Jak vydrhnout velrybě stoličku

Jak vydrhnout velrybě stoličku https://www.databazeknih.cz/img/books/57_/57166/bmid_dilbert-jak-vydrhnout-velrybe-stoli-l1c-57166.jpg 4 47 13

Dilbert série

< 1. díl >

Pro ty, kdo to ještě nevědí, Dilbert je komiks moderní doby. Je to typický americký příběh introvertního inženýra a jeho megalomaniakálního psa, plný duchaplných postřehů (sarkasmů), vřelého přátelství (mezi člověkem a počítačem), vznešených ambicí (bludů o slávě) a smíchu, rozechvívajícího celé břicho (snadno zaměnitelného se zažívacími obtížemi). Dilbert vychází denně ve více než 2000 denících v 65 zemích a 25 jazycích a celkem příznačně byl prvním komiksovým novinovým stripem zpřístupněným na internetu (America Online). Scott Adams kreslí Dilberta od roku 1989 a ve své práci vychází ze zkušeností, které získal jako technický inženýr u jedné californské telekomunikační společnosti. Jak vydrhnout velrybě stoličku vychází jako první z řady knížek sebraných Dilbertových stripů.... celý text

Literatura světová Komiksy
Vydáno: , Crew
Originální název:

Shave the Whales , 1994


více info...

Přidat komentář

pistikpistik
06.08.2023 5 z 5

Prvá kniha stripov, kde bezkonkurenčne najlepší je o sovietskom psovi, ktorý príde za Dogbertom a následná komunikácia: "... a vašim bohom je Donald Trump? - Myslím, že to ešte nie je oficiálne." Úplne vizionárske. A samozrejme nemožno nespomenúť kapitalizmus v Elbónii.

Knihotyna
08.01.2023 4 z 5

Takového psa bych chtěla domů :), nápady se to jen hemží, jeden lepší než druhý :).
Ironie, sarkasmus a mnohdy trefa do černého.
Doporučuji jako inteligentní humor :).


RaptoR
21.09.2020 5 z 5

Tohle mě hodně bavilo! Přestože nejlepším stripem pro mě stále zůstává Red Meat, Dilbert k němu má velmi blízko. Ale zatímco humor Maxe Cannona působí jako masáž kulometnou palbou, Scott Adams připomíná haishu-uchi vedené zkušeným karatistou. Vtipné, vypointované, inteligentní a lehce nekorektní.

lassse
29.10.2018 3 z 5

Pár opravdu vtipných stripů tam je a tak to vlastně splnilo svůj účel.

lagina
23.09.2018 5 z 5

Neznala jsem a jsem ráda, že jsem poznala :D ještě teď si na nějaké minipříběhy vzpomenu a usmívám se nejen v duchu :-) Super záležitost :)

Tomas@S
08.09.2017 5 z 5

Hodnotim ponekud zaujate, protoze Dilbert je proste muj oblibeny komiksovy hrdina a jeho pribehy vice mene pravidelne sleduji. V tomto sebranem spisu opet nezklamal a pomoci humorne nadsazky zobrazuje smutny korporatni zivot tak, jak ho mnozi zname, ze? Trochu me prekvapilo, ze i nase deti chapou a ocenuji Dilbertovy prihody a pointy vtipu. Predpokladal jsem, ze bez prislusnych zazitku z kancelare se tento humor muze zdat nezajimavym, ale zrejme je na nem neco obecneho, co oslovi uplne kazdeho.

gaspoda
28.03.2017 4 z 5

O chlup lepší

Muhibbis
08.03.2015 5 z 5

Nuž, som zaťažená na inteligentný humor, čo je aj dôvod, prečo tak milujem Plochozem, a tiež prečo ma Dibert ako séria úplne dostal. Nad niektorými stripmi som sa síce len pousmiala, ale väčšina bola úžasná a presne podľa môjho gusta. Mimochodom, stojí za to jedna hláška, ktorá je síce až z piateho pokračovania, ale celkom to vystihuje a navyše som si na ňu spomenula, keď sme preberali na biológií časti mozgu.
Dogbert sa snaží ako strategický konzultant firmy zvýšiť potenciál pravej mozgovej hemisféry Dilbertových kolegov.
Šéf: A ktorú časť mozgu využívame pri schôdzach?
Dilbert: Zrejme predĺženú miechu.

Kapis
06.05.2014 5 z 5

BOMBA!! Párkrát jsem četl Dilberta v novinách, ale nikdy mne moc neoslovil, včera jsem ovšem změnil kompletně názor - nevím, jestli to bylo primárně způsobeno těmi pěti pivy nebo intenzivní inhalací emisí prudké oxidace květenství samičích květů jednoho fotosyntetického organismu čí kombinací obou faktorů, ale bavil jsem se přímo královsky a dokonce jsem se nepokrytě smál nahlas na celé kolo. V tomto stylu humoru jsem se našel, asi proto, že jsem taky takový plachý introvert;-) a Dilbert teď stojí vysoko nad ostatními stripoidními sériemi. Calvine i Garfielde, teď můžete jen závistivě zírat vzhůru. Povedla se celkem i náhrada amerických osobností/pořadů atd. českými reáliemi - u stripu se Sámerem jsem šel málem k zemi.

Myslím, že i překlad vyšel na jedničku, mám pouze jednu malou hnidopišskou poznámku ke stripu na str. 40 dole se statickou elektřinou. Neviděl jsem originál, ale Dilbert na 100péro použil hlášku "Resist is futile", což je jedna ze tří vět, kterou požívají Borgové ve Star treku. Je to snad nejslavnější fráze tohoto universa - už možná proto, že díly s Borgy jsou vždy nejlepší a věta byla a je překládána jako "Odpor je marný" - a každý, kdo ví, hned ví o co jde - proto překlad "Odpor je zbytečný" nesedí tak jak by měl. I když podle jednoho kámoše to je spíš narážka na Stopařova průvodce po galaxii. + "Šprťounské" mohlo v dnešní době klidně nahradit variace slova NERD. To je ale jen maličkost, dalším pozitivem jë taková poctivá pevnější, obálka a za to vše velmi příjemná cena.

OldaB
06.03.2011 4 z 5

Humor z kanclu aneb démonický pes, který by zničil každého z nás.

Ruw
12.02.2011

Velmi příjemný překvapení plné jedné absurdity vedle druhé.

Boboking
07.02.2011

Naprostá špica!! Hodně obdobné jako Garfield, ale přece jen trochu jiné.

Márinka
21.12.2010 5 z 5

Naprosto skvělé :o)