Dobré ráno, Harri

Dobré ráno, Harri https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/142185/bmid_dobre-rano-harri-SEY-142185.jpg 4 73 19

Jedenáctiletý Harri přijíždí do Londýna z Ghany a okamžitě se začlení do dětského gangu. Na samé počátku příběhu stojí smrt – na ulici je ubodán malý chlapec… Harri se na vlastní pěst pouští do pátrání. Strhující příběh o dětské nevinnosti a získávání prvních životních zkušeností.

Literatura světová Romány
Vydáno: , Odeon
Originální název:

Pigeon English , 2010


více info...

Přidat komentář

BabaJaga11
18.11.2020 4 z 5

Dočetla jsem už před pár dny, ale dost dlouho jsem se nemohla rozhodnout, jak hodnotit. Dokonce jsem si ani nebyla jistá, zda se mi kniha líbila. Že je to zvláštní? Ano, stejně jako je zvláštní tato kniha. Řekněme, že to je dobře napsaná kniha o špatných věcech – nelegální migrace, rozdělené rodiny, dětská kriminalita...

Kniha je psána z pohledu teenagera, tedy hovorovým jazykem, slangem a podobnými výrazovými prostředky, takže mi chvíli trvalo si na to zvyknout. Kladem je, že autorovi se dokonale podařilo vystihnout, jak se Harri a jeho kamarádi vyjadřují i jak uvažují. A právě ty úvahy na mě občas byly trochu silné kafe...

Když jsem chodila do školy, v každé třídě byl někdo, kdo si s chováním hlavu nelámal, řekněme "pěkný sígr". I u nás ve třídě jeden takový hoch byl – a nemohli mu přijít na jméno učitelé ani rodiče nás, spolužáků. Věděli jsme, že krást, tlouct ostatní a podobné věci jsou špatné a byli jsme přesvědčeni, že spolužák to ví taky, jen to prostě nerespektuje.

A teď zpět k Harrimu a jeho kamarádům – zarazilo mě, jak je v jejich věku (nebyly to už žádné malé děti) nenapadlo, že některé věci jsou špatné. Anebo jim to došlo, až když tu špatnost provedli. Připadalo mi to zezačátku přehnané. Ale pak jsem si říkala, že s touto věkovou kategorií vlastně žádný bližší kontakt nemám... co když má tedy autor pravdu? Děti, které na jedné straně mají dost rozsáhlé faktické znalosti ze školy i z internetu, na straně druhé nevědí, že házet kamení na autobus je stejně špatné jako někoho zabít, protože i tato "zábava" může vést k nehodě, zraněním či smrti.

Každopádně závěr knihy mě mrzel. A z toho, že mladí lidé, kteří mají celý život před sebou, řeší své problémy tímto způsobem, skutečně mrazí.

TerkaLangoš199
25.04.2019 4 z 5

Knihu jsem jen tak náhodou sebrala z knihobudky. Musím se pochválit, protože jsem si vybrala dobře. Pohled Harriho byl nádherně naivní. Líbily se mi části, kde vysvětloval významy různých slov, kterým úplně nerozuměl.
(!SPOILER!)
A je mi líto, že už nebude krmit holuby..


voytech
02.01.2019 4 z 5

Vynikající, vynikající, vynikající. Škoda jen vyvrcholení děje, které se dá předpokládat od třetiny knihy.

Merlinit
29.07.2018 4 z 5

Kniha se mi líbila a přála jsem Harrimu dobrý konec (no co, jsem ženská). Za to, že nepřišel, dávám- možná trochu paradoxně - hvězdičku navíc.

lee5747
20.04.2018 3 z 5

Nějak nevím, jestli se mi knížka líbila nebo ne, nedokážu si na ni udělat názor. Ale konec mě překvapil.

elenai
06.12.2017 5 z 5

Příběhy z pohledu dětských hrdinů mám ve velké oblibě, ať už na konci zmiňovaný Podivný případ se psem, tak Ten, kdo stojí v koutě. Dobré ráno, Harri je sice prvotina, ale velmi povedená, a může tak směle konkurovat dvěma výše uvedeným. Naivní a řekněme fantaskní nazírání ústředních protagonistů na svět ostře kontrastovalo se slangem a celkovým vyjadřováním dnešní mladé generace. Harrimu jsem držela palce a tajně doufala, že se splní všechny jeho prázdninové sny. Konec jsem kvůli rozesetým indiciím tušila a kvůli tomu jsem nechtěla knihu dočíst, ale stalo se a musím na Harriho pořád myslet.

mau
10.11.2016 3 z 5

Z knihy jsem nebyla tak nadšená jako mé okolí, ale koncem si u mě spravila reputaci.

Alienn
08.07.2016 3 z 5

Přiznám se, že styl psaní mi úplně nesednul. Líbilo se mi, že je příběh psaný očima Harriho, směs dětské naivity a drsného prostředí, ve kterém vyrůstá a které ho formuje. Jen jsem tedy doufala a přála si lepší konec.

trudoš
28.10.2015 3 z 5

Díky závěru působivý román o životě na ulici v moderním velkoměstě. Ten je zachycen stejně děsivě jako v textech George P. Pelecanose, jen na něj není nahlíženo tak ostřílenýma očima. Z pohledu dětského hrdiny ještě není zlo a dobro pevně stanoveno a tak jsme svědky nevinného vyprávění o věcech často na hraně zákona. Detektivní zápletku, kolem níž se příběh nenápadně rozvíjí, autor záměrně upozaďuje, především proto, že hrdina není žádný génius. Jeho detekční schopnosti vycházejí z kriminálních seriálů a o to víc jej pak bolí zjištění, nakolik se televize přes bezmeznou dětskou důvěru odtrhuje od reality.
Síla Stephena Kelmana spočívá v autentickém vykreslení mládeže bez morálky, která nad sebou ztrácí kontrolu. Nezáleží zda dříve byly lepší či horší časy, tím se naštěstí vůbec nezabývá. Jde mu o pohled na tady a teď, a ten pohled není hezký. Svět teenagerů můžeme sice jako dospělí pečlivě sledovat, ale aktivně zasáhnout je často mimo naše možnosti. A z toho mrazí ze všeho nejvíc.

noutebook
23.03.2015 4 z 5

kniha se mi zpočátku moc nelíbila. Přeci jen mi už dávno není jedenáct a Harriho výjevy mi nepřipadali víc než úsměvné. Jsem ovšem ráda, že jsem to dočetla. Mámli říci pravdu až v polovině knihy jsem se konečně plně dostala do příběhu. Musím-li to tak říci autor tím koncem zachránil celou knihu. Vzbudil ve mě touhu po dobrém konci, nebo alespoň otevřeném. Nechal čtenáře, aby si jednoduše domysleli, co bude dál. Například já jsem nenapravitelný optimista a doufám, že Harriho někdo najde a zachrání ho včas...

Nikky000
03.08.2014 4 z 5

Milé překvpaení v které jsem nedoufala. Příběh z pohledu dítěte nabírá zajímavé obrátky. Po celou dobu čtení jsem Harrimu fandila, jeho přístup k tak nelehkým životním situacím byl opravdu povzbudivý. Knihy se špatným koncem jsou vždycky zatracovány.Ale proč? Život snad také vždy končí šťastně?

roxie
24.07.2014 1 z 5

Obal i úvod vypadal zajímavě, to se bohužel o obsahu říct nedá... Když jsem knihu dočetla bych jsem ráda, že jsem ji mohla odložit a to jak to s chlapcem nakonec skončí bylo jasné už od začátku. Nedoporučuji.

Basti06
30.05.2014 1 z 5

Docetl jsem to do pulky a pak jsem to vzdal. Je to takovy dost slaby odvar Foerovy knihy Priserne nahlas a k nevire blizko. Vypraveni pribehu z destske stranky, naivita a nevinnost v hrubem svete bohuzel dost brzy omrzi a zivotni radoby-moudra zni jako dost lacina klise.
Celkem zavidim uzivateli Christo, ze ji koupil v levnych knihach za 19,-. Ja za ni dal bohuzel plnou cenu v Neoluxoru.

Christo
24.03.2014 4 z 5

Kniha v edici Odeon za 19Kč v Levných knihách velmi překvapila. Chtěl jsem původně napsat, že za ty peníze stála za to. Ale kdybych tu stejnou knihu koupil v běžném knihkupectví za 259Kč, i tak bych byl rád, že jsem našel dalšího nového spisovatele v počátcích jeho tvorby, který rozhodně stojí za to.

Styblice
15.02.2014 4 z 5

Kniha vyprávěná dítětem se čte opravdu krásně. Česný, kdo sní bonbon, ten umře a chudák žralok vlastně nikdy nespí. Celou dobu jsem doufala, že kniha neskončí tak, jak jsem čekala. Bohužel marně.

playada
09.01.2014 5 z 5

K závěru to nabralo jiný směr, než jsem očekávala...
Nejprve se dostaví šok, pak zklamání, pak vystřízlivění.
Chtěli jste zase jednou pohádku se šťastným koncem. Kde žijete? Na Zemi asi né.

bosorka
16.08.2013 4 z 5

Ráda čtu knížky vyprávěné dětskými hrdiny. Pohled dětí na život bývá zajímavý a tento, vyprávěný přistěhovalým dvanáctiletým chlapcem z Ghany, není výjimkou. Příběh se odehrává v Londýně a přestože působí hodně hravě, tak jak děti život berou, je jisté, že život přistěhovalého kluka do paneláků mezi místní gangy není zrovna procházkou růžovým sadem. I když zvláštně naivní přístup Harriho může navozovat jiný dojem, události i náznaky, mluví jinak. Taky samotný příběh začíná vraždou kluka "odvedle", který je ubodaný. I samotná situace v Harriho rodině dává tušit, že to nemají jednoduché. Otec s nejmladším dítětem zůstává v Ghaně, dokud nebudou peníze na příjezd, v Anglii je matka se staršími dvěma dětmi a nejspíš ani ne legálně. To vše vyčítáme v náznacích z Harriho vyprávění, které lehce plyne, ale lehké není ani zdaleka.

Boboking
15.07.2013 5 z 5

Naprosto skvělý zážitek. Po zklamání z knihy Ponorka od DUNTHORNE, Joe, jsem byl tímto románem psaným z pohledu dítěte nadšen. Zajímavé propojení pohledu kluka emigranta z africké Ghany a současné britské reality z panelákových předměstí pro sociálně slabší. Jeho snaha o zapadnutí mezi dětské gangy, které řídí zdejší život mládeže. Velmi zajímavý kontrast mezi jeho životní zkušeností z Afriky a Británií. Je to takové tragikomické čtení s hořkým závěrem. Vřele doporučuji!

mischinka
21.01.2013 4 z 5

čtivé, dětská naivita a čistota smíchaná s hrubostí ostatních dospívajících..děj poměrně "odsypává", občas úsměvné, ne už tolik konec..

Štítky knihy

anglická literatura

Autorovy knížky

Stephen Kelman
britská, 1976
2012  80%Dobré ráno, Harri