Deník

Deník https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/451341/bmid_denik-TjG-451341.jpg 4 18 4

„Můj deník je částí mého já, která by jinak přetekla přes okraj a přišla nazmar,“ poznamenal si roku 1841 americký spisovatel a přírodovědec Henry David Thoreau do deníku, který si vedl čtyřiadvacet let. První český výbor z rozsáhlého díla ukazuje celou šíři autorovy osobnosti. Vedle úvah o přírodě, umění, dějinách, politice, náboženství a dokonce i sexu obsahuje také střípky z Thoreauova soukromí, „nekorektní“ postřehy o ženách i vtipné historky. Myšlenkovou hloubkou, poutavostí a literární kvalitou jsou tyto zápisky významným doplněním dosud přeloženého Thoreauova díla.... celý text

Přidat komentář

eviku19
22.06.2023 2 z 5

Nerada čítam cudzie denníky. Cítim sa pri tom nesvoja, lebo je to často až príliš osobné. Tu som však urobila výnimku, keďže som očakávala poetické zápisky z divokej americkej prírody. Thoereau ma však sklamal. Prišlo mi to celé napísané tak nasilu. Proste, aby to bolo čítané a obdivované. Navyše mi zo svojich dennikov prišiel, že to bol riadny mamánek a pózer. Asi by sme si spolu nerozumeli:-)

Runinka
25.06.2022 5 z 5

Nádherné souznění s přírodou a uvědomění si priorit v životě. Filozofické vsuvky naprosto nenásilně vloženy do textu.


palka452
06.09.2021 5 z 5

Nyní na rádiu Vltava velmi k zamyšlení až meditativní

Niamh15
30.05.2021 5 z 5

Čteno na chatě uprostřed křivoklátských lesů, na nekonečných osamělých výpravách do nitra hvozdů, podél řeky, ke studánkám... A skoro každá věta byla jako životní moudro, citát tesaný do kamene.
Na dnešní dobu je Thoreau příliš optimistický, nad čímž se my můžeme jen smutně pousmát. A přitom je tak současný, až to bere dech.
"Důvěrným vztahem s přírodou se vzdaluji člověku."
Jak hluboko ta slova rezonují...