Desátá symfonie

Desátá symfonie https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/47407/bmid_desata-symfonie-uqv-47407.jpg 4 38 9

Když věhlasný dirigent Ronald Thomas uvede na soukromém koncertu v rezidenci údajnou rekonstrukci první věty Beethovenovy mytické Desáté symfonie, je to pro svět vážné hudby převratná událost. Mladého muzikologa Daniela Paniaguu, který se koncertu zúčastní, však přepadnou při poslechu nádherné hudby pochybnosti, zda Thomas dokázal vytvořit tak dokonalou skladbu jen na základě několika skladatelových náčrtků. Co když originální partitura Desáté existuje a dostala se Thomasovi do rukou? Co když sám Beethoven, geniální bonnský rodák, zvítězil nad údajnou kletbou, podle níž každý skladatel zemře, pokud se mu podaří dokončit desátou symfonii? Poté co je Thomas krutě zavražděn, začíná nebezpečná hra. Daniel, který jako hudební znalec pomáhá při řešení případu, se střetává s celou řadou vlivných lidí, od podivínského milionáře až po Napoleonovy potomky - ti všichni jsou do případu nějakým způsobem zapleteni. A nikoho nenapadá, že odpověď na všechny otázky lze najít v Beethovenově bouřlivém milostném životě, v němž se znenadání objevuje zapovězená, do té doby utajená láska Podaří se Danielovi rozšifrovat fragment záhadné partitury, vytetovaný na hlavě oběti, přispět k odhalení vraha a získat Svatý grál" vážné hudby - neznámou Beethovenovu symfonii?... celý text

Literatura světová Romány Hudba a zpěv
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

La Décima sinfonia , 2008


více info...

Přidat komentář

Lenka4
16.08.2023 3 z 5

V této detektivce není napínavé stíhání zločince, ale odkrývání toho, jaká tajemství v sobě může skrývat hudba.

soukroma
13.03.2022 4 z 5

Hodně zajímavé čtení: laické, občas až odborné hudební prvky a informace o skladatelích, jejich tvorbě, a především notovém zápise, a to v souvislosti s hudebními hádankami a šiframi, střižené ještě zednářskými symboly.
Text úplně neplyne (proto ne 100% hodnocení), přitom ale je třeba se na něj soustředit, aby čtenář z rozlouskávání záhady pořádně něco měl. Trochu rušivé, spíš než zajímavé, je umístění děje ve španělském prostředí (zejména poněkud netradičního postavení soudní moci v souvislosti s policejní prací a pravomocemi). Na druhou stranu bylo velmi příjemné nahlédnout do zákulisí Vídeňské španělské školy, tedy ke cvičeným lipicánům.
O Beethovenovi jako člověku a zejména komponistovi jsem se dozvěděla opravdu hodně. A samozřejmě jeho hudbě rovněž. 85%
Zajímavá je také autorova vazba na českou hudbu, odtud jeho pseudonym. (Rozhodně lepší dílo než Ďáblovy housle.)
A musím také ocenit obálku: s plasticky vypravenými prvky zejména partitury.

SPOILER
P.S. V akčním závěru to tedy autorovi hodně ujelo: hlavní hrdina připoutaný na zádech - zlomí mu nos a nacpou do úst roubík... To už by pak ani nemuseli použít jako vražednou zbraň gilotinu! Udusil by se sám.


Jordanka9
02.09.2021 4 z 5

Kniha mě zaujala, zejména její hudební linie, je znát, že autor je hudební vědec. Inspirovala mě k tomu, abych si poslechla po delší době některé Beethovenovy symfonie. Detektivní zápletka je originální , děj byl napínavý. Nejvíce mě zaujaly hlavolamy s použitim notových záznamů známých pasáží hudebníkova díla.

verense
28.03.2019 3 z 5

Není to špatné, ale musela jsem si celou dobu připomínat, že jde o autorovu prvotinu, tak ať přimhouřím své kritické detektivkymilující oko. Navíc překlad taky nepatří mezi ty zářné, a tak tu máme dílo sice se zajímavou zápletkou, leč z řemeslného hlediska zcela průměrné.

ber-tram
20.11.2015 3 z 5

Opravdu spíše hudební vědec nežli detektivkář je tento spisovatel, to mu nelze upřít. Po kompoziční badatelské stránce jeho styl skoro zvoní, div nevzbuzuje touhu zajímat se více o Beethovena a múzy obecně, jenomže lidská zápletka, jaksi doprovodná a kolemjdoucí, na závěr poněkud zaskřípe. Obzvláště finální rozuzlující kapitoly totiž jakoby autor smolil na koleně v předsíni nakladatelství, jsa asi tlačen urgentním termínem odevzdání rukopisu. 36/15

jarin58
25.10.2015 5 z 5

Ač nerozumím vážné hudbě,ani ji ji neposlouchám tak tato kniha mne nadchla.

katerina7788
12.09.2015

Kniha se mi moc líbila. Obyčejně detektivky nečtu, ale tato mi jakožto hudebníkovi nedala. Co jsem navíc ocenila je fakt, že je to kniha španělského spisovatele a děj se odehrává ve Španělsku- miluji Španělsko. Takže už jen proto pro mne *****
Děj se mi také líbil, dobře a rychle se to četlo a člověk se v tom vyznal.

verulaj
26.02.2014 4 z 5

Kniha mě během čtení velice bavila a to z několika důvodů. Líbilo se mi zasazení románu do světa vážné hudby, v knize bylo dost zajímavých informací jak o skladatelých, tak jejich některých dílech. Velice oceňuji nepředvídanost děje a žádné přehrané a jako pěst na oko působící scény.
Desátá symfonie pro mě byla daleko podařenější, čistčí, ale zároveň propracovanější než Ďáblovy housle.

bbara155
26.06.2013 4 z 5

Docela dobrý akční thriller.

Štítky knihy

hudba thrillery klasická hudba

Autorovy další knížky

Joseph Gelinek
španělská, 1958
2011  67%Ďáblovy housle
2010  74%Desátá symfonie