Děkanův prosinec

Děkanův prosinec https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/24260/bmid_dekanuv-prosinec-oLe-24260.jpg 5 17 4

Román z roku 1982 jednoho z nejproslulejších amerických spisovatelů 20. století, nositele Nobelovy ceny za literaturu (1976). Příběh muže (děkana jedné z chicagských univerzit), jenž se – ostatně jako hrdinové většiny Bellowových děl – ocitá v hluboké životní krizi. Přijíždí do Rumunska, kde umírá matka jeho ženy, a kde má možnost konfrontovat problémy cizí země a totalitního systému s rasově motivovanými konflikty amerických studentů, jež se prolínají celým příběhem a umožňují tak hrdinovi hledání nejrůznějších osobních i společenských paralel.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Volvox Globator
Originální název:

The Dean’s December , 1982


více info...

Přidat komentář

pomala_kniha
13.01.2024

Kniha vyšla v mojí oblíbené edici. Překlad, zdá se mi, místy drhne přílišnou doslovností, ale nemám po ruce originál, tak bych nerad moc haněl. Román, i když s kriminální linkou v pozadí, je hodně úvahový, a protože k žádnému z jeho témat a prostředí (mezilidské vztahy za komunismu v Rumunsku, americké univerzity 70. let...), nemám extra blízko, rozhodl jsem se ho asi po třetině odložit.

netopýr088
16.08.2021 4 z 5

Nebyť toho že to napísal práve Saul Bellow, tak by to bola asi nuda.


Crimble
30.05.2020 4 z 5

Možná trochu nevýrazná kniha, možná trochu nefunkčně rozpolcený děj. Ale vše napravuje Bellowova neodolatelná noblesa. Radost číst ty jeho vycizelované věty! I pro tuhle potěchu ducha rád čtu.

Messilina
12.02.2019 5 z 5

Název možná trochu mate. Kniha je zajímavější, než by se podle něj dalo předpokládat. Americký novinář se svou manželkou, která je původem z Rumunska, přijíždí do této země na Balkáně za nemocnou umírající tchýní. Příběh se odehrává ve dvou rovinách. Novinář v USA napsal, řekněme skandální článek. To je jedna rovina. Druhou rovinu příběhu vytváří právě Rumunsko. Zimní období, ve kterém se děj knihy odehrává, ještě umocňuje dojem nevlídnosti zde popsané komunistické diktatury, s jejími všemi negativními jevy, které bohužel pamatují i mnozí češi (protekce, výpadky v zásobování obyvatelstva, černý trh, tajná policie, valutové obchody u nás zvané TUZEX...)
CIT:/ Když chtěl Corde promluvit, ukázala na lustr, aby mu připomněla, že byt je odposloucháváný. Kdesi v nějaké noře seděl chlap a poslouchal. Svou přítomnost se před těmito bezvýznamnými ženami vůbec nenamáhal tajit. Slyšeli jste ho dýchat, šustit papíry, mumlat si pro sebe. Občas se dokonce vložil do hovoru: ,,No jó, ale včera ste to říkaly jináč./str.160
Druhá paralelní část děje se odehrává v USA, ani zde není vyobrazení báječného amerického života, ale ghett.
Kniha to není příliš optimistická, ale za přečtení rozhodně stojí.