Čtyři tetičky a jedna vražda

Čtyři tetičky a jedna vražda https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/489088/bmid_ctyri-teticky-a-jedna-vrazda-Qgq-489088.jpg 4 34 16

Romantická černá komedie s pořádnou dávkou perfektně absurdních situací. Co se stane, když smícháte jednu (neúmyslnou) vraždu s dvěma tisíci svatebních hostů a k tomu přidáte možné prokletí tří generací čínsko-indonéské přistěhovalecké rodiny? Na pomoc vám přijdou čtyři vlezlé asijské tetičky! Když Meddy Chanová nešťastnou náhodou zabije své rande naslepo, její všetečná matka povolá ještě všetečnější tetičky, aby jí pomohly zbavit se těla. Bohužel se ukáže, že zbavit se mrtvoly je mnohem náročnější, než by člověk čekal, zvlášť když je nedopatřením dopravena v chladicím boxu na dorty na luxusní miliardářskou svatbu na kalifornském pobřeží, kterou Meddy s matkou a tetičkami organizují. A navíc je to zatím největší zakázka pro jejich rodinný svatební podnik! A na to vemte jed, že se nic, ani nechutná mrtvola, nepostaví do cesty jejich dokonalým květinám z máslového krému. Věci se však změní z nepříjemných na vyloženě mučivé, když se uprostřed svatebního chaosu nečekaně objeví Meddyina velká láska z vysoké – a zároveň největší srdcebol. Je možné uniknout obvinění z vraždy, znovu okouzlit svého bývalého a uspořádat úžasnou svatbu během jediného víkendu?... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Jota
Originální název:

Dial A for Aunties , 2021


více info...

Přidat komentář

Magdyla.8
20.12.2023 3 z 5

Ztřeštěná rodinná komedie. Trochu příběh musíte brát s nadhledem. Trvalo mi delší dobu se začíst, ale pak se mi děj začal líbit a nakonec jsem si jej velmi užila. Trochu jsem čekala, že nikdo nakonec neumřel.. ale nesmíte knihu brát příliš vážně. Mě to pobavilo a pustím se i do další knihy.

Olča220
07.07.2023 3 z 5

Já jsem spokojená. Dostala jsem to, co jsem čekala.
Jednoduchou, nenáročnou, oddechovou a vtipnou knížku, ke které když budete takto přistupovat, určitě se pobavíte.
A až vyjde další pokračování, asi i po něm sáhnu.


jaroiva
06.11.2022 4 z 5

Jako vždy u humoru, buď sedne nebo nesedne. Já jsem se bavila.
Je to takový crazy románek pro ženy, ale mě to bavilo i přes tu naivitu. Neměla jsem žádná velká očekávání (děkuji za předešlá špatná hodnocení, která mi snížila laťku) a tak jsem byla jen mile překvapená. Ne, že bych se kácela smíchy, ale přišlo mi to vtipné.
Poohlédnu se po druhém dílu. Osvěžující změna proti standardnímu hlavnímu proudu.
Škoda jen, že spousta vtipných slovíček se ztratila překladem. Třeba bridezilla/groomzila je jen šílená nevěsta/ženich.
Druhý díl si přečtu asi jen anglicky.

EDIT: druhý díl jsem nedočetla. Připadá mi "blbý".

orson
29.10.2022 2 z 5

Ne, tohle se moc nepovedlo. Některé momenty byly tak trapné až jsem se styděl i za hlavní hrdinku.

alnahu
30.09.2022 2 z 5

Taková bláznivá černá komedie v které hrají hlavní roli -čtyři ještě blaznivější asijské tetičky.I když k něčemu jsou dobré ,dokáží mezi dvěma tisíci svatebních hostů zbavit se mrtvoly.Za mne ne -humoru bylo v knize velmi málo a ještě mě nebavil.

kristy.books
27.09.2022 4 z 5

Och môj Bože, tak toto bol poriadne bláznivý príbeh. Bol plný vtipných, absurdných, bizarných až za uši pritiahnutých situácii, až som sa nestíhala čudovať. Pri čítaní som sa nesmierne bavila. Stačila jedna "chyba" a potom sa už valilo jedno na druhé.

Meddyna mama a jej tety boli ako neriadené strely. Neustále sa medzi sebou hádali, doťahovali, vychvaľovali sa jedna pred druhou, prichádzali so šialenými nápadmi. Stačilo ich nechať pár minút bez dozoru a hneď niečo vyviedli. Medzi celou rodinou boli silné väzby, panovala tam veľká láska, o tom vôbec nepochybujem, no niekedy Meddy priam dusili, nepustili ju k slovu, nepýtali sa, čo by chcela ona, jednoducho jej riadili život (aj keď to nerobili so zlým úmyslom). Asi by som to s nimi nevydržala tak dlho ako ona.

Meddy a Nathan mali pred pár rokmi krásny vzťah (bolo tu pár kapitol z minulosti), no keďže Meddy nechcela svoju rodinu opustiť (ako to urobili jej bratranci a sesternice), ich cesty sa rozišli. Nathan bol skvelý, aj v minulosti, aj v súčasnosti, aj k Meddy sa správal s veľkou láskou. Pri tejto romantickej linke by som však potrebovala trochu viac spoločných scén, najmä pri konci mi všetko prišlo veľmi rýchle.

Ide o ten typ príbehu, ktorý rozhodne nesadne každému. Rozumiem tomu, že "zápletka" a tetičky môžu byť pre niekoho už cez čiaru. Pokiaľ však hľadáte nejaké vtipné čítanie, skúste dať príbehu šancu. Príbeh má aj pokračovanie, tak snáď sa dočkáme prekladu.

soukroma
17.09.2022 2 z 5

Cizokrajná početná rodina (hlavně žen), směs čínského, indonéského, singapurského a amerického, a komedie navrch, na to mne anotace nalákala. Ale nepřipravila mne na holčičí romantiku, která hlavní hrdince vydrží až do jejích 27, kdy už se měla - podle své rodiny - dávno vdát...
Vzdala jsem záhy, taková ztřeštěná (přes souhrnný vysoký věk účastnic v podstatě náctiletá) romantika mne nebaví a té třeskuté komičnosti tam je jak šafránu (ale ne že by mne nepobavila hláška "jsi střevem pozornosti", jak pronese Číňanka anglicky, aha "středem...jako středa...").
Autorka aspoň čerpá z života své rodiny, její životopis je zajímavý a promítá se do vazeb a kontextu v knize.

knihomolka27
04.09.2022 3 z 5

(SPOILER) Nakonec se to zastavilo na třech hvězdičkách, ikdyž to teda zpočátku vypadalo na plný počet. Mno, prostě jednoduše řečeno mě to ze začátku tak nějak bavilo víc...co víc dodávat. Příběh je originální, vtipný....ale pozor, určitě to není tak, že bych se po celou dobu čtení bavila...občas to bylo hodně vtipné, občas mín, a jindy zase moc ne...ale ten žánr je celkem ojedinělý a těhle knížek není zas tolik, abych měla s čím srovnávat. Ale, ne ...není to pro mě tak vtipné, jak jsem čekala a doufala, že to bude. Celý humor je vlastně postaven na tom, že většinu postavy děsí víc než spáchání zločinu naprosto klasické a banální věci. Například jsou víc v háji z toho, že jim nedovezou kytky, než z toho, že v mrazáku mají mrtvolu, nebo je pro ně těžší říct o svém partnerovi rodině, než přemýšlet jak se té mrtvoly zbavit - no prostě černý humor.

A ted už k ději - Maddie, je fajn hlavní hrdinka, občas člověku připadá tak jako na pokraji snesitelnosti, je lehce otravná a věci zbytečně komplikuje, ale její jednání se většinou dá nějak pochopit. Tetičky jsou asi největším zdrojem vtipů, ale od sebe nejsou příliš rozpoznatelné, takže ve výsledku je to jako kdyby ta teta byla tak jedna....asi by to chtělo je víc odlišit, nebo jim místo Tetičko, tetičko říkat křestními jmény. Romance mezi N a hlavní hrdinkou je sladoučká jako svatební dort, ale je možná až příliš nereálné....ano daleko reálnějii působí ta mrtvola v mrazáku. Prostě nebaštim Nathanovi, ze kterého je ted milikonář, že celé ty roky čeká na věčně nerozhodnou a nemotornou, průměrnou Maddie, proč nebyl aspon ženatý, nebo já nevím co - takže ze začátku ten jejich vztah byl roztomilý, u konce spíš takový otravný a na sílu, a ta žádost o ruku ...no prostě too much.

Největší výtkou pro mě ale zůstává čtivost knihy, ten začátek byl asi nejsilnější, ale potom už to bylo horší a horší. Nějaké pasáže bavily, některé vůbec...u vtipné knihy bych očekávala, že to člověk opravdu přelouská raz dva, ale nutit se číst vtipnou knihu je něco jako oxymoron. Takže tak.....

Jenny46
04.09.2022 4 z 5

Víkendové nenáročné čtení, když potřebujete vypnout úplně super bláznivé tetičky na zabití....

SBH
03.09.2022 4 z 5

(SPOILER) Úplně nejvíc musím pochválit lahůdkový překlad paní Komrskové, v dnešní době výjimečně kvalitně odvedenou práci, která respektovala rázovitý tón prostředí a zároveň udržela srozumitelnost textu. Umím si představit, jak si vyhrála například se zkomoleninami slov (mým favoritem jsou rozhodně panáky „abstinence“). Autorka by jí měla poslat velkou kytici.
Obálka. V knihkupectví by mě nezaujala, ale k praštěnému příběhu docela pasovala včetně prapodivné barevnosti, takže vcelku dobrý.
Praštěný příběh. Mno, Ohledně sbírky potrhlých absurdit na mě kupodivu nevyskočila žádná logická nesrovnalost, za to dávám rozhodně palec nahoru. Upřímně jsem si hned myslela, že Jake není mrtvý, na druhou stranu bych v dané situaci určitě vyšilovala ještě hůř, takže jo, řešení krizové situace bylo zbrklé a hloupé, nicméně očekávatelné. Rozhodně jsem se královsky bavila a taky se „octla“ v poměrně nereálném prostředí, tohle autorce taky vyšlo. Jedinou připomínku mám ke čtivosti. Vzhledem k tomu, jak dramatická a zběsilá to měla být jízda, tak jsem knihu poměrně snadno odkládala a že bych trnula obavami o hrdinku, to úplně ne. I když možná je na vině totální bizarnost událostí, což mě od emocionální zainteresovanosti dobře izolovalo. Jo, jasně, vzhledem k nutné romantické zápletce zůstal Nathan sám a čekal roky rokoucí na nerozhodnou Maddy, ale zase – moc reálné mi to nepřipadlo (na to, jaký to byl atraktivní supermuž).
Postavy. Hlavní hrdinka mi připadla lehce nekonzistentní, jednou si vyčítá, že podlehla nátlaku rodiny a pustila Nathana k vodě, podruhé si připadá slabá na to, aby opustila maminku. Ale budiž. Tetičky tvořily dobrou kulisu, ale nijak výrazně se mi nevyprofilovaly, takže zase – mírně ploché charaktery. Nathan je supermuž, to už se zmiňovalo, ale do kulis příběhu to docela pasovalo, takže dobrý.
Jedinou výhradu mám k současné módě donekonečna natahovaných sérií, ačkoli se nejedná o žádné mnohovrstevnaté ságy. Ano, kniha se mi moc líbila, ale do druhého dílu nejdu, abych si nezkazila chuť. Upřímně si vůbec neumím představit, co by se tam řešilo.

kika_
23.08.2022 odpad!

Příběh o jedné absolutně nesamostatné holce a jejích čtyřech neskutečně hloupých tetách, s chováním malého dítěte. Stane se tam všechno, co se snad nikdy stát ani nemůže. Vtipné? Ani náhodou! Trapné, až běda.. Nechápu, jak tohle mohl někdo vydat. Styděla bych se...

L.Helena
22.08.2022 4 z 5

Bláznivý příběh o mírně potrhlých tetičkách je jako stvořený pro letní odpočinkové čtení.

Fidibus
20.08.2022 4 z 5

(SPOILER) Je to vážně střelené. Tetičky seženou hlavní hrdince ženicha, ale ten náhodou (trochu i její zásluhou) zemře. Tetičky jsou organizátorky svatby v hotelu na ostrově a snaží se těla zbavit. Do toho se zamotá loupež klenotů, a to vlastně kvůli nevěstě. A ještě tu máme Meddinu dávnou lásku - opustila ho právě kvůli tetám a on teď řídí hotel. No, a ještě aktivní šerif...
Pro relaxaci dobré.

Knižní střípky
20.08.2022 5 z 5

Královsky jsem se bavila. Bylo to šíleně praštěné, ale právě proto to bylo tak skvělé. Tetičky byly na zabití, mnohdy naší Meddy komplikovaly život a vymýšlely šílené věci, kleplo by mě z nich :-). Zároveň však nešlo je nemilovat, protože to vše dělaly z lásky k rodině, která pro ně byla nadevše. Pokud vám nevadí mnohdy až černý humor, absurdní situace, chcete se podívat na jednu hodně specifickou svatbu, která skončí úplně jinak, než si na začátku svatebčané mysleli, v tomto případě vám knihu doporučuji. Asi každému z nás bych přála aspoň jednu takovou tetičku, která při něm bude stát za všech okolností.

Celá recenze v záložkách recenzí od Knižní střípky.

mikika
08.08.2022 5 z 5

už dlouho jsem se tak nepobavila. bláznivá komedie o čínsko-indonéské šílené rodině, megalomanské svatbě a věčné otázce, co s mrtvolou. připomnělo mi to Westlakovy gangsterské grotesky, kde se pokazí všechno, co se pokazit dá. právě jako tady.

Kaduri
04.08.2022 4 z 5

Streštený román pre ženy plný čierneho humoru.
Meddy Chanová, potomok čínsko-indonézskych prisťahovalcov, prevádzkuje spolu so svojskými “tetičkami” svadobnú agentúru.
A práve pri príprave VIP svadby sa takmer všetko pokazí: Meddy tak trochu zabije svoje rande naslepo, znovu narazí na svoju starú lásku a zapletie sa aj do krádeže…
No a vtedy prichádzajú na scénu tetičky:).
Milé čítanie.
Bavil ma hlavne náhľad do čínsko-indonézskej komunity v USA, ich tradície, spätosť rodiny. Fakt vtipné boli nedorozumenia pri komunikácii v rôznych jazykoch. Niektoré scény boli už pritiahnuté za vlasy, ale beriem to s nadsádzkou, že presne takto to autorka plánovala.
Kto hľadá nenáročnú oddychovku, práve ju našiel:).

Štítky knihy

anglická literatura černý humor romantika svatba humoristické romány pořádání svatby indonéská literatura

Autorovy další knížky

Jesse Q. Sutanto
indonéská
2022  72%Čtyři tetičky a jedna vražda
2023  70%Tak tohle nikdo nečekal

Kniha Čtyři tetičky a jedna vražda je v

Právě čtených2x
Přečtených41x
Čtenářské výzvě6x
Doporučených3x
Knihotéce80x
Chystám se číst52x
Chci si koupit9x