Varšavský protokol

Varšavský protokol https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/464123/bmid_varsavsky-protokol-Zpt-464123.jpg 4 63 16

Cotton Malone série

< 15. díl >

V novém dílu série s Cottonem Malonem začnou ze svých úschoven po celém světě mizet vzácné artefakty zvané Arma Christi – Zbraně Kristovy. Poté, co se Cotton Malone stane svědkem krádeže jednoho z těchto artefaktů, dozví se od své bývalé šéfky Stephanie Nellové, že se chystá tajná aukce. Na této aukci získá dražitel, který nabídne nejvyšší částku, inkriminující informace o polském prezidentovi – informace, které chtějí Spojené státy i Rusko, ale obě země z různých důvodů. Cenou za přístup na aukci je právě jeden z artefaktů, a tak je Malone nejdříve vyslán do Polska, aby ukradl kopí, které je tisíc let staré a svaté nejen křesťanům, ale také Polákům, a následně na samotnou aukci. Situace se ovšem nevyvine podle plánu a Malone se ocitá v krvavé bitvě mezi třemi národy. V této bitvě jde o tajemství zvané Varšavský protokol, jehož odhalení by mohlo změnit rovnováhu sil v Evropě.... celý text

Literatura světová Dobrodružné Thrillery
Vydáno: , Domino
Originální název:

The Warsaw Protocol , 2020


více info...

Přidat komentář

Monike
03.09.2023 5 z 5

Za mě tedy opět pecka. Navíc se odehrávalo v sousedním Polsku na mnou navštívených místech.

CharlesWard
15.10.2022 1 z 5

Asi oprávněně, zde na databázi kniha s nejhorším hodnocením.


derminator
12.04.2022 3 z 5

Berryho mám rád umí napsat hodně dobré knihy, nebo ty hodně slabší. Varšavský protokol bych zařadil někam do středu. Spíše než akční thriller na který jsem od Berryho zvyklý, je tato kniha plná historie Polska. Ne že by mě to nebavilo, ale poslední Berryho knihy už nejsou takovou neznámou tajenkou jako ty knihy před x lety. Určitě Varšavský protokol není Berryho nejlepší kniha, ale neodsuzujme ho, třeba se ještě vytasí z nějakou mnohem lepší! Konec s Danielsem nabízí, že by další kniha mohla být nějaká pecka. Hodnotím 65%.

Dandulka
12.03.2022 3 z 5

Mám takový pocit, že se nám autor pomalu, ale jistě vyčerpává. Děj byl utahaný, sem tam nějaká akce, ale pak zase šeď nudy. Patrně nestárne jen hlavní hrdina, ale spolu s ním i autor sám.

alabra
18.01.2022 3 z 5

I mě zaujala historie Polska více než vlastní děj knihy, jejíž zpracování se mi tentokrát líbilo jen na tři hvězdy. Každý den nemůže být posvícení :)

biki
16.01.2022 3 z 5

Tak trochu rozpačitý začátek nového čtenářského roku - i když jsem knihu měla již nějakou dobu doma, měla jsem jisté obavy se do ní pustit. Bohužel, mé obavy byly oprávněné. Prostředí a doba, do něhož autor vznik onoho Varšavského protokolu situoval jsou totiž stále ještě v živé paměti, a snad proto se mi celá ta záležitost jeví naprosto překombinovaná. Je ale fakt, že pokud jsem ochotna tuto situaci takto přijmout, následující politické hrátky už se mi jeví podstatně věrohodnější. Nikoli ovšem osoba, která stojí v jejich centru.
Nejlepší části knihy se podle mého názoru odehrávají v hlubinách solného dolu Vělička (před mnoha lety jsem je také navštívila), jehož prostředí se autorovi podařilo vykreslit opravdu hodně sugestivně. Za to taky ta třetí *. No, a v úplném závěru docela slibný nástřel na další díl.

Bedřich63
23.12.2021 4 z 5

Autor má svůj styl a tato série má hodně dílů. Některé jsou slabší a takto bych hodnotil i tento. Je obvyklé, že autoři zapojují do příběhu místní zeměpisné a národní reálie. To knihu oživilo, ale neudělalo z ní knihu, na kterou bych si ještě po půl roce vzpomněl.
Trocha polské historie, popis Krakovského královského hradu Wawel a zasazení části příběhu do obřích solných dolů ve Wieliczce, to je to, co mě ve čtení knihy posouvalo dále.
Příběh pro mě postrádal napětí a průběh byl vzhledem k přečteným předchozím dílům očekávaný. Cotton je prostě nesmrtelný a se všemi padouchy si hravě poradí. :-)
Určitě doporučuji návštěvu obou zmíněných míst v Polsku, když už ne skutečnou, tak aspoň virtuální na webu. Opravdu to stojí za to.

Vlaďkaa4
08.12.2021 4 z 5

Chápu, že udržovat pořád vysokou úroveň knih je těžké. Nicméně pár zajimavosti o Polsku se tu dozvíte a zase zvítězí ti hodní.

čef
18.09.2021 4 z 5

V podstatě je to kniha o Polsku. Autor se seznámil s historií Polska, navštívil Krakov, solný důl ve Wieliczce a také Bruggy a zplodil další dobrodružný román plně v jeho stylu. Příběh samozřejmě hodně nepravděpodobný až naivní, ale profesionálně vybroušený. Toho, kdo trochu zná moderní historii a současnost Polska může kniha i nudit, pokud to ale všechno moc nezkoumáme, dá se to i přečíst.

Ulala
15.09.2021 4 z 5

Moje první kniha tohoto autora. Byla jsem docela mile překvapená. Kombinace faktů a skutečnosti, skoro bezchybně používaná polština v názvech a jménech a zejména téma, které zvolil americký autor. Neříkám brilantní, ale určitě povzbuzující pořídit si další knihy této série.

martin9929
02.09.2021 3 z 5

Trochu slabší děj oproti předchozím dílům. Místy jsem se docela nudil.

soukroma
30.08.2021 3 z 5

Já už čtu autorovy knihy hlavně kvůli zajímavostem a poučení, které do svých knih pravidelně vkládá (po návštěvě daného místa, pokud možno). Tady jsem se chvíli domnívala, že to bude (zase) z války - první kapitola s hrozným mučením tomu taky napovídala, jenže datum dění bylo: 1982! Líbil se mi výlet do Brugg (ty taky miluji), Krakova (rovněž mám pěkné vzpomínky) a do solného dolu Vělička (to musí být zajímavé navštívit). Zato mne trochu autor zmátl "svým slovenským" hradem Sturney - v jinak podrobném doslovu jen lakonicky prohlásil, že si ho složil z vícera nejmenovaných tamních hradů/zámků (škoda, už už jsem ho začala hledat, i když to jméno?). Jinak zbraně Kristovy, americká a polská politika ani akce tajných a najatých agentů mne nijak zvlášť nezaujaly. Takže průměr.

cedos
29.08.2021 4 z 5

Steve Berry je skvělý autor, a byť je kniha výborně napsaná, se spoustou historie, napětí a nečekaných zvratů, musím říct, že mě neoslovilo téma. Z téhle série mě zaujala nejméně, přesto dávám 4 hvězdy .... někoho mohou polské dějiny bavit.

veronika6239
31.07.2021 5 z 5

Mě se kniha líbila... Místa, kde se děj odehrával byla krásně popsána, musela jsem si je vyhledat a hned bych se tam jela podívat. Děj plynul jako voda. Připomněla jsem si různé historické události. Než jsem se nadala, byl konec. Za mě vydařené, jako vždy :-)

21olaf
18.07.2021 2 z 5

Asi nejslabší Berryho kniha.

lenka.g
05.07.2021 4 z 5

Starý dobrý Cotton, bohužel bez Cassiopei, aby zachránil svět, zasahuje v belgických Bruggách, polském Krakowě a solných dolech Vělička a taky na Slovensku. Mně se knížka líbila, protože na většině míst jsem byla, ale je pravda, že právě popisy míst děj trošku brzdí.