Ďáblova alternativa

Ďáblova alternativa https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/43197/dablova-alternativa-43197.jpg 4 265 28

Osmdesátá léta minulého století – studená válka mezi Spojenými státy a Sovětským svazem vrcholí. Agentům CIA se podaří odhalit, že ruské zemědělství utrpělo díky svému špatnému systému hospodaření a kontroly značné škody a že zemi hrozí hladomor. Američané, každoroční dodavatelé pšenice do SSSR, se tuto zprávu snaží využít ve svůj prospěch při jednání o odzbrojení. Vše probíhá podle plánu a dohoda je téměř uzavřena. Pak se však objeví na světové scéně skupina ukrajinsko-židovských emigrantů, kteří se rozhodnou odstranit nenáviděného šéfa KGB. Během několika hodin se jim podaří rozvrátit jednání a nastolit pouze dvě alternativy – zničení západní Evropy, nebo třetí světová válka. Napjatou situaci se pokusí vyřešit Adam Murdo z britské tajné služby SIS, když přinese alternativu třetí – ďáblovu. ... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

The Devil´s Alternative , 1979


více info...

Přidat komentář

stanislava9718
06.06.2023

Mistr pera Frederick Forsyth opět zabrousil do vod studené války. Opět špionáž a rozhodování mocných tady vypsal z více stran, kdy vrcholí mocenský boj. Závěr knihy opět velmi zajímavý.

heavy66
11.11.2022 5 z 5

Rusové nemají co žrát a chtějí sežrat Ukrajinu a celou Evropu. Adam jede do Moskvy najít Evu. Drak unese bohyni lásky a chce vzkřísit Lazara z mrtvých! Jak to celé dopadne?
Ďáblova alternativa je promyšlený až překombinovaný román, kde si nebudete jistí, kdo je kladný hrdina a komu máte fandit! Snad tomu Slavíkovi, aby mohl zpívat na Berkeley Square, ne na Rudém náměstí!


anonymní.Ilja
31.10.2022 4 z 5

Proti Boží pěsti to není tak silné, ale proti Žoldákům je to lahůdka. Je vidět, že Forsythovi sluší fikce na pozadí velkých událostí a nebojí se přitvrdit. Tam kde si ostatní stěžují, že to je plné odboček a nezajímavých příběhů z života nezajímavých postav, jako čtenář velké řady románů nesouhlasím; já jsem si ničeho takového nevšiml a přišlo mi to celé zajímavé a celé pěkně soudržné. Já jsem spokojený.

jan7760
10.12.2021 5 z 5

Kniha ma bavila, ale musim povedat, ze koniec mi prisiel akysi useknuty, cakal som vacsiu akciu pri zachrane. Inak ako oddychovka super, obcas trochu pritiahnute za vlasy, ale vsak je to len fikcia...

renefer
05.05.2021 3 z 5

Nepochybuji, že tady si milovníci špionážních románů přijdou na své. Chtěla jsem vyzkoušet tento žánr, abych nezatracovala něco, co vlastně neznám. Dobře se to četlo, ale u tohoto spisovatele mi vadí přílišná snaha o dokonalé popsání celého života všech zainteresovaných osob. Samotná zápletka byla zajímavá a konec mě určitě překvapil.

ondrej.b
10.03.2021 5 z 5

Velmi dobrý příběh z období studené války, které mám tak rád. Forsyth tady nezklamal a potvrdil, že thrillery ze staré školy jsou prostě pořád dobré, i když je už politická mapa poněkud přepsaná. Nebo není?

JiMi017
14.01.2021 5 z 5

Knihu jsem celkem rychle přečetl, vtáhla mě velice rychle, i když se tam prolíná více příběhů, které se pak spojí, tak vás kniha drží v napětí a čekáte na každé vyvrcholení jednotlivých příběhů. Špionáž a rozhodování mocných je tady vidět z více stran, jak se jednotlivé složky a státy podřizují jiným a jak vrcholí mocenský boj. Závěr opět zajímavý a čtenář si uvědomí, kdo skutečně tahal za nitky. Moc pěkné, příběh ze starší doby studené války, ale zajímavý. Knihu doporučuji a dávám opět 5 hvězd. Super.

mgeisselreiter
20.12.2020 3 z 5

Děj je sice chytře a důmyslně vymyšlený, ale jeho podání není moc vydařené ani poutavé. Knihu jsem tak dočetl ze setrvačnosti, abych už ji měl za sebou. Druhá část, kde jsem se těšil, že bude víc přitažlivá, sklouzává k americké přehnanosti a tím mě hodně zklamala. 60%, 20. 12. 2020

Usire
05.08.2020 3 z 5

Jsem víceméně zklamaný. Tato kniha mě nenadchla tolik, jako jiná díla Forsytha. Konec je samozřejmě parádní, tak jako vždy.

čef
08.07.2019 5 z 5

Příběh psaný v 70. letech minulého století, tedy už trochu historický. Je úžasné sledovat, jak se svět za těch 40 let změnil. Nejenom politicky, ale i technicky jsme někde jinde, i když si třeba scifisté tehdy představovali současnost ještě mnohem dál. Únosci letadel nebo lodí už tolik neřádí, terorismus je teď už na osobnější úrovni sebevražedných atentátníků, klid zbraní však samozřejmě ještě není. Docela věštecky zde působí předpověď zhroucení SSSR včetně osvobození Ukrajiny a jiných součástí bloku. Samotný dobrodružně-špionážní příběh sice sem tam ztrácí dech, ale závěr je na úrovni včetně překvapení na poslední stránce.

Radarova
30.04.2019 1 z 5

Forsytha mám ráda, ale tahle kniha mě vyloženě zklamala. Rozvádí do detailu naprosté zbytečnosti. Moc postav, komplikovaný děj. Dočetla jsem, ale od pulky jsem musela už hodne přeskakovat...

Kubajzz
08.04.2019 4 z 5

Pěkné čtení, líbila se mi.

madem
01.04.2018 2 z 5

Kniha mi přišla hodně a zbytečně komplikovaná.
Studená válka, ekologická katastrofa i židovská otázka.
Ale Slavík mě dostal.

BlackBlade
08.09.2017 5 z 5

Pro mě, jakžto fanouška spisovatele F. Forsytha, další špičková kniha, která se četla sama a nechávala mě v napětí až do samotného konce. Rozhodně 5/5

WeeWar
13.08.2017 5 z 5

Perfektní realistická fikce...

Jaruš7
18.03.2017 5 z 5

Audiokniha - napínavé až do samého konce, bez sci-fi a hororu, akční i dnes, bohatost děje a detaily ze zákulisí politickomocenských sil jsou zde pravděpodobné a alarmující, i když možná fandí jen jedné straně, a to je asi ten důvod dvacetiletého knižněvydavatelského tabu.
F. F. je cenná hodnota pro jeho fandy.

jirka7739
21.01.2017 5 z 5

U Forsytha jsem si zvykl na pomalejší první polovinu, kde autor nastiňuje situaci a problém a až ve druhé půlce se dočkám pořádného dějového spádu.
Na jeho knihách se mi asi nejvíc líbí to prolínání reality s fikcí, kterého si člověk téměř nevšimne. Tato kniha nebyla výjimkou. Knihu jsem přečetl za chvíli, takže jen doporučuju.

Dera
04.01.2017 3 z 5

Kniha je možná trochu více rozvláčná, ale to připisuji na vrub silnému politickému tématu. Forsyth bývá přímější a napínavější, protože jiná témata jeho knih jsou prostě podstatně jednodušší. Konec byl pro mě překvapivý, mám na mysli Valentinu. Inu, loajální žena převeze i toho nejmazanějšího tajného agenta... :-)

anna9773
12.11.2016

Za mě dobré, sice o dost rozvleklejší než ostatní knížky a trochu složité na pamatování si jmen všech hrdinů, chvilkama nevím, kdo je kdo... Ale stále ve stylu mistra špionážního thrilleru...

Jack93
05.07.2016 5 z 5

Další skvělá zápletka, ve které existují jen samé ďábelské alternativy. Nepřestávám obdivovat Forsythovu preciznost, pečlivost věnovanou jednotlivým detailům, mistrně vylíčený děj a přehled. Kniha odsýpala velice, velice rychle, nemohl jsem se od čtení odtrhnout, jak je mým dobrým zvykem. Přesto je pravda, že některé pasáže nebyly tak strhující a trochu nudily, především ty týkající se lodi Freyja.

Na druhé straně Forsyth s předstihem deseti let předpověděl rozpad Východního bloku, když Andrew Drake říká něco v tom smyslu, že časem povstane lid v Polsku, Maďarsku a Československu a celý Sovětský svaz se rozpadne. Tomu se říká vizionářství... I když je pravda, že Forsyth toho díky svým kontaktům věděl daleko více než obyčejní smrtelníci...

U každého hodnocení Forsythových knih dělám takový malý žebříček, kde aktuální knihu porovnávám s ostatními. Takže - výš než Ďáblovu alternativu stavím Šakala, Ikonu, Mistra klamu, Vyjednavače, Mstitele, Seznam smrti a Odessu. S ostatními díly (Afghánec, Boží pěst, Kobra a Žoldáci; nepočítám Pastýře) udržuje ĎA plichtu.