onen důvod, pro nějž by se mělo pokládat za snadno řešitelné. (Vražda v ulici Morgue)

Záhada Marie Rogetové je nejslabším článkem v tomto svazku. Možná až zbytečná návaznost na Vraždu v ulici Morgue. Zlatý brouk má dost dlouhou šifru. Černý kocour je nejlepším příběhem v tomto svazku. Poslední příběh v této sbírce nese název Sestup do maelstromu. Dobrodružně mrazivé vyprávění. Celkem se jedná o velmi temné a povedené povídky.

Citát: Všechny černé kočky jsou zakuklenými čarodějnicemi. (Černý kocour)

Chingiz
31.01.2019 5 z 5

Neskutočný hororovo - dobrodružný román! Nevedel som sa od neho odtrhnúť. Tolko výborných nápadov...tolko morbídnosti, smoly, hrůzy. Ťažko opísať, ťažko prirovnať. Jules Verne napísal k tomuto dielu volné pokračovanie (Ledová sfinga) - asi nevydržal dočítať ten úžasný príbeh a nič neurobiť.


Renek
15.02.2018 5 z 5

Dostala se ke mě pouze druhá část "a jiné povídky". Tudíž nemohu zhodnotit literární kvality onoho dobrodružství. Každopádně povídky ač čtené již několikrát, neztrácejí nic ze své sugestivnosti a bez nadsázky je lze považovat za opravdové klenoty žánru.

Dyaebl
18.10.2017 4 z 5

Na této knize mám nejraději první polovinu a to sice část odehrávající se v podpalubí, kde je atmosféra tak šíleně moc depresivní a hustá a je to zkrátka pan Poe se vším všudy, ale za to druhá část, více mystická a zasazená na ostrov ke mně již nepromlouvala takovým silným dojmem. Ale ve finále je to úžasný a naneštěstí jediný, román této temné mysli, který by si měl přečíst každý, kdo se považuje za nadšence hororů, či ho pan Poe oslovil.

Oroslav
31.08.2012 4 z 5

Toto dielo utrapnych dobrodruzsiev hlavnej postavy, ktora prekonala tajnu plavbu v zabarikadovanom podpalubi, stret s piratmi, hlad, smad, nemilosrdnost oceanu ale aj ludi. Velmi zaujimave vykreslenie pribehu. Kniha sa cita so zaujmom.
Doporucujem dielo.