Děvčátko a nacista

Děvčátko a nacista https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/472788/bmid_devcatko-a-nacista-0IV-472788.jpeg 4 134 37

Německo, rok 1943. Hans Heigel, důstojník posádky SS v městečku Osnabrück, nechápe agresivitu, s níž se jeho země vzpamatovala z první světové války, a ani s ní nesouhlasí. Přesto ho strach z postihu jeho rodiny i život v malém městě, vzdáleném od hrůz fronty a koncentračních táborů, přesvědčily, aby si svoje myšlenky nechal jen pro sebe, a donutily ho tiše snášet i nejabsurdnější politiku Říše. Důležitější je starat se o manželku Ingrid a hlavně o milovanou dceru Hanne. Jak dlouho však může člověk přehlížet vlastní hodnoty jen proto, aby mohl vést nudný nerušený život? Hans to pochopí, když ho potká ta nejhorší tragédie, která se může přihodit otci, a současně zjistí, že byl převelen do vyhlazovacího tábora v Sobibóru. Najednou už nemůže zavírat oči před hrůznými skutky, kterými se špiní pověst Německa. O to víc, když mezi vězni odsouzenými ke smrti v plynové komoře potká Leu, židovskou holčičku navlas podobnou svojí dceři Hanne. Jak dlouho se může člověk překonávat, aby chránil to, na čem mu záleží? Hans den za dnem vymýšlí nové lsti, aby jednu z vězenkyň vytrhl ze spárů již zpečetěného osudu. Přitom obelhává svoje spolubojovníky, dělá rozhodnutí, která ho budou navždy pronásledovat, a sám riskuje svůj život... Dělá všechno, jen aby znovu neztratil to nejdražší na světě. Franco Forte a Scilla Bonfiglioli se inspirovali skutečnými dramatickými událostmi. Vedou nás do hluboce temného zákoutí historie, které zvláště dnes nemůže a nesmí být zapomenuto, ale současně dokazují, že dokonce v té nejčernější noci může zazářit světlo naděje. To však za podmínky, že překonáme svoje pokrytectví a necháme se vést tím jediným, co nás všechny spojuje: naší lidskostí.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: ekniha , Brána
Originální název:

La bambina e il nazista , 2020


více info...

Přidat komentář

klobonek
25.01.2024 5 z 5

Napínavý příběh od začátku až do konce s uspokojivým koncem. Je to dost odtržené od reality, ale náboj tomu nechybí a o to nám jde především! Člověk si po přečtení ještě více uvědomí, jak důležité jsou pro něj vlastní děti!

apq
07.01.2024 3 z 5

Kniha se mi v celku líbila, byla čtivá. Námět je velice originální. Nacistovi, který se rozhodně nedá nazvat zapáleným nacistou, zemře dcera a on se snaží zachránit židovskou dívku, která mu ji připomíná.
Děj mi bohužel mnohokrát přišel nerealistický, chování hlavní postavy občas naivní.
Kniha na mě působí jako young adult literatura


dzejkbeltygros
16.10.2023 5 z 5

Moc románů z pohledu nacistů asi není, takže oceňuji, že to autoři takhle pojali. Nechybělo napětí, stránky se otáčely téměř samy. Konec byl tak dojemný, že jsem ho celý probrečela. Naprosto skvělá kniha!

bábuška
26.09.2023 5 z 5

Přestože je tato kniha román, zaujala mně, je to pohled z druhé strany a velice zajímavě napsaný, i když tam bylo mnoho krutosti. Příběh se mi velice líbil a opravdu si hodnocení zaslouží.

Zama
20.09.2023 5 z 5

Příběh je sice fiktivní, ale pořád tam jsou napsaná skutečná místa a určité události. Kniha se četla rychle. Mohu doporučit. :)

Danago
05.09.2023 5 z 5

Fiktivní příběh , který je zasazený do skutečných událostí a skutečných míst. Tato kniha se romantické lince vyhýbá, ale je zde jiná láska. Příběh mě velmi zasáhl u srdce. Pěkné vystavený děj, který je věrohodný a moc dobře se čte. Doporučuji asi především ženám.

Han-nah
14.04.2023 4 z 5

Děj této knihy je sice fikce, ale děj 2. sv. války, její krutost, tragédie, ponižující "život", bolest a smrt , které se děly v koncentračních táborech , to lidé v této válce prožívali.
Některé pasáže, no ...trochu moc, ale je tu i láska a naděje v něco lepšího. A to je láska německého důstojníka k malé holčičce , které chce pomoci.

Evaho73
09.03.2023 5 z 5

Historický román napísaný v tretej osobe, ktorý je atypický v tom, že čitateľom predstavuje hrôzy holocaustu z pohľadu nacistu. Kniha, ktorá neplytva slovami a rozpráva realitu bez toho, aby ju prikrášlila, pretože pri holokauste je to skrátka nemožné. Intenzívny a hlboký príbeh, ktorý mi každou stránkou lámal srdce a vtiahol ma do bolesti a utrpenia postáv. Hoci som čítala množstvo kníh o druhej svetovej vojne a najmä o holokauste, zakaždým ma šokuje krutosť človeka. Aj početné scény opisané v tomto príbehu opäť zdôrazňujú neľudskosť, ktorej boli vystavení muži, ženy, ale predovšetkým deti, ktoré sa previnili tým, že sa nenarodili ako Árijci. 
Oceňujem, že sa autorom tohto diela podarilo napísať síce fiktívny príbeh, ktorý však na čitateľa dokáže zapôsobiť veľmi autentický i napriek určitým nepresnostiam.

jana0724
14.09.2022 5 z 5

Kniha se mi moc libila.Válka z tohoto pohledu kdy všichni Němci nebyli stejní a válku urcite nechtěli.A tak se HANS zachoval tak jak to cítil.

Pavčule
12.09.2022 5 z 5

Přečetla jsem na toto téma spoustu knih a tahle je v dobrém slova smyslu jiná . Neřeším , jestli se to skutečně stalo nebo ne . Tento příběh je velmi lidský a po všech těch válečných hrůzách a koncentračních táborech je fajn narazit na něco , kde to dopadne hezky .

ještěrka38
03.08.2022 5 z 5

Silný příběh, ale asi málo uvěřitelný.. Minimálně konec, kdy vše dopadlo až moc dobře.. Ale věřím, že i mezi nacisty byli lidi, kteří nesouhlasili s tím, co se dělo, že se báli a že i pomáhali, když mohli.. Nic není jen černé nebo bílé..

escapelle
14.06.2022 5 z 5

Kniha se mi moc líbila, i když místy mi to přišlo hodně přitažené za vlasy. Příběh Hanse a Ley byl sedcervoucí. Bylo to zase úplně něco jiného. Vyprávění o oddanosti, lásce, odvaze.
Přečetla jsem knihu za jeden den, několikrát jsem ji musela odložit se slzami v očích. Cítila jsem přesně to, co na knihách miluju. Potřebu číst dál, ale zároveň lítost, že s každou otočenou stránkou se blíží konec.
Určitě za přečtení stojí.

Lena79
22.05.2022 5 z 5

Fiktivní příběh ze skutečného prostředí. Nevěřím, že všichni němečtí důstojníci souhlasili s konečným řešením, ale nesměli to dát najevo, protože by je čekal trest. Myslím, že ideály mnohých Němců byly v době, kdy se Hitler dostal k moci zcela jiné, než ke konci války. Našeho hrdinu vedli k činům tragické události v rodině a přesvědčení, že je někde něco špatně. Je to úplně jiná kniha o holokaustu, než jaké jsem doposud přečetla. Doporučuji.

čef
17.04.2022 4 z 5

Dojemný příběh z vyhlazovacích táborů v Polsku na konci 2. světové války. Tedy nic pro slabé povahy, i když je tento příběh člověka, uvízlého ve zlém snu, v zásadě pozitivní. Něco nového z mašinérie těchto nelidských zařízení se už ani dozvědět nemůžeme, podobných příběhů již bylo napsáno velmi mnoho. Tím nechci samozřejmě nikoho odrazovat, není to až tak povrchní.

Ivushaak
02.04.2022 4 z 5

Tato kniha z prostředí 2. světové války byla jiná, než většina těch, které jsem doposud četla. Tentokrát je příběh vyprávěn z druhé strany barikády a to Německým důstojníkem, který nesouhlasí s tím co se kolem něj děje. Příběh byl sice smyšlený, ale byla jsem napjatá až do posledního řádku, jak to vlastně dopadne.

HanulkaK.
17.03.2022 4 z 5

Nebylo to příliš do hloubky, což je asi i dobře.

angelak
24.01.2022 5 z 5

Hodně silný příběh , kdy nacista zachranuje malé židovské děvčátko ..

Evkae36
19.01.2022 4 z 5

Příběhu trochu ubírá to, že je to “jen” fikce. téma druhé světové války je plné skutečných příběhů, netřeba vymýšlet ještě další fiktivní. Ale jinak se to četlo dobře.

Lukáš236
15.01.2022 4 z 5

I přesto, že víme že jde o fikci, má příběh neskutečnou atmosféru. Některé momenty by v tehdejší době určitě nebyli možné, ale jak bylo mnohokrát napsáno jde o smyšlený příběh. Nicméně je krásná myšlenka, že by i v té době mohl být někdo takový jako Hans Heigel. Konec trošku méně uvěřitelný, ale nakonec vše dopadne snad tak jak má.

Amitiel76
15.12.2021 5 z 5

Tento příběh je fikce. Není to autentické vyprávění, podle skutečného příběhu...
Přesto všechny hrůzy, které jsou na stránkách knihy popsány, se skutečně děly. O zvěrstvech spáchaných nacisty, už bylo napsáno spousty knih. A já jich už spousty četla. O pekle koncentračních táborů, určených k likvidaci. Tato však byla opravdu jiná... Příběh o německém důstojníkovi, který se rozhodne milovat a zachránit jednu malou židovskou holčičku, která mu tolik připomíná jeho vlastní dceru, kterou tragicky ztratil.
Celou knihu přemýšlíte, zda se toto mohlo opravdu stát. Zda někdo takový, mezi těmi zrůdami opravdu existoval. Někdo, kdo neváhal riskovat vlastní život, pro cizí dítě. Přemýšlíte, zda i mezi nimi, se našla alespoň jedna dobrá duše... Nevím. Kniha byla místy hodně přitažená za vlasy. A místy hodně nerealistická. Ale zachovejme si tu víru. A věřme autorům, že i někdo takový tenkrát existoval....
Kniha byla dobře napsaná, a hezky se četla. Pokud nehledáte autobiografii, pak mohu s klidným svědomím doporučit.