Ďáblovy housle

Ďáblovy housle https://www.databazeknih.cz/img/books/83_/83859/dablovy-housle-83859.jpg 3 35 15

Nová „hudební detektivka“ španělského muzikologa a spisovatele začíná koncertem, po němž je slavná houslistka Ane Larrazábalová zavražděna, když dohrála náročnou skladbu Paganiniho – geniálního umělce, jehož virtuozitu i slávu údajně ovlivnilo spojení s ďáblem. Na těle je její vlastní krví napsáno iblís – arabsky ďábel. Zmizely i drahocenné housle. Vyšetřování se ujímá inspektor Perdomo; sleduje teroristickou stopu, poznává svět mistrů houslařů a umělecký svět plný intrik. Brzy se dozvídáme, že zmizelé stradivárky pocházely z pozůstalosti Paganiniho a housle pak všem majitelům přinesly jen neštěstí...... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

El violín del diablo , 2010


více info...

Přidat komentář

martina.culik
12.02.2020 2 z 5

Dozvěděla jsem se nějaké nové věci týkající se houslí a hudby - dokonce jsem si vyhledávala skladby, o kterých se v knize píše, abych si navodila správnou atmosféru.
Bohužel mě samotný příběh moc nebavil a rozuzlení mi přišlo celé divné.

Moonca
01.01.2020 1 z 5

Tuto knížku jsem četla jen kvůli výzvě a jen kvůli ní i dočetla. Původně jsem myslela, že to bude detektivka. Spletla jsem se, je to spíš velmi stručná historie hudby s detektivními prvky. No nebo ani to ne, spíš s lehce mystickými prvky.

Musím říct, že o méně schopném detektivovi jsem ještě ani neslyšela. Inspektor Clouseau je vedle něj extratřída. Tenhle pán jen přihlížel ději a stěžoval si, že nemá žádnou stopu. Škoda, že vrah byl ještě hloupější než on, s tím, co na něj měl a jak to získal, by jej nikdo neodsoudil.

Mimo to absolutně nechápu, proč na začátku vznikla druhá dějová linka, která následně zmizela a ani nikam děj neposunula. Proč ten rozsáhlý popis Paganiniho smrti. Pokud byl důležitý (což se ni nezdálo), tak ho klidně mohli rozložit do kapitol přes celou knihu. Proč proboha detektiv, s nedávno zesnulou manželkou měl dvě ženy, přinášející mu "erotické vzrušení", nestačila jedna? Nebo ve Španělsku nemůže žena spolupracovat s mužem bez "erotického vzrušení"?

Suma sumárum ... obrovský potenciál netradičního prostředí, příběh mohl být skvělý, jednotlivé prvky byly vymyšleny dobře, ale celek je totálně zabil. Příště by to chtělo lepšího editora a míň honění ega.


bilamyska
03.12.2019 3 z 5

Poučila jsem se o hodně. Napínavé. Ke konci ztrácelo dech, ale velmi akční závěr to vyrovnal. Rozuzlení nic moc, ale vyloženě mě nenaštvalo, takže spokojenost.

Ellissabeth
06.06.2019 3 z 5

No nevím, cizí jména a názvy. Zbytečně to rušilo a nečetla se mi rychle. Jinak je to zajímavá detektivka. Pokud jste hudebník a máte rádi detektivky myslím, že byste ji měli číst. Pro mě průměrná, kvůli hodně "faktům" pomalé čtení. Ale určitě může být pro někoho top. Četla jsem jen kvůli výzvě.

alzbeta4340
26.03.2019 3 z 5

V hlavní roli prokleté housle v detektivce, ze které je pěkně cítit atmosféra Madridu. Příběh je ale zkomplikovaný historickými muzikologickými vsuvkami a je nutné se na čtení dost soustředit.

Aya81
02.02.2019 4 z 5

Ctiva napínavá detektivka se zajímavým "pozadim". Pro hudebního analfabeta místy složité, ale o to zajímavější pasáže k hudební teorii i praxi. Příjemne překvapení.

Vilma232
22.01.2019 3 z 5

Čtivé - detektivní vyšetřování, záhady, historie - od každého něco. Housle - a ne ledajaké - jsou velmi důležitým prvkem, takže pro bod 3 letošní výzvy naprosto vhodné. Lze použít i pro bod 2 - příběh končí na straně 333. A můj komentář je devátý, takže pro někoho i bod 9.

JEJJ
01.10.2017

Kniha se četla dobře, téma je velmi zajímavé, ale závěr mě trochu zklamal, i když je pravda, že to bylo nečekané, aby se vrah odhalil sám.

Galadwen
15.10.2013 3 z 5

Celkem čitelné, bohužel nedotažené - ani muzikologický román, ani thriller, ani záhadologie a slušná detektivka už vůbec. Vrah se musí prozradit sám, jako v majoru Zemanovi. Spíš na 2,5 hvězdy než tři.

Eliškam
26.07.2013 3 z 5

Literární skvost to sice není, ale knížka je celkem čtivá. Prostředí ve, kterém se děj odehrává je přitažlivé, autor ale, podle mého názoru, nevyužil možnosti, jaké měl k dispozici.

lido
20.06.2013 2 z 5

Knížka je protchána pověrčivostí. Pokud si jste stoprocentně jistí, že když vám přes cestu přeběhne černá kočka, tak se vám stane něco strašného (a ty, kteří tomu nevěří, považujete za blázny), je to knížka pro vás. Pro nás ostatní (blázny) platí: ruce pryč od ní.

soukroma
16.11.2012 3 z 5

Kniha, která by potěšila zejména houslisty a muzikology - s mnoha odkazy na interprety a skladatele a samozřejmě i mistry houslaře... Tuto podstatnou stránku knihy jsem nemohla pořádně docenit, takže mě to trochu nudilo, ale jinak je námět celkem neotřelý a autor nechává otevřená vrátka čtenářově představivosti ohledně mystičnosti/ďábelskosti jedněch konktrétních stradivarek.

Candide
08.11.2012

Škvár naprosto o ničem a ještě plný překlepů a chyb.

st.me
29.04.2012 2 z 5

Celkem napínavé čtení, kniha mě bavila, děj mě pohltil, netušila jsem kdo je vrahem až do chvíle, kdy ho autor prozradil a navíc krásné hudební okolí děje.
ALE co to má znamenat ten konec? Jízda po dálnici, kalamita s kamiónem plných ovcí? To je děj za který by se nemusel stydět Semir Gerkhan, ale v románu?
Tohle shodilo moje hodnocení a názor na knížku na 2,5 hvězdy. Jako výstraha a varování ostatním autorům. Až bude nějaký další chtít napsat něco takového, ať se raději klepne pravítkem přes prsty.

Boboking
14.10.2011 4 z 5

Po hromadě severských thrillerů něco jiného, co mne chytlo. Je to vlastně takový průvodce dějinami hudby skrze vraždy a prokletí spojené s stradivárkami od slavného Paganiniho. Máto spíše takové siestové tempo, žádný spěch a žádné nervy, prostě tak, jako život ve Španělsku. Osobně jsem byl spokojený.