Dívka, která upíjela měsíc

Dívka, která upíjela měsíc https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/369400/bmid_divka-ktera-upijela-mesic-kSu-369400.jpeg 4 287 85

Každý rok obětují lidé v Protektorátu jedno novorozeně čarodějnici žijící v hlubokých lesích. Odnepaměti slýchali, že jen tak ochrání město před jejími zlými čáry. Jenže čarodějnice Xan není krutá. Naopak, o opuštěné dítě se postará, nakrmí je výživnou hvězdnou září a najde mu novou, milující rodinu na druhé straně lesa. Ale jednou dá novorozené holčičce omylem napít svitu měsíce. V její krvi začne kolovat magie. Xan se rozhodne děvčátko vychovat sama, pojmenuje je Luna a jeho kouzelné schopnosti zapečetí do doby, než bude Luně třináct a zmoudří. Jenže jak se blíží dívčiny třinácté narozeniny, kouzla začínají vyplouvat na povrch. Nad lesem se shlukují obrovská hejna hrozivých ptáků, pod zemským povrchem se probouzí sopka a kolem obchází žena s tygřím srdcem. A z Protektorátu míří k lesu muž odhodlaný Xanu zabít. Brzy bude muset Luna bránit ty, kdo dosud chránili ji. A postavit se skutečnému zlu…... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , Argo
Originální název:

The Girl Who Drank the Moon , 2016


více info...

Přidat komentář

Kůň669
14.04.2024 1 z 5

Četlo se to špatně. Ne tak jako styl, kterým byla knížka napsaná jako neustálým opakováním všeho. Věty, popisy, připomínky, dialogy, u kterých se jen prohodili postavy, které mezi sebou mluvili... Celkově vzato se ve většině knihy nic neděje. Až v poslední třetině, kterou ale neopouští ono chronické opakování.
Jedna hvězdička za babičku Xan.

BojácnéKuře
17.03.2024 3 z 5

(SPOILER) Asi bych nedokázala spočítat, kolikrát jsem si během čtení řekla, že bych nejradši se čtením přestala a šla si pro nějakou záživnější knihu. Až nějak do strany 180 se tam nedělo absolutně nic. Bylo to neskutečně nudné a nezáživné. Autorka jen opakovala ty stejné pasáže a věty a situace, o kterých už čtenář dávno věděl, např. to, že Luna si nemůže na něco vzpomenout nebo ta otravná věta Ona je tady. Pořád jsem si říkala, kdy se tam začne něco dít a jaká je vlastně pointa příběhu. Ani postavy mi k srdci vůbec nepřirostly. Naštěstí to vytáhnul konec. Od strany 200 to už nabíralo spád a konec dopadl dobře, jen bych z něj měla větší radost, kdybych si knihu opravdu užila. Takhle mi to bylo celkem jedno.


martina.culik
09.03.2024 5 z 5

Na pohádku tam byl docela dost postav, jejichž příběh se odehrával samostatně až dokud se nespojil. Na klasickou fantasy knihu to zase bylo dost pohádkové. Mně to ale vyhovovalo a moc jsem se bavila.
Při čtení jsem si vzpomněla na knihu Ikabog, jelikož některé aspekty příběhu byly podobné.
Myslím, že si zde každý najde něco, co v něm zarezonuje, protože spoustu věcí tak nějak známe z běžného života nebo z historie, i když v knize je to schováno za rouškou kouzel.
"To, že něco nevidíš, ještě neznamená, že to neexistuje. Ty nejbáječnější věci na světě jsou neviditelné. To, že v ně věříme, je činí mocnějšími a zázračnějšími."

Obelix15
30.12.2023 3 z 5

Velmi zajímavá kniha s pro mě trochu zamotaným dějem. Milovníci fantasy pohádek a mladí čtenáři si jistě přijdou na své.

Christien
12.08.2023 5 z 5

Popravdě... Tuto knihu jsem přečetla až na druhý pokus. Poprvé jsem ji z neznámých důvodů odložila, poté jsem se nestačila divit. Příběh nabitý kouzly, působící spíše jako pohádka pro děti, ale pokud se pozorně začtete, najdete v něm něco hlubšího, co děti nepochopí. Takova mezigenerační knížka. Příběh pohladí po duši a po dlouhé době (což mě udivuje, že je to zrovna u knihy, které jsem dala druhou šanci a vzhledem k tomu, že jsem poslední dobou četla více dobrých knih) jsem měla velkou chuť číst dál a dál, dozvědět se, jak se příběh vyvine a nepočítala jsem stránky do konce. Možná je to přemrštěné, ale subjektivně tak příběh působil na mne. Teď se těším na audioknihu.
Na závěr mi to nedá...
„Vědění je moc, ale když se křečkovatí a ukrývá před světem, je to strašlivá moc."
To poslední co potřebovaly, bylo, aby lidé začali přemýšlet. Myšlenky jsou koneckonců nebezpečné."
~pro nastínění temné atmosféry, aby se poznalo, že kniha není POUZE PRO DĚTI

Christeene
04.06.2023 2 z 5

Nejhezci na knize je obalka a tam to bohuzel konci. Napad byl asi dobry, ale pribeh znacne pokulhaval. Autorka si navymyslela postavy a pak mi prislo, ze nevedela, co s nimi.

Debbra
24.12.2022 4 z 5

Kniha mě nejvíce zaujala krásnou obálkou a popisem. Původně jsem myslela, že kniha je Young Adult žánr, ale při čtení mi to přišlo jako klasická pohádka pro děti. Příběh nebyl špatný, kniha se četla sama.

Mosula
11.09.2022 5 z 5

Po prvním čtení: Příběh pro děti, který je určen spíš dospělým, co mají rádi pohádky, pro většinu dětí bude poselství knížky neuchopitelné. Magické, napínavé vyprávění plné lásky a zármutku se zajímavou směskou hrdinů se v první třetině trochu vleče, ale pak se příběh rozběhne a nedovolí vám knížku odložit. Fyrian the Perfectly Tiny Dragon je nejzábavnější literární postava, na jakou jsem v posledních letech narazila. Moc se mi líbily názvy kapitol.

Po poslechu audioknihy skvěle načtené Christinou Moore, před kterou smekám: Christinin přednes mě tak pohltil, že jsem strávila v posteli většinu neděle. Stálo to za to! Napodruhé mě příběh dojímal ještě víc, několikrát jsem se přistihla, že pláču. Těšila jsem se z každé chvíle, kdy se v knížce objevil Fyrian. Knížku zařadím na čestné místo ve svojí knihovně.

Knihu jsem četla a několikrát poslouchala v originále. Českým překladem jsem jen listovala, přišlo mi, že trochu zabil poetiku knihy.

tami1
13.07.2022 4 z 5

Zvláštní, snová atmosféra se prolíná celou knihou a krásně doplňuje pohádkový příběh. Moc se mi líbí celý námět a obdivuji autorku za skvěle zvládnutí vážných i smutných situací. Myslím si, že se jí mistrně povedlo dětem vysvětlit koloběh života, konflikt mezi generacemi, těžkosti dospívání i nátlak a manipulaci, které mohou být lidé v životě vystaveni.
Knížka se skvěle čte!

Nelly178
15.01.2022 3 z 5

Za mě mohla být kniha o něco lepší. Postavy, příběh, místo i zápletka skvěle vymyšlené, ale něco mi na tom celém nesedělo. Což mi přijde škoda. Čekala jsem asi víc...

leleia
13.01.2022 5 z 5

Krásná kniha s originálním příběhem a příjemnými postavami. V prvním čtení jsem ji zhltla na dvakrát, hnala jsem se za koncem a doufala, že bude šťastný. Teď, když jsem ukojila svou zvědavost, bych si ji chtěla přečíst znovu a pomaleji, abych si mohla příběh vychutnat. Tato knížka za druhé (a třetí a čtvrté...) přečtení určitě stojí.

Vikaziza
24.08.2021 2 z 5

Tak z tohohle mám dost smíšené pocity.
Kniha mě zaujala příběhem, příjemným poetickým jazykem a naprosto úžasnou obálkou. Ale příběh mě velmi brzy zklamal. Zápletka s klukem z vesnice a ženou ve věži mi přišla zbytečná (vůbec si nepamatuju, jestli bylo odhaleno, jak přišla ke své magii).
Luna mě dost štvala a to je u hlavní postavy dost problém. Zamilovala jsem si Xan a Netvora z bažin. Oba jsou laskaví a moudří a velmi dobře spolu fungují. Taky se mi líbilo, jak dopadly odložené děti z vesnice.
Konec mě zklamal (část s lidmi z vesnice), ale zároveň dojal (Xan a Netvor z bažin)

SBH
17.06.2021 3 z 5

Nerada to říkám, ale za mě zklamání. Přitom předpoklady k pěti hvězdám rozhodně byly – Čarodějčin syn se mi líbil moc, přičemž zápletka této knihy byla snad ještě lepší, temnější a slibovala hlubší zážitek. Pak mě dočista uchvátil poetický jazyk autorky (tímto poklona překladu a vůbec práci nakladatelství, v dnešní době něco ojedinělého).
Takže zpočátku naprosté nadšení. Byla místa, kde jsem slzela dojetím. Postavy žily a dýchaly, byly mi sympatické i lezly na nervy. Pravda, radní Gherland byl trochu strojený a papírový, ale možná jsem jenom přehnaně náročná.
Jenže v polovině se nadšení vytratilo. Asi to způsobil kolektivní Alzheimer, kdy si ani jedna postava nemohla na nic vzpomenout (a do toho nervy drásající hláška vytesaná na všem možném: „Nezapomeň! Myslím to vážně.“). A závěrečná honička v lesích, která mi nejvíc ze všeho připomněla poblázněné francouzské konverzační komedie, to znechucení dorazila.
Takže za tři a je to škoda. Opravdu slibný a silný námět rozplizlý do ztracena. Jak vlastně dopadla zlá čarodějnice? Tři dny po dočtení vlastně nevím. A ta dobrá? Čert ví. Takže takhle ne. Uměle vyvolávané tajemno skrz zadržování informací, opakování rádoby kryptických hlášek („Ona je tady!“ Která ona? Kde tady? A proč by mě to mělo zajímat?), chaoticky fungující magie.
A jestli tohle měla být kniha pro děti, tak jsem čínský bůh srandy.

ElikaS
22.05.2021 3 z 5

Knížku jsou poslouchala jako audioknihu. Očekávala jsem od ní příjemnou oddechovku, u které nebudu muset přemýšlet azasním se v nějakém příjemném fantazy světě. Musím říct, že knížka se poslouchala hezky, ale opravdu se jedná spíš o pohádku pro děti, než o young adult fantazy. Děj je jednoduchý, černobílý a předvídatelný, ale věřím, že dětem se bude líbit.

jaroiva
22.04.2021 4 z 5

Pěkná pohádka. Příjemný poslech. Nemám srovnání, pohádky pro děti a mládež už neposlouchám, ale zdá se mi, že se knížka povedla.

BaraSysel
06.04.2021 5 z 5

Boží knížka

paaajaaa
04.04.2021 2 z 5

Smutek je nebezpečný

Příběh je o rodinné lásce. Dvě hlavní postavy - Antain a Luna - se v příběhu střetávají jen krátce. Je to skoro jako dva různé příběhy ze stejného světa.
Kniha je psána příjemným stylem a autorka volí pěkná slovní spojení, kterým budou rozumět i menší děti. Z knihy si lze odnést poučení, i když je to fantasy příběh.
Pro starší čtenáře může být kniha v některých částech nudná. Už od začátku víme, která postava je hodná a, která je zlá a v průběhu se nic moc nemění. Zápletka je velice jednotvárná, ale dětem to určitě vadit nebude.
Příběh je vhodný pro děti. Je velice hezky napsaný a děti mu budou rozumět.

Knihomolka223
08.02.2021 5 z 5

Mimča, mimča, mimča. Smutné matky z Protektorátu nechávají děti v lese, kde si je bere zlá čarodějnice. Je tomu ale opravdu tak? Stará kouzelnice Xan děti z lesů zachraňuje a poskytne jim nový, lepší, domov za lesem. Ale co se stane, když se jednoho dítěte nemůže vzdát?

Luna vyrůstá v lesní chaloupce a netuší nic o kouzlech. Její "babička" Xan jí te totiž uzamkla do dne 13 narozenin. Ale ty se rychle blíží. A babička je moc slabá, aby přežila další cestu za dítětem z Protektorátu.

Lunina matka zešílela a je zavřená ve věži. Co když ale najde cestu ven? Cestu protkanou kouzly? Cestu za její ztracenou dcerou Lunou?

Altain - důvěřivý kluk pomalu vyrůstá a mění se v muže. Přichází první lásky a pády. A nakonec otázka - kam se ztrácí děti z Protektorátu. Jsou pověry o čarodějnici opravdu pravdivé? Ale milému Altainovi nezbývá, než se vydat do lesa. A zabít čarodějnici.

A v neposlední řadě taky Glerk - obluda z bažiny s velkým srdcem a úchylkou na poezii, Tyrian - malý velký dráček, tygr a statisíce papírových ptáčků.

Kniznisumisek
30.01.2021 5 z 5

Kniha je psána jazykem, který velmi dobře sedí k jejímu ději. Má krásnou atmosféru a také v ní najdete mnoho originálních nápadů. Je to spíše odpočinková kniha, takže jestli hledáte něco akčního, tak se do toho nepouštějte. Nic méně, mně opravdu sedla, a plný počet hvězdiček si u mě určitě zaslouží. Je to jedna z mých oblíbených knih :-).

Ailee
19.11.2020 3 z 5

Na tuhle knihu jsem se těšila, protože slibovala něco jiného a ten slib skutečně dodržela. Byla originální a nápaditá a ten příběh byl strašně krásný. Bohužel mi však nesedlo vyprávění jako takové a autorčin styl. Byl pohádkový, ale také pomalý, dialogy barvité, ale tak překrášlené, až to bylo příliš. Bohužel mám ráda svižné, a když to řeknu blbě, "jednoduché" knihy. Ale jsem ráda, že jsem si ji přečetla. Rozhodně to bylo něco jiného. Něco kouzelného.

Štítky knihy

magie čarodějnice čarodějnictví pro dospívající mládež (young adult)

Autorovy další knížky

Kelly Barnhill
americká, 1973
2018  81%Dívka, která upíjela měsíc
2019  83%Čarodějčin syn
2022  76%Zlobryně a sirotci

Kniha Dívka, která upíjela měsíc je v

Právě čtených7x
Přečtených370x
Čtenářské výzvě56x
Doporučených33x
Knihotéce192x
Chystám se číst255x
Chci si koupit57x
dalších seznamech11x