Dirigentka

Dirigentka https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/502052/bmid_dirigentka-qY0-502052.jpg 4 105 35

Antonia má sen, že jednou bude dirigovat mezinárodně uznávaný orchestr. Problém je ale v tom, že je žena a píše se rok 1926. Od dívek se očekává, že se vdají a budou mít děti, ne že půjdou na konzervatoř. Ona je ale pevně odhodlaná jít za svým. Studuje hru na klavír a po nocích hraje v jazzovém klubu. Na koncertě se seznámí s manažerem Frankem, mladíkem z bohaté rodiny, který má mnoho kontaktů mezi hudebníky. Přestože pocházejí z různých společenských vrstev, zdá se, že jejich láska všechno překoná. Když Antonia konečně dostane příležitost studovat dirigentský kurz, stojí před nemožnou volbou – má poslechnout své srdce, nebo se vydat za možná nesplnitelným snem?... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , Cosmopolis
Originální název:

De Dirigent , 2019


více info...

Přidat komentář

JanaSilna
16.04.2024 5 z 5

Velmi pěkná kniha o silné ženě a o těžkostech volby. Velmi inspirující.

Awča
13.03.2024 5 z 5

Čtivá kniha inspirovaná skutečným osudem ženy vášnivě oddané hudbě.
Je úplně rozčilující, jak malé šance a příležitosti měly ženy na začátku minulého století.
Bylo by mi milé, kdyby šla kniha více do hloubky, ovšem i takhle jsem si krásně početla, a ač nemusím červenou knihovnu, tady si vše tak krásně sedlo.


marara
30.12.2023 4 z 5

Zajímavý příběh silné ženy, která si šla za svým snem a od života si vzala to, co chtěla nejvíc. Navzdory nepřízni osudu, navzdory předsudkům vůči ženám hudebnicím. Smutné je nejen to, že musela volit mezi svým talentem a láskou, horší je, že tyto volby musely dělat ženy nejen v první polovině 20. století, ale že jsou před ně stavěny stále. I dnes je dirigentek velmi málo. Ale možná to nebude jen předsudky, možná tato práce vyžaduje i mužské myšlení a povahu.

SumýšIrena
07.12.2023 2 z 5

Zajímavá žena prožila jistě zajímavý život, ale autorce se to do knihy nepodařilo dostat. Pro mě byly postavy docela ploché a připadalo mi, že děj sleduji někde za sklem.

Zdenas5
23.11.2023 5 z 5

Moc pěkná kniha o silné ženě, která šla za svým snem a dovedla se prosadit v mužském světě v době, kdy žena má jen stát u plotny a rodit děti. Příběh je o to zajímavější, že je inspirován skutečnou postavou. Mohu jen doporučit.

jirina3500
20.11.2023 5 z 5

Opravdu krásná kniha,která líčí neskutečnou statečnost prosadit se v mužském světě.Po opakovaných podrazech ze strany mužů došla ke svému cíli.Jen díky takovým ženám,se dnešní život v mnoha částech světa velmi změnil.

harena
11.11.2023 5 z 5

Moc pěkně románově zpracovaný příběh podle skutečně žijící nesmírně statečné ženy, která se snažila prosadit v hudební sféře jako dirigentka. Bohužel začátkem 20 století to šlo skutečně těžko. Pěkný, krátký, výstižný a inspirující příběh a já se těším, že se hned podívám na film.

Majka1979
09.09.2023 5 z 5

Príbeh, ktorý som práve dočítala je jedným z tých, na ktoré sa tak ľahko nezabúda. Ide o príbeh dievčaťa, ktorého život je tak ťažký, že si to nevieme ani len predstaviť. Jej rodina? Matka je mamonárka a otec poskok, ktorý skáče ako matka píska. Aby avšak bol aký-taký kľud, tak obaja ona a otec majú dve zamestnania, len aby matke priniesli požadované množstvo peňazí. A jej vďaka za to? Len samé výčitky a po dvoch zamestnaniach ešte aj práca doma.
Ale ona je silná, nevzdáva to a ide si za svojím cieľom. Časom zisťuje, že všetko, v čo verila, bol klam. Odchádza a snaží sa začať nový život. Ale do tohto života sa jej vracia muž, ktorý jej v minulosti ublížil a snaží sa ju dostať bližšie k sebe a tak jedná aj proti nej samej, len vo svojom záujme.
Dokáže to ona odhaliť? Bude mu veriť a zverí mu svoj život? A čo jej pravá rodina? Nájde ju? A ako sa dokáže vysporiadať s tým, že ako jediná žena túži po niečom, čo iné ženy v živote nezažili? Ako jej hudba zmení život?
Určite odporúčam prečítať si tento silný príbeh. Za mňa je to jedna z tých TOP kníh, ktoré človek v živote prečíta a vryjú sa mu na veľmi dlhý čas do pamäti

Knižnítoulky
07.09.2023 5 z 5

Kniha je dobře napsaná, nejde přestat číst. Ale v člověku zůstává smutek, když si uvědomí tu dobu a to, že děj je podle skutečnosti.

Amazonka72
08.08.2023 3 z 5

Tuto knihu jsem si vybrala záměrně - ano, velmi mě zajímalo prostředí klasické hudby a profesionálního symfonického orchestru, a také příběh jedné z mála žen, které se v tomto ryze mužském oboru dokázaly prosadit. Mám ráda skutečné příběhy žen, které se nevzdaly svého snu a velmi spletitými cestičkami se prokousaly "světem mužů". V doslovu se píše, že vlastně až do dnešní doby je profese dirigentky převážně mužskou záležitostí... a je to pravda, málokdy vidíme (či slyšíme) a ženě, která řídí velký orchestr. Těžko říci, čím to je, protože si nemyslím, že bychom my, ženy, nedokázaly vést...
Ke knize - zajímavý příběh ze zajímavého prostředí. Na knize je, bohužel, vidět, že je napsaná na základě úspěšného filmu. Zkrátka to není příběh, je to přepsaný scénář a styl jazyka tomu odpovídá. Což kvalitu čtení poněkud snižuje.
Je tedy potřeba přistoupit ke čtení jako k filmu - pak nebudete zklamáni a kniha vám poskytne zajímavý pohled do světa klasické hudby.

JankaV80
19.05.2023 5 z 5

Kniha, která se četla jedním dechem. Za mě super, dozvěděla jsem se něco i z oblasti, která mi není až tak blízká - hudba. Příběh je zasažen do začátku 20. století, kdy je představa o ženách jasná - domácnost, vaření, praní a výchova dětí. Ale Antonia se i přes nepřízeň osudu nevzdává a jde si za svým cílem. Knihu rozhodně doporučuji.

iceVS
01.05.2023 5 z 5

Tuhle knížku jsem "vdechla" :-)
Krátké kapitoly, náramně svěží jazyk, příjemný příběh.
A dramata podaná civilně, v poslední době začínám být alergická na to, jak jsou občas i běžné trable do mrtě dojeny :-D
Moc se mi to líbilo.

mončičák42
30.04.2023 5 z 5

Moje první kniha, kterou doprovází hudba. Hudba, která vyplnila celý život dirigentky a klavíristky Antonii Brico. Její životní cesta je bojem za uznáním. Obdivuhodná inspirující nezdolná žena. Ačkoli jsem místy měla problém se stylem psaní, obsah vše vyvážil a já můžu knihu vřele doporučit. Film si rozhodně nenechám ujít.

VasnivaCtenarka
10.04.2023 3 z 5

Krásný příběh, ale styl autorčina psaní mi úplně nesedl, takže jsem se při čtení trošku trápila. Knihu jsem dočetla tak do půlky a pak jsem se vrhla na film :)

Knižní střípky
08.04.2023 4 z 5

Antonii musíte obdivovat, to jinak nejde. Dozvídáme se o rodičích Antonie, o jejím komplikovaném původu, jsme svědky nehezkého chování její matky vůči ní. A pak přichází další klacky pod nohy v podobě mnohdy až urážlivého výsměchu nad tou troufalostí, že by nějaká obyčejná ženská mohla dirigovat mužský orchestr? Jako fakt? Co si to dovoluje? Jsem moc ráda, že všem těm posměváčkům a odpůrcům Antonia ukázala, co v ní je.

Celá recenze v záložkách recenzí od Knižní střípky.

85098211
07.04.2023 4 z 5

Zajímavá kniha o tvrdém a celoživotním boji o uznání...
Antonia Brico opravdu neměla lehký osud. Sice přišla na svět v Holandsku, ale již jako malá se dostala do USA. Jejím velkým snem bylo stát se dirigentkou, což se jí nakonec víceméně splnilo. Vedla hned několik orchestrů - nejprve čistě ženský, později dokonce smíšený. Asi úplně nejvíc se mi líbila první část knihy, popisující Antoniino dětství hlavní hrdinky, která musela žít pod jiným jménem s nevlastní výstřední matkou, která ji navíc vůbec nemilovala. Již v této době ovšem tvrdě pracovala a stále měla před očima svůj cíl. To mi bylo opravdu sympatické, i když jsem jí její osud jinak vůbec nezáviděla. Kniha je vyprávěná z různých perspektiv, jak z pohledu hlavní hrdinky, tak také jejího přítele Franka a dalších osob, které měly větší či menší vliv na její život. Zhruba druhá část knihy se mi již líbila méně, proto ve svém celkovém hodnocení jednu hvězdičku strhávám. Jinak se ale jedná o čtivý příběh o obdivuhodné ženě, která doopravdy existovala a která to neměla v době, do které se narodila, ani trochu jednoduché...

Martule44
05.04.2023 5 z 5

Oddechové čtení se proměnilo v přečtení na jeden zátah!
... o této obdivuhodné ženě jsem neměla ani ponětí a jsem ráda, že mi knižní příběh přiblížil její nelehkou životní cestu i vytrvalost dosáhnout svého snu.
Tahle kniha nezklame :-)

Kanimůra2
20.03.2023 5 z 5

Úžasná kniha, mě se moc moc líbila. S klidným svědomím doporučuju

Arsi
13.03.2023 5 z 5

Nádherná kniha, přečteno jedním dechem.

Knihomura
26.02.2023 4 z 5

Dobré počtení, ale patrně /kvůli čtivosti/ přikrášlená skutečnost. Film ještě u nás není koupený, ale podoba herečky se skutečnou Antonii Bricovou se tedy dost rozchází.