Dítě s hvězdičkou

Dítě s hvězdičkou https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/146198/bmid_dite-s-hvezdickou-65afe8de84894.jpg 5 112 32

Píše se rok 1942 a Duňa má dojem, že válka skončila. Tatínek se vrátil domů, a i když Francie vlastně prohrála, všechno vypadá docela dobře. Ale jen do té doby, než otec přijde domů s tím, že budou všichni muset nosit na kabátě „šerifskou“ hvězdu. Rázem je Duňa –⁠⁠⁠⁠⁠ a s ní všichni židovští kamarádi –⁠⁠⁠⁠⁠ ve škole terčem posměchu a opovržení.O tom i o všem, co následovalo, když si pro ně jednou v noci přišla policie a odvezla jí rodiče, údajně na práci do Německa, teď Duňa po letech vypráví své malé vnučce. Jímavý a ve své jednoduchosti a přímočarosti nesmírně působivý komiksový příběh o ponížení, pramenícím ze samotné lidské identity, ocejchované žlutou hvězdou.... celý text

Komiksy Pro děti a mládež
Vydáno: , Albatros (ČR)
Originální název:

L'enfant cachée , 2012


více info...

Přidat komentář

LadyCharlene
26.01.2024 5 z 5

Velmi srdceryvný příběh, a moc pěkný úvod do problematiky holocaustu pro děti. Rozhodně doporučuji, nejen dětským čtenářům. Kresby byly nádherné, atmosférické. Text výstižný, i když párkrát jsem se ztratila v myšlence, ale to je možná věc překladu. Bylo to lehce rušivé. Líbilo se mi, že příběh ukazoval pravdu, nebyl zbytečně moc uhlazený pro děti. Co vypíchnu - celostránkovou kresbu domku na vesnici v průběhu roku - jak prosté a přesto se v tomto rozčtvrceném obrázku nacházelo tolik pocitů. Opravdu krásné, a samozřejmě kruté jako všechny takové příběhy.

Karolína18
29.09.2023 5 z 5

Velmi příhodná cesta, jak mladší děti obeznámit s tak těžkým a složitým tématem jako je holocaust. Někdy mi trochu vadilo prolínání přímé řeči a vyprávění. Pletlo se mi to dohromady, zvlášť když se obojí soustředilo na jinou věc.


milovnice_knih_
28.06.2023 5 z 5

Krásný komiks jak obsahem, tak ilustracemi, který pojednává o velmi zajímavém tématu, kterým je holocaust. Příběh malé holčičky jménem Duňa dojme snad každého čtenáře - nezáleží na tom kolik mu je let.
V příběhu je nenásilným způsobem ukázáno jak to děti židovského původu měly těžké, např. ve škole, ale také je zde zobrazena i lidskost sousedů, kterým nebyl osud hlavní hrdinky lhostejný.
Je to krásný komiks, který byste neměli minout, i když jste třeba už dospělí. Komiks můžu doporučit jak dospělím, tak dětem - protože, díky této knížce lze dětem vysvětlit jednoduchou a nenásilnou formou období holocaustu. Zkrátka doporučuji všem věkovým kategoriím.

Lidska_ctecka
16.02.2023 5 z 5

Krásně napsaný a ilustrovaný komiksový příběh, který nás retrospektivně vrací do období okupace Francie roku 1942. Je smutný i nadějný. Nejen pro děti velmi naučné čtení a srozumitelné přiblížení problému z pohledu malé holčičky.
Na téma holocaustu už jsem nějaké knihy četla a nikdy mě nenapadlo, že se to dá zpracovat "správně" i pro děti.

Knihomolka506
14.10.2022 5 z 5

"Z doby kamenné "

" Simča to stihne dočíst " slyšela jsem  v knihovně,  kde jsme jednou šli se třídou a třídní učitelkou na exkurzi. Ano stihla.  Paní knihovnice o knize mluvila tak jsem  ji později ve volnu prostě musela mít.
O čem vypráví tenhle krátký ale citlivý příběh?
Babička říká vnučce něco, s čím žije celý život. Osobní příběh, na konci kterého je vnučka ráda, že dnes nežije v takové době, strachu a neustálého napětí.
Duňa nebyla jako ostatní a uvědomovala si to. Nošení hvezdy už ale nechápala... proč ji musím nosit jen my s bratrem a spolužáci ne? ptala se doma.Tatínek ji vše vysvětlil jako hru na šerifa, kdy lidé kteří ji nosí jsou vlastně o něco významnější než ostatní, aby se nebála. Ukryla se spolu s bratrem na venkov, ale i tam hrozí nebezpečí...

lenkaabooks
20.07.2022 5 z 5

Tatínek situaci se žlutou hvězdou přišitou na kabátě podá malé dceři jako hru - budou z nás šerifové. Bohužel je rok 1942 a ve Francii šerifové nejsou, zato zde žije spousta Židů.
Je to komiks určený dětem, mladší děti budou mít po přečtení jistě spoustu otázek.

Anna 13
28.11.2021 4 z 5

Jak s dětmi mluvit o holokaustu?
Co přiznat, co obejít, co vynechat?
Nepředstavitelné - zabývat se takovou krutostí s tak čistými dušemi...
Ale co dělat, když se ta malá dušička zeptá?

DÍTĚ S HVĚZDIČKOU je tak citlivé, jak jen může být... Odpoví na otázky pravdivě, nevyhýbá se smutným skutečnostem, pro která se nedají nalézt slova, ale zároveň neřekne vše... Podstatu příběhu dítě dokáže pochopit, obzvlášť s milujícím rodičem. Vcítí se, vzdělá se, ponaučí se.

Literární počin, kterého si cením...
Nikdy nezapomeňme. Dál vyprávějme. Opakujme se. Pořád a pořád dokola. Však fikce slouží pravdě. Nikdy nás to nesmí přestat bolet... Nikdy.

trudoš
09.05.2021 4 z 5

Převážně nevážně o věcech až děsivě vážných. Tvůrci Loïc Dauvillier a Marc Lizano si předsevzali hravým stylem vyprávět o holocaustu za Druhé světové války z pohledu nevinného dítěte, pro které byl fanatismus dospělých nepochopitelný. Jeden den jste dobří sousedé, a druhý – pro ty samé lidi – veřejný nepřítel, aniž by přitom mezi jedním i druhým byla přímá souvislost. To vše na drobném rozsahu a s nepříliš velkým objemem slov. Pro malé čtenáře ideální, ačkoli představa, že z pozice dospělého musím dítěti vysvětlit, co za zlo se může skrývat v lidských srdcích, mě kapánek děsí.
Vyprávění je situované do pro nás méně známého francouzského prostředí, kdy Židé museli pod nátlakem hromadně mizet z velkých měst. Víme o Německu, Polsku, Nizozemsku a mnoha dalších, ale Francii máme tendenci z mysli vytlačovat, třebaže patřila mezi první nacisty dobytá území. A i když se to nečte příjemně, pořád je podle mne mnohem hodnotnější poznat osudy jednotlivců, než umět se nabiflovat zlopověstná čísla.

Laurinka1000
21.04.2021 5 z 5

Líbilo se mi to.

Boboking
13.01.2021 4 z 5

S jitým francouzským stylem napsaný a nakreslený komiks pro děti (ale nejen pro ně), o děsivé epizodě dějin, ve kterém se na rozdíl od jiných děl nezabývá otázkou koncentračních táborů, ale přežití u lidí, kteří osoby s "hvězdičkou" byli ochotni ukrývat.

Knihomolka506
18.10.2020 5 z 5

" Z doby kamenné "
" Simča to stihne dočíst " slyšela jsem  v knihovně,  kde jsme jednou šli se třídou a třídní učitelkou na exkurzi. Ano stihla.  Paní knihovnice o knize mluvila tak jsem  ji později ve volnu prostě musela mít. Velmi napínavý a krátký komiks (pro mě teda určitě) , ale dozvěděla jsem se zase jeden drsný příběh... Duně jsem  držela palce, aby všechno dobře dopadlo!!

angelak
31.05.2020 5 z 5

Krátký příběh - komiks z 2.světové války určené pro děti

PanTydlitát
27.05.2020 5 z 5

Milé čtení o zvěrstvech 2.světové války, které mi nechalo smutnou stopu na duši.

nina123456
22.05.2020 5 z 5

Super knížka

Knižní střípky
11.02.2020 4 z 5

Francouzský komiks, který dětem přibližuje jedno z nejtemnějších období lidské společnosti - holocaust. Velmi povedené, citlivě podané.

sgjoli
07.02.2020 5 z 5

Uff. Na knihu jsem náhodou narazila v knihovně a byla to teda síla. Dítě s hvězdičkou je sice kratičký příběh, kde je víc obrázků než textu, ale stejně mne to dost zasáhlo a div mi nebylo do breku. Kniha je označena za dětskou, ale myslím, že pro děti bude potřeba, aby rodiče i tak některé věci dovysvětlili, aby dítě příběh lépe pochopilo. Je to opět jiné, lež zajímavé a i důležité vyprávění o minulosti, na kterou by se nemělo zapomínat. Pro děti to bude určitě hodně náročné téma, ale zpracované je to víc než solidně. Kresba nenáročná, ale povedená. Kniha mne zasáhla a minimálně za prolistování stojí.

jeníček
22.01.2020 5 z 5

Velmi pěkný,i když smutný příběh, který je vhodný pro děti,aby se mohly seznámit s tématem holocaustu.

jenda88
22.01.2020 5 z 5

Super komiks

certik003
13.11.2019 5 z 5

Komiks určený pro děti, ale přestože je v knížce málo textu, jde o silný a dojímavý příběh, přiměřený dětskému věku. Rozhodně knížku můžu doporučit rodičům menších, ale i větších dětí.

Hilda_
01.05.2018 5 z 5

Krásná kniha s bolestivou tématikou. Doporučuji být při čtení s dětmi a dovysvětlovat jim ještě různé věci, kterým by nemusely rozumět.