Dlouhej špacír

Dlouhej špacír https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/454834/bmid_dlouhej-spacir-7bL-454834.jpg 4 30 19

Každý poutník si na svých zádech nese celý svůj život. V batohu s rozedranými popruhy vláčí všechny své pestré vzpomínky, bolavé puchýře i svůj jedinečný příběh. Jaké to je, vydat se na pěší túru přes 1700 km dlouhou, vedoucí severskou krajinou hor a nekonečných lesů? Trpět téměř neustále vlčím hladem a muset přitom počítat každý gram zátěže navíc? Promýšlet zásoby na mnoho dní dopředu, probíjet se kamennými poli a bažinami v dešti a navždy si naplnit duši výhledy a krajinami, které oči většiny lidí nikdy nespatří? Prožijte s obyčejnou holkou z Moravy cestu Severem do vlastního nitra. Tento cestopis vám nazuje pohorky a jeho stránky vás ovanou dobrodružstvím.... celý text

Přidat komentář

Indykrindypindy
23.03.2022 5 z 5

Krásné čtení do pohody i nepohody, doplněné o zajímavosti, které mohu sama při cestě na sever využít! Díky Zuzce jsem poznala kus nové přírody a nohy zůstaly suché.

KolobezkovyMisa
21.03.2022 5 z 5

Zuzka zcela upřímně a otevřeně popisuje strasti a radosti na dlouhém treku. Vše ve čtivé formě, svérázným a originálním jazykem.
Životní okolnosti a různé události z minulosti ji obohatily a úvahy v závěru jsou tak příjemně vyzrálé a jdou do hloubky.
Autorka vyložila všechny své navýsost osobní karty na stůl a to se cení.
Její odvahu a energii jí můžeme všichni závidět.
Děkuji za hezký čtenářský zážitek a vřele doporučuji k přečtení!


Chillia
15.11.2021 5 z 5

Putování Zuzky a Honzy sleduji už nějakou dobu. Pak se mi do rukou dostala knížka, i s moc pěkným věnováním, děkuji️. :-)
Tuhle knížku by měl vlastnit každý dobrodruh, milovník přírody a hor. Jeeeee fakt skvělá. Skandinávii, potažmo celý sever miluju. Každý krok jsem prožívala skrze Zuzčino vyprávění s nimi. Miluji to a tolik mi to chybí....nejednou jsem měla slzy na krajíčku, při některých hlubokých zamyšleních, souzním v mnohém se Zuzkou. Celé vyprávění je protkané milým humorem a nejednou jsem musela odložit knížku a smát se, když jsem si díky jejich situacím připomněla ty naše️. :-)
Kdyby Zuzka napsala nějakou další knížku troufám si říct, že by byla jistě tak parádní, možná ještě lepší, jako tahle a u nás v knihovně by rozhodně nechyběla.

Wendella
07.11.2021 5 z 5

Příběhy každodenního pěšího putování (nejen) po severských zemích, kde nechybí humor, napětí ani trochu osobního filozofování, všeho tak akorát, aby se kniha četla skoro sama. I když asi nejsem takový dobrodruh, abych někdy podobnou cestu sama absolvovala, měla jsem pocit, jako bych ji celou prošla spolu s autorkou. Skvělé čtení – pro radost a zábavu, ale i poučení a zamyšlení, od každého trochu. Doufám, že brzy vyjde nějaké volné pokračování a těším se na další cestovatelská dobrodružství, která díky ZuZce můžu prožít i z bezpečí a pohodlí domova.

rumova_kulicka
01.11.2021 5 z 5

Parádní počtení, přesně podle mého gusta :-) Mám ráda deníkový zápis, přidává to na autentičnosti. Velký obdiv všem, co se na takový špacír vydají! Zuzka je dobrodruh, ale s notnou dávkou pokory a smyslem pro humor, i proto se kniha tak dobře čte. Vyprávění z krásné severské krajiny navíc prokládá svými zkušenostmi s prací v různých koutech Evropy a já bych se ráda dozvěděla víc! :-)

redy019
15.08.2021 5 z 5

Tak tohle je luxusní kousek, který by vám v knihovničce neměl chybět! A milovníkům Skandinávie už vůbec ne! Hned od začátku mě kniha vtáhla do děje a připadal jsem si, že celou cestu absolvuji společně se Zuzkou a Honzou. Hltal jsem veškerý popis míst i dějů a zároveň jsem se neskutečně pobavil autorčinými úžasně humornými přirovnáními, které musím vážně vyzdvihnout. Celý příběh krásně dotváří autorčina upřímnost a popis skutečných (nikoli hezky pro knihu upravených) myšlenek, tak jak přicházejí. A tím, že autorka je česká, tak jsou pro nás všechny popisy a pocity tak nějak vice uchopitelné. No nic.. zavazuji botky.. vyrážím na trek a těším se na další autorčin počin :-)

pajaroh
24.04.2021 5 z 5

"Špatný den na cestě je tisíckrát lepší než dobrý den v práci." Dixie, americká poutnice.

Povedený pěškopis po části zalesněné, hornaté i civilizované Skandinávie. Líbí se mi úpřimnost a přímočarost (ano, opravdu nejsou všechny dny na dlouhých trailech zalité sluncem a pohodou, přijdou slabé chvíle způsobené okolními podmínkami i člověkem samotným), smíření, když "plány nevyjdou podle plánů", a naprosto dokonale je vystižena nátura různých lidí, známých, náhodných spoluvandrujících a pocity ze setkání - příjemné i ty méně. Pěkné jsou i vzpomínky na jiné životní cesty z druhého konce Evropy či kontinentu. A závěrečné kapitoly jsou tak pravdivé a plné nepřekonatelných přirovnání.
Za mě by se autorka klidně mohla více rozepsat o okolí a přírodě, občas bych knihu přejmenovala na Velkej jídelníček, ale jasně, člověk se na toulkách zaměřuje na tyto veledůležité okamžiky (a z každé části putování si pamatuje spíše výtečnou polévku s domácím chlebem ulovenou v turistické chatě u jezera a šílený vítr na planině než tisíce pohodových kroků).
Klimatizace ve švédských vlacích je pověstná (úplně každou dálkovou cestu sever - Stockholm jsem prožila stejně a vždy skončila s "knedlíkem" v krku).

...A mimochodem, kafe ve Švédsku je výborné.

Andrea653
15.02.2021 5 z 5

Keď čítate dlouhej špacír mate pocit, že kráčate spolu so Zuzkou a Honzom. Cítite ich bolesť nôh, smrad :D a dokonca aj neustály hlad. Prežívate s nimi radosť ale aj trápenie, ktorú cestu prináša a koniec vás dostane ❤️
Cestopis s krásnou myšlienkou odporúčam všetkým milovníkom hôr a prírody.

onoušek
30.01.2021 5 z 5

Krásné čtení. Oceňuji především smysl pro humor a umění popisu svých současných pocitů. Autorka Zuzka jimi svůj cestopis obohacuje a činí z něj tak čtení záživné, oku lahodici :-)

martd
28.01.2021 5 z 5

Moc pěkná kniha. Neskutečně inspirující a povzbudivý pohled na život z neobyčejného putování autorky. Myslím, že během čtení snad každý zatouží vypravit se alespoň na krátký vandr, při tom trochu promoknout a vyhladovět, ale těšit se z jedinečných zážitků, které nikdo nevezme.

lena7806
24.01.2021 5 z 5

Kniha se čte, jako kdyby Zuzka (autorka) seděla vedle vás u vína a vyprávěla vám historky osobně. Přečetla jsem ji během 2 dnů a mezi čtením vyrazila aspoň na dlouhou procházku do lesa :) Doufám, že Zuzka sepíše své zážitky i z dalších cest, o kterých se v knize zmiňuje, nebo z těch, co teprve přijdou.

Kopejda201
22.01.2021 5 z 5

Super počtení. Čtu,čtu, čtu a najednou jsou ranní hodiny. Četbou cítím veškeré pocity, zvuky a vidím ty jezera. Krásné napsaný. Doporučuji na 100%

3736
19.01.2021 5 z 5

Parádní poctění! V době koronaviru vás vtáhne za dobrodružstvím přímo z vašeho obýváku. Obsahuje inspirativní i humorné prvky :-) doporučuji ????

Little.Mike
05.01.2021

Kniha se mi velmi líbila a zaujala mě hned od začátku. Inspirovala mě podniknout taky dlouhou cestu a hlavně člověk který třeba nebyl na takové cestě tak může nahlédnout jak taková cesta probíhá, jak se člověk cítí, co všechno na cestě zažije a hlavně je to absolutní svoboda a kus krásné přírody. Skandinávie se mi velice líbí a proto ikdyž sem viděl knihu v předprodeji a nevěděl sem konkrétně o co jde ale viděl sem že je to češka která se dala na trek v krásné Skandinávii. Přeji Zuzce mnoho úspěšných km v nohách,a hlavně mnoho zdraví a když bude další kniha,rád si ji zakoupím abych podpořil češku co dělá,co ji baví =)

2382
21.12.2020 5 z 5

Pokud se Vám dostala do rukou kniha Dlouhý Špacír, tak máte vyhráno v několika rovinách. V jedné knize naleznete né jeden příběh, ale hned několik. Dále zde najdete podrobnou deníkovou formu cesty. Pokud zamýšlíte jít to samé, tak potom není problém s pomocí mapy a knihy si udělat detailní informace o trase a šli by jste na tento Špacír s větší jistotou, kde na Vás čeká jaká chatička, kemp nebo nákup jídla.
Zuzka je výborný vypravěč. Nepíše stroze, ve stylu dneska pršelo, ušli jsme tolik a tolik km a spali tam a tam. Ale zapisuje své myšlenky, které jí během cesty napadají. Vypráví své zážitky z dalších cest a vtahuje Vás do svého světa. Se Zuzkou mám pár věcí společného: cestování, práce, v cizině, výlet do Nepálu atd a tak mi tato kniha byla velice blízká, kdy jsem si promítala v hlavě své zážitky . Přeji Zuzce do života dalších tisíc mil a ještě více.

dáša551
21.12.2020

Kniha se mi moc líbila. Stačilo přečíst několik prvních stránek a hned má čtenář pocit, jakoby dlouhej špacír absolvoval také, a to včetně všech radostí i strastí cesty.
Díky této knize jsem si uvědomila, že nezáleží na tom, kolik materiálních věcí člověk vlastní či kolik titulů za svůj život získal na univerzitách ale na maličkostech, které stačí k tomu, abychom si uvědomili jak málo vlastně k životu potřebujeme abychom byli šťastní a sami sebou a, že téměř všechny tyto maličkosti jsou pro každého dosažitelné a to hlavní je, že jsou zadarmo. Stačí pouze vykročit ve své komfortní zony a mohou se dít zázraky.
Líbí se mi jak autorka v knize předává čtenářům celý smysl výpravy a téměř vždy přikoření mnohdy vážné situace tím pravým humorem.

ajaworld
18.12.2020 5 z 5

Skvělý cestopis/pěškopis. Psaný s lehkostí a vtipem. Kloubouk dolů, absolvovat takový špacír. To fakt není pro každého. V pohodlí domova a teple se čte báječně.

Marisa
08.11.2020 5 z 5

Kniha se mi moc líbila. Autorka vše popisovala s takovou nenuceností, až jsem měla pocit, že to mám celé před sebou. Velice mi sedl i humor, takže jsem se u čtení častokrát i smála, ale to nejlepší, to bylo to, co jsem si z knihy odnesla. Nebylo to jen o cestování, ale hlavně o hledání sama sebe a o tom, co je vlastně v životě důležité.

Smajka24
28.10.2020 5 z 5

Knížka je krásně a velmi poutave napsána. Clověk má pocit, ze Skandinavii prochazi s hlavnimi hrdiny a ja oběma smekám, že všechno zvládli a ze i pres vsechny trampoty usli tolik kilometrů.
Příjemná oddechovka v této silene době. Knížku vřele doporučuji ❤

Štítky knihy

turistika pěší turistika

Autorovy knížky

2020  89%Dlouhej špacír

Kniha Dlouhej špacír je v

Právě čtených1x
Přečtených35x
Doporučených2x
Knihotéce5x
Chystám se číst22x
Chci si koupit7x
dalších seznamech1x