Co to tam mám?

Co to tam mám? https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/422051/bmid_co-to-tam-mam-ndM-422051.jpg 3 44 18

Od určitého věku si děti začínají všímat rozdílů mezi pohlavími a toho, že samy mají buď pindíka, nebo pipinku. Tato kniha pomáhá rodičům se tom s dětmi bavit. Každý z nás má ve spodním prádle buď pindíka, nebo pipinku. Jsou to pohlavní orgány. K čemu slouží? A jsou všechny stejné? Proč je tatínkův pindík trochu nakřivo a proč má maminka na pipince chloupky? Možná si i ty právě pokládáš stejné otázky jako Šimon a Andrejka z této knížky. Se spolužáky se baví vymýšlením různých jmen pro pohlavní orgány, ale když si je začnou ukazovat, paní učitelka se zlobí. Tato knížka z ediční řady Moje malá proč ti pomůže porozumět tomu, proč to tak je. Moje malá proč, to jsou přívětivé knížečky, které pravdivě odpovídají na otázky, jež se dotýkají životů dětí. Vypracováno s odbornými radami pediatra.... celý text

Literatura naučná Zdraví Pro děti a mládež
Vydáno: , Svojtka & Co
Originální název:

Zizis et Zézettes , 2017


více info...

Přidat komentář

zuzankac
28.02.2024 5 z 5

Tyhle knížky jsou nejen v Česku strašně potřeba, hlavně je potřeba mluvit o tom, že je naprosto v pořádku sám na sebe v soukromí sahat, což rodiče obvykle dětem neříkají nebo jim dokonce říkají, že to v pořádku není...

Turmee
31.01.2024 4 z 5

Téma těla, vylučování a rozmnožování je u nás nyní oblíbené téma, takže ani tato knížka nás neminula.
Synovi (4 roky) se líbí, čteme ji celkem často. Oceňuji pasáž o tom, že není vhodné se ukazovat cizím lidem a že nikdo cizí na dítě nesmí sahat. Trochu mě tam mrzí nevhodně pojaté přetahování, to už je dnes snad vyvrácené (2024).
Návod na masturbaci nebo pedofilii v tom nevidím, naopak knížka nabádá k ostychu, soukromí a respektu.
Obrázky jsou milé a vtipné.


jasminecka
19.04.2023 4 z 5

Nase deti uz par let vetsinu veci vi, ale i tak mi prijde kniha fajn. Vyrazy jsou popisne ani infantilni ani vulgarni, obrazky vesmes vtipne a cudne. Tema (ne!)doteku od cizich lidi povazuji za velmi dulezite a vzhledem ke zkazkam ze skolky ocenuji i zminku, ze intimni partie na verejnosti nevystavujeme a ze dalsi "ukony" patri taky do soukromi.
Kdyz chce nekdo predstirat, ze jej vlastni dite nikdy nevidelo naheho, tak budiz. Kazdopadne deti muzou videt nahe dospele i v satnach na bazene a pod., takze postreh o rozdilne chlupatosti/velikosti atp. me nepohorsuje, spis upozornuje, ze to muze byt pro nektere z deti taky tema...

HanulkaK.
14.05.2021 5 z 5

Knížka je napsaná velice mile, příjemně, určitě se k ní se synem budeme vracet. Vůbec nechápu negativní komentáře, které se k ní objevily.

Edeltruda
13.05.2021 5 z 5

Perfektní. Oceňuji francouzské autory za to, že se nebojí (a to i v jiných knihách této provenience) dětem otevřeně a srozumitelně popsat, jak se věcí mají. Kniha mi dala záminku i návod, jak některá citlivá témata a záležitosti s předškolákem otevřít, což je přesně to, co jsem potřebovala.

capricornus
14.02.2020 3 z 5

Když se v knížkách už řeší kde co, i ..... (viz. Pořád nic,, Víš, co má v plínce myš?,, A kde máš svůj nočník ty? Doma), proč by se nemohlo i toto? Kniha mne neuráží, myslím si, že je citlivě napsaná, garantem je pediatr. Je důležité, aby děti věděly, kdo je může prohlížet a kdo ne.
Kdo má problém s koupí knihy, může si ji vypůjčit. Vtipné ilustrace, zvlášť chlapeček, který močí na WC a znečistí prkénko i vše okolo.

luci33
25.01.2020 5 z 5

Já budu hodnotit z pohledu svých dětí 5 až 8 let, s nimiž jsem o tomto tématu hovořila poprvé, neboť bez knihy jsem nevěděla, jak srozumitelně a netrapně (pro mě i pro ně) začít. Starší dítě už se při čtení stydělo, názvy pindík a pipinka považovalo za sprosté - podle názoru spolužáků. Když jsem se ale tvářila, že jde o něco naprosto přirozeného, přestalo se stydět a na konci (nic jsme nevynechali) mi sdělilo, že kniha pro ně byla užitečná s informací o hygieně a o tom, že na ně nikdo nesmí sahat. A mladší se nestydělo vůbec a po přečtení se mi úplně klidně svěřilo, že se "tam" někdy rádo hladí, o čemž jsem neměla ani páru - tolik pro komentující, že jde o návod a že takové věci malé děti (a vaše děti) nedělají :-). Za mě děkuji autorům, neboť reakce mých dětí mě přesvědčila, že tato témata v sobě děti řeší a bojí se o nich mluvit, což většina prudérních rodičů nikdy nezjistí a jejich děti s nimi možná ani v jiných tématech nemůžou mluvit pravdivě. Nejhorší je podle mě strach a nevědomost. I u rodičů.

anetka.repova
20.01.2020 1 z 5

Tak jako nejsem nějaký odborník a hodnotím na základě svého názoru a ten je takový, že kniha nemůže být pro děti od 4. let.

Jako autorky se snaží dětem popsat rozdíly mezi klukem a holkou, ale nějak se jim to nepodařilo.

V životě by mě nenapadlo pořídit jednou dětem.

Luque17
24.12.2019 1 z 5

Kniha veskrze primitivní, navíc některé informace nejsou zdaleka tak jednoznačné, já se předkládají - nejsou ani podpořeny výzkum. Kniha není o žádné informovanosti , je to jen takový clickbait. Sexuální prožívání se projevuje samozřejmě i velmi mladém věku, ale tato publikace je nereflektuje. O poměrně komplexním sexuálním fantazijním světě dětí a jijich sexuálním chování tam mnoho není, a to málo je pochybné - proč řešit masturbaci s tříletým dítětem?, ale neřešit třeba sexuální fantazie žáků prvního stupně o sexuálním styku s youtuberkou nebo krásnou mladou třídní učitelkou? Kniha je nehodnotný drahý brak. O prevenci bych ani moc nemluvil, naopak to můžu být vhodná pomůcka pro pedofilní dospělé, jak si třeba vyzkoušet to hlazení pipinky nebo si pohrát s pindíkem.

Janadvorackova
10.12.2019 odpad!

Nemám ráda knihy, které bez ohledu na obsah existují kvůli prodejnocti. Kvůli informační hodnotě to totiž nebude.
Falešná jako čokolády s fialovou krávou.
Nepochybuji, že pár lidí uspokojí. Dokonce možná víc, než by autorka zamýšlela.

Pro děti nevhodná, pro rodiče nepotřebná.
Pro koho tedy je, jsem nezjistila.

Teron
08.12.2019 5 z 5

Podobně jako LordSnape jsem knížku projel skrze videorecenzi spojenou s výkladem...pokud jde o všechny nenávistné internetové diskuse (a že jich bylo), tipuju, že největší odpůrci knihy se rekrutovali z řad těch, kterým podstatné informace chyběly a možná se z tohoto drobného svazku dověděly něco, co ještě nevěděly ani v pokročilém věku. Tragikomické přitom je, jak v moderní době napínáme síly, abychom se vyhnuli něčemu tak přirozenému jako je naše tělo a záležitosti s ním spojené. Asi je to pro mnohé omezené lidi stále fuj a tabu a čertvíco ještě a věří, že masturbací rostou chlupy na rukou. Nerostou, trust me;-) Jenže absence informací o jakémkoli tématu je tou nejlepší cestou ke zneužitelnosti tohoto tématu, takže čím víc osvěty a otevřenosti ve věcech nám lidem nejbližším, tím lépe. Což asi nevoní lidem jako Jochová-Trlicová, která by nejspíš chtěla kontrolovat, kdo se o sexu kde doví a co se doví a tenhle svazek jí hrozně vadí. Asi si nikdy neklikla na myšku a neví jak na to. Takže mějte rádi svoje tělo, zkoumejte ho a mějte se fanfárově;-)

LordSnape
03.12.2019 5 z 5

Prolistováno a prakticky přečteno skrze video na internetu, kde byl k tomu i pěkný výklad stránka po stránce. V dnešní době je tato kniha kniha více než potřebná. Je důležité, aby děti věděly, co je a co ještě není ok, ať už mezi rodiči nebo jen (ne)známými lidmi. Je důležité vytyčit dětem nějaké hranice. Dost dětí je bohužel pořád zneužívaných (členy rodiny) a právě i díky tomu, že je dospělý krmí hloupostmi a mají sexualitu jako tabu nebo naopak jako hru. Rozhodně to není návod k tomu, aby děti masturbovaly na veřejnosti, anebo aby chlapci pozorovali své otce, když se převlékají. Je mi jasné, že si to stejně někteří stejně vyloží po svém. Je to smutné. Děti zkrátka také masturbují. Smiřte se s tím, pánbíčkáři. Děti jsou také lidé, ale potřebují pomoc, když kráva zruší sexuální výchovu na školách a řekne, že mají rodiče místo toho jít třeba do zoo. Škoda, že se pak místo toho učí sexualitu z dostupné pornografie a věří mýtům jako, že virus HIV se dá chytit až po vyvrcholení.

bibi.r
02.12.2019 4 z 5

S knihou rozhodně nemám žádný problém.
Je totiž určená rodičům a dětem ke společnému čtení a to je právě to důležité - To Společné Čtení -, tak je potřeba knihu vnímat.
Sexualita je věc, která k životu patří. A to zvlášť v dnešním světě, ve kterém se i ty nejmenší děti mohou setkat s něčím takovým více než jsem třeba měla možnost se s tím v dětství setkat já. Je tedy důležité o ní mluvit.
Každé dítě je individuální a tak s některým knihu můžete otevřít možná opravdu už ve 4 letech, ale domnívám se, že mnohem běžněji ji s dětmi otevřete až mnohem později.
Kniha je psána ve spolupráci s dětským pediatrem a to je pro mě taktéž znamení, že stojí na odborných základech.

Jejda
18.10.2019 odpad!

Je to hnus, velebnosti! :-( Vychovala jsem 4 děti, ale nedovedu si představit ani v nejzlejším snu, že bych jim z podobné knihy něco předčítala. Podle mého názoru by tato kniha měla být zakázána, neb zavání pedofilií.
Vkládám popáté tento komentář, který mi byl odsud již čtyřikrát odstraněn a na svém názoru si trvám. Jo a knihu jsem (sice s obrovským sebezapřením a odporem), ale přečetla! Všech 31 stránek!

avalon448
16.10.2019 4 z 5

Mně to zas tak zlý nepřipadá. Je spousta dětí, které si se svým "nádobíčekm" hrajou a snad každý kdo děti měl, si pamatuje i to, že se o tom s dětma musí mluvit. A radši v klidu a nad knížkou, než jim nadávat, že se to nesmí. Jako asi bych to nekoupila dítěti, které tyhle věci nezajímají. Pro tenhle typ dětí to nejspíš není.

yaoiyuri
14.10.2019 5 z 5

Vy všichni, co máte potřebu se ke knize vyjadřovat slovně i (odpadovým) hodnocením – drželi jste ji v ruce, listovali v ní a hlavně… ČETLI jste tu knihu CELOU? Nebo jste se nechali jen tupě stáhnout popraskem na sociálních sítích, který vyvolala jediná dvojstrana? Protože já ji teda četla. Celou.

Základním cílem této publikace je totiž vysvětlit dětem biologické rozdíly „tam dole“ mezi ženami a muži, ale ne jenom prostým: máma má pipinku a táta pindíka. Ne, v té knize je jejich popis blíže rozveden, děti se dozví i něco o správné hygieně, společenském úzu a bezpečnosti (aka nikdo na tebe v těch partiích nesmí sahat, ani ti je ukazovat – divili byste se, kolika nejen zneužívaným dětem to nikdo nikdy neřekl).
Kniha má primárně ulehčit rodičům, kteří v tomto tématu z jakýchkoliv důvodů tápou, patří do série odpovídající na otázky, o kterých dospělí lidé často nedokáži dobře mluvit mezi sebou, natož s dětmi (a ano, nevidím nic špatného, když se dítě seznámí i s „odbornými“ termíny, protože kolik dospělých stále nedokáže rozlišit mezi vulvou a vagínou, že?). Masturbace je letmo zmíněna na jediné dvojstraně a je zaměřená na ty děti, které s ní již mají zkušenosti a je potřeba jim dovysvětlit, co je společensky (ne)vhodné, navíc je přece možné ji z četby vynechat.

Kniha je tedy určena RODIČŮM A DĚTEM, společně, a jste to vy, rodiče, kdo ve finále rozhodne, v kolika letech začnete s osvětou na tohle téma – doporučené 4 roky jsou pouze orientační. Pořídit si tuto knihu je jen vaše svobodná volba. To, že vy si nedokážete představit, že byste knihu s dětmi četli, je v pořádku – co už ale v pořádku není, je neustále osočování autorů, vydavatelů a lidí, kteří s knihou tento problém nemají, z podpory pedofilie, pornografie a nejrůznějších „zločinů proti mravnosti“ – pletete si totiž pojmy s dojmy. Omezuje (či přímo ohrožuje) vás a vaše děti existence této knihy v každodenním životě? Nutí tu knihu někdo vám a vašim dětem? Ne?

Tak žij a nech žít.

PS. Nařčení z pedofilie považuji za poměrně závažné a ráda bych, kdyby zastánci těchto tvrzení vysvětlili, v čem přesně ji tato populárně naučná kniha podporuje.

RMarkéta
14.10.2019 odpad!

Nejdříve jsem to brala jako špatný vtip, ale ono je to myšleno vážně. Absolutně si nedokážu představit, že by se tato kniha dostala do rukou mému synovci nebo neteřím. Nemůžu se zbavit dojmu, že ji napsal někdo s pedofilními sklony a další podobná individua ji budou jistě díky tomu vyhledávat. Takhle mě ještě nic nerozčílilo.
Vždy hodnotím knihu, která se mi dostala do ruky, prolistovala a přečetla ji. Nehodnotím to, co jsem viděla jen z rychlíku.
Vysvětlit dětem rozdílnost pohlaví, ano. Zaměřit se na hygienu, ano, sdělit dětem, že na ně nemá nikdo cizí sahat, ano. Popisovat to, co má tatínek v kalhotách a jakého je to tvaru, ne. Co tam má maminka, ne. Popisovat erekci, ne. Dávat dětem návod, jak si mají hrát se svou výbavičkou, ne. Bohužel to tady ale jako návod vyznívá, což je problém. Když řeknu dítěti, že v zimě nemá olizovat zábradlí, tak to první, co provede, bude, že to prostě půjde zkusit. Děti jsou zvídavé a rády objevují a prozkoumávají věci a situace kolem sebe. To je v pořádku, souvisí to s jejich vývojem. Je mi jasné, že pro některé rodiče je dost složité dětem takové věci a situace vysvětlit. Jistě, můžu některé pasáže při čtení vynechat, ale pak to celé nemá smysl ani číst. Chápu, že západní část Evropy je napřed a trochu duševně někde jinde. Celé mi to příjde předčasné, takhle brzo děti sexuálně vychovávat. Nebudu je okrádat o dětství. Pro starší děcka tahle kniha taky není. Ty už mají jiné zájmy. Budou se na ni dívat jako na nějakou tupou trapnost a ptát se, proč jim to čtu. Jestli nejsem nějaká divná, třeba úchylná. Tak pro koho teda je?
Samozřejmě, že záleží i na překladu knihy a na tom, jako moc věrně se drží originálu nebo nedrží. Taky šlo jistě o to co nejvíce přiblížit knihu českému čtenáři. Neznám originál, proto nemůžu posoudit. Ale bohužel je to celé napsané takovou dost zvláštní formou, která je hodně podbízivá až slizká.
Takže, za tím, co jsem napsala výše, si stojím.

Cinik
07.10.2019 odpad!

Naprosto nevhodné pro cílovou skupinu, pornografie pro nejmenší. Odmítají ji i sami sexuologové...