Modrá smrt

Modrá smrt https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/426108/bmid_modra-smrt-7nO-426108.jpg 4 73 73

Detektiv Tudor Manx série

1. díl

Vražda. Zrada. Pomsta. Tajemství. Když se na ostrově Anglesey v severním Walesu najde tělo, ukřižované na přídi rybářské lodi, detektiv Manx ví, že na poklidný život, kvůli kterému se na ostrov vrátil, může prozatím zapomenout. Komunita je znepokojená, nadřízení zvyšují tlak na vyřešení případu a Manx ví, že stojí tváří v tvář nejen bezcitnému vrahovi, ale také své minulosti. Ostrov totiž opustil před dvaceti lety, poté co záhadně zmizela jeho mladší sestra Miriam jejíž případ nebyl nikdy vyřešen. Dokáže se Manx vyrovnat s minulostí a dopadnout vraha dřív, než se najde další brutálně zavražděné tělo? Temný případ z prostředí ostrovní komunity, který je zahalen smrtí a děsivým tajemstvím.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Katto
Originální název:

Anglesey Blue , 2017


více info...

Přidat komentář

soukroma
09.11.2023 5 z 5

Líbilo velmi: příjemné překvapení, čtivé, autentické, zajímavé. S novým autorem se dostáváme na jeho rodný velšský ostrov, a to v listopadových bouřích, nečase, zimě, prostě s náležitou divokou přímořskou atmosférou. Zápletka pěkně ukazuje střet starobylé velšské kultury a tvrdé nátury starousedlíků s moderním světem i s jeho zásadními negativy.
Jakkoli kniha vypadá objemně, čte se velice hladce díky velkým písmenům a velkorysému řádkování, ale samozřejmě především díky opravdu příjemnému autorově stylu a postavě ostříleného inspektora Tudora Manxe.

Jedinou vadou na kráse byl místy podivný překlad: např. bonsaj v mužském rodě, puzzle skloňované, či naopak nepřekládaná high street.

alzbeta4340
17.05.2023 4 z 5

Solidní detektivka ozvláštněná ostrovním prostředím Walesu. Detektiv Manx, který se po letech vrací na ostrov svého dětství, má na starosti vyšetřování mrtvých mužů a nalezených drog. Děj není úplně přímočarý, ale zůstává stále pro čtenáře přehledný. Případ se na konci uzavře a kniha se tak dá pěkně s uspokojením dočíst. Je ale jasné, že se jedná o začátek detektivní série, jejíž další díly ještě v českém překladu nevyšly.


kalinkacz
26.12.2022 3 z 5

Modrá smrt byla poslední Kattovka, která mi doma ležela nepřečtená.
Opět to byla čtivá oddechovka a námět byl supr, jen je to teda pořádná cihle na to, že je to krimi thriller.
Takže za mě fajn, ale určitě by nevadilo něco proškrtat.

GYROTOURBILLON
15.06.2022 4 z 5

Tak přečteno , no a nebylo to špatné. Pravda , chytl jsem se na obálku , a měl trochu jinou představu. Ale , když o těch pilulkách se točí svět , čili není problém se s nimi setkat v kterémkoliv thrilleru, detektivce , či románu. Já jim tedy ani knižně moc neholduju, ale zde to ještě šlo.

Kizuizi
27.02.2022 4 z 5

Krátké a svižné kapitoly hodně rychle ubíhají, a i když příběh obsahuje poměrně velké množství postav, není problém se velmi rychle zorientovat. Příběh je temný, avšak nechybí ani humor. O Manxově minulosti se dozvíme jen útržky, ale velmi zajímavý konec slibně láká na další pokračování.

Danago
15.07.2021 3 z 5

Jedná se o čistokrevnou detektivku, kdy nám autor představuje sympatického detektiva Manxe.
Detektiv Manx se po dvaceti letech vrací na svůj rodný ostrov v severním Walesu , kde v zápětí řeší brutální vraždu. Kdy se najde tělo muže , ukřižované na přídi rybářské lodi a nezůstane jen u tohoto jednoho případu. Celá kniha sleduje jeden směr vyšetování , které je vedeno logicky a nikam nás nezavádí. Bohužel příběh je velice pomalý a já jsem se jen těžko orientovala ve jménech podezřelých, je jich dost a jsou si poměrně podobné. Závěr knihy je naopak dost akční a vysvětlení opět logické a případ je uzavřený, což oceňuji.
Název i obálka jsou zvoleny velmi dobře a perfektně k příběhu sedí, i když jinak než by se mohlo na první pohled zdát. V příběhu je vykresleno i mnoho vedlejších postav, obyvatel ostrovní komunity , takže mi to připadá jako takový úvodní díl do nové série.
Bohužel anotace je trochu zavádějící a jakoby představovala celou sérii než jen tuto knihu. O zmizelé mladší sestře Miriam se v knize moc nedozvíme, jen konec knihy nás láká na další díl , ve které se možná bude tento případ řešit, nebo taky ne.

poki1982
08.01.2021 5 z 5

Drsný příběh z ostrova Anglesey mi sednul a knihu jsem přečetla téměř jedním dechem. Líbily se mi prupovídky detektiva Manxe a jeho suchý humor, kterým autor sem tam knihu proložil. Trochu mě mrzelo, že jsem se nedozvěděla víc o sestře, takže si musím počkat na druhý díl. Kniha byla jako akční film a i když sem tam už to bylo maličko za hranou, pocitu z dobrého příběhu mi to nějak neubralo.

pollyanna
18.12.2020 2 z 5

Začátek byl poměrně slibný, ale pak už jsem se nudila. Bylo to o ničem a nějak zmatené a nevěrohodné.

monaska
25.10.2020 1 z 5

Kniha nedočtena.

Bishi
06.08.2020 5 z 5

Originální příběh bez zbytečných průtahů a vaty v textu. Všechno pěkně odsýpá a člověk těžko odhadne, kdo to má všechno na svědomí. Manx je dobrák i když má své mouchy a tajemství. Takové krimi jsou podle mého gusta.

gordon13
24.07.2020 2 z 5

Přikláním se k hodnocení taktéž spíš zápornému, kniha je opravdu velmi slabá, rozvláčná, docela jsem se ke čtení nutila a v podstatě mi všechny postavy i události byly putna, bohužel :-(

Lenka.Vílka
20.07.2020

Je jedno, jak moc jako sympaťáka vykreslíte hlavního hrdinu. Když mu dáte obyčejný případ, tak by to taky nevadilo. Ale když je celá kniha v podstatě o ničem, a ani ta druhá věc nepadne na úrodnou půdu, co by mohla příběh (když už ne případ) vytáhnout, tak to je hodně blbý. Možná bych dala dvě hvězdy, ale pro jistotu (nesnížení teoretické hodnocení) jsem raději nedočetla. Od poloviny rychločtení a o nic jsem nepřišla. Moje druhá kniha z malé značky Katto a opět nic moc :/

a.k
19.06.2020 2 z 5

Detektiv Manx se vrací po mnoha letech na rodný ostrov ve Walesu. Čeká ho vyšetřování bizarní vraždy muže, jehož tělo bylo ukřižované na přídi rybářské lodi.
Detektivku jsem brala do rukou s nadšením. Překrásná obálka, anotace slibující tajemství z hluboké minulosti, zvrácené chování vraha a k tomu prostředí velšské ostrovní komunity. Bohužel jsem zklamaná. Detektivní zápletka mě nebavila, spletenec dějových linek s mnoha nijak extra zajímavými a od sebe těžko rozlišitelnými postavami průměrný, nad akčním vyvrcholením s nereálným průběhem už jsem jen kroutila hlavou. Odhalení detektivova tajemství z dětství žádné, i když zrovna tady byl příslib nejočekávanější.
Tohle mně teda vůbec nesedlo.

Avila
17.06.2020 4 z 5

Já jsem spokojená, kniha se četla velmi dobře. Detektiv Manx je sympaťák tak trošku opředený tajemstvím...
Námět příběhu byl dobře vymyšlen a už se těším na další díl.

orinka3
10.06.2020 4 z 5

Výborná detektivka. Pomalý začátek se rozjíždí do parádního závěru. Postava detektiva Manxe je sympatická, trošku tajemná. Dobře mu sekunduje kolegyně, pro svou postavu zvaná Mrňka. Vše se odehrává na ostrově Wells, kde je autem všude kousek a všichni se znají. Ale, jak je vidět, ne tak docela a dokonce ani ve vlastní rodině. Mně se to líbilo, nenudila jsem se.

Lumír23
05.06.2020 3 z 5

Inu, dočetl jsem. Na konci s trochou sebezapření. Dávám za pravdu všem, co píší že je moc osob v ději. Pak je to překombinované, složité až nesmyslně. Nu a klasika, autor neví nic o zbraních, ale píše blbost za blbostí. Vypíchnu: v ruce má postava v jedné věte pistoli, ve druhé už je to revolver, pistoli Walther P99 agenti kontrolují a natahují kohoutky - pistole existuje, kohoutek nemá... Nevím, zda chci číst další autorovo dílo.

ArwenAragorn
03.06.2020 3 z 5

Průměrná detektivka. Podle hodnocení jsem čekala víc. Myslela jsem si, že v knize bude řešeno nebo vysvětleno zmizení Miriam, ale zklamala jsem se. Možná v dalším díle.

petula22
25.05.2020 3 z 5

No...zápletka asi zajímavá...na mě dost spletité a hodně postav, pootevreny konec...takovy průměr...asi bych přežila, kdybych ji necetla.

Weru888
24.03.2020 5 z 5

Zajímavá kniha, která mi málem unikla. Děj na ostrově se mi líbil, tajemství kolem zmizelé sestry také a poslední kapitola si rozhodně zajistila moji pozornost, protože Manxovi se nedalo nefandit. Velice dobrá detektivka pro ty, kteří mají rádi spletité příběhy, kde není jasné, kdo je vrah.

Calibra
22.03.2020 3 z 5

Ještě se mi snad nestalo, abych i na konci knihy neměla jasno v jednotlivých postavách. Knihu jsem četla neskutečně dlouho a kromě záhady se zmizelou sestrou mě nijak neoslovila. Díky poslední kapitole, ale určitě další díl zkusím.

Autorovy knížky

2019  81%Modrá smrt