Dlouhý Mars

Dlouhý Mars https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/408769/bmid_dlouhy-mars-Smj-408769.jpg 4 55 7

Dlouhá Země série

< 3. díl >

Rok 2040. Dlouhá Země se zmítá v chaosu. Drtivý výbuch Yellowstonu uštědřil civilizaci zničující ránu. Celé národy hledají možná bezpečná útočiště na myriádách Vkročných Zemí. Sally Linsayová, Jošua Valien té a Lobsang se plně zapojují do úmorné snahy o očištění Prvozemě po erupci. Jošua navíc čelí další krizi, ještě blíže domovu.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Talpress
Originální název:

The Long Mars , 2014


více info...

Přidat komentář

Hadati
22.04.2022 3 z 5

Na rozdíl od předchozího dílu, název třetího dílu opravdu částečně popisuje, o čem tento díl bude. Přestože se pořádá další výprava po Dlouhé Zemi, tentokrát až na Dlouhou Zemi s číslem 250 000 000, ve stejnou dobu je provedena také výprava menších rozměrů na Mars a následný pokus provést vkročování na Dlouhém Marsu. Přestože to není zprvu zřejmé, výprava na Dlouhý Mars je provedena za konkrétním účelem.

O něco více zajímavou složkou je pak konflikt mezi lidstvem a nově objeveným inteligentním druhem. Nejedná se ale o moc originální nápad, podobná věc se objevila již v mnoha jiných sci-fi jako jsou např. X-meni.

Přestože se v druhém pokračování Dlouhé Země řeší nové situace jako je objevování Dlouhého Marsu a mezidruhové konflikty, téma jako takové se zdá být už dost vyčpělé a o moc dál se nápad na Dlouhou Zemi jako takový už moc daleko neposouvá.

bouncer
27.10.2021 5 z 5

Série Dlouhé Země je pro mě srdeční záležitost. A Dlouhý Mars patří k těm lepším dílům.


petr_
05.01.2020 5 z 5

Třetí díl této trilogie pokládám za nejzdařilejší. Navazuje na předešlé díly a rozvíjí je. Kromě problematiky paralerních Zemí, nastupují paralerní Marsy, škoda že jen okrajově. Výprava vzducholodí na dlouhé Zemi až za 2 miliony, představuje vývoj na Zemi, který se vyvinul k naprosto odlišným ekosystémům (dokonce s atmosférou bez kyslíku). Ani chvíli jsem se nenudil a příběh "Příštích" naráží na problémy, které listvo neustále řeší v různých obměnách. Potěšilo mě, že amrické námořnictvo rádo cituje z filmu Doktor Divnoláska, který mám také rád.

azertaaz
28.10.2019 4 z 5

Tenhle díl byl lepší než ten druhý. Jen doufám, že pokud bude další díl, tak se konečně objeví nějaká mimozemská rasa na dostatečné úrovni aby stála za zmínku.

Affares
28.08.2019 4 z 5

Tak nějak nevím, jsem na pomezí tří a čtyř hvězd, nakonec ale vyhrálo vyšší hodnocení. Rozhodně je to něco naprosto jiného, než předešlé díly, atmosféra knihy se naprosto změnila, zhrubla, stala konkrétnější, vědečtější... Ale na druhou stranu bych tak nějak řekl, a troufám si říct vzhledem k dalším dílů, že děj dospívá. To je něco, co nevyhnutelně čeká všechna díla, která jsou na více knih. Za mne to otevírá zvědavost, co bude dále a nelituji, že jsem knihu četl. Každá kniha ve vás má něco zanechat. První díl byl svět fantazie a nových možností, druhý o tom, jak je využít, třetí jak se s nimi naučit žít.

Alcarmo
08.06.2019 3 z 5

Pro mě osobně je to oproti předchozím dílům kvalitativní sešup. Více dějových linek, které spíš rozmělňují pozornost, a tak dvě třetiny knihy působí jako vyprávění o ničem. To „zajímavé“ se začíná odehrávat až v poslední třetině; problém je, že i v tomto případě nelze mluvit o nějakém napětí, protože závěr je docela předvídatelný.

B4LU
26.05.2019 3 z 5

Přečteno v angličtině.
Kniha se stylisticky drží příkladu svých předchůdců. Páteří díla jsou výpravy napříč Dlouhou Zemí a objevování jejích zvláštností - a v tomto případě navíc i výprava Dlouhým Marsem. Zcela mimochodem, 'fungování' Marsu je docela překvapivé, autoři si velmi elegantním způsobem otevřeli nový rozměr (sic) možností. Mimo tato putování však v knize již tradičně mnoho dalšího děje není.
Dalším překvapivým prvkem je ústřední krize, která se nepochybně potáhne do dalších dílů, a která mi připadá, že tam nějak nepatří.
Celkový dojem je takový rozpačitý.

Autoři knihy

Terry Pratchett
britská, 1948 - 2015
Stephen Baxter
britská, 1957

Kniha Dlouhý Mars je v

Právě čtených2x
Přečtených68x
Čtenářské výzvě13x
Doporučených1x
Knihotéce66x
Chystám se číst32x
Chci si koupit21x
dalších seznamech1x